Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Krótka zajawka z nurkowania na Krymie
Autor Wiadomość
nowy 

Stopień: P3,ADV.NX,DM HSA
Kraj:
Poland

Wysłany: 19-10-2011, 22:23   Krótka zajawka z nurkowania na Krymie

Poniżej link do strony mego kolegi, który złożył krótki filmik z moich dość chaotycznych nagrań :zdz: z tegorocznych nurkowań w Morzu Czarnym (okolice Ałupki) :)

http://www.etheriumsky.com/

oraz bezpośrednio na yt:

http://www.youtube.com/wa...player_embedded

Enjoy! :pa:

kokaroll 

Stopień: Ins.SDI/TDI/nur.TMX
Kraj:
Poland

Wysłany: 20-10-2011, 07:21   

Witaj,
można dowiedzieć sie coś więcej nt.baz,warunków,cen i mozliwości nurów w tym rejonie?
Z góry dzięki!
:pa:

nowy 

Kraj:
Poland

Wysłany: 20-10-2011, 08:47   

kokaroll dziś wyślę Ci wiadomość na priv :)

kesser 

Stopień: AI
Kraj:
Poland

Wysłany: 20-10-2011, 10:36   

kokaroll napisał/a:
Witaj,
można dowiedzieć sie coś więcej nt.baz,warunków,cen i mozliwości nurów w tym rejonie?
Z góry dzięki!
:pa:

Też jestem zainteresowany :ping:

nowy 

Kraj:
Poland

Wysłany: 20-10-2011, 11:09   

Cytat:
Też jestem zainteresowany :ping:

też poszedł priv :) :pa:

RobikP 

Kraj:
Poland

Wysłany: 20-10-2011, 11:10   

nowy - napisz coś na ogólnym, bo chyba więcej osób jest zainteresowane

nowy 

Kraj:
Poland

Wysłany: 20-10-2011, 11:21   

Widzę, że istnieje szersze grono osób zainteresowanych "Krymskim" nurkowaniem :) Poniżej zamieszczam kilka informacji, które mogą okazać Ci się przydatne.

Pomimo, że na Krymie byłem 2 razy dużą część spraw organizacyjnych dot. nurkowań nie była ogarniania przeze mnie ale:

1. Zarówno w okolicach Ałupki jak i Ałuszty są bazy nurkowe. W Ałupce nurkowaliśmy z bazy na przylądku św. Trójcy zaś w Ałuszcie z bazy Sławka (deep quest). Ponadto w Ałuszcie widziałem bazę co reklamowała się, jako baza "techniczna".

2. Wszystkie nurkowania były nurkowaniami płytkimi- do 20 m. Na głębsze nurkowania nie było ani czasu ani potrzeby.

3. Jeżeli chodzi o warunki- hmm. to zależy... Jeżeli chodzi o np. warunki lokalowe to raz może to być mieszkanie u jakiejś babuszki a raz całkiem wypasiony apartament z sauną, jadalnią z widokiem na morze i góry oraz wi-fi :bee;

4. Ceny...to też zależy .np. w tym roku moi koledzy postanowili zanurkować "rekreacyjnie na własną rękę" wyniosło ich to 100 tamtejszych wariatów- czyli jakieś 30-40 zł (w cenie butla bez DM czy innego przewodnika). A i właśnie wymiana pieniędzy by maksymalnie wykorzystać różnice w kursach pieniądza też jest ważna- warto wieść ze sobą min. ilość hrywien a więcej to $ lub eurasków- to się bardziej opłaca. :ping:

5. nie 3ba mieć wiz by pojechać na Krym - najlepiej mieć paszport ważny min. 6 mies. przed datą podróży ale to też da się obejść...zresztą, wiele rzeczy tam da się załatwić "negocjując" :ping: jednak należy uważać by nie dąć się :sex:

6. kurcze dużo by pisać dalej -generalnie, jak "chodzi komuś po głowie" nurkowanie na Krymie to należy zrobić to, jak najszybciej- jestem osobą, która zachęca wszystkich na wyjazd tam (bezinteresownie oczywiście :ping: )

Jak macie więcej pytań to po prostu piszcie na priv- postaram się odpowiadać w miarę na bieżąco :bee;

pozdrawiam,
emil :pa:

RobikP 

Kraj:
Poland

Wysłany: 22-10-2011, 21:09   

Mi już od dawna chodzi po głowie wyjazd na wczasy w ten rejon z rodzinką. Jedyne co mnie powstrzymuje to ewentualne zagrożenia, które tam występują. Chodzą słuchy, że drogi tak fatalne, że można auto uszkodzić. Jak już nawet uda się szczęśliwie dojechać to jest duża szansa, że to auto ukradną, więc trzeba z góry awaryjnie zaplanować powrót pociągiem :) . Myślę, że w hotelu to jest bezpiecznie, ale nocując "u babuszki" to można sprzęt stracić. Z drugiej strony nigdzie na forum nie wyczytałem, żeby tam kogoś okradli.

Mucha 

Kraj:
Netherlands

Wysłany: 22-10-2011, 22:19   

Nie spodziewałbym się takiej dobrej wizury, w końcu Morze Czarne :) Nie znaleźliscie tam żadnych zabytków? towarzysz Putin wyciągnął w pięć minut starożytne urny, hehe. A na poważnie, to warto to miejsce wpisać, to swoich celów.

nowy 

Kraj:
Poland

Wysłany: 24-10-2011, 08:45   

RobikP napisał/a:
Mi już od dawna chodzi po głowie wyjazd na wczasy w ten rejon z rodzinką. Jedyne co mnie powstrzymuje to ewentualne zagrożenia, które tam występują. Chodzą słuchy, że drogi tak fatalne, że można auto uszkodzić. Jak już nawet uda się szczęśliwie dojechać to jest duża szansa, że to auto ukradną, więc trzeba z góry awaryjnie zaplanować powrót pociągiem :) . Myślę, że w hotelu to jest bezpiecznie, ale nocując "u babuszki" to można sprzęt stracić. Z drugiej strony nigdzie na forum nie wyczytałem, żeby tam kogoś okradli.

Fakt 2 lata temu jeden samochód nam się rozsypał- (voyager poszło i zawieszenie ale niestety tez pompa paliwowa) ale takie auta jak Transporter VW (polecam!) czy nawet poczciwa Toyotka dają radę (ale zawieszenie albo jest do dobicia albo do wymiany po takiej jeździe+niezbędny jest dobry kierowca).
Pociąg jest w porządku o ile nie będzie to tzw. "palckarta" (taki wagon bez przedziałów) tylko normalne przedziały z 4 kuszetkami- ponad 30 godzin. jest dobrym czasem na integrację ludzi :D . Nigdy nas nikt nie okradł ale wiadomo "strzeżonego pan Bóg..." ;)
Cytat:
Nie spodziewałbym się takiej dobrej wizury, w końcu Morze Czarne :) Nie znaleźliscie tam żadnych zabytków? towarzysz Putin wyciągnął w pięć minut starożytne urny, hehe. A na poważnie, to warto to miejsce wpisać, to swoich celów.

Odnośnie zabytków mógłbym mówić dużo i długo ponieważ zawsze moje wyjazdy były związane z misją archeologiczną :) Ale miejsce jest i tak godne polecenia nawet, jak się nie uświadczy "starożytnych skarbów"

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu