Wysłany: 03-03-2011, 21:16 pytanie o deko
Mam takie pytanie: czy np. dorsz wyciagniety z np. 70 metrow na wedke bedzie podlegal chorobie dekompresyjnej?Ryby przyswajaja tlen z wody, wiec teoretycznie w ich krwi nie powinno byc azotu?bardzo mnie to ciekawi wiec jesli ktos moglby to zwiezle mi wytlumaczyc bylbym happy.
Ostatnio zmieniony przez KonradK. 03-03-2011, 21:18, w całości zmieniany 1 raz
tak pęknie mu pęcherz pławny, słyszałem o ichtiologach którzy wyciągając ryby z głębin robili deepstopy oraz strzykawką i igłą opróżniali pęcherz w powietrza
Wysłany: 04-03-2011, 07:50
adriano210 napisał/a:
tak pęknie mu pęcherz pławny, słyszałem o ichtiologach którzy wyciągając ryby z głębin robili deepstopy oraz strzykawką i igłą opróżniali pęcherz w powietrza
Mylisz DCS z barotrauma a tym idiota byl Richard L Pyle ktory na podstawie obserwacji wyciaganych ryb odkryl "Deep Safety Stops"
z mojej znikomej praktyki wędkarskiej (zaledwie kilka wyjazdów na "dorsze" na nasz piękny polski Bałtyk) zauważyłem, że dorsze wyciągane z dużych głębokości niestety ulegają różnym urazom związanym najprawdopodobniej ze zmianą ciśnień W przypadku "etycznego" postępowania np. z niewymiarowymi dorszykami i ich wypuszczania dało się "wyczuć", zarówno po komentarzach np. szypra, jak i po samym zachowaniu wypuszczanej ryby, że "nie przeżyje" z powodów urazów... IHMO nie wiem czy ryby wyciągane z dużych głębokości ulegają DCS (nie jestem w stanie tego zbadać ) ale IMHO ulegają barotraumie (pęcherz pławny czy np. inne organy gdzie są przestrzenie powietrzne- np. jelita)... niestety taka jest prawda, jeżeli chodzi o wędkowanie "turystyczne"na głębokich akwenach ...
Gdy wchodziły (niskie) kwoty połowu dorsza, to był właśnie podnoszony argument przeciw, mówiący, że wszystkie dorsze wyciągane z głębokości ulegają śmiertelnym urazom i nie ma sensu ich wypuszczać.
EDIT:
Wygooglałem coś takiego.
Ostatnio zmieniony przez mroovka 04-03-2011, 09:15, w całości zmieniany 1 raz
Wiek: 49 Dołączył: 08 Mar 2006 Posty: 1731 Skąd: Warszawa
Wysłany: 05-03-2011, 01:27
Adamsky1977 napisał/a:
adriano210 napisał/a:
Mylisz DCS z barotrauma a tym idiota byl Richard L Pyle ktory na podstawie obserwacji wyciaganych ryb odkryl "Deep Safety Stops"
Idiotą ? przeczytaj jeszcze raz co napisałeś i przemyśl czy na pewno rozumiesz dokładnie znaczenie wszystkich słów których użyłeś i czy pojmujesz czym się ten człowiek zajmował.
Richard L Pyle ktory na podstawie obserwacji wyciaganych ryb odkryl "Deep Safety Stops"
Nie tak było.
Nie na podstawie obserwacji ryb, tylko na podstawie porównania swojego samopoczucia po nurkowaniu z łowieniem ryb (gdzie stosował głębokie przystanki i w tym czasie nakłuwał pęcherz pławny ryb w celu upuszczenia powietrza) z samopoczuciem z nurkowań głębokich bez łowienia ryb, gdzie tych przystanków nie wykonywał.
niczego nie pisałem o dcs, pęknie pęcherz i tyle - to samo się zrobi z twoimi płucami jak wypłyniesz z 20m i nie wypuścisz powietrza
[ Dodano: 07-03-2011, 22:57 ]
no i ten pan nie był idiotą ,
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko