Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Własny sprzęt - co kupić?
Autor Wiadomość
sail0r 

Stopień: OWD+Nx+SS
Kraj:
Poland

Wysłany: 30-10-2010, 23:02   Własny sprzęt - co kupić?

Drodzy Koledzy,

Przed kilkoma tygodniami udało mi się uzyskać PADI OWD. Żałuje, że tak późno. Chciałbym nadrobić stracony czas i jak najwięcej i najczęściej nurkować. Do tego przydałby się własny sprzęt. Zacząłem się więc rozglądać za własnym sprzętem ;)
Zanim zaproponuję listę chciałbym wspomnieć, że chciałbym zbudować zestaw który będzie wystarczający na długie lata i pozwoli mi się rozwijać jako nurkowi i w przyszłości zdobywać uprawnienia techniczne.

Lista życzeń według planowanej kolejności zakupów (ABC już mam):
○ Komputer: heinrichsweikamp OSTC MK.2 - wydaje się niezwykle przyszłościowy, a do tego podoba mi się, że jest open source.
○ I i II stopień: Apeks XTX 200 + prosty manometr
○ Octopus: XTX40
○ BCD Scubapro T-Black - nie jestem pewien czy ją później (duużo później) wykorzystam przy nurkowaniach technicznych
○ Suchacz - chyba, że w międzyczasie trafi się jakaś okazja
○ Pas balastowy
○ Butla 15l

W międzyczasie będę pewnie dokupował drobiazgi, typu boja dekompresyjna, czy kołowrotek z linką.

Z radością przyjmę uwagi co do sprzetu i kolejności jego zakupu. Jak wspomniałem nie musi to być sprzęt najtańszy ma być jak najlepszy.

Pozdrawiam Serdecznie,

Łukasz

Andrzej Minorczyk 

Kraj:
Switzerland

Wysłany: 30-10-2010, 23:10   

sail0r napisał/a:
Lista życzeń według planowanej kolejności zakupów (ABC już mam):
○ Komputer: heinrichsweikamp OSTC MK.2 - wydaje się niezwykle przyszłościowy, a do tego podoba mi się, że jest open source.
○ I i II stopień: Apeks XTX 200 + prosty manometr
○ Octopus: XTX40
○ BCD Scubapro T-Black - nie jestem pewien czy ją później (duużo później) wykorzystam przy nurkowaniach technicznych
○ Suchacz - chyba, że w międzyczasie trafi się jakaś okazja
○ Pas balastowy
○ Butla 15l

Zrób 50 nurkowań na pożyczonym sprzęcie. Jak później przeczytasz ten post to się nieźle ubawisz.

TomS 

Stopień: instr. SDI/TDI, PADI
Kraj:
Greenland

Wysłany: 30-10-2010, 23:20   

1-sze stopnie Apeks Tek3 (2 szt: lewy i prawy), 2-gie stopnie XTX50 lub jak znajdziesz TX50 (mogą być 40-stki)
BCD Halcyon Evolve 40
bez pasa balastowego - inny system, np. v-weight
twinset 2x 7L lub 2x 8,5L z manifoldem o szerokim rozstawie (jak do 2x 12L)

Jeśli chcesz uderzać w techniczne to szkoda kolejnych dni i pieniędzy zmarnowanych na szmaciaka i pojedynczą butlę, które i tak zaraz sprzedasz. Na małym twinie jest bezpieczniej i uczysz się od razu prawidłowych odruchów, obsługi itd. Z czasem dokupisz większy, bcd zostanie. Mały twin i tak będziesz stosował do płytszych nurkowań.

Póki co...
nie kupuj ostc bo w czasach, gdy będziesz go potrzebował może być kilka lepszych o generację...
Kup Digitala 330 i planuj nurkowania tabelami. To niewiele roboty a świetny warsztat na przyszłość. Zaoszczędzisz kupę kasy i rozwiniesz się jako nurek.

styx 

Stopień: IANTD NTx Instructor
Kraj:
USSR

Wysłany: 30-10-2010, 23:23   

sail0r, jak chcesz się rozwijać technicznie to pogadaj z instruktorem który tak szkoli zanim zaczniesz kupować...

~S

sail0r 

Kraj:
Poland

Wysłany: 31-10-2010, 00:07   

Panowie - jesteście ekspresowi :)

Andrzej - możesz rozwinąć? Jestem ciekaw gdzie jest błąd w moim planowaniu? Myślę, że to może być bardzo pouczające.

styx - jak wspomniałem jestem na razie bardzo rekreacyjny, a mój instruktor został na Cyprze ;) Namawiał mnie ta scubapro T-Force.

TomS - Dzięki! Mam jeszcze pytanie dotyczace balastu - skoro mam mieć przymocowany na stałe do butli to znaczy, że nie ma żadnego balastu zrzucanego? Co do komputera OSTC, to wydaje mi się, że przez fakt łatwej możliwości zmiany oprogramowania, jest i będzie ono stale rozwijane, co spowoduje, że informacje podawane przez ten komputer będą zgodne z obecnym stanem wiedzy. Oczywiście, nie chce się wymigać od użwania tabel i ich znajomości.
Ostatnio zmieniony przez sail0r 31-10-2010, 01:21, w całości zmieniany 3 razy  

styx 

Stopień: IANTD NTx Instructor
Kraj:
USSR

Wysłany: 31-10-2010, 08:37   

sail0r,
techniczni boją się zrzucania balastu ;)

OSTC ma też wady...np tylko 6 gazów do zmiany pod wodą...;) brak podpięcia czujnika O2...limit 140m. Niejaka niestabilność ogólna...Za rok-dwa może się pojawić inny, lepszy a Ty nie zdążysz jeszcze wykorzystać 20% możliwości starego. TomS dobrze prawi - rozważ coś "mniejszego".

BCD o którym wspomniałeś wg. mnie nie nadaje się do niczego poza rekreacją.

AO jest ok ale proponowałbym niższy model. To naprawdę się niewiele różni od siebie prócz ceny i kształtu puszki.

~S

Andrzej Minorczyk 

Kraj:
Switzerland

Wysłany: 31-10-2010, 09:02   

sail0r, ponieważ jesteś młodym nurkiem będziesz bazował niestety na nieswoich doświadczeniach. To co jest dobre dla mnie wcale nie musi Tobie odpowiadać. Przykładowo ja zanim kupiłem ostatnie skrzydło byłem właścicielem 4. Dopiero 5 było dla mnie odpowiednie. Zamiast kupować komputer o jakim wspomniałeś który nawiasem mówiąc nie jest taki zły zastanów się nad suchym skafandrem który będzie pomagał utrzymać komfort cieplny przez okrągły rok podczas nurkowań. Myślisz o nurkowaniach technicznych... Zrób jednak rachunek sumienia czy będzie Ci się chciało/bedziesz miał możliwość robić dużo nurkowań. W innym przypadku zajmie Ci sporo lat dojście do stopni technicznych a co za tym idzie zakupów o których piszesz. Koledzy radzą Ci dobrze. Mały twinset jest zawsze lepszy od 1x15. Poczytaj standardy różnych organizacji, nurkuj z różnymi ludźmi a trafisz na odpowiedniego instruktora który pomoże w zakupach i poprowadzi Cię na wysokim poziomie. Przestrzegam przed za szybkimi zakupami to się mści i niestety powoduje nietrafione wybory. Na forum są osoby doświadczone które z pewnością zechcą się z Tobą umówić na niejedną pogawędkę a może dadzą na testy elementy własnego ekwipunku.

KSD
[Usunięty]

Wysłany: 31-10-2010, 10:24   Re: Własny sprzęt - co kupić?

sail0r napisał/a:
Przed kilkoma tygodniami udało mi się uzyskać PADI OWD.

TomS napisał/a:
1-sze stopnie Apeks Tek3 (2 szt: lewy i prawy), 2-gie stopnie XTX50 lub jak znajdziesz TX50 (mogą być 40-stki)
BCD Halcyon Evolve 40 [...] v-weight, twinset 2x 7L lub 2x 8,5L z manifoldem o szerokim rozstawie (jak do 2x 12L)

Ja natomiast proponuję na początek CCR Inspiration Vision, wyposażony dodatkowo w Automatic Diluent Valve, Scruber Monitor, Trimix Deco Software i ustnik Open Circuit Bailout :ping:
Ostatnio zmieniony przez KSD 31-10-2010, 10:26, w całości zmieniany 1 raz  

sail0r 

Kraj:
Poland

Wysłany: 31-10-2010, 11:37   Re: Własny sprzęt - co kupić?

KSD napisał/a:
sail0r napisał/a:
Przed kilkoma tygodniami udało mi się uzyskać PADI OWD.

Ja natomiast proponuję na początek CCR Inspiration Vision, wyposażony dodatkowo w Automatic Diluent Valve, Scruber Monitor, Trimix Deco Software i ustnik Open Circuit Bailout :ping:

Kurcze, chyba nie do końca łapię żart, ale podejrzewam, że chodzi o to, że ten sprzęt jest za dobry dla mnie na początek?

tomasz3city 
Moderator Grupy

Stopień: ITDA, PSAI, TDI/SDI
Kraj:
Poland

Wysłany: 31-10-2010, 12:35   

Kolego drogi....

Starsi koledzy radzą.... jedni tak inni tak, a jeszcze inni zupełnie inaczej...
Jednak przesłanie jest ciągle takie samo...

Idź do wody, w czymkolwiek .... i to nie raz, dwa, pieć, tylko 50 tak jak ktos doradził.

a i nie zapomnij....

idź z partnerem, a instruktora szukaj jak juz zrobisz te 50 nurków ( jak to będzie 35 - tez się nic nie stanie)

[ Dodano: 31-10-2010, 12:36 ]
ps = nie nabijajcie sie z nurasa - każemu zdazy sie popelnic jakies glupstwo
Ostatnio zmieniony przez tomasz3city 31-10-2010, 12:37, w całości zmieniany 1 raz  

sail0r 

Kraj:
Poland

Wysłany: 31-10-2010, 12:47   

tomasz3city napisał/a:
Kolego drogi....
Idz do wody, w czymkolwiek .... i to nie raz, dwa, pieć, tylko 50 tak jak ktos doradził.

No wlasnie to jest mój problem - chciałbym iści do wody, ale nie wiem jakie cokolwiek wybrać, żeby było sensowne ;)

majki 

Stopień: CD NAUI
Kraj:
Poland

Wysłany: 31-10-2010, 13:27   

sailOr, na poczatku kup cos co da ci odpowiednia izolacje termiczna. Jesli chcesz nurkowac w zimnej wodzie (np. w Polsce) kup dobry suchy skafander, ocieplacz, system suchych rekawic, bielizne, dobry kaptur...
Nic tak nie zniecheca do nurkowania jak dyskomfort termiczny. Nie ma nic gorszego od uczucia przeszywajacego zimna i marzenia aby nurkowanie z tego powodu juz sie skonczylo :(
Wiem cos o tym bo sam kiedys nurkowalem (nawet zima) w piance 3mm, z wlasnej roboty skarpetami, rekawiczkami i kapturem.
To koszmarne uczucie zatija cala radosc z tego wspanialego zajecia.
Mozna powidziec, ze jak bedziesz mial kombinezon, ktory bedzie cie odpowiednio chronil - caly podwodny swiat stanie przed toba otworem :)

sail0r 

Kraj:
Poland

Wysłany: 31-10-2010, 13:57   

Co do suchacza..

To jest na liscie, a nie ma tam pianki. Po prostu chciałbym jak najszybciej mieć własne szpeje, żeby nurkować jak najwięcej i być jak najbardziej niezależny - w kwestii sprzętu. Jeśli chodzi o suchacze to nie trzeba mnie przekonywać i ewangelizować w tej kwestii ;)

Szyderca 

Stopień: OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 31-10-2010, 18:00   

Tak jak przedmówcy powiedzieli. Popływaj w pożyczonym i się przekonasz.
Automaty na początek 1st + 2st ATX40+Octopus ATX 40 jak na początek dobra proporcja do jakości. Sam używałem przez 4 lata i sprzedałem. Jeśli w Polsce nurkowanie SUCHY SKAFANDER. Komputer kwestia gustu. Popływaj w paru wybierz ten który ci się p[odoba. Moge CI pożyczyć jak coś mares M2 na spróbowanie :D Osobiście używam UWATEC DIGITAL cena to około 450zł. Co do odwiecznego pytania co wybrać Jacket czy Skrzydło. Osobiście pływam i na tym i na tym. Kwestia indywidualna. Co do automatu też będzie tyle opini ilu ludzi. A zobaczysz co będzie z kwestią SUCHEGO SKAFANDRA! Czy z zamkiem z przodu czy z tyłu :D

sail0r 

Kraj:
Poland

Wysłany: 31-10-2010, 19:00   

Ok,

To jeszcze jedno pytanie mam. Czy ktoś z okolic Warszawy planuje nurkowania w tym roku, na które mogłbym się zabrać i zobaczyć jak się nurkuje w naszych jeziorach? Tylko że nie mam sprzętu więc musiał bym wypożyczyć. Jakieś porady gdzie?

Fascynacja nurkowaniem u mnie jest ogromna, ale dopuszczam możliwość, że jestem miekka rurka i będę nurkował tylko w ciepłych wodach.

majki 

Stopień: CD NAUI
Kraj:
Poland

Wysłany: 01-11-2010, 09:46   

Jesli masz ochote mozesz zawsze zabrac sie gdzies z nami. W naszym kalendarium za chwile pojawia sie terminy kolejnych wyjazdow:
http://www.cave-diving.pl/kalendarium.html

Brak sprzetu to nie problem.

Oksyd 

Kraj:
Poland

Wysłany: 01-11-2010, 18:17   

Cytat:
Automaty na początek 1st + 2st ATX40+Octopus ATX 40 jak na początek dobra proporcja do jakości.

ATXy albo TXy i DS4 - na własność to już teraz, przynajmniej nie będziesz się dzielił higieną z innymi, na pewno się nie zawiedziesz, wg mnie jeden z niewielu tak tanich a pewnych i dobrych wyborów.

Co do reszty, to jak poprzednicy piszą - to popływaj ile się da na pożyczonych szpejach i już świadomie wybierz własny.

hubert68 

Stopień: ważny ciągły progres
Kraj:
Poland

Wysłany: 01-11-2010, 19:16   

Cześć, pewnie powtórzę to, co napisali inni, głównie Majki i Tomek (przy okazji chłopaki-pozdrowienia). Kup suchy + dobry ocieplacz i umów się z instruktorem, który pokaże Ci co i jak. Jeśli planujesz kiedyś nurkowania techniczne, zapomnij o jackecie, co do automatów, to warto mieć dwa pierwsze stopnie. Co do wyboru - raczej dwa jednakowe. Piersze stopnie DS4, jeśli masz więcej kasy i odrazu zaczniesz nurać w twinie, to ew. TEC3, natomiast drugie stopnie XTX 50 (dwa identyczne) będą całkowicie wystarczające.

KSD
[Usunięty]

Wysłany: 01-11-2010, 20:49   Re: Własny sprzęt - co kupić?

sail0r napisał/a:
Kurcze, chyba nie do końca łapię żart, ale podejrzewam, że chodzi o to, że ten sprzęt jest za dobry dla mnie na początek?

Tak, mniej więcej tak. Jako, że jesteś świeżo po podstawowym kursie, poczekaj chwile nim wydasz kilkanaście lub wicej tysięcy złotych, tym bardziej, że oszpejowanie się po zęby w super sprzęt, może być w takim wypadku nawet w pewnym sensie bardzo niebezpieczne. Myślę, że skorzystanie z propozycji Majkiego będzie idealnym wyborem. Opływaj się trochę, przyjrzyj się temu czy tamtemu rozwiązaniu, porozmawiaj, a co możesz popróbuj w wodzie. Nastepnie zaś zabierz się za zakupy, a jest wielkie prawdopodobieństwo, że kupisz dokładnie to co potrzebujesz :)

hennessy 

Kraj:
Belgium

Wysłany: 01-11-2010, 21:22   

Napiszę trochę inaczej niż poprzednicy a trochę podobnie.

1. Rozumiem doskonale, chęć posiadania własnych zabawek - nic w tym zdrożnego. Jeśli stać Cię na zamrożenie ok. 3tys. złotych to kupuj śmiało. Nie będziesz się frustrował na początku. Natomiast jeśli kwoty rzędu 5 tys. złotych są progiem nie do przeskoczenia, to zastanów się chwilę, wypożycz sprzęt, a najlepiej pojedź sobie na weekend z jakimś klubem, który udostępnia sprzęt.
W dalszej części zakładam, że jesteś niezależny i stać Cię na "małe przyjemności z życia".

2. Z doświadczenia własnego wiem, iż napalenie na nurkowanie grzeje bardziej niż najlepszy suchacz, ale później i tak przyda się suchy (bo inaczej prostata się zdenerwuje i powie adios:-))). W każdym razie przyzwoita pianka 7+7mm, nie powinna kosztować więcej niż 800, max 1000zł. Latem jak ciepło nic nie zastąpi swobody ruchów w pojedynczym neoprenie, a overall, czy też shorty z kapturem będą jak znalazł do Egiptu. Tak, tak nie jakieś 2-3mm, tylk o7-8 do Egiptowa, bo wchodząc trzeci raz tego samego dnia do wody jakoś "grzać przestają"... Zatem na początek pianka a suchy i tak dojdzie. Poza tym na początku potrzeba opanować całość a suchacz wymaga troszkę umiejętności.

3. Komputer, czy inny instrument. Mimo wszystko jestem zwolennikiem komputera. Tylko pamiętaj profesjonaliści stosują konkretne narzędzia do konkretnych prac. OSTCmk2, czyli popularny hejnriś, to "cudowny, niczym woda z Lichenia" komp, ale sensowny praktycznie od poziomu AdvNx, NorTx. Wymaga teorii i praktyki znacznej. Z drugiej strony Digital, to narzędzie optymalne również dla doświadczonych nurków, z automatu liczących i obracających tabelami "w głowie". Na początek proponuję Sunto Zoom (ten żółty) - możesz zgrać profile - fajna zabawa, zdejmuje część obowiązków, pozwalając na opanowanie podstaw zachowania pod wodą. (Może też być Mares, ale ma mniejsze znaki).

4. Płetwy - proste sztywne, niekoniecznie od razu jety. Zawsze jak będziesz się przesiadał na jety, to możesz zostawić w klubie/centrum nurkowym - płetwy kiedyś też się wycierają a i paski mają swoją żywotność. Chyba, że chcesz od razu jety, ale wtedy w zależności od buta masz inną sprężynę.

5. Rękawiczki - dobrze dopasowane, ze wzmocnieniami - czy to do "oglądania" czy łapania się kamieni, różnica 100zł w wykonaniu nie powinna przerażać.

6. Maska - prawidłowa. Tu nie będę pisał setki postów są pt. "dobór maski".

7. Fajka - kup z zaworkiem - znajome dzieci się bardziej ucieszą, jak im oddasz. A na poważnie, to wygodniejsza do snorklowania.

8. Latarka. Na początek mała wystarczy, typu "miecz świetlny". Późnej i tak dojdzie duża na goodmanie i z kanistrem.

A teraz konkrety:

9. Kamizelka. Albo płyta z uprzężą. I workiem. I kieszeniami. Do początkowej nauki, tak do (dla równego rachunku) setnego nurka, z punktu widzenia uczącego się, ławiej opanować poruszanie się w wodzie w kamizelce. Wszystko jest poukładane, dopasowane, balast w łatwo zrzucalnych zasobnikach (odbezpieczyć i pociągnąć) do tego jeszcze zwykle wszyte odblaski dla lepszej widoczności w razie draki. Zatem znów, rozważ - co jest korzystniejsze kupić przyzwoitą kamizelkę (ok. 1000-1500zł) czy wypożyczać przez jakieś 80nurków za dajmy na to 20zł za nurka... Można też od razu kupić bardzo rozwojową płytę z dużym workiem i użerać się z tym na początku, ale osobiście jestem zdania, iż należy małymi porcjami opanowywać problem a nie wszystko na raz. Poza tym na płycie kończy się prędzej czy później, a wygoda, jaką daje kamizelka zabrana razem z krótką ppianką na szybki numerek w szuwarach, to osobna sprawa. Swoje moga jeszcze dopowiedzieć Panie Żony widząc ile bałaganu robi w bagażniku kamizelka a ile płyta z przyległościami...

10. Teraz butla. I znów. Można od razu tłin z łącznikiem z zaworem. ALE PO CO? Tłin bez biegłej umiejętności obsługi zaworów jest jak pojedyncza flaszka, a nawet gorszy, bo rodzi pokusę prób kręcenia kurkami... Nowa flaszka 15dm3 kosztuje ile - 1200zł? Nawet niech będzie 1800. Zawsze później możesz odsprzedać - z pocałowaniem ręki pójdzie za 800zł, albo zostanie na szuwary. Nic przyjemniejszego latem niż poszlajać się ze dwie godzinki wśród wodorostów i szczupaków z 15-ką na plecach. Przy całej prostocie wystarczy to na początku na godzinę a później nawet na dwie nurania. A jeśli rozważać ekonomiczną stronę, to może zamiast 15 -ki kup 12dm3 i jak dojrzejesz do tłina, dokupisz drugą 12 tego samego typu. Przy okazji, nie wierz w bajki o "zabijających różnicach w masie butli". Zatem przemyśl - ile wydasz na wypożyczenie flaszki a ile na osobistą. A i jeszcze - jeśli zdecydujesz się na pojedynczą flaszkę, to oczywiście z dwoma zaworami, czo do tego nie ma wątpliwości.

11. No i teraz automaty. Zwykle służą długie lata. Oczywiście odpowiednio serwisowane. Zatem mając w perspektywie długie użytkowanianie kupowałbym najlepsze na jakie mnie stać w danej chwili (bo jutro i tak będą passe...). Co do firmy. Hmmm, napiszę tak: bardzo sympatyczne forum - nuras jest zdecydowanie bardziej niż ograniczone, aby nie rzec ksenofobicznie zapatrzone w jedną firmę, przy czym czytając argumenty ignorancja techniczna walczy o lepsze z marketingiem. Jak masz chwilę na wycieczkę po sklepach, to porównaj najnowszy pierwszy stopień apeksa z Abbysem 22 Maresa sprzed pięciu lat. Jak pisałem już wcześniej - wreszcie hinduscy rysownicy skopiowali udanie pomysły inżynierów Maresa. Dziwnym trafem w kilku innych państwach Europy można oddychać nie tylko przez automaty firmy z wysp... Nawet im bliżej wysp, tym mniej automatów z nich... Może wiedzą co za tą produkcją stoi? (porównaj wątek o reklamacji odpadającej powłoki galwanicznej).
Podsumowując, automaty dwa pierwsze stopnie i dwa drugie, najlepiej takie same - łatwość wymiany a poza tym, to co zabezpiecza działanie podstawowe powinno być nie gorsze od urządzenia podstawowego (dlaczego - to taka zagadka bonus:-)).

No i na zakończenie tego przydługiego postu dodatkowe punkty.
a) pasu balastowego nie stosuj - tylko kieszenie szybkowypinalne. Czy w kamizelce, czy w płycie pas jest pod spodem, wymaga więcej zabiegów a dodatkowo może zawiesić się na pasie krocznym (jak masz uprząż). Zatem na początek nie dla pasów.
b) wszelkie dodatki/elementy typu bojki, szpulki, nożyki, dodatkowe maski i błyskacze, to kopalnia pomysłów na prezenty dla Ciebie od całej Rodziny. Albo od siebie samego.
c) jak kupisz coś nietrafionego, np. słuchając moich rad, to albo zostaw, bo może się jednak przyda, albo sprzedaj/oddaj dalej a w każdym razie potraktuj to, jako koszty nieustannej nauki i uprawiania wspaniałego hobby, jakim jest nurkowanie.

Wreszcie - jeśli przez zakup czegoś nie spowodujesz pogorszenia poziomu życia Rodziny, bliskich to kupuj - Twoje pienądze - Twoje decyzje - Twoja przyjemność i bezpieczeństwo.

A co do rebów. To może czas przywyknąć do faktu, że są społeczeństwa, w których nie jest niczym niezwykłym kupowanie nowego mercedesa, jako pierwszego samochodu. I tak samo, jest zupełnie normalnym zaczynanie nauki nurkowania od zakupu Revo (razem z kursem to koszt około jednej, może dwóch dobrych pensji w nieco bogatszych od naszego państwach). Tę ostatnią uwagę daję pod rozwagę również porównującym ceny nurkowania w Polsce z innymi krajami - tu, gdzie mieszkam nabicie flaszki jest nadal TAŃSZE niż w kraju - ot, ciekawostka!

Miłych zakupów i do zobaczenia w wodzie!

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu