Skoro wypada się przywitać
Jestem z Poznania, pierwszego nurka miałem parę lat temu w Sharm, potem lata przerwy.. i w tym roku całkiem przypadkiem dowiedziałem się że mogę nurkować i coś pod wodą widzieć
Więc szybciutko zrobiłem OWD w http://www.turtlediving.pl/pl (polecam! i... z niecierpliwością czekam na kolejne nurkowania. I powolutku rozglądam się za kompletowaniem własnego sprzętu
Przerwa była prozaiczna i poza - nurkowa - mam sporą wadę wzroku i bez okularów mało co widzę (a do szkieł kontaktowych nie mogę się przekonać). Więc pod wodą w egipcie to mało co widziałem i stwierdziłem że to nie dla mnie. A w tym roku żona mnie oświeciła (po rozmowie z swoją nurkującą koleżanką), że do niektórych masek można dołożyć szkła korygujące
Technisub look. Co śmieszniejsze - właśnie taką maskę miałem od kilku lat i w niej zawsze nurkowałem (z fajką i intra w egipcie). Ale dopiero w tym roku uświadomiłem sobie że mogę w niej wymienić szkła
Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 28-11-2011, 12:00
Do Look'a jest je stosunkowo łatwo kupić. Nie wiem jak silnych szkieł używasz i czy będziesz stosował kiedyś zapasową maskę. W tym drugim przypadku, ponieważ maska ma być zapasem także dla zespołu, pomysł jest taki - wstawiasz szkło tylko dla oka prowadzącego, tego, którym lepiej widzisz, drugie zostaje bez zmian. To tak na przyszłość (mowa o drugiej masce, którą bierzesz pod wodę w kieszeni, nie o zapasie w skrzynce, jakby po tej pierwszej przejechał czołg )
Wysłany: 28-11-2011, 12:34
Ja też kiedyś stałem przed problemem związanym z wadą wzroku i nurkowaniem ale rozwiązałem to szkłami kontaktowymi (chociaż na początku miałem sporo wątpliwości).
O ile nie ma przeciwwskazań do używania szkieł kontaktowych to uważam to rozwiązanie za wygodniejsze i bardziej uniwersalne (nie muszę np. martwić się o zabezpieczenie okularów). W tym roku intensywnie testowałem to na Chorwacji i to naprawdę duża ulga kiedy na ciasno upakowanej łodzi nie muszę zastanawiać się gdzie bezpiecznie schować okulary.
Wysłany: 28-11-2011, 15:14
Używam szkieł jednorazowych więc nawet gdyby w wyniku np. zalania maski wypłynęły to żadna strata.
Oczywiście pewna niedogodność wystąpiła podczas kursu kiedy podczas nurkowań dość często wykonywaliśmy ćwiczenia bez maski tylko że wtedy raczej nie byłem zainteresowany podziwianiem okolicy nie zabierałem więc szkiełek pod wodę.
Natomiast podczas normalnych rekreacyjnych nurków spokojnie mogę polecić szkła kontaktowe.
Ostatnio zmieniony przez Grzegorz_K 28-11-2011, 15:15, w całości zmieniany 1 raz
Szkieł kontaktowych używałem raz i więcej nie zamierzam - moje oczy są z nimi niekompatybilne i nie planuję powtarzać eksperymentu.
Zapasowa maska - cóż, o tym nie myślałem. Na szczęście jestem nurkiem rekreacyjnym więc jak zgubię maskę to odpuszczę sobie nurkowanie do czasu zakupu nowych. A na czas wyjścia z wody - cóż... jakoś przeżyję na zwykłej masce widząc same plamy (o ile taką będę mieć - do tej pory nie miałem)
Wysłany: 28-11-2011, 17:57
Grzegorz_K napisał/a:
Używam szkieł jednorazowych więc nawet gdyby w wyniku np. zalania maski wypłynęły to żadna strata.
Oczywiście pewna niedogodność wystąpiła podczas kursu kiedy podczas nurkowań dość często wykonywaliśmy ćwiczenia bez maski tylko że wtedy raczej nie byłem zainteresowany podziwianiem okolicy nie zabierałem więc szkiełek pod wodę.
Natomiast podczas normalnych rekreacyjnych nurków spokojnie mogę polecić szkła kontaktowe.
prawdopodobieństwo wypłynięcia szkieł w czasie zalania maski, czy ćwiczeń na bezmaszcze jest ponoc znikome - to ze słyszenia.
A z praktyki- widziałam takie ćwiczenia wykonywane przez osobe w szkłach i nie było żadnego problemu
prawdopodobieństwo wypłynięcia szkieł w czasie zalania maski, czy ćwiczeń na bezmaszcze jest ponoc znikome - to ze słyszenia.
Bywa różnie, zależy to też trochę od rodzaju szkieł (są mniej lub bardziej sztywne) - ja miałem kiedyś zepsute całe nurkowanie przez soczewkę, która częściowo wylazła mi z oka i nijak nie mogłem jej pod wodą wprowadzić na miejsce - w końcu się zdenerwowałem, zdjąłem maskę i starłem szkło z oka - natychmiast pomogło.
Jakie było moje zdziwienie, gdy na powierzchni okazało się, że mam obie soczewki
Acha - trzeba też pamiętać, że w słonej wodzie szkiełka przyklejają się do rogówki i trzeba je obficie zakrapiać lub usunąć zaraz po nurkowaniu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko