Zastanawiam się nad zakupem automatu Aqualung Legend Supreme- jest to automat używany - widzę jednak różne rodzaje tych automatów z symbolami LX czy też ACD czym różnią się te automaty tak w użytkowaniu i czy dla mnie jako początkującego nurka różnica będzie w jakikolwiek sposób odczuwalna - jakie polecacie inne automaty. Może ma ktoś coś ciekawego do sprzedania
Pozdrawiam
Marcin13736 [Usunięty]
Wysłany: 10-06-2011, 20:35
Z tego co się orientuję ACD (Auto-Closure Device), to urządzenie zamykające pierwszy stopień przed wtargnięciem zanieczyszczeń i wody po odłączeniu od butli. Samo oznaczenie LX jest modelem...
Co do samych automatów... Używam obecnie Aqualung Titan+ Glacia. Moje doświadczenie jest mizerne, więc nie mogę wiele powiedzieć. Podobno to automaty ze średniej półki.
Ostatnio zmieniony przez Marcin13736 10-06-2011, 20:38, w całości zmieniany 1 raz
Raczej opór potrzebny do zapoczątkowania podawania gazu...
Nie wiem co ma oznaczać LX - nigdy się nie zastanawiałem ale...
z Aqualunga mam 2xGlacie, które posiadają regulację venturiego i oporów otwarcia,
oraz LX, który ma tylko venturiego.
Ogólnie z automatów jestem zadowolony i porównując do innych z którymi miałem okazję nurkować - nie zamieniłbym się.
Określenia typu: dolna, średnia i wysoka półka będą mocno uzależnione od tego gdzie sobie ktoś postawi poprzeczki między tymi półkami.
Pozdrawiam,
Mariusz
Marcin13736 [Usunięty]
Wysłany: 10-06-2011, 22:49
piotr63 napisał/a:
Marcin Aqalung to wyższa półka
Nie chciałem się od razu chwalić jaki to mam dobry automat
wystarczy poczytac na nurkomani tam sa opisy wszystkich typow spotykanych na rynku , nowe modele roznia sie szczegolami, jak wyprowadzenie wezy i bajerami
poczytac mozna w katalogach sklepowych automat to proste urzadzenie wiec
nie spodziewal bym sie cudow
no chyba ze ktos zrobi taki co bedzie kobiete w kuchnie zastepowal :D:D
Tylko jak będziesz czytał o tych Rollsrojsach to pamiętaj, że są dwie szkoły. Jedna mówi, że dopóki nie robisz trudnych nurkowań, to nie musisz rzeźbić z kupnem super automatów, bo są ci zupełnie niepotrzebne - prawdopodobnie nie zauważysz w ogóle różnicy między tymi za 1000 i tymi za 4000zł. Druga szkoła jest taka, że jak już jesteś tak dobry i doświadczony, że robisz trudne i zaawansowane nurkowania, to... no właśnie, zgadłeś - takie rollsrojsy nie są ci potrzebne, bo już wiesz i potrafisz tyle, że doskonale zdajesz sobie sprawę z tego, że co innego jest znacznie ważniejsze niż marketing i gadżety
Zastosowanie porad obu szkół na odpowiednim etapie rozwoju nurkowego (pierwszej na początku i drugiej później) daje podobno znaczne oszczędności
W takim układzie rozumiem że Aqualung Legend to dobry wybór - nawet jeśli będzie to sprzęt używany??? Jakaś alternatywa - a co sądzicie o automacie calypso aqualunga bo cena przystępna - lepiej nowy calypso czy używkę legenda???
Na tym forum? Zawsze Apeks. Z całym ceremoniałem, tzn. tymi, którzy stwierdzą że tylko najprostszy i najtańszy model, bo reszta i tak niczym się nie różni, potem tymi, którzy dołączą dając kontrę - że nieprawda, bo XTX200 nie zamarzł komuś w innym miejscu niż komuś innemu gdzie indziej w innych warunkach zamarzł ATX50, potem pięć stron pałowania po których będziesz tak samo mądry jak w chwili zakładania wątku.
OK dzięki za informację - sam właśnie doszedłem do wniosku czytając inne wątki odnośnie automatów, że dyskusja między zwolennicy-przeciwnicy Apeksów jest tu nieśmiertelna:)
Wysłany: 12-06-2011, 10:36
ciekawe jest to że czytając amerykanskie fora nikt nie wspomina o Apeksie za to dużo scubapro i maresów
nie uważacie że tamten rynek jest bardziej rozwinięty?
jak masz zamiar nurkowac latem, plytko to i calypso da rade , albo za granica w cieplej wodzie:d - wszystkie aqualungi sa bardzo dobre
mam zabytek conshelf xiv nie ma zadnego wspomagania a oddycha sié w niego bardzo dobrze, ma z 20 lat lekko
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko