Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Film z kopalni Marie-Agnes
Autor Wiadomość
Konrad Dubiel 

Stopień: złomiarz
Kraj:
Kazakhstan

Wysłany: 06-10-2011, 09:59   Film z kopalni Marie-Agnes

Marie-Agnes to chyba najbardziej popularne miejsce wśród początkujących 'nurków sztolniowych'. Kopalnia znajduje się w Bystrzycy Górnej w Górach Sowich przy drodze w środku wsi. Kopalnia łatwo dostępna, mała, płytka ale z bardzo dobrze zachowanym wyposażeniem - takie podwodne muzeum techniki.
W Marie-Agnes wydobywano srebro, ołów i cynę prawdopodobnie już od XVI wieku. Kopalnia ma trzy poziomy, z czego dwa są zalane - głębokość nie przekracza 10m. Dolne poziomy odwadniane były za pomocą drewnianych rur dobrze widocznych na filmie. Potrzebna też była pompa, do napędu której wykorzystywany był koń niemechaniczny lub żona górnika ;-)

beroduar 

Stopień: Były przewodn. :-((
Kraj:
United Kingdom

Wysłany: 06-10-2011, 16:11   

Fajny filmik.
Z podpisów wnioskuję Konrad, że obsługiwałeś jedynie kamerę ROV-a z zewnątrz jaskinki, a nurkował Diver :-P

Konrad Dubiel 

Kraj:
Kazakhstan

Wysłany: 06-10-2011, 16:20   

beroduar napisał/a:
Z podpisów wnioskuję Konrad, że obsługiwałeś jedynie kamerę ROV-a z zewnątrz jaskinki, a nurkował Diver :-P

Ja tam tylko filmuję. Od nurkowania mam innych ludzi :-)
Ostatnio zmieniony przez Konrad Dubiel 06-10-2011, 16:21, w całości zmieniany 1 raz  

Syrenka_013 

Stopień: NAUI/DAN/EFR instr.
Kraj:
Poland

Wysłany: 06-10-2011, 17:07   

Dzieki Konrad, sympatyczny filmik i jak zawsze wizurka nie zawodzi. Nie chce sie wymadrzac, ale moze nastepnym razem sprobujcie tam nurkowania bez pletw, jest znacznie latwiej sie poruszac i o niebo miej sie maci. No i te wielkie flaszki - 4l x 2 zupelnie tam wystarczaja :ping: porosze jeszcze obrazki ze srebrnej sali :pa:

P.S. teraz jeszcze jedno mi sie nasunelo - zawiesiles filmik w dziale "nurkowanie rekreacyjne" - to chyba nienajlepszy dzial patrzac przez pryzmat czestej nieroztropnosci poczatkujacych nurkow. Zeby nie daj Bog ktos bez doswiadczenia i na singlu nie wpadl na pomysl sprawdzac czy rzeczywiscie tam taka swietna wizura.... :co:
Ostatnio zmieniony przez Syrenka_013 06-10-2011, 17:10, w całości zmieniany 1 raz  

KSD
[Usunięty]

Wysłany: 06-10-2011, 17:52   

Fajny film i fajna miejscówka :)
Konrad jakim sprzętem kręcisz swoje filmy i czym doświetlasz?

hazi 

Stopień: PSAI
Kraj:
Poland

Wysłany: 06-10-2011, 18:13   

Gdzieś trzeba zdobyć te doświadczenie jak nurkowałeś pod lodem to tam też sobie poradzisz , tam i tutaj przestrzeń zamknięta.Różnica jest taka że trzeba umieć dodatkowo poręczować.Moim zdaniem i tak szybciej bys sie zgubil pod lodem niz w takiej kopalni .Trzeba byc nienormalnym zeby wplynac tam na singlu.
Ostatnio zmieniony przez hazi 06-10-2011, 18:14, w całości zmieniany 1 raz  

krzkus 

Stopień: 121
Kraj:
Poland

Wysłany: 06-10-2011, 19:44   

Zarombisty filmik, już się napaliłem na to miejsce :bee;

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 06-10-2011, 22:40   

hazi napisał/a:
jak nurkowałeś pod lodem to tam też sobie poradzisz , tam i tutaj przestrzeń zamknięta.Różnica jest taka że trzeba umieć dodatkowo poręczować.Moim zdaniem i tak szybciej bys sie zgubil pod lodem niz w takiej kopalni

Hazi, nie pisz głupot, ok? W Marie Agnes nikt nie zginął... i niech tak pozostanie. Do tego, niestety, Twoje zdanie jest wartościujące w dwie strony. A bez solidnego szkolenia, techniki jaskiniowe pod lodem są bardzo skrajną zabawą, nie mającą najmniejszego przełozenia na jaskinie.

hazi napisał/a:
Trzeba byc nienormalnym zeby wplynac tam na singlu.

I myślisz, że takich brakuje? Jak będziesz kiedyś w Walimiu, kup sobie filmy na DVD - jest tam tez z nurkowania. Zobaczysz nie tylko singlowe butle.

krzkus 

Stopień: 121
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-10-2011, 08:21   

jacekplacek napisał/a:
hazi napisał/a:
jak nurkowałeś pod lodem to tam też sobie poradzisz , tam i tutaj przestrzeń zamknięta.Różnica jest taka że trzeba umieć dodatkowo poręczować.Moim zdaniem i tak szybciej bys sie zgubil pod lodem niz w takiej kopalni

Hazi, nie pisz głupot, ok? W Marie Agnes nikt nie zginął... i niech tak pozostanie. Do tego, niestety, Twoje zdanie jest wartościujące w dwie strony. A bez solidnego szkolenia, techniki jaskiniowe pod lodem są bardzo skrajną zabawą, nie mającą najmniejszego przełozenia na jaskinie.

hazi napisał/a:
Trzeba byc nienormalnym zeby wplynac tam na singlu.

I myślisz, że takich brakuje? Jak będziesz kiedyś w Walimiu, kup sobie filmy na DVD - jest tam tez z nurkowania. Zobaczysz nie tylko singlowe butle.

No to napiszcie jaka konfiguracja jest najlepsze do tej kopalni.

Syrenka_013 

Kraj:
Poland

Wysłany: 07-10-2011, 08:39   

[/quote]
No to napiszcie jaka konfiguracja jest najlepsze do tej kopalni.[/quote]

dokladnie taka jaka widac na filmie. tylko ja modyfikuje ja jeszcze po swojemu: mniejsze butle (kopalnia jest bardzo plytka, zapasu gazy spokojnie wystarcza, a po co dzwigac i pchac sie z wielkimi klamotami) i nie uzywam pletw - zdecydowanie mniej sie maci jesli porusza sie tam technika zapieraczki...

co do reszty to zgadzam sie z Jackiemplackiem - trzeba nabyc odpowie umiejetnosci, najlepiej od fachowca i... na pewno ma to niewiele wspolnego z nurkowaniem pod lodem...

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 07-10-2011, 11:44   

krzkus napisał/a:
No to napiszcie jaka konfiguracja jest najlepsze do tej kopalni.

Przepraszam Krzkus: na koniec mojego tekstu zabrakło znaczka :zdz:
Na tych filmika goście wchodzą nie tylko w singlach, ale i z samą rurką, używają technik jaskiniowych sprzed 500lat i takie tam kwiatki :) Czy o pomysłach spuszczenia wody z Augusty czy Marie Agnes wspominałem? :D Nie zdziwcie się, jak kiedyś zobaczycie przy takich wyrobiskach ludzi z pompami i kwitami legalności...

Konrad Dubiel 

Kraj:
Kazakhstan

Wysłany: 07-10-2011, 14:44   

Syrenka_013 napisał/a:
Nie chce sie wymadrzac, ale moze nastepnym razem sprobujcie tam nurkowania bez pletw, jest znacznie latwiej sie poruszac i o niebo miej sie maci.

Kiedyś nurkowałem tam bez płetw i prawdę mówiąc z płetwami było mi wygodniej - nie do napędu ale jako przeciwwaga do kamery.

Syrenka_013 napisał/a:
flaszki - 4l x 2 zupelnie tam wystarczaja

Miałem stare 8l 150bar ze złomu. 4l musiałem wyrzucić bo korozja już prawie na wylot je zjadła ;-)

Syrenka_013 napisał/a:
teraz jeszcze jedno mi sie nasunelo - zawiesiles filmik w dziale "nurkowanie rekreacyjne"

Bo lepszego działu nie ma. Przecież nie w "nurkowanie ekstremalne" :ping:

KSD napisał/a:
Fajny film i fajna miejscówka :)
Konrad jakim sprzętem kręcisz swoje filmy i czym doświetlasz?

Mam starą Sony HC1000 i lampy od Bartka Gryndy 35W.

Syrenka_013 

Kraj:
Poland

Wysłany: 07-10-2011, 17:10   

dzieki Konrad za komentarze :ping:

- pletwy jako przeciwwaga - kupuje, dobre :bee; nie pomyslalam o tym
- butle - Twoje oczywiscie tez, ale ten Nurek na filmie ma 11 tki???

dzial - faktycznie - nie ma lepszego, zapomnialam, ze tu nie ma dzialu o nurkowaniu jaskiniowym... ale chociaz napisalam ku przestrodze szalencom :bee;

Jacku, poslij linka do tego dziwowiska o ktorym piszesz? nie widzialam :zdz:

Konrad Dubiel 

Kraj:
Kazakhstan

Wysłany: 07-10-2011, 17:47   

Syrenka_013 napisał/a:
- pletwy jako przeciwwaga - kupuje, dobre :bee; nie pomyslalam o tym

Całkiem poważnie - płetwy to ze 3 kg ważą i bez nich nogi mi do góry uciekają :buuu:

Syrenka_013 napisał/a:
- - butle - Twoje oczywiscie tez, ale ten Nurek na filmie ma 11 tki???

Bo jeszcze do wapiennika i browaru w Sobótce jechaliśmy i Robert
postanowił wszystkie nurkowania na jednym komplecie flaszek zrobić.
Ale pętlę w M-A z 80cf zrobił bez problemu :-)

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 07-10-2011, 21:53   

Syrenka_013 napisał/a:
Jacku, poslij linka do tego dziwowiska o ktorym piszesz? nie widzialam :zdz:

To jest na płytkach do kupienia w Walimiu. Jak coś, mogę pożyczyć :)

Syrenka_013 

Kraj:
Poland

Wysłany: 08-10-2011, 09:50   

Konrad Dubiel napisał/a:
Całkiem poważnie - płetwy to ze 3 kg ważą i bez nich nogi mi do góry uciekają :buuu:

ale to ja Ci Konrad wierze, pewnie uzywamy tych samych pletw :ping:
mnie tez one ratuja, bo mam w sucharze 3 nr za duzy but :buuu:

Konrad Dubiel napisał/a:
Bo jeszcze do wapiennika i browaru w Sobótce jechaliśmy i Robert
postanowił wszystkie nurkowania na jednym komplecie flaszek zrobić.
Ale pętlę w M-A z 80cf zrobił bez problemu :-)

o rany, to sie biedak nadzwigal w obu miejscach... Wapiennik otwarty? :bee; ? hihi

P.S. ale w sali srebrnej w MA nie byliscie, prawda? ostatnio jak bylam, byla tam poreczowka zerwana, zaraz za zaciskiem...

Pozdrawiam Cie :pa:

[ Dodano: 08-10-2011, 09:51 ]
jacekplacek napisał/a:

To jest na płytkach do kupienia w Walimiu. Jak coś, mogę pożyczyć :)

a bedziesz na Koparkach w przyszly weekend? to bys zabral....

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 08-10-2011, 10:12   

Syrenka_013 napisał/a:
a bedziesz na Koparkach w przyszly weekend? to bys zabral....

Z wyjazdami jedna wielka niewiadoma. Odezwę się na priv, jak się gdzieś wybiorę :)

Konrad Dubiel 

Kraj:
Kazakhstan

Wysłany: 09-10-2011, 12:06   

Syrenka_013 napisał/a:
Wapiennik otwarty? :bee; ? hihi

Trzeba mieć kluczyk :-)

Syrenka_013 napisał/a:
ale w sali srebrnej w MA nie byliscie, prawda? ostatnio jak bylam, byla tam poreczowka zerwana, zaraz za zaciskiem...

Nie wiem co to jest sala srebrna. Jeżeli masz na myśli ten kawałek
korytarza po przeciwnej stronie szybu niż kołowrót to Robert tam
właził a ja go filmowałem - jest na filmie.
Jakieś strzępy poręczówki faktycznie tam były.

hazi 

Stopień: PSAI
Kraj:
Poland

Wysłany: 10-10-2011, 23:53   

Syrenka_013 napisał/a:
co do reszty to zgadzam sie z Jackiemplackiem - trzeba nabyc odpowie umiejetnosci, najlepiej od fachowca i... na pewno ma to niewiele wspolnego z nurkowaniem pod lodem...

Nawet najlepsze wyszkolenie na świecie ci nie pomoże jeżeli organizm odmówi posłuszeństwa już raz tego doświadczyłem. Szkolenie ma jedynie na celu zmniejszyć ryzyko wypadku..Nie zgodzę się z tym ze nurkowanie pod lodem nie ma nic wspólnego z nurkowaniem jaskiniowym jeżeli chodzi o technikę nurkowania. Zasada 1\3 gazu stosuje się tak samo , przestrzeń zamknięta , 2 razy automat , 2 x flaszki , umiejętność płynięcia przy widoczności 0 (ślepa maska) wiadomo jak jest w polskich jeziorze a moze swiatlo padnie oba pod lodem jest ciemno a zwłaszcza w nocy i co wyjdziesz odrazu ? chyba glowa w lod, umiejętność poręczowania , wyciecie sie z poreczowki ,pod lodem mozna zaplatac sie w swoja line nie daj boze w siatke .Poreczowek nie brakuje zwlaszcza pomiędzy roznymi atrakcjami pod woda. Samemu też można poręczować.O frog kick frogu już nie mowie.Kask tez by wypadalo zalozyc kolega przywalil glowa pod lodem.
Ostatnio zmieniony przez hazi 11-10-2011, 01:03, w całości zmieniany 11 razy  

sksabala 

Stopień: M1
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-10-2011, 19:38   

hazi napisał/a:
Nie zgodzę się z tym ze nurkowanie pod lodem nie ma nic wspólnego z nurkowaniem jaskiniowym

A co kiedy jesteś 500m od przerębla, na 30 metrach i wywala Cie do powierzchni.
Po bokach dwie siódemki. Opadasz na te 30m, czynnik który Cie wywalił powraca, poręczówki nie widać... gaz sie kończy...

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu