tytuł może trochę zwodniczy ale...
w najbliższym czasie wybieram się na zakrzówek (nigdy wcześniej tam nie nurkowałem) i dlatego chciałbym się dowiedzieć od osób nurkujących tam na temat atrakcyjności tego kamieniołomu
oczywiscie nie chodzi mi o atrakcje podwodne -bo to mysle nie podlega dyskusji- ale o zawiesinę siarkowodorowa delikatnie mówiąc o niemiłym zapachu
czy utrzymuję się ona na całym akwenie czy może znajdą się miejsca pozbawione tej atrakcji?
z tego co wiem to pojawia się ona poniżej 20 metra??- zgadza się??
no i w koncu czy warto sie w nia ladowac tzn czy jest cos co warto zobaczyc na dole i narazac sie na niemily zapach czy moze lepiej zaoszczedzic sobie takich przyjemnosci i zakonczyc nurkowanie na powiedzmy 20 metrze
a i jeszcze chcialem zapytac czy po wplynieciu jednak w zawiesine nie smierdzi wam potem sprzet a jesli tak to jak sie tego pozbyc przykrego zapachu
dzieki
Wysłany: 05-05-2004, 15:57
Hej,
Zakrzowek jest naprawde milym akwenem z interesujacymi zabawkami.
jesli chodzi o nurkowania glebsze to ja zawsze zatrzymywalem sie na glebokosci do 20m, ponizej jest gorsza widocznosc oraz napawde czuc brzydki zapach. mnie jak wspomnialem to wystarczylo by sie nie pchac glebiej, szczegolnie, ze nikt mnie jakos nie przekonal ze ponizej sa jakies wyjatkowo interesujace widoczki.
a jesli chodzi o zapach sprzetu...nie mialo to miejca nad Zakrzowkiem, lecz w ubieglym roku na dzikim, malutkim jeziorze, polozonym gleboko w lesie tuz przy granicy z Litwa.
z kolega postanowilismy sie tam wybrac...zakonczylo sie tak, ze wlasciciel busa, ktory nas tam podwiozl mial obiekcje by nas przywiezc z powrotem, a gdy wychodzac poprosilismy o "pomocna dlon" by sie nie zapasc w mule to zobaczylismy tylko srodkowe palce osob bedacych nasza asysta.
ale prawde mowiac nic sie im nie dziwie. capilismy niesamowicie. jezioro okazalo sie martwym i bedacym w stanie "gnicia". bardzo dlugo szorowalismy pozniej sprzet a pianki utracily "fetor" po kilku nurkach w lepszej wodzie.
to na tyle. zastanow sie nad kontunuacja nurka gdy zorientujesz sie, ze cos "capi"
pozdrawiam
Kuba
Zawiesina zwana czasami strefa mroku rozciaga sie na calym akwenie. Jest wyraznie widoczna niczym drugie dno i jak sie nie chce to latwo uniknac wdepniecia. Znajduje sie faktycznie na okolo 20 m, choc czasami lekko sie przemieszcza metr w te czy wewte. Jak kto ambitny to moze sie w to zanurzyc. Na poczatku wchodzi sie w absolutnie nieprzejrzysta warstwe okolo 3 metrow gdzie nawet nie widac swiatla latarki. Potem jest troche lepiej, ale na dnie (max 31 m) widocznosc (przynajmniej gdy ja tam nurkowalem) nie przekracza 1-2 metrow. Sa tacy co twierdza, ze przy dnie jest krystalicza woda, ale ja zdecydowanie tego nie potwierdzam Jesli chodzi o smrodek, to faktycznie jest niezly. Czuje sie go nawet przez maske podczas nurkowania. Po wyjsciu calosc sprzetu tez nie pachnie kwiatkami, ale po paru godzinach i plukaniu znika bez sladu - siarkowodor ma tendencje do szybkiego ulatniania sie. Jesli chodzi o wplyw siarkowodoru na sprzet, to przy pojedynczym takim nurkowaniu niczego nie zauwazylem. Moim zdaniem raz mozna takiego nura zaliczyc, w koncu stosunkowo niewielu zaliczylo dno Zakrzowka, ale raczej proponowalbym winde a nie zwiedzanie dna.
Wysłany: 06-05-2004, 18:33
wasze opisy nie sa zachecajace
no ale glebokosc jest kuszaca
tak czy inaczej okaze sie wszytko dopiero na miejscu
jak bede musial podjac decyzje ostateczna
dzieki
pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko