Zastanawiałem się czy otwierać nowy wątek, czy podpiąć pod ten o zaworze. Otwarłem nowy:) Sytuacja wygląda u mnie tak: jeden automat mam na 300 ata, drugi na 200. Jeżeli jest możliwość wymiany gwintu z 200 na 300, czy będzie bezpiecznie z tego skorzystać i wymienić? I przy okazjie drugie pytanko, dot. ładowania. Zabuduję do butli zawór 300 a na nurkowisku będzie sprężarka tylko na 200. Jak wtedy wygląda sprawa z gwintami? Da radę naładować, czy trzeba kombinować?
Sytuacja wygląda u mnie tak: jeden automat mam na 300 ata, drugi na 200. Jeżeli jest możliwość wymiany gwintu z 200 na 300, czy będzie bezpiecznie z tego skorzystać i wymienić? I przy okazjie drugie pytanko, dot. ładowania. Zabuduję do butli zawór 300 a na nurkowisku będzie sprężarka tylko na 200. Jak wtedy wygląda sprawa z gwintami? Da radę naładować, czy trzeba kombinować?
Jeżeli zawory w butlach masz 200/230 bar to wymiana gwintów w automacie nie ma sensu.
W przypadku zaworów 300 bar jest konieczna, bo automat w wersji 200 bar nie uszczelni się.
Jeżeli chodzi o nabijanie butli z zaworem 300 bar to zwykle końcówka węża sprężarki będzie pasować, ale gwarancji nie ma. Można u Piórewicza kupić odpowiednią przejściówkę.
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 29-02-2008, 21:52
Konrad Dubiel napisał/a:
Jeżeli zawory w butlach masz 200/230 bar to wymiana gwintów w automacie nie ma sensu.
W przypadku zaworów 300 bar jest konieczna, bo automat w wersji 200 bar nie uszczelni się.
Chodzi mi o to, czy po takiej wymianie automat będzie bezpieczny przy 300ata. Nie wiem jak to wygląda od strony konstrukcyjnej. Czy wszystko w środku nie jest wyliczone na max. redukcję z 200. Bo jeżeli tak, to faktycznie, nie ma sensu i muszę zmienić automat. Czy producent umieszcza krótszy gwint, bo i tak większość używa flaszek na 200, czy jest to uzasadnione technologicznie?
Wysłany: 01-03-2008, 09:07
jacekplacek napisał/a:
Chodzi mi o to, czy po takiej wymianie automat będzie bezpieczny przy 300ata. Nie wiem jak to wygląda od strony konstrukcyjnej. Czy wszystko w środku nie jest wyliczone na max. redukcję z 200. Bo jeżeli tak, to faktycznie, nie ma sensu i muszę zmienić automat. Czy producent umieszcza krótszy gwint, bo i tak większość używa flaszek na 200, czy jest to uzasadnione technologicznie?
Pmyśl, o kosztach. Moim skromnym zdaniem lepiej bedzie sprzedać ten I stopień i kupić nowy. Wymiana gwintów jest chyba raczej nie możliwa. I masz rację tu napewno są przyczyny technologicznie. zredukować ciśnienie z 300 a z 200 to jest logiczna różnicą
Ostatnio zmieniony przez Cylek 01-03-2008, 09:08, w całości zmieniany 1 raz
a o jakim automacie wogóle rozmawaimy, większość z nowych automatów wyposażona jest w dłuższy gwint i przystosowana jest do 300bar?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko