Wysłany: 14-03-2013, 11:49 Początki, początki, co, gdzie i za ile?
Witam. Dopiero chcę rozpocząć przygodę z nurkowaniem, mam 26 lat i dość dobrze pływam. Kurs mam możliwość zrobić w Szczecinie lub w Słupsku. Może coś polecicie? Na początek wystarczy kurs OWDI? Potem chciałbym zrobić APWD. Ile to trwa, średnie koszty i czy jest trudno? Ach, czy potrzebny jest własny sprzęt?
Jak jesteś ze Szczecina, to odezwij się po prostu do tego człowieka.
Informacja
Dostęp do tej części forum wymaga zalogowania się.
Jeżeli nie jesteś jeszcze zarejestrowany, kliknij Tutaj żeby przejść do formularza rejestracyjnego.
[ Dodano: 14-03-2013, 12:26 ]
miecho napisał/a:
Witam. Dopiero chcę rozpocząć przygodę z nurkowaniem, mam 26 lat i dość dobrze pływam. Kurs mam możliwość zrobić w Szczecinie lub w Słupsku. Może coś polecicie? Na początek wystarczy kurs OWDI?
na początek tak
miecho napisał/a:
Potem chciałbym zrobić APWD.
AOWD, tak? to literówka?
no to dobry wybór.
miecho napisał/a:
Ile to trwa,
zależy w jakiej organizacji, u jakiego instruktora
miecho napisał/a:
średnie koszty
od 800 zł do 2000 - zależnie czy indywidualnie i głównie u jakiego instruktora
miecho napisał/a:
i czy jest trudno?
yyyyyy noooo hmmm u Trembowelskiego czy Poręby z pewnością trudno,
w jakiejś masówce szkółce - nie
kwestia tylko tego czy się chcesz nauczyć czy po prostu mieć plastik
Aj, nie zauważyłem. Lastpass mnie loguje automatycznie na wszystkie strony, w których mam konta pozakładane, nawet nie wiem jak wyglądają niektóre fora z pozycji niezalogowanego. Wyślę koledze na PW.
Aj, nie zauważyłem. Lastpass mnie loguje automatycznie na wszystkie strony, w których mam konta pozakładane, nawet nie wiem jak wyglądają niektóre fora z pozycji niezalogowanego. Wyślę koledze na PW.
PS możesz namiary wkleić po prostu tutaj,
może się jeszcze komuś przyda
Cześć miecho
OWD to nie najtrudniejszy ale najważniejszy kurs w karierze nurka. To co i jak tutaj poznasz zdeterminuje prawie całą Twoją karierę a co najważniejsze - koszty, jakie poniesiesz na kolejnych kursach.
miecho napisał/a:
Ile to trwa, średnie koszty i czy jest trudno?
Ile trwa kurs, zależy od szkoły i opcji jaką wybierzesz. Najszybsze i najtańsze kursy trwają 4 dni: dwa dni basenów (minimum cztery nurkowania) i dwa dni wody otwarte (też minimum cztery nurkowania). Nie da się tego terminu skrócić, ponieważ NIEWOLNO na kursie zrobić więcej niż trzy nurkowania dziennie.
Średnie koszty to od 500zł nagruponie (trudno powiedzieć, czy nie ma jakiś składników urytych) do ponad dwóch tysięcy zł. Niektórzy instruktorzy biorą np. 100zł od nurkowania + certyfikat, więc końcowa cena tych szkoleń zależy wyłącznie od Twojego zaangażowania i... talentu - w takiej wersji szkoli np. Paweł Poręba w Jastarni.
Początkujący nurek, to bardzo plastyczny materiał, który można doskonale ukształtować - gorzej jest, kiedy ma już jakieś doświadczenie, złe nawyki i złe przekonania: tu faktycznie może być ostro pod górkę
W mojej ocenie, kurs OWD to niesamowita frajda i cała masa doskonałej zabawy, która przynosi niespodziewanie dobre rezultaty
miecho napisał/a:
Ach, czy potrzebny jest własny sprzęt?
Przed częścią basenową absolutnie NIE kupuj żadnego sprzętu. Na kursie dowiesz się co i dlaczego właśnie to, jak kupować i - co niebagatelne - najprawdopodobniej dostaniesz od instruktora preferencyjną cenę. Z zakupem sprzętu jest dokładnie tak samo, jak z każdym innym zakupem: jak wiesz o co pytać, na pewno kupisz dobrze będziesz zadowolony. Jak nie wiesz o co pytać- na pewno kupisz to, co mają ochotę Ci sprzedać a Twoje zadowolenie stanie na lekko dalszym miejscu, niż samozadowolenie sprzedawcy
Pozdrawiam
Z własnych rzeczy fajnie mieć swoje płetwy (basenowe - kaloszówki, bo i tak się przydadzą później), własną maskę (bo plujesz do środka), rurkę (też fajniej mieć swoją) i kapielówki
Z resztą się wstrzymaj do zakończenia kursu podstawowego
Wiek: 52 Dołączył: 15 Mar 2010 Posty: 1532 Skąd: Jaworzno
Wysłany: 15-03-2013, 09:10
Voltek napisał/a:
Co tydzień, w każdy wtorek przydają się na basenie
lozerka napisał/a:
a jak kto ma basen wew środe, to już nie bardzo
W środę to tie wiem... Ja chodzę na basen w czwartek i wtedy pasuja
Pawel_B napisał/a:
- A jak ktoś nie ma butów, tylko suchara?
- ciężkie gumowe płetwy nie są za wygodne do robienia dystansów w samym ABC
- A nawet jak masz buty i lekkie płetwy paskowe to z uwagi na wypór stopy lecą do góry, szybciej się człowiek męczy pływajac po powierzchni a i na bezdchu jakoś tak krócej wychodzi.
Kaloszówki na basenie na 100% wygodniejsze.
Jak w ciepłych krajach są planowane nurkownai tylko z łodzi to tez wybieram kaloszówki.
Ostatnio zmieniony przez mi_g 15-03-2013, 09:11, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko