Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
tetno
Autor Wiadomość
nurasek1981 

Stopień: p1
Kraj:
Poland

Wysłany: 30-07-2008, 18:25   tetno

siemka wszystkim wodniakom!
jestem tu nowy ale mam pytanko. nurkuje od jakiegos czasu i wszystko jest oki. staralem sie teraz na nurka zawodowego i poleglem na badaniach. sa pewne rzeczy na ktore nie mamy wplywu ale, na zdrowie nie narzekam prawie nigdy nie chorowalem, nie liczac grypy albo lekkiego kataru.
na badaniach mialem cisnienie oki ale na prubie wysilkowej puls podskoczyl mi na 170 a dobrze sie czulem wszystko oki. lekarz mnie wyslal do kardiologa zeby zobaczyl co i jak. wiem moze za malo sie ruszalem ostatnio i mi podskoczylo na zegarku, a drugie to mailem operowane kiedys tam zatoke jedna bylo dosc dawno , teraz wyleczony nurkuje sobie dalej i nic mnie nie boli ani nie dokucza, z cisnieniem tez nie mam zadnych problemow. czy ktos moze mi wyjasnic co pierwszego i czy dawna operacja zabrania mi juz nurkowac? czy to troche za ostro nie jest?

pozdrawiam

jezeli twierdzicie ze to banal dajcie znac. :((:

$$
[Usunięty]

Wysłany: 30-07-2008, 20:32   

Jest dosyć brutalna metoda zwiększenia pojemności wyrzutowej serca. To trening interwałowy. Ponieważ to jest metoda wymagająca to zgłoś się do zawodowego trenera po AWF.

pozdrawiam rc

nurasek1981 

Kraj:
Poland

Wysłany: 30-07-2008, 21:41   tetno

a na chlopski rozum? jest to wyleczalne? bede mogl dalej cieszyc sie z nurkowania? brzmi to dosc powaznie. ma ktos jakies namiary i na czym to polega? lekarz mnie troszke nastraszyl ze to dosc powazne i moze sie ciekawie skonczyc. wylew krwi do mozgu czy to prawda? :zdz: :buuu:

pozdrawiam :pad:

live4u 

Stopień: zaczynam pływać
Kraj:
Mozambique

Wysłany: 31-07-2008, 01:21   Re: tetno

nurasek1981 napisał/a:
prawie nigdy nie chorowalem, nie liczac grypy albo lekkiego kataru.

nurasek1981 napisał/a:

wiem moze za malo sie ruszalem ostatnio i mi podskoczylo na zegarku, a drugie to mailem operowane kiedys tam zatoke jedna bylo dosc dawno

Może po prostu zaufaj ludziom którzy studiowali medycynę i ich proś o rady.

kotylozaur 

Stopień: CMAS
Kraj:
Poland

Wysłany: 31-07-2008, 02:23   

Jeżeli próba (nie pruba) wysiłkowa wykazała nieprawidłowości to nie widzę mimo wszystko związku z operacją zatok. W zasadzie na jej wynik ma wpływ wytrenowanie organizmu i co za tym idzie ukrwienie mięśnia sercowego. Sugerowanie komuś wizyty u trenera po AWF w celu zwiększenia pojemności wyrzutowej serca jest chyba głębokim niezrozumieniem tematu i problemu. :ooo:
Ostatnio zmieniony przez kotylozaur 31-07-2008, 02:24, w całości zmieniany 2 razy  

nurasek1981 

Kraj:
Poland

Wysłany: 31-07-2008, 08:36   

umowilem sie co do tetna z kardiologiem, gosciu ponoc dobry i jest ordynatorem w szpitalu i badania u niego, moze wyjasni co i jak. poczytalem troche i fisia idzie dostac.
a co do zatok koledzy to iz mialem operowane 8 lat temu i lekarz w tym widzi problem. czy ktos ma cos podobnego?podkreslam ze nurkuje i nie narzekam.

pozdrawiam :((: :zdz:

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 31-07-2008, 09:08   

Przykro to mówić, ale przeciętny kardiolog nie wie albo nie chce leczyć ruchem. Dość powiedzięć, że dalej pokutuje mit 150/30(tętno 150 przez 30 minut). Odpowiednio poprowadzony trening w zakresie tlenowym może zdziałać cuda. Niestety, trzeba dotrzeć do trenującego lekarza, któremu się chce. Możesz też tu się rozejrzeć, chociaż jogging to nie jedyna metoda. Ale z grubsza zorientujesz się o co chodzi.
Ostatnio zmieniony przez jacekplacek 31-07-2008, 09:09, w całości zmieniany 1 raz  

nurkot 

Stopień: murena
Kraj:
Poland

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 31-07-2008, 09:18   

troche mało danych.
co to była za operacja zatok i dlaczego?
tętno i ciśnienie to dwie różne rzeczy - co Ci podskoczyło do 170 i jakie było wyjściowo tętno i ciśnienie, czy zostały wykonane jakieś dalsze badania? ekg? echo? rtg?
po jakim mniej więcej czasie próby wysiłkowej została ona przerwana?
przyjmujesz jakieś leki?
generalnie jasne że musisz iść do lekarza by się porządnie przebadać i wtedy ktoś coś stwierdzić będzie mógł, ale jeśli już teraz się zastanawiasz i dlatego na forum się znalazłeś, to postaram się coś pomóc:)

nurasek1981 

Kraj:
Poland

Wysłany: 31-07-2008, 09:22   

dziekuje bardzo! juz wiem o co chodzilo mojemu lekarzowi.gosciu jest lekarzem w osnipwp i on raczej wie jak mi pomoc.

dziekuje bardzo juz wiem bynajmiej o co pytac.

pozdrawiam :hihi-:

[ Dodano: 31-07-2008, 09:32 ]
to byla wycinka jakiegos guza na zatokach malego gowienka ze tak sie wyraze.ale 8 lat temu od tamtej pory luzik. co do badan to na dniach bede mial wszystki porobione. jestem w desperacji szukam pomocy i rady. jak bede mial wszystkie wyniki napisze moze cos poradzicie chlopaki i dziewczyny ;)
wiecej ruchu i flaszka z o2 na plecach.
nurkowanie +praca pod woda= wylew a ma byc
nurkowanie+ praca pod woda = super zabawa

podrawiam ciezka walka :snajp:

[ Dodano: 31-07-2008, 09:35 ]
czy te pulsometry sa wodoszczelne??

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 31-07-2008, 09:42   

nurasek1981 napisał/a:
czy te pulsometry sa wodoszczelne??

Tak. I nawet pisze do ilu metrów:)

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu