Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 17-03-2012, 10:32 Na razie żegnam
Po wczorajszej kolejnej awanturze i oszczerstwach pod moim adresem postanowiłem, przynajmniej na jakiś czas, pożegnać się z FN. Nie mam na myśli likwidacji konta itp. Natpmiast póki co mam zwyczajnie dość. Może paru Kolegom będzie brakować moich rad, może nie. Paru sprzedających kaszanę instruktorów zapewnie odetchnie z ulgą, bo ich nabijani w butelkę klienci stracą źródło rzetelnej informacji. Trudno. Jeżeli ktoś będzie chciał się ze mną skontaktować, zawsze może na PW.
czesc Hubert
czy ta decyzja nie jest pochopna?
ja wprawdzie nie siedze na forum caly czas, ale zadnych oszczerstw pod Twoim adresem nie czytalam. Jakie posty masz na mysli?
Zreszta to drobne klotnie wynikajace z roznic podejscia do nurkowania, roznic charakterow a czasem interesu komercyjnego.
Chyba bierzesz to wszystko zbyt do serca i zbyt osobiscie
Pozdrawiam
Nie znamy się jednak szkoda każdej osoby która wnosiła jakieś odmienne zdanie (może nawet nie byłem zgodny z twoimi poradami ale jakie ma to znaczenie) od innych a decyzję podejmował i tak czytający. Naskakiwanie na jakieś zdanie tylko szkodzi temu forum a nie chcemy aby jakaś grupa opanowała wolne forum.
Mam nadzieję że jeszcze przemyślisz swoją decyzję i po jakimś oddechu (po kilku nurkach) wrócisz do pomocy oczekującym adeptom nurkowania.
Ja za każdego trzymam kciuki i tak jest na pewno duża grupa co tylko czyta tematy i waha się czy odezwać bo od razu szacowne grono albo go zignoruje albo zaatakuje.
Paru sprzedających kaszanę instruktorów zapewnie odetchnie z ulgą,
odczytalam to tak: odchodzę, bo oszczerstwa pod moim adresem sa obrzydliwe, ale na pozegnianie rzucam oszczerstwo.
eh, dziwne.
hubert68 napisał/a:
Po wczorajszej kolejnej awanturze
moim zdaniem forum ma sluzyc wymianie mysli i pogladow i jasne jest ze gdzie 3 nurkow tam 4 opinie
wiec chlopie wyluzuj i nie traktuj tego wszystkiego emocjonalnie.
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 17-03-2012, 14:17
Hubert, ja też:
rob65 napisał/a:
Mam nadzieję że jeszcze przemyślisz swoją decyzję
hubert68 napisał/a:
Po wczorajszej kolejnej awanturze
Bo do tanga trzeba dwojga... Wyluzuj, kliknij kilka "ignorów" i po krzyku
Hubert, wyluzuj, naprawdę:)
Cały urok forum internetowego polega na wymianie poglądów, w mniej lub bardziej eleganckiej/ dynamicznej/ merytorycznej formie.
Pisałeś bardzo fajnie i dużo i myślę, że nie jednemu początkującemu nurkowi pomogłeś podjąć kilka ważnych decyzji dotyczących dalszej nauki i wyboru sprzętu (na przykład mnie).
Masz czasami dość apodyktyczny sposób wypowiadania się i dość konserwatywne poglądy na nurkowanie, zwłaszcza gdy w grę wchodzi bezpieczeństwo. To zawsze rodzi jakieś konflikty, obawiam się, że do tego musisz przywyknąć
Jak pisałam na początku- jestem jednym z tych młodych nurków, którym pomogłeś. Byłoby fajnie, gdybyś o tym pamiętał, kiedy puszczają Ci nerwy w czasie kłótni. Wiem, że możesz mieć dosyć, że kusi by rzucić wszystko w cholerę, ale mam nadzieję, że świadomość, że komuś pomogłeś może to trochę osłodzić
My i tak mamy już kontakt, ale szkoda trochę, żeby młodzi nurkowie, którzy dopiero się tu zarejestrują nie mieli szansy na kontakt z Tobą- bo a nuż któremuś też pomożesz i zyskasz kursanta:). Bo wiele Twoich wypowiedzi to naprawdę kawał rzetelnej wiedzy- zwłaszcza medycznej!
Fajne forum to forum, na którym możemy się zapoznać z różnymi punktami widzenia i wybrać to, co nam najbardziej odpowiada.
Zostań, pisz i wyluzuj, bo szkoda się złościć, kiedy taka piękna wiosna idzie
Śledzę FN, ale wypowiadam się rzadko, bo jest tu sporo ataków na osobę a nie na temat.
Czytam też Twoje posty, bo można się z nich sporo dowiedzieć. Do tego nasz sprecyzowane poglądy i, jak mawia mój kolega. 'się z nimi zgadzasz' tzn. masz odwagę się do tego przyznać. I wszystko byłoby dobrze, gdyby nie to, że szybko w polemikach przechodzisz z tematu na osobę (przykład z wspomnianego wątku: 'wrednie kłamiesz') co spotyka się z taką samą reakcją innych i wątek osiąga 'czerwoność'. Możesz powiedzieć, że inni też atakują. Ja uważam, że to, że inni klną, nie oznacza, że też mam to robić. Można być ponad to.
Weź też pod uwagę, że identyfikujesz się z GUE i wypowiadając się na takim poziomie szkodzisz też tej organizacji. Ja w rozwoju mojej wiedzy nurkowej sporo zawdzięczam zasadom GUE (chociaż nie nurkuję dokładnie wg nich) i rozmowom z Tobą, Wojtkiem Filipem itd. Gdy w rozmowach z kolegami pojawia się słowo GUE to zaraz potem niestety słowo w rodzaju 'fanatyzm' i odniesienie do wypowiedzi na FN.
W trudnych rozmowach pomaga asertywność, którą ja rozumiem tak, że wypowiadam swoje zdanie raczej 'za czymś' niż 'przeciwko KOMUŚ'. Na przykład nie użyłbym słów 'wrednie kłamiesz' raczej 'nie przypominam sobie, wg mnie nie było takiego zdarzenia' i jeżeli na coś takiego dostaję odpowiedź agresywną robię EOT. Pomaga żyć i chroni wątrobę.
I gdy przychodzi mi ochota na wytknięcie innym niskiego poziomu dyskusji najpierw robię rachunek sumienia - czy mi nie zdarzyło się też 'pojechać'. Jeżeli tak, to przypominam z jakiego powodu tak zrobiłem i zakładam że może druga strona też z tego samego powodu 'przeszła do ataku'. Innymi słowy: najwyższe wymagania co do poziomu wypowiadania się najlepiej mieć w stosunku do siebie - wtedy łatwiej przeczekać i wrócić do meritum.
Wysłany: 17-03-2012, 15:08
mi wydaje się - i to z jakiegoś tam niewielkiego doświadczenia netowego - że każdemu zaangażowanemu w życie forum czasami potrzebny jest oddech od wirtualnej rzeczywistości. Dla odpoczynku, nabrania dystansu, nadgonienia zaległości w sprawach pozanetowych, rodzinnych, prywatnych, zawodowych.
A nam pozostaje w takich sytuacjach mieć nadzieję, że odpoczynek nie będzie zbyt długi
Ja też swego czasu poczułem nienawiść ze strony innych i zamknąłem się w sobie wiem co czuje Hubert , ze mnie też się śmiali , WF szydził (nawet cytował Cię ) jakim jestem , to jest trudne , ale Hubert powinieneś sie trzymać i skasowac konto nie daj sie !!!!
Ostatnio zmieniony przez PawelW 17-03-2012, 20:16, w całości zmieniany 1 raz
Hubert Ja z wieloma Twoimi opiniami zgadzam się w 100%. Poza przepychankami słownymi i wycieczkami personalnymi, które mają czasami miejsce na tym forum Twoje wypowiedzi są bardzo merytoryczne i zapewniam Cię, że dobrze służą młodym nurkom. Zarzut pod Twoim adresem, że propagujesz nurkowanie bezpieczne (zbyt bezpieczne) dla każdego zdrowo myślącego człowieka (czytającego to forum) jest całkowicie absurdalne.
Tacy ludzie jak:
SZymEK vel Tomek napisał/a:
ciekawe jak długo bez promocji dasz radę?
maran napisał/a:
hubert68 napisał/a:
przynajmniej na jakiś czas, pożegnać się z FN
dzięki.
Jak przestaniesz straszyć innych jakie to nurkowanie jest trudne, to i może sam przestaniesz się bać nurkować.
Są dla mnie pożałowania godni. Maran jak to wszystko taki luzik i takie bezpieczne to delikatnie mówiąc nurkuj jak chcesz w "hermanicach pod lodem z flaszką 10 litrów na czystym tlenie do dna" tylko nie propaguj takich wzorców na tym forum bo komuś zrobisz krzywdę kto cię posłucha.
Huber jest to Twoja decyzja ale nie obrażaj się jak dziecko na wszystkich skoro zaatakowany zostałeś przez małą garstkę osób z ogólnej liczby użytkowników FN, która mam nadzieją jak ja z zaciekawieniem czyta Twoje posty. Swego czasu namawiałem (w czasie spotkania) też do powrotu JP, który do nas wrócił- i na szczęście.
Od poniedziałku czekam na Twoje posty
Wysłany: 17-03-2012, 21:05
Hubert - nie byłem Twoim kursantem , ale lubię z Tobą przebywac i pogadac na nurkowisku . Nie ze wszystkimi Twoimi poglądami się zgadzam , ale uważam że robisz kawał dobrej roboty dla " nowych nurków " - Propagujesz bezpieczne nurkowanie .
Mnie by się nie chciało pisac .
Kilka osób skorzystało z Twoich rad , może ktoś się nie utopił . Podziwiam Cię za to iż mówisz o swoich poglądach , które jakby nie było nie do końca wszystkim pasują . Szkoda czasami iż trochę ciętego języka przy tym używasz .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko