Wysłany: 12-10-2011, 15:41 Jeśli nie suche rękawiczki, to co alternatywnie?
Michał marznie w rączęta i nie chce nurkować ze mną w mokrych rękawicach.
Wiem jednak, że są tu morsy robiący podlodowe w piankach.
Co robicie, żeby Wam ręce nie marzły?
nigdy nie pływałem w suchych rękawicach, więc nie wiem czy moje rozwiązanie jest choć trochę porównywalne do komfortu, jaki (ponoć) dają suche rękawice ale ostatnio stosuję patent - mokre rękawice + rękawiczki lateksowe i...generalnie jest trochę cieplej niż tylko w samych neoprenkach ale to dość subiektywna ocena...(a ile frajdy przy nakładaniu ). słyszałem też, że dobrym (ciepłym) rozwiązaniem są rękawiczki trójpalczaste.
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 12-10-2011, 16:54
beroduar napisał/a:
Co robicie, żeby Wam ręce nie marzły?
A jak już zmarzną, co robicie, żeby się rozgrzały? Kiedyś koleżanka wychłodziła się do tego stopnia, że prawie straciłą czucie w dłoniach. Hubert zrobił jakieś czary-mary i nie tylko odtajała, ale chciała natychmiast wracać pod wodę
Ostatnio zmieniony przez jacekplacek 12-10-2011, 16:55, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 12-10-2011, 20:39
Na pewno rękawiczki trój palczaste czy jednopalczaste pomogą - miałem kiedyś takie (jednopalczaste) i nurkowałem w nich pod lodem w Czarnym Stawie. Było wyraźnie cieplej ale chyba ciężko takie coś poza Skandynawią kupić.
Widziałem raz patent - przed samym nurkowaniem nurek wlewał do rękawiczek trochę oleju jadalnego (nie wiem z którego tłoczenia) i wkładał rękawiczki. Podobno jak są w miarę szczelne to woda się w ogóle nie wlewa. Ale nie biorę odpowiedzialności bo wyglądało to desperacko. Nurek jednak twierdził że jest wyraźna różnica.
Patent z lateksem pod rękawiczki stosuje wiele osób i sobie chwalą.
MSC
Wysłany: 12-10-2011, 20:45
kraken napisał/a:
Na pewno rękawiczki trój palczaste czy jednopalczaste pomogą
Jakby kto potrzebował 3 palczaste to mam namiary na gościa w okolicy Katowic który takowe ma . Sam też posiadam 3 palczaste i ( jakby kto chciał spróbować to mogę pożyczyć )
Wysłany: 12-10-2011, 22:08
patent z olejem jadalnym - bałabym się, nie do usunięcia chyba.
natomiast mi podrzucono patent z rękawiczkami foliowymi ze stacji benzynowej. Na razie probowałam tylko raz- wkłada sie to świetnie, w ogole ich nie czuć, zadnego dyskomfortu, uwierania, nic, izolują, bo nie przemakają. O skuteczności za dużo nie powiem, bo woda wówczas była dośc ciepła, a ponadto podczas nurkowania i po nurkowaniu sporo zamieszania i w ogole zapomniałam o obserwacji.
Zamierzam przez następne kilka dni wyprobowywac w dośc zimnej wodzie, to dam znać
natomiast mi podrzucono patent z rękawiczkami foliowymi ze stacji benzynowej. Na razie probowałam tylko raz- wkłada sie to świetnie, w ogole ich nie czuć, zadnego dyskomfortu, uwierania, nic, izolują, bo nie przemakają. O skuteczności za dużo nie powiem, bo woda wówczas była dośc ciepła,
Stosuję ten patent od dawna. Sprawdza się znakomicie. Najlepszy efekt daje założenie jedna na drugą 2-3 takich foliowych rękawiczek. W dodatku wówczas bez żadnych oporów wciąga się na ręce mokre rękawiczki neoprenowe.
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 12-10-2011, 23:00
kraken napisał/a:
Na pewno rękawiczki trój palczaste czy jednopalczaste pomogą - miałem kiedyś takie (jednopalczaste) i nurkowałem w nich pod lodem w Czarnym Stawie. Było wyraźnie cieplej
Rozumiem, że Czarny Staw jest tu kluczowym argumentem. Możesz rozwinąć jak duża jest różnica temperatur w nurkowaniu pod lodem Czarnego stawu od nurkowania pod lodem na Zakrzówku? Bo jeżeli nie ma, to dlaczego użyłeś argumentu "Czarny Staw"? Dla kolorystyki?
Wysłany: 12-10-2011, 23:09
Jacek!! noo, się już nie czepiaj
dla mnie to np. istotna informacja, bo już wiem, ze się tam da..a do tej pory tylko mi się marzyło
i dodam, że moje nurkowanie w foliakach było na Trałowcu
[ Dodano: 12-10-2011, 23:52 ]
gwoli sprostowania..moje źródło mówi, że to nie był trałowiec, a tankowiec
każdy dodaje sobie, jak może
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 12-10-2011, 23:53
lozerka napisał/a:
Jacek!! noo, się już nie czepiaj
Czepiam się, bo argumenty są idiotyczne - mało mnie interesuje osoba. Jak wygląda schemat marznięcia? Kiedy jest zimno a ochrona przed tym zimnem zbyt słaba, organizm się broni. I są to znane i standardowe mechanizmy: organizm chroni najważniejsze dla życia organy - serce i mózg - odcinając krążenie w mniej "potrzebnych" rejonach. Zauważ, że ciepło ubrana w zimowy mroźny dzień, nie koniecznie zakładasz czapkę czy rękawiczki. Kiedy nie zakładasz? Ano, jak korpus jest dogrzany. Jak nie jest, zimno postępuje dosć gwałtownie, Więc kluczowym jest zapewnienie właściwej ochrony dla korpusu i głowy(najszybsza utrata ciepła) a wtórną ochrona dłoni. I nawet Czarny Staw tego nie zmieni. Oczywiście w wodzie same dłonie też potrafią zmarznąć, ale nurkując w suchym skafandrze z dobrym ocieplaczem, nie widzę żadnego problemu w użyciu standardowych mokrych rękawic, bez kombinacji. Nurkuję tak, i może nie jest to Czarny Staw, ale na Zatoce woda potrafi w całym słupie mieć 1-2 stopnie od zimy po lato. Szukanie ciepłych dłoni w samych rękawiczkach jest nie najlepszym pomysłem. Ale wiara przenosi góry, więc powodzenia życzę. Maćkowi też, niezależnie od koloru stawu.
Tez potwierdzam, ze uzycie rekawiczki ze stacji paliw, daje poprawe komfortu cieplnego dloni.
Moj partnur - straszny zmarzlak, od kiedy zalozyl pod mokre rekawice te "benzynowki", inaczej sie nie ubiera
Metoda moze wydawac sie smieszna, ale koszta sa praktycznie zadne, wiec niech ja sprawdzi ten Twoj niedowiarek
Fajne rekawice robi tez Camaro (jakies semi-dry), kolega ktory ich uzywa, bardzo je chwali. Jezeli mnie pamiec nie myli, gdzies na forum byl watek o polsuchych rekawicach i wlasnie Camaro bylo tam polecane.
Ja planuje przetestować w najbliższy weekend, rękawice do mycia naczyń. Założę je na neopreny i zawinę pod manszete pianki. Cyrkulacja wody powinna być minimalna.
O matko..... jak tu nurkowac kiedy go na forum obgaduja...
[ Dodano: 13-10-2011, 08:21 ]
jacekplacek napisał/a:
beroduar napisał/a:
Co robicie, żeby Wam ręce nie zły?
A jak już zmarzną, co robicie, żeby się rozgrzały?
jacek prosze.......
marzne bo to logiczne. tep wody tera 13-14 a my siedzi w niej nie jak dawniej 30mina 55 wiec chcac niechcac marzna mi lapki... ale tylko lapki bo reszta jest zupelnie ok. Na przyszle nurkowanie zaloze kalesraki na to ocieplacz i tylko mokre rekawiczki... przeboleje a potem te rekawiczki ze stacji benzynowej.. zobacze czy jest roznica bo to tylko experyment. Suche bede mial za max dwa tygodnie.
Ostatnio zmieniony przez k0b 13-10-2011, 09:31, w całości zmieniany 1 raz
Tez stosuje czasem rekawiczki ze stacji benzynowej pod zwykle mokre rekawice. Poprawa komfortu cieplnego jest nieznaczna ale zauwazalna, natomiast o wiele latwiej sie zaklada i sciaga te mokre.
Wysłany: 13-10-2011, 13:08
Ja również stosowałem i stosuję różne patenty.
Zaczynałem od wlewania przed nurkowaniem gorącej herbaty do rękawiczek.
Efekt intensywny ale krótki.
Potem stosowałem rękawiczki foliowe ze stacji paliw - pomogło, ale tylko wyczuwalnie.
Następnie zacząłem używać lateksowych. Poprawa jest znaczna. Po 30min pod lodem czułem lekkie wyziębienie. Wcześniej doprowadzałem dłonie do granicy odmrożeń:).
Co do ogrzania dłoni po nurkowaniu, to oczywiście najlepsza herbatka z termosu. Wlewałem do kubka i namaczałem palce. Odczucia prawdziwie masochistyczne
Stosowałem również metodę podpatrzoną u Beara Gryllsa, tzn machanie ramionami szybko i intensywnie w taki sposób, aby krew została przepchnięta siłą odśrodkową do dłoni
(ogólnie polecam program "Szkoła przetrwania" - facet na niesamowite pomysły na autopomoc)
jacekplacek napisał/a:
kraken napisał/a:
Na pewno rękawiczki trój palczaste czy jednopalczaste pomogą - miałem kiedyś takie (jednopalczaste) i nurkowałem w nich pod lodem w Czarnym Stawie. Było wyraźnie cieplej
Rozumiem, że Czarny Staw jest tu kluczowym argumentem. Możesz rozwinąć jak duża jest różnica temperatur w nurkowaniu pod lodem Czarnego stawu od nurkowania pod lodem na Zakrzówku? Bo jeżeli nie ma, to dlaczego użyłeś argumentu "Czarny Staw"? Dla kolorystyki?
Twoje czepialstwo przekracza granice przyzwoitości.
Upuść trochę powietrza.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko