Witam...
Czy ktoś dysponuje mapą batymetryczną tego zbiornika...
Chcę sie dostać na most... ponoć jest na 50m..
jeśli ktoś ma jakieś info .. będę wdzięczny.
Jeśli dojedziecie samochodem w odpowiednie miejsce to do przepłynięcia wcale nie jest tak daleko.
Można nie forsując się dopłynąć w jakieś 10-15 min.
My niestety trafiliśmy na bardzo kiepską wizurę i most oglądaliśmy rękami : )
Pozdrawiam
No raczej lipa. Wizura w porównaniu do Hermanic straszna. Dojazd gorszy. I jeszcze trzeba po powierzchni dymać : )
Jedyna zaleta to ten most i 50-tka.
Raz zanurkować przy okazji pobytu w Hermanicach można, ale jeździć tam specjalnie to chyba by mi się nie chciało.
Pozdrawiam
Opisałem kiedyś to nurkowisko. Artykuł (jeśli można tak nazwać moje wprawki w pisaniu) jest dostępny na stronie frogmen.pl.
W uzupełnieniu artykułu dodam:
Nurkowałem tam jeszcze dwa razy po tym artykule, głębokość pod mostem, w zależności od poziomu wody (w zbiornikach zaporowych jest ona różna), waha się w granicach 49 do 52 m. Ja zaliczyłem 51.5m.
Jeśli chodzi o oświetlenie to jest ono konieczne. Woda przy powierzchni zawsze ma widoczność ok 0,3 do 0,5 m i nie przepuszcza światła poniżej. Na 15 m jest całkiem ciemno nawet w słoneczny dzień. Poniżej 20 m wizura się poprawia w zakresie 6 -8 m.
Nurkowanie na Slezkiej Harcie jest trudne, wymagające i na pewno niebezpieczne!
Musisz się nastawić na ciemność, niską temperaturę, zanurzanie i dekompresja w bardzo ograniczonej widoczności, no i głębokość też jest już troszku poważna (azot nieżle już do łba bije ) - czyli wszystko to co lubię.
pozdrawiam
bartollo
Ostatnio zmieniony przez bartollo 06-04-2011, 08:11, w całości zmieniany 1 raz
Byliśmy wczoraj na Slezskiej Harcie, ale niestety nie było widać żadnej bojki. Chciałbym obojkować most, ale znalazłem na razie tylko opisy i mapkę z zaznaczoną pozycją, a przydałyby się dokładne namiary.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko