Stopień: P2RescueWM1PL1SS1
Wysłany: 01-09-2003, 07:37 budowa zaworu butli
mam pytanko do braci nurkowej
chodzi o budowę zaworu przy butli technisub
chciałbym prawidłowo ustawić pierwsze stopnie automatu i okto
myślałem że mam dobrze ale coś sie wydarzyło:
zamarzł podstawowy który był na pierwszym zaworze
w ferworze walki partnur zakręcił okto
jak sie zorientował to próbował go odkręcić i się nie dało
szukam przyczyny braku możliwości odkęcenia zaworu po jego zakręceniu
skończyło sie na oddychaniu z jacketu
proszę o rady i pomysły
pzdr
Stopień: DM (Master of Flamas
Wysłany: 01-09-2003, 10:45 Re: budowa zaworu butli
TECHNISUBFIRST napisał/a:
mam pytanko do braci nurkowej
chodzi o budowę zaworu przy butli technisub
chciałbym prawidłowo ustawić pierwsze stopnie automatu i okto
myślałem że mam dobrze ale coś sie wydarzyło:
zamarzł podstawowy który był na pierwszym zaworze
skończyło sie na oddychaniu z jacketu
proszę o rady i pomysły
a z tego co mnie uzono to nie zakręcać pod wodą zaworów bo jak sie pomylisz to kaszana !!
a wg mnie najlepiej ci zaworki poustawiają, przeczyszczą itp serwisy
Wiek: 51 Dołączył: 10 Mar 2002 Posty: 7224 Skąd: Nürnberg/RFN
Wysłany: 01-09-2003, 12:46 Re: budowa zaworu butli
Mozesz trochu sprecyzowac:
Miales dwa kompletne automaty czy jeden pierwszy stopien + dwa drugie?
Dlaczego musiales oddychac z jacketu?
W jakiej konfiguracji nurkowal partnur?
proszę o rady i pomysły
Zmien partnura lub naucz sie samemu operowac zaworami....
Hołek napisał/a:
a z tego co mnie uczono to nie zakręcać pod wodą zaworów bo jak sie pomylisz to kaszana !!
Dlaczego pomylisz? Dajesz partnurowi bablujacy AO, a on po wezu trafia do pokretla.
A nawet gdyby pomylil masz obcje oddychania z jego drugiego AO lub oddychania w dwojke z jednego AO....
Wysłany: 01-09-2003, 13:09
najpierw zakręcił okto jak zobaczył że dalej bombluje to zakręcił podstawowy zanim sie zorientował to ja juz siegałem po inflator a on walczył z okto który nie chciał sie odkręcić
Wiek: 51 Dołączył: 10 Mar 2002 Posty: 7224 Skąd: Nürnberg/RFN
Wysłany: 01-09-2003, 13:39
Cytat:
najpierw zakręcił okto
Trochu namieszales...
Z definicji okto to drugi drugi stopien wiszacy na wspolnym pierwszym stopniu razem z automatem podstawowym. Typowa konfiguracja na cieple wody. Ty nurkowales z dwoma niezaleznymi AO.
Co do problemu: nie powiem najprawdopodobniej nic nowego, ale zakrecanie AO trzeba tez pocwiczyc. Jesli nie robiles tego nigdy, istnieje duza szansa, ze zakrecisz cos co nie chciales.
Ja pracuje z nastepujaca strategia (do tej pory na szczescie tylko w ramach cwiczen):
Przy problemie partnura:
1.) podaje partnurowi moj AO
2.) przechodze na zapasowy AO
3.) biore bablujacy AO partnera i zakrecam
Przy moim problemie sam:
1.) zakrecam zawor
2.) przechodze na zapasowy AO
Lub z pomoca partnura:
1.) przechodze na zapasowy
2.) partnur dostaje bablujacy AO i zakreca zawor.
Wysłany: 01-09-2003, 17:10
jeszcze pytanie jako bardziej doświadczony jaką mi doradzisz konfigurację chodzi o miejsce na butli i umiejscowienie podstawowego i zapasu a także podłączenie jacketu i suchego
mam:
2X
pierszy stopień
drugi stopień
z każdego I stopnia o wężu LP
co mi doradzisz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko