Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Kursy we wrocławiu
Autor Wiadomość
bien 

Kraj:
Poland

Wysłany: 23-08-2010, 16:53   Kursy we wrocławiu

Czesc wszystkim :)
Tak jak w temacie, szukam szkoly nurkowania we Wrocławiu. Jakie szkoly polecacie ( najlepiej takie, zeby sprzet byl wypozyczany na czas kursu :) ) i na co zwracac uwage przy wyborze szkoly ? Dodam, ze jestem calkowicie zielony w temacie nurkowania, wiec wole sie spytac zanim wydam ponad tysiac zlotych :)
Z góry dzięki za odpowiedzi :)
edit:
Czy noszenie okularów (-3,5 dioptrii) jest problemem czy wystarczy odpowiedni sprzet ?
Ostatnio zmieniony przez bien 23-08-2010, 17:13, w całości zmieniany 1 raz  

hnati 

Stopień: NTmx Instr.
Kraj:
Poland

Wysłany: 23-08-2010, 17:28   

Polecam EXSTREAM na ulicy Kościuszki. Fachowa obsługa instruktorska i miła atmosfera pracy :ping: wejdz na www.exstream.com.pl , sprawdz , zadzwon i spytaj! Sprzęt przy kursie OWD masz oczywiście zapewniony a co do okularów- jeśli lekarz nie widzi przeciwskazań to szkła korekcyjne do maski.

Henry 

Stopień: jest
Kraj:
Poland

Wysłany: 23-08-2010, 17:59   

Szkół we Wrocławiu jest sporo. Wpisz w wyszukiwarkę i dostaniesz w zasadzie cała liste.
Jest w czym wybierać.
ps i w zadnej nie wymagają całowania się z instruktorem

Miły Maciej 

Kraj:
Poland

Wysłany: 24-08-2010, 10:40   

hnati napisał/a:
Polecam EXSTREAM

Ja również ich polecam.

A dla zaawansowanych nurków, którzy chcą się rozwijać, szczerze polecam Kolegę, który jako pierwszy odpowiedział w wątku :) - profesjonalnie, bez snobizmu i gadżeciarstwa.

Tokaru 

Stopień: P2/PL1
Kraj:
Poland

Wysłany: 24-08-2010, 11:27   

Apropo wzroku, jeśli nie teraz ( gdyż nie koniecznie musisz się wciągnąć i szkoda może na początek wywalać taką kasę ) to później, nie mniej jednak spróbuj przymierzyć przed kupnem maskę TS LOOK - w przyszłości będziesz miał możliwość szerokiej "konfiguracji" szkieł korekcyjnych ( niestety taka przyjemność kosztuje w granicach 100zł + za szkło... ).

bien 

Kraj:
Poland

Wysłany: 25-08-2010, 13:06   

Hej, dzieki za odpowiedzi. Postaram sie ich odwiedzic jak znajde wiecej wolnego czasu. A slyszal ktos o szkole "Submariner" ? Warto ich odwiedzic czy lepiej ich unikac ?
Nie chcac smiecic na forum wrzucam tu jeszcze pare pytan :)

1.
Cytat:
Twoim pierwszym krokiem jest zrobienie kursu podstawowego PADI (Open Water Diver)
, zdanie wziete z opisu jedenej ze szkół nurkowania. Stad moje pytanie, jakie sa roznice wynikajace z robienia kursu PADI a np. CMAS, TDI, SDI ?
2. Czy chcac uprawiac freediving trzeba miec dużą wydolność oddechowa ? Pytam, poniewaz czytalem, ze wynurzac powinno sie 10/min, zeby uniknac choroby dekompresyjnej, a ja watpie czy bym wytrzymal chociaz 2min na samym powietrzu z płuc. Czy to nie dotyczy freediverow, ze wzgledu na krótki czas pobytu pod woda ?
3. Czy nurkowac mozna caly rok czy np. w zimie ze względu na temperature i zamraznietą tafle raczej sie nie popływa ? Mam na mysli początkujących i pływanie tylko na terenie Polski.

BitPump 

Stopień: DIR-ektor
Kraj:
Poland

Wysłany: 25-08-2010, 13:30   

bien napisał/a:
Stad moje pytanie, jakie sa roznice wynikajace z robienia kursu PADI a np. CMAS, TDI, SDI ?

TDI nie oferuje kursów dla początkujących nurków rekreacyjnych. Od tego jest SDI. TDI ma w ofercie całą gamę szkoleń technicznych.

Co do wyboru PADI czy SDI - metodyka szkolenia jest bardzo zbliżona, zakres zajęć zbliżony...

~BitPump

Miły Maciej 

Kraj:
Poland

Wysłany: 25-08-2010, 14:19   

bien napisał/a:
A slyszal ktos o szkole "Submariner" ?

Ja kiedys poznałem Własciciela - wydał mi sie bardzo rzeczowym człowiekiem a jego klienci wydawali się zadowoleni.

bien 

Kraj:
Poland

Wysłany: 27-09-2010, 20:04   

Witam ponownie, czy w kapielowkach do kolan (takie jakby krotkie spodenki, ale do plywania :) ) zmieszczę się piankę czy muszę mieć zwykłe krótkie i przylegajace do ciała slipy ?

beroduar 

Stopień: Były przewodn. :-((
Kraj:
United Kingdom

Wysłany: 27-09-2010, 22:18   

bien napisał/a:
czy w kapielowkach do kolan (takie jakby krotkie spodenki, ale do plywania :) ) zmieszczę się piankę czy muszę mieć zwykłe krótkie i przylegajace do ciała slipy ?

A Ty tak poważnie ?

1) Jeśli nie masz tysiąca złotych wybierz tańsze hobby ( mówię serio - nurkowanie jest dość kosztowne - począwszy od ceny kursów, poprzez sprzęt , jego konserwację i serwis, cenę gazów, do koniecznych wydatków na podróże do Egiptu ,czy choćby Chorwacji, gdzie można coś zobaczyć w czasie nurkowania)

2) Ja nurkuję w szkłach kontaktowych(na co dzień ich nie noszę , bo mi przeszkadzają) i uważam to za optymalne wyjście

3) PADI, SSI to organizacje nastawione na szybkie certyfikowanie, co nie znaczy , że złe, ale możesz uznać , że szkolenie jest prowadzone trochę po łebkach (ja takie mam zdanie o PADI) . SDI nie znam - ale rozumiem, że wywodzi się z organizacji technicznej, czyli teoretycznie powinni potraktować szkolenie najpoważniej. CMAS... nie komentuję
GUE - obiekt westchnień niektórych - tu masz przynajmniej prosty wybór, bo jest tylko jeden instruktor w Polsce...

4) Maski nie wybiera się pod kątem przydatności do montażu szkieł, tylko pod kątem dopasowania do Twojej twarzy. Co z tego, że będziesz miał wmontowane szkła jeśli maska będzie stale zalana lub nawet tylko obficie podciekająca. To dopiero będzie wyrzucenie kasy w błoto. Obszerne opisy, jak maskę dopasować, są na Nurasie i na Divetreku - poczytaj , zanim kupisz.

5) Można nurkować w Polsce cały rok, także pod lodem - potrzebujesz do tego specjalny suchy skafander, gruby ocieplacz pod niego, suche rękawice, masę całego innego fajnego sprzętu, specjalistyczne szkolenie... i dużo samozaparcia. Proponuję cieplejsze wody.

6) Zdecydowanie nie całuj się z instruktorem (niezależnie od płci), a jeśli jako chrzest dla nowo upieczonego nurka będzie Cię walił płetwami w dupę - bez zastanowienia wytnij mu fangę w zęby i powiedz, że w Twojej rodzinie to taki tradycyjny wyraz podziękowania. Fali mówimy stanowcze NIE.
Ostatnio zmieniony przez beroduar 27-09-2010, 22:20, w całości zmieniany 1 raz  

bien 

Kraj:
Poland

Wysłany: 27-09-2010, 23:13   

Tak, calkowicie na pozwanie, bo nie lubie ciasnych szortów a watpie czy pianki sa na tyle luzne, zebym bez problemu zmiescil sie w luznych, szerokich spodenkach. Stad moje pytanie :)
Co do okularów to zdaję sobie sprawę, ze masek z okularami korekcyjnymi jest mało, więc i tak pewnie skoncze na kupieniu sobie szkiel kontaktowych. Jednak to nie powód, zeby nie móc sie zapytac.
Kursów nie zamierzam robić wszystkich naraz, najpierw OWD a potem jak troche ponurkuje to zaczne sie zastanawiac co daleji i w jakim kierunku się rozwijac.
Pisząc 6. nie za bardzo wiem co mialeś ma myśli, bo po to ten temat założyem, żeby zapytac doswiadczonych ludzi o dobra szkole, bo pojsc do 1. ktora pokaze mi google to zadna sztuka.
Dzięki za odpowiedź, mimo to miło by było gdybym się dowiedział czy na szeroki spodenki można założyć piankę czy nie.

beroduar 

Stopień: Były przewodn. :-((
Kraj:
United Kingdom

Wysłany: 28-09-2010, 01:38   

bien napisał/a:
pewnie skoncze na kupieniu sobie szkiel kontaktowych. Jednak to nie powód, zeby nie móc sie zapytac.

Przepraszam, jeśli zabrzmiałem zbyt agresywnie - absolutnie powinieneś pytać o wszystko, po to jest to Forum
bien napisał/a:

Pisząc 6. nie za bardzo wiem co mialeś ma myśli

Tutaj jest odpowiedź
bien napisał/a:

watpie czy pianki sa na tyle luzne, zebym bez problemu zmiescil sie w luznych, szerokich spodenkach.

Podzielam Twoje zwątpienie.

nurkot 

Stopień: murena
Kraj:
Poland

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 04-10-2010, 17:50   

bien napisał/a:

2. Czy chcac uprawiac freediving trzeba miec dużą wydolność oddechowa ? Pytam, poniewaz czytalem, ze wynurzac powinno sie 10/min, zeby uniknac choroby dekompresyjnej, a ja watpie czy bym wytrzymal chociaz 2min na samym powietrzu z płuc. Czy to nie dotyczy freediverow, ze wzgledu na krótki czas pobytu pod woda ?

nie trzeba mieć żadnych szczególnych predyspozycji by zacząć freediving i uprawiać go "nieextremalnie", wystarczy NIE mieć problemów z układem oddechowym oraz ogólnie być zdrowym, jeśli masz jakieś szczególne wątpliwości co do zdrowia - pytaj, ew. na PW.

wynurzanie 10m/min dotyczy oczywiście nurkowania SCUBA, tzn. ze sprzętem.
nie dotyczy to freedivingu.
zbyt krótko jest się pod wodą aby nasycić się azotem, aczkolwiek ekstremalni freediverzy stosują czasem przystanki na płytszej wodzie, jednak dotyczy to rekordowych głębokości.
w Twoim przypadku spokojnie możesz schodzić na 5, 10, 20, 40m itd. metrów nieobawiając się choroby dekompresyjnej, POD WARUNKIEM że NIE ROBISZ TEGO PO NURKOWANIU!!!
absolutnie nie należy uprawiać freedivingu po nurkowaniu SCUBA!!! i to nawet "płytko"!!!
drugą kluczową sprawą jest to że nie należy trenować freedivingu samemu, zawsze, bez względu na to czy trenuje się na basenie (odległości) czy wgłąb, należy to robić Z ASEKURACJĄ, tzn. z partnerem.
ewent. polecam kurs freedivingowy u Tomka Nitki w Warszawie :)

co do kursu nurkowego we Wrocławiu. to ja polecam spojrzeć tutaj
poczytaj - i sam wybierz czy ewent. taka opcja Ci się podoba :tak:

bien 

Kraj:
Poland

Wysłany: 05-10-2010, 00:18   

Nawet nie myslalem o nasyceniu azotem tylko o rosnacym cisnieniu, ale bede pamietal :) Freediving postrzegam bardziej jak zejscie pod wode bez nadmiaru sprzetu na raczej plytkie glebokosci i raczej bez asysty partnera :)
Co do kursu to jestem po DSD i zbieram sie powoli na zrobienie pelnego OWD :) Szkole wybralem za rada hnati'ego i Miłego Macieja :)

nurkot 

Stopień: murena
Kraj:
Poland

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 05-10-2010, 16:19   

bien napisał/a:
Nawet nie myslalem o nasyceniu azotem tylko o rosnacym cisnieniu

w jakim sensie ciśnienie miałoby mieć coś do rzeczy?
zresztą chyba.. malejącym przy wynurzaniu, prawda?

bien napisał/a:
Freediving postrzegam bardziej jak zejscie pod wode bez nadmiaru sprzetu na raczej plytkie glebokosci i raczej bez asysty partnera :)

!!!

już kilku takich było.
nurkowanie free solo jest znacznie bardziej niebezpieczne niż nurkowanie w sprzęcie solo.

nie raz widziałam podczas treningów basenowych ludzi tracących przytomność, w sambie a raz nawet tracących oddech..
za każdym razem sytuacja skończyła się szczęśliwie, gdyż trenował ktoś obok.

gdzieś chyba na tym forum był opis śmierci doświadczonego nurka, który trenował sam na basenie pływanie na zatrzymanym oddechu. nie wypłynął. nikt tego nie zauważył....

każdy sam podejmuje decyzje o ryzyku jakie akceptuje, ale najpierw powinien posiadać wiedzę na ten temat a potem się zastanowić czy warto ryzykować, czy nie lepiej znaleźć współtowarzysza i dzielić pasję......

Wieśkonur 

Stopień: wystarczający IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-10-2010, 22:23   

Witaj Bien. Jeżeli mogę Ci doradzić to nie myśl o robieniu kursu w Świdnicy ani w Wałbrzychu. To chyba nie jest najlepszy pomysł. Myślę,że Wrocław jest dobrym rozwiązaniem np. 21% lub inne centra wym. powyżej.
Ostatnio zmieniony przez Wieśkonur 07-10-2010, 22:26, w całości zmieniany 4 razy  

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu