Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
czy rurka jest w nurkowaniu potrzebna?
Autor Wiadomość
Voltek 

Kraj:
Zimbabwe

Wysłany: 17-03-2013, 13:49   

Dycha napisał/a:
Pilotowi szybowca nikt nie każe robić kursu skoczka spadochronwego.

Z tego co pamiętam, to za moich młodych lat każdy przyszły pilot musiał parę razy skoczyć na spadochronie.

piotrkw 

Stopień: DM
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-03-2013, 14:39   

Voltek napisał/a:
każdy przyszły pilot

Ano musiał , nie pełne jak skoczek spadochronowy , ale okrojone do podstawowych procedur opuszczania szybowca i bezpiecznego lądowania za spadochronem ratowniczym . I musiał wykonać jeden skok ze spadochronem . Ale musiał tez jechać na badania do WIML-u i inne takie tam ..... . Dziś nie zdziwił bym się, że nic nie musi , może podpisać zaświadczenie że jest zdrowy i da sobie radę ze spadochronem :) .

Pozdrawiam PIotr

kraken 

Stopień: Course Director PADI
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-03-2013, 14:52   

Cytat:
Dziś nie zdziwił bym się, że nic nie musi , może podpisać zaświadczenie że jest zdrowy i da sobie radę ze spadochronem .
Na pewno tak jest i pewnie do tego w stosunku do ilości godzin spędzonych przez szybowników w powietrzu, teraz jest mniej wypadków niż dawniej, kiedy szybowce były z drewna a ludzie z żelaza ......
MSC

Dycha
[Usunięty]

Wysłany: 17-03-2013, 15:12   

Tylko tak palnąłem z tym szybowcem dla porównania. Nie mam pojęcia czy musi.

Voltek 

Kraj:
Zimbabwe

Wysłany: 17-03-2013, 15:31   

Dycha napisał/a:
Tylko tak palnąłem

No, faktycznie ;-) palnąłeś ;)

Pawel_B 

Stopień: Instruktor MSDT
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-03-2013, 16:35   

A czy pilot szybowca na wypadek wodowania powinien umieć pływać, a także mieć rurkę??? Proszę opinie!

Pozdrawiam, Paweł
Ostatnio zmieniony przez Pawel_B 17-03-2013, 16:36, w całości zmieniany 1 raz  

Voltek 

Kraj:
Zimbabwe

Wysłany: 17-03-2013, 16:43   

Pilot szybowca omija mokre plamy jak diabeł święconą wodę.

Dycha
[Usunięty]

Wysłany: 17-03-2013, 17:37   

Pawel_B napisał/a:
A czy pilot szybowca na wypadek wodowania powinien umieć pływać, a także mieć rurkę??? Proszę opinie!

Pozdrawiam, Paweł

...ma rurkę - Pitota

KasiaK 

Stopień: full tmx IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-03-2013, 18:41   

wiecie co? uwielbiam Was.
wydzieliłam temat z innego, o rurkach.
teraz od dwóch stron rozmawiacie już o tym czy nurek musi umieć pływać,
jak też o szybowcach.

bomba ;)

kolejne dwa tematy zrobić??
nieeeee, proszę, skupcie się na tej rurce.
:)

ja się już wypowiedziałam odnośnie rurki, ale odniosę się jeszcze do słów Włodka, że trzeba umieć z niej korzystać etc.
Oczywiście, umiem, snoorkować potrafię i to chyba całkiem nieźle, ale....zupełnie mnie to już nie kręci (zanim zaczęłam nurkować scuba, trochę snoorkowałam), więc tego nie robię i rurki nie mam.

acz przyznam, że czytając niektórych stwierdzam, że chyba ją faktycznie zakupię do
- hokeja
- drapania po plecach
etc ;-)

[ Dodano: 17-03-2013, 18:47 ]
lozerka napisał/a:

Fakt, ze na swoich kolejnych kursach fajki nie mialaś, mnie akurat średnio dziwi, bo chyba na trimixowych faktycznie fajki sie nie uzywa ;-)

no tak, jasne, ale zanim zostałam nurkiem full tmx, ogarnęłam jeszcze wszystkie stopnie wcześniej ;-)
i na OWD rurki także nie miałam i to właśnie wtedy usłyszałam od Trembowelskiego i Żabierka, że fajka jest po to, żeby nią jeb*ąć w krzaki ;)

lozerka napisał/a:

W sumie trochę mnie bawi fakt, ze zawsze słyszę o tej rurce kontra fale, a u zadnego rzeczywiscie ( w sensie nie okazjonalnie ) nurkującego na morzu nurka tego nie widziałam :-D

no mam to samo,
nuram na Bałtyku od 7 lat i ni cholery nie widziałam nikogo korzystającego z fajki,
ba, słabo mogę sobie przypomnieć kogoś, kto w ogóle tę fajkę posiadał.
:)
Ostatnio zmieniony przez KasiaK 17-03-2013, 18:48, w całości zmieniany 1 raz  

Piotr Stańczuk 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-03-2013, 19:15   

uważam że:
rurka może jest przydatna jeśli mamy do przepłynięcia na powierzchni spory odcinek a szkoda na to gazu z butli (ja pływam z głową zanurzoną ),
jeśli wynurzamy się ,gazu niewiele, a znów gdzieś dopłynąć trzeba,
morze sfalowane i zanim łódź nas podejmie ma minąć parę minut.

fajka pod wodą przy masce może jednak być przyczyną pewnych komplikacji typu, zaczep, ściągnięcie maski itp

JacekKG 

Stopień: hydrox
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-03-2013, 20:16   

Pawel_B napisał/a:

Pozdrawiam, Paweł

Wg przepisow prawa powinien miec uprawnienia do prowadzenia pojazdow mechanicznych plywajacych, np sternika motorowodnego

[ Dodano: 17-03-2013, 20:20 ]
Piotr Stańczuk napisał/a:
uważam że:
rurka może jest przydatna jeśli mamy do przepłynięcia na powierzchni spory odcinek a szkoda na to gazu z butli (ja pływam z głową zanurzoną ),

fajka pod wodą przy masce może jednak być przyczyną pewnych komplikacji typu, zaczep, ściągnięcie maski itp

Juz widze twoja rurke przy malej fali takiej 0,5m,

Ale zgadza sie jest przydatna Np do tracheotomi

pawlos1976 

Kraj:
Poland

Wysłany: 17-03-2013, 20:25   

JacekKG napisał/a:

Wg przepisow prawa powinien miec uprawnienia do prowadzenia pojazdow mechanicznych plywajacych, np sternika motorowodnego

I koło się zamyka, a na egzaminie na sternika motorowodnego jest rubryka gdzie musisz potwierdzić, że umiesz pływać.
PZDR

andrzej4380 

Stopień: sport diver,compr.op
Kraj:
United Kingdom

Wysłany: 17-03-2013, 20:25   

JacekKG napisał/a:

sadysta!!poczytaj

JacekKG 

Stopień: hydrox
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-03-2013, 20:31   

andrzej4380 napisał/a:
JacekKG napisał/a:

sadysta!!poczytaj

To nie sadyzm a ratowanie zycia,
Mozna by tez sprobowac uzyc jej jako rurke ustno gardlowa, ale wiecej na ten temat na kursach ratowniczych

KasiaK 

Kraj:
Poland

Wysłany: 17-03-2013, 21:23   

JacekKG napisał/a:

leżę :aaa:

[ Dodano: 17-03-2013, 21:30 ]
Piotr Stańczuk napisał/a:
uważam że:

hm, bardzo mnie ciekawi takie tłumaczenie i bawi jednocześnie,
dlatego że nuram od 7 lat na Bałtyku, w zasadzie tylko tam, naprawdę nie pamiętam kiedy nurkowałam w jakimś bajorze, i nigdy nie zdarzyło się to o czym piszesz.
Dlaczego? dlatego, ze swoje nurkowania planuję a potem je realizuję, więc nie ma opcji że mi zabraknie gazu na oddychanie chwilę na powierzchni.
Jeśli mam zakładać takie ekstremum o jakim piszesz, to tak naprawdę lepiej mieć ze sobą....ponton a nie fajkę, bo przecież mogę padać z sił i nie będę miała opcji w ogóle płynięcia, więc ta fajka mi się na plaster przyda jak mnie zacznie wciągać pod wodę.

PS pomijam już, że przy zaawansowanych nurkowaniach to i tak wychodzę na tlenie ostatecznie, więc oddychanie nim chwilę na powierzchni, w oczekiwaniu na łódź, działa wręcz in plus i z ogromną chęcią to robię ;-)

można by sondę zrobić wśród nurków, którzy NURKUJĄ NA BAŁTYKU, a nie tylko piszą o falowaniu, czy kiedykolwiek mieli sytuację, że rurka była potrzebna.
Pokuszę się o wyrok przed głosowaniem, że absolutnie nie.
Ostatnio zmieniony przez KasiaK 17-03-2013, 21:31, w całości zmieniany 1 raz  

TYMOTEUSZ 

Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 17-03-2013, 21:30   

Nie próbowałem i nie zamierzam ale i do lewatywy może sie nadać .

grol 

Stopień: CMAS P2, SS, Nitrox
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-03-2013, 22:08   

Na wszystkich kursach uczyli mnie, że rurka jest niezbędnym wyposażeniem z zakresu bezpieczeństwa, więc bez kombinowania przyczepiałem ją do maski. Przestałem jak zaczepiłem wężem i zerwałem maskę. Najpierw kombinowałem, gdzie ją schować, zaraz potem po co ona mi - no i nie znalazłem zastosowania. Po powierzchni pływam na plecach - w twinie tak mi wygodniej. Dodatkowo w zastosowaniach przed i po nurkowaniu nie jest chyba zbyt wskazana, bo ma sporą objętość martwą i zwiększa retencję CO2 w trakcie wysiłku związanego z płynięciem. No i wylądowała parę lat temu w godnym miejscu w komórce...

Pawel_B 

Stopień: Instruktor MSDT
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-03-2013, 23:11   

JacekKG napisał/a:

TYMOTEUSZ napisał/a:
ale i do lewatywy może sie nadać

Ważne jest tutaj zachowanie odpowiedniej kolejności :) .

KasiaK 

Kraj:
Poland

Wysłany: 17-03-2013, 23:17   

Pawel_B napisał/a:
JacekKG napisał/a:

TYMOTEUSZ napisał/a:
ale i do lewatywy może sie nadać

Ważne jest tutaj zachowanie odpowiedniej kolejności :) .

:DDDDDD

Kurierex 

Stopień: Instruktor
Kraj:
Poland

Wysłany: 18-03-2013, 07:59   

Jak dla mnie to fajka jest konieczna do zrobienia ćwiczenia na kursie OWD "wymiana fajki na automat i odwrotnie", bo tak jest w standardach. Poza tym przypadkiem zasadniczo do snorklingu.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu