Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Tomek Radomski
03-08-2007, 18:47
CHORWACJA - CO POWINIENEM WIEDZIEć UBEZPIECZENIE ITP.
Autor Wiadomość
rafalstargard 

Stopień: p2
Kraj:
Poland

Wysłany: 03-08-2007, 15:48   CHORWACJA - CO POWINIENEM WIEDZIEć UBEZPIECZENIE ITP.

Wybieram sie we wrześniu do chorwacji czy to prawda że nie wolno tam nurkować indywidualnie w sprzecie?
tz. bez wykupienia zezwolenia jeżeli tak to ile kosztuje takie zezwolenie
-ile kosztuje nabijanie butli
-ile kosztuje orientacyjnie pakiet nurkowy w centrum nurkowym
-czy wolno tam łowić ryby na kuszę

cez 

Stopień: jakiś tam...
Kraj:
Poland

Wysłany: 03-08-2007, 17:52   

zbieg okoliczności jakiś chyba ja równiwz jade w e wrześniu do chorwacji
co do spraw związanu\ych z nuraniem to faktycznie wymagane jest zezwolenie na nurka roczne to cena ok14eur ,nurkować pomimo posiadanego zezwolenia samodzielnie równiez nie mozna (z tego co wiem)wymagane jest nurkowanie pod patronatem jakiegoś centrum a ceny zwykle za pojedyńcze nury z łodzi to ok15-20 euro za pakiet 10 nurkowań9+1 150-170eur.+ ewentualne wrakiza 10-20eur.
rakija od handlarza100-120kun

rafalstargard 

Stopień: p2
Kraj:
Poland

Wysłany: 03-08-2007, 19:29   

cez a to ty mi dawałas namiary na te centrum w rovinju ? a jedziesz może na istrię jeżeli tak to którego
to znaczy że jak wykupimy ubezpieczenie to i tak nie bedziemy mogli sami nurkować ? dlaczego?

TomM 

Stopień: Adv. Tmx
Kraj:
Poland

Wysłany: 04-08-2007, 03:43   

rafalstargard napisał/a:
ubezpieczenie to i tak nie bedziemy mogli sami nurkować ? dlaczego?

Ubezpieczenie nie ma tu nic do rzeczy. W Chorwacji obowiązuje opłata za zezwolenie na nurkowanie (iskaznica). Jeśli nurkujesz z bazą (posiadającą stosowne zezwolenia) takie zezwolenie kosztuje 100 kuna i ważne jest rok. Jeśli chcesz nurkować indywidualnie, bez bazy, organizacji nurkowania i przewodnika, takie zezwolenie kosztuje ok. 2000 kuna.

Zibi72
[Usunięty]

Wysłany: 04-08-2007, 11:40   

W maju płaciłem 15 jewro za roczne pozwolenie na nurkowanie w chorwacji.
Pamiętaj też aby niczego nie zabierac z pod wody wiem że jest kilka gatunków żyjątek(mięczaków) pod ochroną teraz nie pamiętam ich nazwy , ale kara może byc nawet do kilku tysięcy kun albo euro i zarekwirowanie szpeju o ile dobrze pamiętam.Pakiet 10 nurkowań z łodzi około 200 jewro. Ceny nabicia butli podobne do naszych krajowych.

heintz 

Stopień: aspirant sztabowy
Kraj:
Poland

Wysłany: 04-08-2007, 13:07   

W drugiej połowie lipca nurałem w Chorwacji, byłem na wyspie Cres w miejscowości Mali Losinj. Za nurka płacilismy od 21 do 25 EU (zależnie od strefy), nie wykupowaliśmy żadnego pozwolenia.

cez 

Stopień: jakiś tam...
Kraj:
Poland

Wysłany: 05-08-2007, 23:01   

No TomM podał właściwie wszystko w tym temacie a podobno policja dość skrupulatnie kontroluje nurkujących w kwestti pozwoleń ale chyba nie ma sie co dziwić słyszałem ze centrum musi płacić np 2500euro rocznie za nurkowanie na wrakach zate siłą rzeczy takie kontrole z punktu widzenia prawa są właściwe ( zwłaszcza odkąd pojawili sie polskie centra

Maciej FDC 

Stopień: SCUBAADDICTED
Wysłany: 09-08-2007, 12:43   

POZWOLENIE NA NURKOWANIE W CHORWACJI JEST OBOWIĄZKOWE, WYKUPIĆ MUSI JE KAŻDY KTO CHCE NURKOWAĆ (WYJĄTEK STANOWI NURKOWANIE INTRO) - TO CO PISZECIE MOI DRODZY JEST PRAWDĄ - JEŚLI NURKUJE SIE Z BAZĄ PŁACI SIE 100 KUN (OK 15 EUR), JEŚLI CHCE SIĘ NURKOWAĆ INDYWIDUALNIE POZWOLENIE TO KOSZTUJE 2400 KUN. OBA SĄ WAŻNE ROK OD CZASU WYDANIA
KARY ZA JEGO NIE POSIADANIE SĄ DOTKLIWE - OD WYSOKICH GRZYWIEN PO KONFISKATĘ SPRZĘTU A NAWET ARESZT ŁODZI Z KTÓREJ NURKOWANIE SIĘ ODBYWA.

W RAZIE INNYCH PYTAŃ DOT. CHORWACJI, SLUŻĘ POMOCĄ.

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 09-08-2007, 12:53   

Maciej FDC napisał/a:
POZWOLENIE NA NURKOWANIE...

Mogl bys przestac krzyczec?

Maciej FDC 

Stopień: SCUBAADDICTED
Wysłany: 09-08-2007, 13:02   

ZAWSZE MOŻESZ MNIE WYCISZYĆ JESTEŚ MODERATOREM :)
:snajp:

Tomek Radomski 

Stopień: zwykły nurek
Kraj:
Cuba

Wysłany: 09-08-2007, 13:35   

Maciej FDC napisał/a:
ZAWSZE MOŻESZ MNIE WYCISZYĆ JESTEŚ MODERATOREM

Nie namawiaj, bo może i namówisz...
Swoją drogą napisałeś tylko dwa posty wielkimi literami.
Droczysz się tak dla zasady czy masz w tym jakiś cel?

PIOTREK 

Kraj:
Poland

Wysłany: 16-08-2007, 10:03   

Jak to jest z tym zezwoleniem? Ja w tym roku nurkowałem z chorwacką bazą i tylko płaciłem za nurkowania. Może w cenie było zezwolenie? W cenniku nic nie było o zezwoleniu. Chcieli ode mnie tylko plastik. Faktycznie, kilka lat temu zezwolenie to była podstawa. Ale wtedy można było nurkować nie tylko z chorwackimi bazami.

Piotrek

wiesiek01 

Stopień: Jest
Kraj:
Poland

Wysłany: 16-08-2007, 12:59   

Zabierz ze sobą albo piankę z kapturem, dociepleniem i rękawice albo suchy z ciepłym ocieplaczem. Wróciłem właśnie z Murter - woda przy powierzchni miała 20-22 st. a od 15 m już 16-17 st. Podobno tydzień wcześniej przy powierzchni było 28 st ale Bora-Bora "wywiała" ciepło...

CIN 

Stopień: P1
Wysłany: 18-08-2007, 21:57   

no właśnie w kwestii sprzętu...jade za tydzień do CRO ( kawałek za Omis ) i tak sie zastanawiam co zabrać...mam na myśli głównie jakie grubości skafandra mokrego?
Mam w opcji...albo 7mm overall + kaptur..albo 5mm docieplacz z kapturem ( krótkie spodnie i rekawy ). Nie chce brać wszystkiego bo ot zawsze troche miejsca w aucie....ale jak sie nie upewnie co do szczegółów to wezme wszystko ( teściową też::)))

pozdr

leoncjo1 

Stopień: zawsze zbyt niski
Kraj:
Croatia

Wysłany: 23-08-2007, 16:19   

w Puli (Istria) woda powierzchnia 24 na 15 metrach już tylko 17

filip 

Wysłany: 23-08-2007, 22:34   

CIN napisał/a:
no właśnie w kwestii sprzętu...jade za tydzień do CRO ( kawałek za Omis ) i tak sie zastanawiam co zabrać...mam na myśli głównie jakie grubości skafandra mokrego?
Mam w opcji...albo 7mm overall + kaptur..albo 5mm docieplacz z kapturem ( krótkie spodnie i rekawy ). Nie chce brać wszystkiego bo ot zawsze troche miejsca w aucie....ale jak sie nie upewnie co do szczegółów to wezme wszystko ( teściową też::)))

pozdr

[ Dodano: 24-08-2007, 15:13 ]
chyba coś pokręciłem w poprzednim pośćie więc spróbuję jeszcze raz;
w omis są dwie bazy,nurkowaliśmy w tej na auto kampie,pierwszy nur 30 e potem za 25 .
blisko plaży leży wrak [można go sobie zrobić na bezdechu,warto zabrac balast]
pianka z kapturem,rękawiczki niekonieczne,w bazie nie żądają wykupienia zezwolenia.
w chorwacji można polować z kuszą [na bezdechu] po wykupieniu zezwolenia,lub z odrobiną dyskrecji bez kupowania :ping:
pozdrawiam

Chopin 

Stopień: spiryt blender 99%
Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 14-08-2008, 20:18   

A ja mam pytanie - czy w Chorwacji koszty ratownictwa i ew. pobytu w komorze są płatne tak jak w Egipcie i trzeba mieć specjalne ubezpieczenie nurkowe, czy może jest to coś a'la polski nfz i wystarczy zwykłe ubezpieczenie podróżne?

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu