Pytanko jak czyścić elementy automatu podczas serwisu?
Co do pozbycia się starych smarów i nalotów.
Jest jakiś detergentów do myjki a jeśli tak to czy po nim trzeba jeszcze płukania w h2o?
Do myjki czysty ocet....ja płuczę głownie części metalowe i małe plastikowe...plastikowe duże myje szczoteczką i płynem do naczyń..potem wszystko jeszcze płucze w czystej wodzi..
Wiek: 61 Dołączył: 24 Maj 2004 Posty: 3725 Skąd: Katowice
Wysłany: 09-05-2017, 05:30
DawidP napisał/a:
Czysty ocet? Czytałem że 1:1 z h2o ale jest ryzyko że powłoka automatu może się łuszczyć.
Wg zaleceń producenta zawartych w serwisówce.
Cytat dla Aqualung:
Cytat:
Brass and Stainless Steel Parts
1. Preclean in warm, soapy water* using a nylon bristle tooth brush.
2. Thoroughly clean parts in an ultrasonic cleaner filled with soapy water. If there are stubborn deposits, household white distilled vinegar (acetic acid) in an ultrasonic cleaner will work well. DO NOT place plastic, rubber, silicone or anodized aluminum
parts in vinegar.
3. Remove parts from the ultrasonic cleaner and rinse with fresh water. If tap water is extremely “hard,” place the parts in a bath of distilled water to prevent any mineral residue. Agitate lightly, and allow to soak for 5-10 minutes. Remove and blow dry with low pressure (25 psi) filtered air, and inspect closely to ensure proper cleaning and like-new condition.
Jest jeszcze kwestia interpretacji pojęcia "household white distilled vinegear".
W Polsce ocet jest 10%, w Stanach 5% (cytowana serwisówka jest z rynku amerykańskiego), stąd rozcieńczanie 1:1
anarchista [Usunięty]
Wysłany: 09-05-2017, 06:16
Dodajmy że w Aqua Lung jest specjalne pomieszczenie nadciśnieniowe z filtrowanym powietrzem do składania sprzętu pracującego z nitroksem i tlenem.
Najzwyklejszy ocet kup i się nie zastanawiaj za dużo
Myjka+ocet, potem płukanie w czystej wodzie (bez myjki).
Dodatkowo co jakiś czas gniazda zaworów w butlach też ocet. Butle kładziesz zaworem do góry, wlać ocet na parę minut, potem przepłukać wodą i przedmuchać otwierając zawór.
Ja używam tylko myjka+ocet, nawet zafajdane olejem i smarem części działa cuda.
Wiadomo tylko, że automat powinien być rozkręcony na składowe.
Gwarantuje Ci, że będziesz mocno zszokowany na plus co potrafi działać myjka z octem.
Na stare smary i olej stosowalem goraca wode z plyme do mycia naczyn i czyszczenie mechaniczne mala szczoteczka
Pozniej do myjki z plynem DO MYJEK ULTRADZWIEKOWYCH z alledrogo za 29.99PLN/l
na koniec plukanie w zdemineralizowanej wodzie i CHristolube
nigdy mi nic nie wybuchlo
[ Dodano: 10-05-2017, 15:47 ]
tzn smarowanie o-ringow christolube - nie plukanie w smarze- sorry nie moglem edytowac...
[ Dodano: 10-05-2017, 15:50 ]
tzn wybuchlo ale nie po moim serwisie:)
Jeżeli stosujemy poziom czystości tlenowej, to stosujemy o-ringi FPM, inna nazwa Viton.
pozdrawiam rc
Racja. Ale te trzeba sobie zamowic bo w kitach nie ma - a przynajmniej nie bylo. Stosowalem NRB z CristoLube i dzialalo.
Zreszta AO wymagaja serwisu czesiej niz zwykle AIR
wszystko zalezy od czynnikow takich jak:
-jakosc gazu- olej itp
-utrzymania AO- jak nie plukasz po slonej wodzie, rzucasz w piach to szybciej zdechnie
-od jakosci ostatniego serwisu- automat zle ustawiony szybciej moze bablowac i "wypluc" membrane
-ilosc nurkowan to rzecz zalezna od dlugosci nurka - jedno nurkowanie 3 h to 6 nurkowan 30minutowych?
- wody- slona czy slodka
- OC czy CC w CC nie ma duzych przeplyw gazu
Ja serwisowalem moje jak bablowaly/zamarzaly/zasyfione byly/wzbudzaly sie - a dzialo sie tak najczesniej po okolo 2 latach uzytkownia automatow AIR,
porowniujac z AO OXY - OXY wymagaly czestszego serisu pomimo tego ze ich sumaryczny czas pacy w porownianiu do AIR byl krotszy - wierze ze to przez CHristoLube-wyjdaje mi sie "mniej tlusty"
wierze ze to przez CHristoLube-wyjdaje mi sie "mniej tlusty"
Mam podobne spostrzeżenia. W dodatku tak jakby "wysychał" z czasem czego nie robi zwykły smar silikonowy.
Pozdrawiam,
Mariusz
anarchista [Usunięty]
Wysłany: 13-05-2017, 05:21
syn_biskupa napisał/a:
wierze ze to przez CHristoLube-wyjdaje mi sie "mniej tlusty"
To olej na warunki tlenowe i "wióry teflonowe". Olej włazi w gumę i jest "sucho". Tlen skutecznie niszczy też o ringi FPM, dlatego serwis jest konieczny.
DawidP napisał/a:
Tzn. Jak byś to określił przyjmując ze na AIR raz w roku lub co 100 nurów.
W przepisach służby która naraża życie czyli Straży Pożarnej, zestaw legalizacyjny co roku wymieniany, nie zależnie czy AO był używany czy nie. Jeśli jest często używany to co półroku wymiana w serwisie i regulacje. Na membrany nanoszona jest data, czas służby musi się zmieścić w 5 latach. Po tym czasie nie wolno jej zakładać.
Nurkowe regulacje są żadne i łagodne.
syn_biskupa napisał/a:
w CC nie ma duzych przeplyw gazu
Wydatek elektrozaworu poniżej 20l/min nieco więcej potrzeba do płukania. to po co AO z wydatkiem powyżej 2000l/min ? Jest zbędny lecz zwycięża rynkowy pęd stada. Dodatkowo stosują 1 stopnie apeks które w klasycznej wersji mają rosnące ciśnienie zredukowane wraz z głębokością. Co wychodzi poza zakres poprawnej pracy elektrozaworu.
Ja serwisowalem moje jak bablowaly/zamarzaly/zasyfione byly/wzbudzaly sie - a dzialo sie tak najczesniej po okolo 2 latach uzytkownia automatow AIR,
I ja oddawałem do serwisu jak juz były oznaki zużycia i wychodziło to ok 2-2.5 roku z tym ze dbałem o nie i nie czochralem po piachu.
Natomiast widziałem ze są zamienniki KITu i zastanawiam się czy są tak samo dobre jak oryginały. Miał toś może jakieś doświadczenia z tym.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko