Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
PADI
Autor Wiadomość
MIKIBIL 

Kraj:
Poland

Wysłany: 01-05-2008, 11:00   PADI

Witam jestem juz tak zakręcony ilością oferowanych przez rożne szkoły powiedzcie mi czy kurs podstawowy w PADI to dobry wybór?????????

WielkiDżon 

Kraj:
Poland

Wysłany: 01-05-2008, 12:30   

No nie. To musi być prowokacja :D

Ale że wątek jest dla początkujących, to Ci odpowiem. Najistotniejszy jest wybór konkretnego instruktora. Instruktor nastawiony na szybkie trzepanie kasy lub bez umiejętności przekazania wiedzy, spowoduje że kończąc kurs o najlepszym programie i świetnych materiałach niewiele będziesz umiał.
Może to być PADI, którego zaletą są fajne materiały i mnogość centrów. Jeśli trafisz na dobrego instruktora to się czegoś nauczysz. Może to być IANTD, którego zaletą są nieco wyższe wymagania. Ale tu też wszystko zalezy od instruktora. Tak więc pytaj raczej o to kóry instruktor jest polecany a nie jaka organizacja, bo to sprawa drugorzędna.
Ostatnio zmieniony przez WielkiDżon 01-05-2008, 12:33, w całości zmieniany 3 razy  

Marek Majas 

Stopień: KDP/CMAS M2
Kraj:
Poland

Wysłany: 04-05-2008, 21:28   

ja ze swojej strony polecam porównanie programu szkolenia; sam wyciągniesz wnioski co Ci odpowiada. nie podam www. bo nie chcę nic sugerować- każdy wybiera co chce i jak jest mu wygodnie

TomekP 

Stopień: wystarczy OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 04-05-2008, 22:42   

MIKIBIL napisał/a:
mi czy kurs podstawowy w PADI to dobry wybór?????????

Kurs OWD to oczywiscie dobry wybor :) Nuranie to wspanialy sport, wiec nie czuj sie zakrecony tylko nakrecony.
Kurs zrob tam gdzie Ci bedzie najwygodniej, najblizej na zajecia, basen, wyjazd itp. Jesli masz kogos kto Ci moze podpowiedziec dobrego instruktora to kieruj sie tym wyborem. Jednak bez przesady, OWD to dopiero poczatek. Jak zaczniesz nurac, poznasz ludzi, bazy wtedy bedziesz sie glebiej/dluzej zastanawial nad tym gdzie AOWD itp.

WielkiDżon 

Kraj:
Poland

Wysłany: 04-05-2008, 23:07   

Plotek napisał/a:
Jednak bez przesady, OWD to dopiero poczatek.

Ale bardzo znaczący początek. Porównując OWD z AOWD wydaje mi się że jakość tego pierwszego ma zdecydowanie większy wpływ na bezpieczeństwo. To właśnie na OWD człowiek uczy się pewnych podstaw, które potem na kolejnych kursach potrafią wracać w postaci złych nawyków, które trzeba skorygować.

Hubert Mazurek 

Kraj:
Poland

Wysłany: 07-05-2008, 12:53   

Plotek napisał/a:

Kurs zrob tam gdzie Ci bedzie najwygodniej, najblizej na zajecia, basen, wyjazd itp.

Nooo pięknie ...
Już wiem dlaczego na kursy AOWD i wyższe przychodzą do mnie czasami ludzie, którzy delikatnie mówiąc mają braki ... pewnie na OWD mieli najbliżej :rozpacz:
A tak zupełnie poważnie, zdecydowanie wybierz dobrą szkołę i/lub instruktora, który da Ci solidne podstawy. Programy szkoleniowe organizacji nurkowych też są tu istotne, ale instruktor ma decydujące znaczenie. Odległość od szkoły nurkowej ma się nijak do poziomu wyszkolenia, a za to płacisz na kursie. Plastik z fotką i logiem federacji nurkowej oraz późniejsze zdobywanie doświadczenia to zupełnie inny temat.

hubert68 

Stopień: ważny ciągły progres
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-05-2008, 13:33   

Sam jestem początkujący. Jeszcze 2 tygodnie temu, po przejściu pewnych nurkowań z ludźmi z PADI i swoim kursie P1/CMAS powiedziałbym, że tylko CMAS. Ale w międzyczasie spotkałem i rewelacyjnego partnera z PADI.
Tak jak wszyscy piszą: wybierz dobrego instruktora, najlepiej takiego co na kursie wymęczy Cię jak na obozie dla rekrutów.
Pozdrawiam.

TomekP 

Stopień: wystarczy OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-05-2008, 17:59   

MIKIBIL napisał/a:
powiedzcie mi czy kurs podstawowy w PADI to dobry wybór?

Jeśli dokonałeś takiego wyboru to zapewne przeanalizowałeś wszystkie za i przeciw, ustaliłeś która cecha kursu ma dla Ciebie największe znaczenie, cena, czas trwania, zakres szkolenia itp, więc jest to tak samo dobry wybór jak każdy inny :P

Ja np. zdecydowałem się na SSI, i tylko dlatego, że ktoś bliski polecił mi tą organizację, nie zastanawiając się zbytnio nad porównywaniem z innymi organizacjami. Wybór szkoły wynikał z tego, że miała swój basen, z którego mogłem korzystać do woli :P

Konrad Dubiel 

Stopień: złomiarz
Kraj:
Kazakhstan

Wysłany: 27-07-2009, 13:03   

kozarynk napisał/a:
JMają świetny sprzęt, pływają na Bałtyk.

A jaki mają świetny sprzęt do pływania po Bałtyku?

kozarynk
[Usunięty]

Wysłany: 27-07-2009, 13:15   

Ja ćwiczyłem na ZEAGLE jak robiłem OWD. Z tego co wiem mają większy wybór...

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu