Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
powrót rekina...?
Autor Wiadomość
Dorota i Wojtek 

Stopień: Instruktorzy GUE
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-03-2004, 06:46   powrót rekina...?

Wczoraj nurkowaliśmy na niewielkiej rafie "Talata".
Rafa położona jest niedaleko lini brzegowej, ok 35min. od naszej bazy.
Miejsce to znane jest przede wszystkim snorklowcom i realizującym programy "intro".
Max. głębokość to 9,5 metra. Wśród nurkujących wybierana jest często na nurkowania nocne - (sypialnia żółwi), a jakieś 10 miesięcy temu chętnie odwiedzana w poszukiwaniu kryjówki rekina...

Przypływając z niewielkimi grupami, mogliśmy obserwować "naszego" rekinka niemal codziennie. Wieści rozchodzą się jednak szybko - w przeciągu tygodnia, "Talata" zyskała na popularności do tego stopnia, że jednocześnie cumowało na niej kilkanaście łodzi...

...i rekin sobie poszedł...

Przez długi czas nie moglismy go zlokalizować - zazwyczaj leżał sobie w tym samym miejscu...

Wczoraj popłynęliśmy na Talatę zrobić zdjęcia "Stone fish" i... niespodzianka - mamy naszego rekina z powrotem!
Tylko czy to ten sam?

Kryzys zrobił mu kiedyś bardzo podobne zdjęcie - kiepska widoczność nie dała zbyt wielkich szans na "przebój foto", ale zidentyfikować zwierza pewnie będzie można...

Krzyś, jeżeli to możliwe wklej proszę "Twojego" rekina - porównamy sobie...
http://www.forum.jds.pl/album_view.php4?id=681

:wave:

PS.
Powyższego rekina popełnił Paweł...
Ostatnio zmieniony przez Dorota i Wojtek 30-03-2004, 23:16, w całości zmieniany 1 raz  

Dorota i Wojtek 

Kraj:
Poland

Wysłany: 30-03-2004, 23:15   

Udało nam sie w końcu znaleźć zdjęcie, które naszemu rekinkowi zrobił dosyć dawno temu Kryzys.
http://www.forum.jds.pl/album_view.php4?id=698
Zdjęcie było robione z bardzo niesprzyjających warunkach, z dużo wiekszej odległości...

Rekin płynie w "drugą stronę"...

Ten sam? Czy jednak inny?

Miłosz 

Stopień: plastikowy
Wysłany: 31-03-2004, 09:16   

Ja stawiam, że to ten sam. Nie wiem po czym poznaje się rekiny, ale profil ma bardzo podobny.
A skoro jest już taki zaprzyjaźniony, to trzeba by go ochrzcić ;) Proponuję Lassie (z wiadomych przyczyn), albo Kazio (jak byłem mały, miałem kiedyś akwarium ze słodkowodnymi rybami rodzimymi i ciernik nazywał się właśnie tak). :razz:

Pozdro,
Nishi

Piotr - Malediwy 

Stopień: DM
Kraj:
Poland

Wysłany: 31-03-2004, 10:40   Rekin

Jak do jesieni znów nie zniknie to przyjadę do Was, żebyście mi tego rekinka pokazali :lol:

Cezary Kędzia 

Stopień: DiveMaster PADI EAN
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-06-2004, 19:28   

Z tego co widzę to sa dwa rózne gatunki rekinów. Pierwszy to rekin białoczuby lub jak kto woli białopłetwy, a drugi to żarłacz szary - takiego dwa lata temu faktycznie widywałem na Aruk Talata i Gota Abu Ramada.
Pozdrawiam

Dorota i Wojtek 

Kraj:
Poland

Wysłany: 12-06-2004, 20:41   

Witaj Cezary!

Obydwa "nasze" rekiny to "white-tip reef shark" (triaenodon obesus), występujące również pod polską nazwą "żarłacz gruby".

Obserwowany przez nas przez blisko rok rekin, odpoczywał zawsze dokładnie w tym samym miejscu - leżąc pod dokładnie tym samym nawisem skalnym (żarłacz gruby, jako jeden z nielicznych rekinów śpi sobi smacznie w ciągu dnia, nie musząc pływać, aby oddychać - a w nocy poluje) - rekin ten lubi wracać "do siebie" na odpoczynek, nie straszne mu są płytkie wody poniżej 10 metrów głębokości, których pozostałe wystepujące w M.Czerwonym rekiny raczej unikają...

Problem pojawił się nieco później: rekin zniknął na kilka miesięcy, a kiedy "wrócił" wydawał sie nam nieco większy (może po prostu urósł :mrgreen: ).
Nie udało nam sie niestety zrobić wystarczającej ilości zdjęć aby porównać tego "starszego" i "nowego" :sad: ...

Cezary Kędzia 

Kraj:
Poland

Wysłany: 19-06-2004, 19:51   Pytanie do Doroty i Wojtka:

W jakiej bazie w Hurghadzie rezydujecie?
PROF

Dorota i Wojtek 

Kraj:
Poland

Wysłany: 19-06-2004, 19:57   

Do końca tego roku będziemy na pewno pracować w Colona D.C.
www.colona.com

Cezary Kędzia 

Kraj:
Poland

Wysłany: 19-06-2004, 20:20   

Czy to jest ta szwedzka baza w Magawishu? DWa lata temu nurkowałem z nimi na Petrze i pod wyspą Magawish. Macie bardzo dobrą opinię, choć ceny hmmm........... Pozdrawiam PROF

Cezary Kędzia 

Kraj:
Poland

Wysłany: 19-06-2004, 20:22   

Aha .Mam pytanie: Czy sprzęt dalej ciagnie na wózku osiołek?

Dorota i Wojtek 

Kraj:
Poland

Wysłany: 19-06-2004, 21:04   

Cezary Kędzia napisał/a:
Aha .Mam pytanie: Czy sprzęt dalej ciagnie na wózku osiołek?

Roger ma się całkiem nieźle, oto jego rezydencja

Cezary Kędzia napisał/a:
DWa lata temu nurkowałem z nimi na Petrze i pod wyspą Magawish. Macie bardzo dobrą opinię, choć ceny hmmm...........

W Colonie pracujemy od 2001 roku (Dorota od 2000) - więc powinniśmy się spotkać...

Shaab Petra - rafa pod tą nazwą nie występuje w żadnej z naszych baz (tak nazywają ją bazy niemiecko-języczne) - na naszych mapkach spotkasz ją pod nazwą "Talata" (arab. "trzy"). Na nurkowanie w rejon "Małego Magawisha" - pływa się wyłącznie z programami wprowadzającymi i zajęciami na "wodach basenopodobnych" w kursach podstawowych (max. gł 5-6m), a w rejonie "Dużego Magawisha nie ma rafy...
Czy na pewno pływałeś z nami?

taaa...ceny... na szczęście w Hurghadzie jest w czym wybierać - każdy znajdzie bazę, która najbardziej mu odpowiada pod każdym względem...
Nasze ceny są odpowiednikiem naszej pracy, a przynajmniej staramy się aby tak było...

Od wszelakich praktyk dumpingowych trzymamy się jak najdalej...

Ale właściwie... czy cena 9,7 euro/nurkowanie jest wysoka?

Przy następnej wizycie w egiptowie wadnij do nas na kawę (koniecznie ze swoją książką... :) ) nasz tel. +20 12 296 72 62, ewentualnie, jeżeli będziesz w Safadze - my podjedziemy, ale wtedy Ty stawiasz kawę... :mrgreen:

Cezary Kędzia 

Kraj:
Poland

Wysłany: 19-06-2004, 21:38   

Faktycznie rafy mi sie mogły pop.........Tyle baz i tyle raf , ze mozna dostać kociokwiku. Jednak na 100 % nurkowałem z Wami bo pamietam osiołka. W tym czasie Magawish sprzedawał Scanholiday, a u WAs w bazie pracowala taka mala azjatka (JAponka? Koreanka?) Czy faktycznie dwa nury kosztuja u WAs tylko 20 euro? To bardzo tanio Jedyny mankament to odległości.Sam Magawish jest hmm na zad.......piu , a ciągnięcie torby ze sprzetem przez prawie kilometr od drogi do bazy......Najlepszym wyjsciem byłoby zamieszkanie w Magawishu ale czy go ktoś aktualnie w Polsce sprzedaje? Chetnie przyjadę do Was jesienią.Obecny wyjazd do Safagi jest raczej rodzinny(żona + 8-letnie bliźniaki- syn i córka) więc będę raczej mało mobilny.Pierwsze jaskółki w mojej rodzinie juz sie pojawiły.Żona zrobiła przed tygodniem OWD, a syn ma z soba 4 nury intro Zapraszam jednak do siebie do Menaville. Chętnie Was poznam. Książki niestety jeszcze nie będę miał ze sobą. Opuści drukarnie dopiero 15 lipca. Mój numer komórki 0604-900-746 .Jak sie do mnie będziecie wybierać proszę o SMS.Komórki raczej nie odbieram- malo sympatyczne telefony od pacjentów na urlopie. Swoja drogą znajoma Rosjanka -włascicielka GReat Orca (hotel Prnicess Palce)poszukiwłaa polskiego instruktora lub dive mastera. Nie macie chetnych? POzdrawiam. Cezary Kędzia (PROF)

Cezary Kędzia 

Kraj:
Poland

Wysłany: 13-07-2004, 08:47   

Niestety ! Odwiedzilem Talatę ale rekina juz tam nie ma. Może znowu powróci?

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu