Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Automaty -Aqualung Legend
Autor Wiadomość
_JaCeK_ 

Kraj:
Poland

Wysłany: 10-06-2011, 18:37   Automaty -Aqualung Legend

Witam !

Zastanawiam się nad zakupem automatu Aqualung Legend Supreme- jest to automat używany - widzę jednak różne rodzaje tych automatów z symbolami LX czy też ACD czym różnią się te automaty tak w użytkowaniu i czy dla mnie jako początkującego nurka różnica będzie w jakikolwiek sposób odczuwalna - jakie polecacie inne automaty. Może ma ktoś coś ciekawego do sprzedania

Pozdrawiam

Marcin13736
[Usunięty]

Wysłany: 10-06-2011, 20:35   

Z tego co się orientuję ACD (Auto-Closure Device), to urządzenie zamykające pierwszy stopień przed wtargnięciem zanieczyszczeń i wody po odłączeniu od butli. Samo oznaczenie LX jest modelem...
Co do samych automatów... Używam obecnie Aqualung Titan+ Glacia. Moje doświadczenie jest mizerne, więc nie mogę wiele powiedzieć. Podobno to automaty ze średniej półki.
Ostatnio zmieniony przez Marcin13736 10-06-2011, 20:38, w całości zmieniany 1 raz  

Yavox 

Stopień: T1 (GUE nTmx)
Kraj:
Poland

Wysłany: 10-06-2011, 21:00   

Tutaj masz wszystkie wersje opisane:

http://www.squidoo.com/aq...egulator-review

Powyżej podstawowej wersji (po prostu "Legend") masz kombinację gadżetów:

LX - śrubka (lub jej brak - bez LXa) regulująca efekt Venturiego

SUPREME - ponoć zimnowodna wersja, różni się (być może, tak mi się wydaje) obniżonym ciśnieniem śródstopniowym, żeby drugi stopień mniej zamarzał

ACD - ma sprężynkę tam gdzie się łączy z butlą, przez co jak masz pierwszy stopień odkręcony to się nic tam nie naleje, bo się tam robi taki korek :)

piotr63 

Stopień: Padi
Kraj:
Poland

Wysłany: 10-06-2011, 21:33   

Marcin Aqalung to wyższa półka Ja pływam też na Posejdonach. Aqalunga używam od 4 lat nie było z nim problemu. Polecam bardzo dobry automat

malinowy 

Kraj:
Poland

Wysłany: 10-06-2011, 21:57   

[quote="Yavox"]
LX - śrubka (lub jej brak - bez LXa) regulująca efekt Venturiego

Raczej opór potrzebny do zapoczątkowania podawania gazu...

md1974 

Kraj:
Poland

Wysłany: 10-06-2011, 22:21   

malinowy napisał/a:
Raczej opór potrzebny do zapoczątkowania podawania gazu...

Nie wiem co ma oznaczać LX - nigdy się nie zastanawiałem ale...
z Aqualunga mam 2xGlacie, które posiadają regulację venturiego i oporów otwarcia,
oraz LX, który ma tylko venturiego.

Ogólnie z automatów jestem zadowolony i porównując do innych z którymi miałem okazję nurkować - nie zamieniłbym się.

Określenia typu: dolna, średnia i wysoka półka będą mocno uzależnione od tego gdzie sobie ktoś postawi poprzeczki między tymi półkami.

Pozdrawiam,
Mariusz

Marcin13736
[Usunięty]

Wysłany: 10-06-2011, 22:49   

piotr63 napisał/a:
Marcin Aqalung to wyższa półka

Nie chciałem się od razu chwalić jaki to mam dobry automat :D

Mirandola 

Stopień: OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-06-2011, 13:16   

Podłączę się do wątku z prosty zapytaniem. Które automaty to najwyższa półka? Takie "rolsrojsy"? Chętnie bym sobie o nich poczytał.
Ostatnio zmieniony przez Mirandola 11-06-2011, 13:16, w całości zmieniany 1 raz  

adriano210 

Stopień: cft,owd,aowd,pzw,pgr
Kraj:
Ireland

Wysłany: 11-06-2011, 16:13   

wystarczy poczytac na nurkomani tam sa opisy wszystkich typow spotykanych na rynku , nowe modele roznia sie szczegolami, jak wyprowadzenie wezy i bajerami :D
poczytac mozna w katalogach sklepowych :D automat to proste urzadzenie wiec
nie spodziewal bym sie cudow :D
no chyba ze ktos zrobi taki co bedzie kobiete w kuchnie zastepowal :D :D:D

tomasz3city 
Moderator Grupy

Stopień: ITDA, PSAI, TDI/SDI
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-06-2011, 17:05   

Cytat:
Podobno to automaty ze średniej półki.

to pojechałeś :)

Cytat:
Nie chciałem się od razu chwalić jaki to mam dobry automat

może skromny z natury jesteś???

Moim skromnym zdaniem AO Aqalunga są jedymi z najlepiej wykonanych na rynku.

Marcin13736
[Usunięty]

Wysłany: 11-06-2011, 17:25   

tomasz3city napisał/a:
może skromny z natury jesteś???

:bee;

Szyderca 

Stopień: OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-06-2011, 17:36   

RollSroYce w automatach to - Atomic, Poseidon, i Aqualung np Mistral

Yavox 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-06-2011, 20:21   

Tylko jak będziesz czytał o tych Rollsrojsach to pamiętaj, że są dwie szkoły. Jedna mówi, że dopóki nie robisz trudnych nurkowań, to nie musisz rzeźbić z kupnem super automatów, bo są ci zupełnie niepotrzebne - prawdopodobnie nie zauważysz w ogóle różnicy między tymi za 1000 i tymi za 4000zł. Druga szkoła jest taka, że jak już jesteś tak dobry i doświadczony, że robisz trudne i zaawansowane nurkowania, to... no właśnie, zgadłeś - takie rollsrojsy nie są ci potrzebne, bo już wiesz i potrafisz tyle, że doskonale zdajesz sobie sprawę z tego, że co innego jest znacznie ważniejsze niż marketing i gadżety :)

Zastosowanie porad obu szkół na odpowiednim etapie rozwoju nurkowego (pierwszej na początku i drugiej później) daje podobno znaczne oszczędności :)))

_JaCeK_ 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-06-2011, 22:34   

Ok dziękuję Panowie...

W takim układzie rozumiem że Aqualung Legend to dobry wybór - nawet jeśli będzie to sprzęt używany??? Jakaś alternatywa - a co sądzicie o automacie calypso aqualunga bo cena przystępna - lepiej nowy calypso czy używkę legenda???

Za odpowiedzi z góry dzięki:)

bell23 

Stopień: AOWD, EAN, Full Cave
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-06-2011, 22:43   

na pewno używany Legend ,z suchą komorą , jest lepszy niz nowy Calypso

Yavox 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-06-2011, 22:58   

_JaCeK_ napisał/a:
W takim układzie rozumiem że Aqualung Legend to dobry wybór - nawet jeśli będzie to sprzęt używany???

Dobry. Możesz sobie poczytać testy jeszcze tutaj:

http://www.atomicaquatics...06REGREVIEW.pdf

_JaCeK_ napisał/a:
Jakaś alternatywa -

Na tym forum? Zawsze Apeks. Z całym ceremoniałem, tzn. tymi, którzy stwierdzą że tylko najprostszy i najtańszy model, bo reszta i tak niczym się nie różni, potem tymi, którzy dołączą dając kontrę - że nieprawda, bo XTX200 nie zamarzł komuś w innym miejscu niż komuś innemu gdzie indziej w innych warunkach zamarzł ATX50, potem pięć stron pałowania po których będziesz tak samo mądry jak w chwili zakładania wątku. :)

_JaCeK_ 

Kraj:
Poland

Wysłany: 12-06-2011, 08:27   

OK dzięki za informację - sam właśnie doszedłem do wniosku czytając inne wątki odnośnie automatów, że dyskusja między zwolennicy-przeciwnicy Apeksów jest tu nieśmiertelna:)

jacekvw 

Kraj:
Saint Kitts and Nevis

Wysłany: 12-06-2011, 10:36   

ciekawe jest to że czytając amerykanskie fora nikt nie wspomina o Apeksie za to dużo scubapro i maresów
nie uważacie że tamten rynek jest bardziej rozwinięty?

adriano210 

Stopień: cft,owd,aowd,pzw,pgr
Kraj:
Ireland

Wysłany: 12-06-2011, 11:12   

jak masz zamiar nurkowac latem, plytko to i calypso da rade :D , albo za granica w cieplej wodzie:d - wszystkie aqualungi sa bardzo dobre
mam zabytek conshelf xiv nie ma zadnego wspomagania a oddycha sié w niego bardzo dobrze, ma z 20 lat lekko :D

cuker 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-06-2011, 13:01   

a ja bym pociągnął jescze wątek Calypso "na zimne wody" czy komuś z Was albo Waszych znajomych zamarzł ten automat?
pozdrawiam
Robert

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu