Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: KasiaK
06-01-2009, 11:54
kursy techniczne
Autor Wiadomość
neoart 

Kraj:
Poland

Wysłany: 06-01-2009, 01:25   kursy techniczne

Witam.
Mam dwa pytania:
1.Chciałbym zasięgnąć porady u kogo zrobić kursy do 50m, celowo nie pytam w jakiej organizacji.
2. U kogo zrobić WM1 i WM2?
serdecznie dziękuję za pomoc :)

kn_dlugi 

Stopień: M2+nTMX i inne
Kraj:
Poland

Wysłany: 06-01-2009, 02:05   

neoart napisał/a:
i WM2?

To jest kurs instruktorski, abyś potem mógł szkolić na WM-1 w KDP/CMAS, chyba że czegoś nie wiem?

hubert68 

Stopień: ważny ciągły progres
Kraj:
Poland

Wysłany: 06-01-2009, 06:38   

neoart napisał/a:
50m, celowo nie pytam w jakiej organizacji

Chyba tylko w jednej, celowo nie mówię w jakiej stopień "podstawowy" (w znaczeniu nie techniczny) daje takie uprawnienia do nurkowania na powietrzu a chyba o to Ci chodziło? KDP nie organizuje kursów "penetracji wewnętrznej" wraków a chyba w ogóle w Polsce jest to zabronione. Proszę o poprawkę, jeśli zrobiłem błąd ale niektóre federacje, które organizują takie kursy, z przyczyn formalnych robią to poza terenem Polski.

Rob 

Stopień: P3
Kraj:
Indonesia

Wysłany: 06-01-2009, 09:30   Re: kursy techniczne

neoart napisał/a:
kursy do 50m

a o jakie kursy pytasz :)

neoart 

Kraj:
Poland

Wysłany: 06-01-2009, 09:30   

kn_dlugi napisał/a:
neoart napisał/a:
i WM2?

To jest kurs instruktorski, abyś potem mógł szkolić na WM-1 w KDP/CMAS, chyba że czegoś nie wiem?

dzięki czyli WM1.Znasz kogoś godnego polecenia?

[ Dodano: 06-01-2009, 09:33 ]
Rob napisał/a:
neoart napisał/a:
kursy do 50m

a o jakie kursy pytasz :)

poszukuje dalszej drogi. Teraz nurkuje do 40m. Poszukuję drogi aby robić to głębiej. Poczytałem o nurkowaniach na Malcie np i tam wszystko godne zobaczenia leży głęboko:)

BitPump 

Stopień: DIR-ektor
Kraj:
Poland

Wysłany: 06-01-2009, 09:36   

neoart napisał/a:
poszukuje dalszej drogi. Teraz nurkuje do 40m. Poszukuję drogi aby robić to głębiej. Poczytałem o nurkowaniach na Malcie np i tam wszystko godne zobaczenia leży głęboko:)

Tylko czy głębokie nurkowania _powietrzne_ są dobrym sposobem na oglądanie wraków poniżej 40m?

~BitPump

Rob 

Stopień: P3
Kraj:
Indonesia

Wysłany: 06-01-2009, 09:43   

neoart napisał/a:

jesli wraki glebokie to raczej szukaj kursow przygotowujacych do dluzszego bottom time + deco pozwalajacego ci zrozumiec dzialanie ppO2 i ppN2 plus nurkowania na trimiksach

nurkowanie na 50m na powietrzu, raz ze niebezpieczne, dwa ze niewiele zapamietasz :)

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 06-01-2009, 10:04   

:ping:
neoart napisał/a:
2. U kogo zrobić WM1

A musi być w KDP? Dobry jest Paweł Poręba. Inni ze słyszenia. Na pewno szukaj takiego, który sporo nurkuje na wrakach a nie tylko prowadzi szkolenia pseudo wrakowe. Oprócz braków w umiejętnościach, możesz sporo wydać na zbędny sprzęt. O wrakowym ciekawie Hubert opowiada. Ale tylko jak ma humor :ping:

neoart 

Kraj:
Poland

Wysłany: 06-01-2009, 10:12   

[ Dodano: 06-01-2009, 10:15 ]
BitPump napisał/a:
neoart napisał/a:

Tylko czy głębokie nurkowania _powietrzne_ są dobrym sposobem na oglądanie wraków poniżej 40m?

~BitPump

nie, nie tylko dlatego pytam. chciałbym porostu móc nurkować głębiej, i chciałbym aby instruktorem zostal ktoś z tzw. polecenia:)

[ Dodano: 06-01-2009, 10:16 ]
Rob napisał/a:
neoart napisał/a:

jesli wraki glebokie to raczej szukaj kursow przygotowujacych do dluzszego bottom time + deco pozwalajacego ci zrozumiec dzialanie ppO2 i ppN2 plus nurkowania na trimiksach

nurkowanie na 50m na powietrzu, raz ze niebezpieczne, dwa ze niewiele zapamietasz :)

możesz kogoś polecić?
Ostatnio zmieniony przez neoart 06-01-2009, 10:15, w całości zmieniany 3 razy  

Teddy 

Stopień: CMAS, ITDA, PADI
Kraj:
Poland

Wysłany: 06-01-2009, 10:40   

Ja wrakowe robiłem u Marcina Okońskiego i sobie chwalę.
Szkoli w CMAS i w ITDA, w bazie JASA w Jastarnii - czyli polskie, zatokowe wraki.
Tyle, że bywa "upierdliwy", np. ściągnie Ci maskę w najmniej spodziewanym momencie. ITDA uczy też jak nurkować poniżej 40m.

styx 

Stopień: IANTD NTx Instructor
Kraj:
USSR

Wysłany: 06-01-2009, 10:51   Re: kursy techniczne

neoart napisał/a:
Witam.
Mam dwa pytania:
1.Chciałbym zasięgnąć porady u kogo zrobić kursy do 50m, celowo nie pytam w jakiej organizacji.
2. U kogo zrobić WM1 i WM2?
serdecznie dziękuję za pomoc :)

Przy takim zestawieniu kursów (zakładając że "wm2" to odpowiednik advanced wreck), a więc zakładając że chcę penetrować wraki w okolicach 50m, szukałbym kogoś kto może to wszystko zrobić w połączeniu, i do tego raczej na morzu w całości. Parę nazwisk na pw.

gorcio
[Usunięty]

Wysłany: 06-01-2009, 11:32   

jacekplacek napisał/a:
:ping:
neoart napisał/a:
2. U kogo zrobić WM1

A musi być w KDP? Dobry jest Paweł Poręba.

Pawel byl (a pewnie i jest) rowniez instruktorem CMAS. Nie tylko IANTD.

$$
[Usunięty]

Wysłany: 06-01-2009, 14:26   

hubert68 napisał/a:
KDP nie organizuje kursów "penetracji wewnętrznej" wraków a chyba w ogóle w Polsce jest to zabronione
Zapytaj K Starnawskiego, organizował takie kursy dla TOPR (+GOPR) i MW.

pozdrawiam rc

Judas 

Stopień: instruktor
Kraj:
Saint Kitts and Nevis

Wysłany: 06-01-2009, 14:37   

gorcio napisał/a:

Był...

hubert68 

Stopień: ważny ciągły progres
Kraj:
Poland

Wysłany: 06-01-2009, 15:22   

Judas napisał/a:
Był...

Racja, w spisie na stronie KDP Pawła nie ma.

[ Dodano: 06-01-2009, 15:24 ]
$$ napisał/a:
Zapytaj K Starnawskiego, organizował takie kursy dla TOPR (+GOPR) i MW.

OK. Ale nie kursy w nurkowaniu rekreacyjnym. Ratowników i MW nasze przepisy nie dotyczą.

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 06-01-2009, 16:58   

gorcio napisał/a:

W sumie, chodziło o osobę, nie szyld. Co nie przeszkadza, że IANTD fajne jest :)

D@rek 

Stopień: instruktor SDI/TDI
Kraj:
Poland

Wysłany: 06-01-2009, 19:26   

tak z mojego doświadczenia jeśli chcesz nurkować głębiej wybierz kurs w organizacji
która umożliwi Ci dalszy rozwój jak będziesz miał na to ochotę i weź pod uwagę organizacje szkolące w nurkowaniach technicznych tam się czegoś nauczysz, reszta to
przyklejki do kursów rec. i sądzę że szkoda na nie kasy i czasu.
Choć P3 w CMAS daje uprawnienia do 50 m to bym Ci ten kurs odradził choćby z tak prozaicznego powodu że chcąc obejrzeć łuk w Blue Hole z tym kwitem nikt Cie tam nie weźmie.
Przewodnik nurkowy to przewodnik a nurkowanie głębokie to już inna para kaloszy.

Giz 

Stopień: super fajoski
Kraj:
Poland

Wysłany: 06-01-2009, 20:26   

D@rek napisał/a:
Choć P3 w CMAS daje uprawnienia do 50 m to bym Ci ten kurs odradził choćby z tak prozaicznego powodu że chcąc obejrzeć łuk w Blue Hole z tym kwitem nikt Cie tam nie weźmie.

Za moich czasów "swoi" robili to z jedną flaszką na powietrzu (kilku nawet bez flaszki) a obcy becalowali za tmx
Nie wiem jaka jest dziś polityka Planet Divers ale z tego co widzę i słyszę to z twinem puszczają (ale pewnie tylko swoich).
Poza tym ta super znana dziura nie jest wcale ładna. Są piękniejsze miejsca na ziemi w których w dodatku nikt nie broni nurkować na 50m z użyciem powietrza.

D@rek 

Stopień: instruktor SDI/TDI
Kraj:
Poland

Wysłany: 06-01-2009, 21:36   

Giz napisał/a:
nikt nie broni nurkować na 50m z użyciem powietrza.

nie zrozum mnie źle, ja pytałem kiedyś tam w paru bazach w Dahab tak z ciekawości czy z P3 mogę sobie archa zrobić, odpowiedź napisałem wcześniej i tyle.

styx 

Stopień: IANTD NTx Instructor
Kraj:
USSR

Wysłany: 06-01-2009, 21:41   

Giz napisał/a:
D@rek napisał/a:

Za moich czasów "swoi" robili to z jedną flaszką na powietrzu (kilku nawet bez flaszki) a obcy becalowali za tmx
Nie wiem jaka jest dziś polityka Planet Divers ale z tego co widzę i słyszę to z twinem puszczają (ale pewnie tylko swoich).
Poza tym ta super znana dziura nie jest wcale ładna. Są piękniejsze miejsca na ziemi w których w dodatku nikt nie broni nurkować na 50m z użyciem powietrza.

Puszczają takich którym ufają że się nie zabiją.
A dno owej dziury już ma parę stałych lokatorów którzy się nie bali i którym nieopatrznie nie zabronili skoczyć pod łuk z jedną flaszką.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu