Na początku lipca nurkowałem na torpedowni w zatoce . Podczas nurkowania z obserwowałem ryby i inne zwierzaki jakich jeszcze nie widziałem na większych głębokościach (25-30m) w innych rejonach Bałtyku. Najciekawsze z nich jakie obserwowałem to Babka Bycza - wyjątkowo ciekawskie ryby której jest tam masa. Okupują właściwie każdą dziurę między gruzowiskiem. Krewetka zupełnie przeźroczysta z niebieskimi i brązowymi akcentami. Ale to co mnie trapi to rybka (chyba) podobna budową do igliczni, oto linkiglicznia - Syngnathus typhle
ale to co widziałem (w sumie dwie sztuki) były jaskrawo żółte z niebieskim zygzakiem przez całą długość ciała. Głowa dokładnie taka sama jak u igliczni z podanej strony. Długość się zgada około 20-25cm ale nie jestem pewien ponieważ końcem była owinięta o coś w dnie. Zupełnie się nie bała w związku z tym mogłem ją nawet dotykać. Nie stresowałem zbytnio zwierzaka Bardzo bym chciał dowiedzieć się jak się to rodem z ciepłych wód zwierze nazywa. Byłem w ciężkim szoku że tak barwne zwierzaki u nas pływają
Cześć.Widziałeś samiczki wężynki (Nerophis ophidion).Samce są mniejsze i o tej porze noszą ikrę przyklejoną do brzucha.Głowa igliczni jest inna,jest bardziej wydłużoną.Krewetka którą widziałeś to najprowdopodobniej Palaemon elegans.Nowa w Bałtyku.W zatoce Gdańskiej Pierwsza udokumentowana obserwacja 2001 rok.W Bałtyku żyje jeszcze krewetka bałtycka (Palaemon adspersus)Pozdrawiam i życzę kolejnych ciekawych obserwacji.Piotronurek
Prawdopodobnie były to samice rybki zwanej wężynką, bardzo widowiskowa, przypomina rozciągniętego konika morskiego z powodu lekko rurkowatego pyszczka. Bardzo fajnie wygląda w trawie morskiej, w której chroni się chwiejąc się pionowo w prądzie jak jadna z traw.
Dzięki wielkie za odpowiedzi
Możecie tylko potwierdzić kolor ryby? Jaskrawo żółta z niebieskim zygzakiem. Kolega robił zdjęcia jak tylko się da umieszczę zdjęcie zwierzaczka
Co do krewetki to nie miałem pojęcia że jest nowa w bałtyku. O krewetkach bałtyckich słyszałem i ucieszyłem się że są tak kolorowe ale skoro to inny nowy gatunek to chyba fajnie wniosek nasuwa się taki że woda robi sie bardziej czysta i zwierząt przybywa.
niekoniecznie - popatrz na wyparcie raka szlachetnego i błotnego przez raka pręgowanego , amerykańskiego.Nowe gatunki w danej biocenozie często prowadzą do zaburzeń królik czy też karp w Australii , babka w Bałtyku itd
pzdr.
Te krewetki ("Palaemon elegans") widziałem pod torpedownią już kilka lat temu, fajnie że się utrzymują, ja jakoś nie mogę się zdobyć na taszczenie sprzętu z klifu, żeby sprawdzić czy jeszcze są
Drugi rodzaj fajnych skorupiaków przypominających krewetki - Garnela - ma brunatne/brązowe (słabo kojarzę kolory ) prążki/kropki - ze 2-3 lata temu widziałem ich z milion chyba w marinie gdyńskiej. Często bywają zakopane w piasku na dnie więc niewykluczone że są wszędzie - po prostu się czają
Z ciekawostek dodam krabiki amerykańskie w "delcie" "rzeki" Kaczej w Orłowie, ale tam nurkują tylko fanatycy (3m głębokości), to miejsce od lat zamknięte dla kąpieli z powodu zanieczyszczenia - nie wiem jakim cudem tym krabikom to nie przeszkadza.
Aha na słupach molo też zdarzają się miliony krewetek - tych przeźroczystych (ale nie widziałem tych fajnych kolorków, może to jednak drugi gatunek krewetek).
Wysłany: 01-08-2006, 08:51
Sądzę, że krewetek Palaemon elegans jest u nas całkiem sporo. Często widywałem je zarówno na torpedowni jak i pod molo w Orłowie. Kiedyś byłem świadkiem ciekawego zjawiska. Stojąc na plaży pomiędzy Oksywiem i Babimi Dołami widziałem płynącą ławicę! Wyglądało to tak, że tysiące krewetek jedna obok drugiej płynęły wzdłuż brzegu w odległości ok. 1,5 m od plaży. Wyglądały jak rój pszczół rodem z "Kaczora Donalda". Ławica szeroka na ok. 0,5 m miała naprawdę sporą długość, jakieś 10 m!!!. Staliśmy jak wryci a krewetki przepływały nam niemal pod nogami dobre pare minut. Płynęły w kierunku torpedowni. Oprócz skali całego zjawiska zaskoczeniem było dla mnie to, że one nie tylko chodzą po dnie ale i potrafią pływać do przodu w toni.
No i te ich kolory! Ich odnóża wyglądają jakby miały na sobie pomarańczowo błękitne skarpetki
Oprócz skali całego zjawiska zaskoczeniem było dla mnie to, że one nie tylko chodzą po dnie ale i potrafią pływać do przodu w toni.
Są dobrymi pływakami o czym się przekonałem jak wyłowiłem już wszystkie ryby z mojego morskiego akwarium a krewetki dopiero po rozebraniu konstrukcji z wapiennych skał.
Polecam "świat zwierzęcy bałtyku" Ludwika Żmudzińskiego.Nurkowanie w Orłowie-moje ulubione.Dochodzę do 6metrów.Przepraszam ,dopływam .Na słupach raczej palaemon elegans.Ps.Bardzo interesują mnie informacje na temat morsztynu pęcherzykowatego.[/quote]
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko