Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Zakup sprzętu używanego.
Autor Wiadomość
jaro075 

Kraj:
Poland

Wysłany: 12-06-2011, 21:10   Zakup sprzętu używanego.

Witam, niedawno ukończyłem kurs OwD i zamierzam kupić sprzęt, na początek używany. Na allegro znalazłem parę propozycji. Który z poniższych wydaje się rozsądnym zakupem na początek. pozdrawiam

http://allegro.pl/jacket-...1648356953.html

http://allegro.pl/seaques...1650085753.html

http://allegro.pl/jacket-...1648356950.html

http://allegro.pl/jacket-...1648998163.html

Marcin13736
[Usunięty]

Wysłany: 12-06-2011, 23:32   

Jest kilkanaście postów w tym temacie: http://forum-nuras.com/search.php?mode=results

Kup coś relatywnie taniego, żeby za rok nie było dużej straty przy odsprzedaży- jak już przesiądziesz się na skrzydło z płytą. Chyba, że zostaniesz przy OWD i nie zamierzasz iść dalej ( czyt. głębiej) ;)

hubert68 

Stopień: ważny ciągły progres
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-06-2011, 00:34   

Marcin ma rację. Ew. poszukaj od razu skrzydła i płyty.
Z mojej perspektywy, pytanie jaki jacket wybrać? to jak pytanie Jaki rodzaj gaźnika wybrać przy zakupie nowego samochodu? No ale cóż, siła marketingu...

adriano210 

Stopień: cft,owd,aowd,pzw,pgr
Kraj:
Ireland

Wysłany: 13-06-2011, 01:26   

ceny to żadna rewelka nie wiem jak w Polsce ale u mnie za 160e można mieć nowe skrzydło apeks a

pmk 

Stopień: Mud Diver
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-06-2011, 02:25   

U nas (w PL) na WTX32+płyta+uprząż trzeba wydać około 240 EUR (940 zł). Oczywiście można kupić worek w UK, będzie nieco taniej (płytę+uprząż lepiej chyba w PL). I to jest moim zdaniem całkiem niezła niskobudżetowa oferta.
Dorzucając troszkę kasy - do ok. 1500 zł możesz już praktycznie przebierać w ofertach - sporo informacji znajdziesz na tym forum.
Moim zdaniem najlepiej albo kupić od razu sensowne skrzydło albo jeśli nie masz na razie $$$ to kup tani jacket - na pewno nie za 800 zł, tylko do połowy tej kwoty.

Cytat:
Chyba, że zostaniesz przy OWD i nie zamierzasz iść dalej

A co przeszkadza "zostać przy OWD" i używać skrzydła?

Marcin13736
[Usunięty]

Wysłany: 13-06-2011, 10:10   

pmk napisał/a:
A co przeszkadza "zostać przy OWD" i używać skrzydła?

podobnie jak mieć AOWD i nadaj pływać w jackecie...

Wszystko zależy od: wygody, kasy, trend'owatości, szpanu, dobrego samopoczucia, marketingu, zdań forumowiczów...

"Wszystko jest dla ludzi". Nic na siłę.

bigplik 

Kraj:
Poland

Wysłany: 13-06-2011, 13:45   

Marcin13736 napisał/a:
Kup coś relatywnie taniego, żeby za rok nie było dużej straty przy odsprzedaży- jak już przesiądziesz się na skrzydło z płytą. Chyba, że zostaniesz przy OWD i nie zamierzasz iść dalej ( czyt. głębiej) ;)

dokładnie, miałem taką samą sytuację, po roku odsprzedałem z połowę swojego sprzętu a druga leży w szafie :) ,

jeśli potrzebujesz coś taniego na początek to faktycznie ceny tych kamizelek z linków to nie rewelka, ostatnio kupiłem jacket za 150pln z przesyłką (używany ale w dobrym stanie),
jacket jest kupiony do mojej szkoły na kursy a ja również namawiam Cię do zastanowienia się
nad zakupem płyty i skrzydła (nawet jeśli Ci się coś odmieni i będziesz wolał jacket, to płytę ze skrzydłem łatwiej Ci będzie sprzedać - jeśli kupić coś znanego i sprawdzonego)
ja swoje pierwsze skrzydła kupiłem na ebay'u, za 2 skrzydła Halcyona (do twina i singla) plus uprząż i stalowa płyta wyszło mi coś ok. 650pln, więc się opłaciło

a jeśli chcesz kupić nowy sprzęt to spokojnie za cenę nowego jacketu z bajerami, kupisz płytę, skrzydło i uprząż dobrej firmy, i pod wodą będzie Ci wygodniej
...będzie Pan zadowolony ... :ping:
Ostatnio zmieniony przez bigplik 13-06-2011, 13:47, w całości zmieniany 3 razy  

Henry 

Stopień: jest
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-06-2011, 14:36   

Również uważam że jacket jest dobrym rozwiązaniem na poczatek ( jak i później) . Zresztą jak widze nad wodą to takie rozwiązania są w zdecydowanej w większości.
A jak sie zapali do rozwijania swoich umiejetności to nie zniechęcą go koszty sprzetu oraz szkoleń które stanowią chyba nie mniejsze koszty.

md1974 

Kraj:
Poland

Wysłany: 13-06-2011, 15:22   

Henry napisał/a:
Również uważam że jacket jest dobrym rozwiązaniem na poczatek ( jak i później) . Zresztą jak widze nad wodą to takie rozwiązania są w zdecydowanej w większości.
A jak sie zapali do rozwijania swoich umiejetności to nie zniechęcą go koszty sprzetu oraz szkoleń które stanowią chyba nie mniejsze koszty.

Nie wiadomo co jest dobrym rozwiązaniem dla kogokolwiek. Ja zrobiłem tak - opływałem sobie jedno i drugie rozwiązanie w paru wersjach a potem wybrałem ... nieważne co. Dzięki temu nie mam gratów na odsprzedawanie. Po co wydawać kasę na coś co za niedługi czas będzie zbędne, albo pakować się w jakieś rozwiązanie mówiąc, że inne są do bani albo nie potrzbne dla nurka rec/tec, nie wiedząc jak się pływa w innych ubrankach ? Zarówno w jackecie jak i skrzydle można nurkować z dobrym skutkiem rekreacyjnie jak i technicznie - ma być po prostu wygodnie.

Na pewno za tą kasę nie kupiłbym tego sprzętu z linków powyżej.

Pozdrawiam,
Mariusz

adriano210 

Stopień: cft,owd,aowd,pzw,pgr
Kraj:
Ireland

Wysłany: 16-06-2011, 16:34   

ja nie wiem, po co to odsprzedawać czym więcej tym lepiej :)

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu