Witam.
Mam dwa pytania:
1.Chciałbym zasięgnąć porady u kogo zrobić kursy do 50m, celowo nie pytam w jakiej organizacji.
2. U kogo zrobić WM1 i WM2?
serdecznie dziękuję za pomoc
Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 06-01-2009, 06:38
neoart napisał/a:
50m, celowo nie pytam w jakiej organizacji
Chyba tylko w jednej, celowo nie mówię w jakiej stopień "podstawowy" (w znaczeniu nie techniczny) daje takie uprawnienia do nurkowania na powietrzu a chyba o to Ci chodziło? KDP nie organizuje kursów "penetracji wewnętrznej" wraków a chyba w ogóle w Polsce jest to zabronione. Proszę o poprawkę, jeśli zrobiłem błąd ale niektóre federacje, które organizują takie kursy, z przyczyn formalnych robią to poza terenem Polski.
To jest kurs instruktorski, abyś potem mógł szkolić na WM-1 w KDP/CMAS, chyba że czegoś nie wiem?
dzięki czyli WM1.Znasz kogoś godnego polecenia?
[ Dodano: 06-01-2009, 09:33 ]
Rob napisał/a:
neoart napisał/a:
kursy do 50m
a o jakie kursy pytasz
poszukuje dalszej drogi. Teraz nurkuje do 40m. Poszukuję drogi aby robić to głębiej. Poczytałem o nurkowaniach na Malcie np i tam wszystko godne zobaczenia leży głęboko:)
Wiek: 51 Dołączył: 06 Lut 2006 Posty: 1166 Skąd: Warszawa
Wysłany: 06-01-2009, 09:36
neoart napisał/a:
poszukuje dalszej drogi. Teraz nurkuje do 40m. Poszukuję drogi aby robić to głębiej. Poczytałem o nurkowaniach na Malcie np i tam wszystko godne zobaczenia leży głęboko:)
Tylko czy głębokie nurkowania _powietrzne_ są dobrym sposobem na oglądanie wraków poniżej 40m?
Wysłany: 06-01-2009, 09:43
neoart napisał/a:
jesli wraki glebokie to raczej szukaj kursow przygotowujacych do dluzszego bottom time + deco pozwalajacego ci zrozumiec dzialanie ppO2 i ppN2 plus nurkowania na trimiksach
nurkowanie na 50m na powietrzu, raz ze niebezpieczne, dwa ze niewiele zapamietasz
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 06-01-2009, 10:04
neoart napisał/a:
2. U kogo zrobić WM1
A musi być w KDP? Dobry jest Paweł Poręba. Inni ze słyszenia. Na pewno szukaj takiego, który sporo nurkuje na wrakach a nie tylko prowadzi szkolenia pseudo wrakowe. Oprócz braków w umiejętnościach, możesz sporo wydać na zbędny sprzęt. O wrakowym ciekawie Hubert opowiada. Ale tylko jak ma humor
Tylko czy głębokie nurkowania _powietrzne_ są dobrym sposobem na oglądanie wraków poniżej 40m?
~BitPump
nie, nie tylko dlatego pytam. chciałbym porostu móc nurkować głębiej, i chciałbym aby instruktorem zostal ktoś z tzw. polecenia:)
[ Dodano: 06-01-2009, 10:16 ]
Rob napisał/a:
neoart napisał/a:
jesli wraki glebokie to raczej szukaj kursow przygotowujacych do dluzszego bottom time + deco pozwalajacego ci zrozumiec dzialanie ppO2 i ppN2 plus nurkowania na trimiksach
nurkowanie na 50m na powietrzu, raz ze niebezpieczne, dwa ze niewiele zapamietasz
możesz kogoś polecić?
Ostatnio zmieniony przez neoart 06-01-2009, 10:15, w całości zmieniany 3 razy
Ja wrakowe robiłem u Marcina Okońskiego i sobie chwalę.
Szkoli w CMAS i w ITDA, w bazie JASA w Jastarnii - czyli polskie, zatokowe wraki.
Tyle, że bywa "upierdliwy", np. ściągnie Ci maskę w najmniej spodziewanym momencie. ITDA uczy też jak nurkować poniżej 40m.
Wiek: 49 Dołączył: 08 Mar 2006 Posty: 1731 Skąd: Warszawa
Wysłany: 06-01-2009, 10:51 Re: kursy techniczne
neoart napisał/a:
Witam.
Mam dwa pytania:
1.Chciałbym zasięgnąć porady u kogo zrobić kursy do 50m, celowo nie pytam w jakiej organizacji.
2. U kogo zrobić WM1 i WM2?
serdecznie dziękuję za pomoc
Przy takim zestawieniu kursów (zakładając że "wm2" to odpowiednik advanced wreck), a więc zakładając że chcę penetrować wraki w okolicach 50m, szukałbym kogoś kto może to wszystko zrobić w połączeniu, i do tego raczej na morzu w całości. Parę nazwisk na pw.
gorcio [Usunięty]
Wysłany: 06-01-2009, 11:32
jacekplacek napisał/a:
:ping:
neoart napisał/a:
2. U kogo zrobić WM1
A musi być w KDP? Dobry jest Paweł Poręba.
Pawel byl (a pewnie i jest) rowniez instruktorem CMAS. Nie tylko IANTD.
$$ [Usunięty]
Wysłany: 06-01-2009, 14:26
hubert68 napisał/a:
KDP nie organizuje kursów "penetracji wewnętrznej" wraków a chyba w ogóle w Polsce jest to zabronione
Zapytaj K Starnawskiego, organizował takie kursy dla TOPR (+GOPR) i MW.
tak z mojego doświadczenia jeśli chcesz nurkować głębiej wybierz kurs w organizacji
która umożliwi Ci dalszy rozwój jak będziesz miał na to ochotę i weź pod uwagę organizacje szkolące w nurkowaniach technicznych tam się czegoś nauczysz, reszta to
przyklejki do kursów rec. i sądzę że szkoda na nie kasy i czasu.
Choć P3 w CMAS daje uprawnienia do 50 m to bym Ci ten kurs odradził choćby z tak prozaicznego powodu że chcąc obejrzeć łuk w Blue Hole z tym kwitem nikt Cie tam nie weźmie.
Przewodnik nurkowy to przewodnik a nurkowanie głębokie to już inna para kaloszy.
Choć P3 w CMAS daje uprawnienia do 50 m to bym Ci ten kurs odradził choćby z tak prozaicznego powodu że chcąc obejrzeć łuk w Blue Hole z tym kwitem nikt Cie tam nie weźmie.
Za moich czasów "swoi" robili to z jedną flaszką na powietrzu (kilku nawet bez flaszki) a obcy becalowali za tmx
Nie wiem jaka jest dziś polityka Planet Divers ale z tego co widzę i słyszę to z twinem puszczają (ale pewnie tylko swoich).
Poza tym ta super znana dziura nie jest wcale ładna. Są piękniejsze miejsca na ziemi w których w dodatku nikt nie broni nurkować na 50m z użyciem powietrza.
nikt nie broni nurkować na 50m z użyciem powietrza.
nie zrozum mnie źle, ja pytałem kiedyś tam w paru bazach w Dahab tak z ciekawości czy z P3 mogę sobie archa zrobić, odpowiedź napisałem wcześniej i tyle.
Wiek: 49 Dołączył: 08 Mar 2006 Posty: 1731 Skąd: Warszawa
Wysłany: 06-01-2009, 21:41
Giz napisał/a:
D@rek napisał/a:
Za moich czasów "swoi" robili to z jedną flaszką na powietrzu (kilku nawet bez flaszki) a obcy becalowali za tmx
Nie wiem jaka jest dziś polityka Planet Divers ale z tego co widzę i słyszę to z twinem puszczają (ale pewnie tylko swoich).
Poza tym ta super znana dziura nie jest wcale ładna. Są piękniejsze miejsca na ziemi w których w dodatku nikt nie broni nurkować na 50m z użyciem powietrza.
Puszczają takich którym ufają że się nie zabiją.
A dno owej dziury już ma parę stałych lokatorów którzy się nie bali i którym nieopatrznie nie zabronili skoczyć pod łuk z jedną flaszką.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko