Jako że temat znany i jak się patrzy po sieci to cena koło 75zł. W dziale wspinaczki na allegro znalazłem śruby więc dzielę się te informacją cena 25zł
Irbisy, choc tanie, mają niestety jedną zasadniczą wadę: Wchodzą w lód jakby nie mogły i strasznie łatwo się luzują. Pierwsze wynika z jedynie trzech zębów, a drugie z geometrii gwintu. W porównaniu z normalnymi śrubami (np. BD), wkręcanie ich jest katorgą.
Nie wiem czy nie warto nabyc choc jednej sztuki śruby lepsiejszego gatunku, bo wkręcanie ich od dołu pod lodem musi byc strasznie uciążliwe. A w niewątpliwie stresującej sytuacji zagubienia zdecydowanie wolałbym miec BD niż Irbisa
BD Turbo Ice Screw kosztuje około 100zł.
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 28-01-2010, 22:00, w całości zmieniany 3 razy
piotr_c, nurkowanie to obecność człowieka w środowisku do niego nie przystosowanym, lub przystosowanym z ograniczeniami. Ja kupiłbym 10 najlepszych śrub takich które dadzą mi gwarancje przeżycia. Nie wolno oszczędzać na swoim życiu/bezpieczeństwie. To nie zaczepka a poszerzanie wyobraźni.
Nie wolno oszczędzać na swoim życiu/bezpieczeństwie. To nie zaczepka a poszerzanie wyobraźni.
No to chyba nie zrozumiałeś o co mi chodziło.
Irbisy są tanie, ale są do bani, bo wkręcenie ich w normalnym wspinie jest wk.... upierdliwe, nie mówiąc już o robieniu tego pod wodą. Szczególnie samo wejście w lód wymaga siły i sporej uwagi. Nie wyobrażam sobie robic tego pod wodą, gdy nie masz żadnego punktu oparcia.
Dlatego, opierając się na własnym doświadczeniu z Irbisami oraz z innymi dobrymi śrubami (BD, Grivel) zdecydowanie doradzam kupienie czegoś lepszego. Grivel jest niestety horrendalnie drogi, a tak samo dobry jak Black Diamond, którego można dostac za 40 USD.
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 28-01-2010, 22:22, w całości zmieniany 2 razy
Jeżeli ktoś używa śrub lodowych do wspinaczki i na śrubie wiesza 100kg to jego wymagania są wyższe niż przy nurkowaniu.
Natomiast do zamocowania poręczówki Irbisy są wystarczające - nie są narażone na żadne obciążenia, poza primary i secondary tie off na śrubach poręczówka jest stabilizowana do obiektów pod wodą.
Używamy takich śrub od lat bez żadnych problemów.
Śruby przykręcone na powierzchni lodu w słoneczny dzień warto przysypać śniegiem, żeby się nie wytapiały z lodu na skutek ogrzania.
Wiek: 51 Dołączył: 10 Mar 2002 Posty: 7224 Skąd: Nürnberg/RFN
Wysłany: 29-01-2010, 13:08
Konrad Dubiel napisał/a:
Śruby przykręcone na powierzchni lodu w słoneczny dzień warto przysypać śniegiem, żeby się nie wytapiały z lodu na skutek ogrzania.
Ja wkrecam dwie obok siebie i spinam oczka doublerenderem - zapobiega przypadkowemu wykreceniu. Jesli suba przebije lod, to czesto jest ogrzewana przez wode i ma tendencje do wytapiania sie.
Jeżeli ktoś używa śrub lodowych do wspinaczki i na śrubie wiesza 100kg to jego wymagania są wyższe niż przy nurkowaniu.
Nie chodzi o wytrzymałość, bo choc na początku bywały pogłoski o pękających "ruskach", żadna mi nie pękła. Zresztą w lodzie się nie lata
Chodzi o to, że wchodzą w lód zdecydowanie gorzej niż lepsze śruby. O ile w normalnym użyciu jest to do przyjęcia, to zastosowanie ich przy autoratownictwie w przypadku zagubienia wydaje mi się nie być najlepszym pomysłem. Oczywiście da się ją wkręcić, ale...
Wytapianie się ma dwie przyczyny. Jedną z nich są drgania przenoszone z liny na śrubę - tu jedne śruby radzą sobie lepiej, inne gorzej.
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 29-01-2010, 14:11, w całości zmieniany 1 raz
Wiek: 51 Dołączył: 10 Mar 2002 Posty: 7224 Skąd: Nürnberg/RFN
Wysłany: 29-01-2010, 14:25
piotr_c napisał/a:
Wytapianie się ma dwie przyczyny. Jedną z nich są drgania przenoszone z liny na śrubę
To juz przy lince 2mm, z primary i secondary tie-off + tie off w wodzie pod przeremblem + stabilizowanie w trakcie poreczowania bardzo akademicka przyczyna?
To juz przy lince 2mm, z primary i secondary tie-off + tie off w wodzie pod przeremblem + stabilizowanie w trakcie poreczowania bardzo akademicka przyczyna?
Nie wiem na ile lina w takiej konfiguracji potrafi przenosić drgania, ale przy wspinie zdarzało mi się wyciągać pierwszy przelot na irbisie palcami, bo tak słabo już siedział. Zresztą wytapianie i tak w jakimś stopniu dotyczy każdej śruby i to nie ono jest największym problemem, tylko słabe wejście w lód.
piotr_c, wiesz ja mojego 1 posta w tym temacie nie napisałem do Ciebie a autora wątku.
No ale co masz do mnie. Jakos ponizej przeczytałem pozytywne opinie. Więc jakoś nie rouzmiem twojego czepiania się. Nie kazdego stać lub nie każdy ma ochote wydać na srubę jedną 70zł jak moze miec to samo za 25
Ostatnio zmieniony przez Szyderca 03-02-2010, 10:05, w całości zmieniany 1 raz
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 03-02-2010, 12:31
piotr_c napisał/a:
Oczywiście da się ją wkręcić, ale...
Wisząc pod lodem faktycznie nurek jest "odbijany", ale da się. Wystarczy jednak dodać trochę gazu do skrzydła i nie ma problemu. Te lepsze w takim razie, chyba same się wkręcają Szkoda, że nie mam skąd potestować.
Wysłany: 03-02-2010, 14:05
jeden irbis kosztuje 25 a można też taniej, tanie i dobre, dobre i tanie
na nurka pod lodem potrzeba ich kilka więc nie ma co się zastanawiać, brać i nie marudzić
Ostatnio zmieniony przez sQba 03-02-2010, 14:06, w całości zmieniany 1 raz
Rozumiem że pijesz do mnie. Używaj czego chcesz. Ja po prostu napisałem co myślę o "ruskach", porównując je do czegoś lepszego (niekoniecznie Grivel, bo BD czy Petzl'e są co najmniej tak samo dobre). Panujące wśród nurków przekonanie, że Irbisy są "takie same a dużo tańsze niż Petzle czy Black Diamondy", jest po prostu błędne.
[ Dodano: 03-02-2010, 21:39 ]
jacekplacek napisał/a:
Te lepsze w takim razie, chyba same się wkręcają Szkoda, że nie mam skąd potestować.
Może nie do końca same, ale różnica jest spora. Dawno temu te superlekkie tytanowe Irbisy za 1/10 ceny Grivela były dla mnie objawieniem (wtedy w Polsce nie było BD a Petzle kosztowały >200zł). Do czasu, gdy pierwszy raz użyłem czegoś bardziej sensownego.
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 03-02-2010, 21:35, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko