Wysłany: 21-03-2014, 22:45 kolejne zapytanie o komputer.
Hej .
Setne pytanie o komputer.
Chciałbym kupić komputer ( nurkowanie rekreacyjne )
Jak zawsze w rozsądnej cenie, nie mam faworytów bo w każdym coś mi nie pasuje.
Może mój brak obycia z takim sprzętem wprowadza mnie w błąd, dlatego własnie pytam.
Na początku myślałem o zoop'ie ale obawiam się braku podświetlenia ( na ten moment zaznaczam ,że nurkujemy głównie w Polsce w naszych jeziorach)
Byłoby miło jak obsługiwałby nitrox( razem z aowd chce zaliczyć nitroxa).
Zależy mi na niezawodności i odpowiedniej widoczności.
I fajnie byłoby gdybym zmieścił się w kwocie około 1200zł .
W związku z tym pytam się co polecacie , jakie są wasze wrażenia
Dzięki za pomoc:)
Wysłany: 21-03-2014, 22:59
polecam suunto Vyper jak na początek, dobry komp w dobrej cenie. Tak się skłąda że mam zalegającą sztukę na sprzedaż. Komp na gwarancji; przelot ok 50 - 60 nurków; cena za komp 650 zł + interfejs umożliwiajacy zgranie nurkowań na PC (cena 150 zł). Możłiwość obejrzenia w Warszawie, ew. w połowie drogi - Rawie Maz.
Kup taki, który świeci. Najlepiej coś z wyświetlaczem typu OLED.
Budżet lichy ale może jednak warto dopłacić do czegoś lepszego.
Na pewno nie kupuj niczego co nie ma podświetlenia oraz nie kupuj czegoś co ma podświetlenie włączane małym przyciskiem.
Jeśli chcesz nurkować poniżej 15 metrów a tam w większości jezior jest już ciemno naświetlanie fluorescencyjnej tarczy latarką nie jest fajne.
Podobnie jest z małymi komputerkami typu Suunto D4 (tu mam własne doświadczenia). Podświetlenie niby jest, ale włączane małym przyciskiem i świeci krótko. Generalnie porażka.
Ja mając taki budżet pożyczyłbym gdzieś brakującą kwotę i kupił OLED XDeep.
A jeśli wolisz coś innego to bierz jak największe wyświetlacze z łatwo włączanym ręką w grubej rękawicy podświetleniem.
Przy czym takie podświetlenie zawsze musisz wywołać przez naciśnięcie guzika, pacnięcie w ekran itp. A są czasem pod wodą sytuacje, że brakuje ręki aby wyzwolić podświetlenie w tym momencie, w którym chcemy. Chyba lepiej aby komp cały czas wyświetlał w ciemności cyferki bez konieczności dotykania go.
Witaj writterone
Podzielę się z Tobą moimi założeniami i kryteriami doboru komputera a zrobisz co będziesz chciał. Też jestem początkujący i ostatnio dobierałem komputery dla mnie (OWD i w sumie 20 nurków) i dla syna (jOWD, 12 lat i w sumie 19 nurków).
Moje założenia były następujące:
1. Na razie nurkujemy na powietrzu, jak zrobimy aowd będziemy schodzić do ok. 21 m max,
2. W przyszłości zakładam nurkowanie z innymi gazami ale na razie nic na ten temat nie wiem,
3. Nurkujemy w Polsce i okazjonalnie na świecie,
4. Nurkowaniami technicznymi wogóle się teraz nie interesuję,
5. Jak zmienią się moje wymagania i potrzeby- zmienię kompa,
6. Komputer musi mieć podświetlenie ale i tak kupię małą latarkę na pasek maski,
7. Muszę mieć możliwość samodzielnej wymiany baterii,
8. Chcę mieć możliwość trasferu danych do PC,
9. Cyfry na wyświatlaczu muszą być czytelne
10. Nie interesują mnie gadżety,
11. Nurkuję rekreacyjnie, nie planuję każdej sekundy nurkowania- chcę mieć wsparcie komputera w tym zakresie,
12. Budżet max 1200 PLN
13. Kupię nowego kompa na gwarancji jak uda się znaleźć dobrą promocję.
Wg powyższych założeń dobrałem Alladina 2g i Suunto Vipier. Zrobiliśmy na nich ok. 7 nurków i jesteśmy zadowoleni. Prawdopodobnie Viper będzie mój bo ma trochę większe cyfry.
Pozdrawiam
Xdeep oled w wersji Ean ->tmx to koszt kolo 1700zł ale jest totalnie nie osiągalny.
Po za tym nie ma nawet możliwości go obejrzeć , patrząc na to ,że dopiero poznaje ten świat nie potrafię kupić komputera bez tak zwanego namacania go
Patrząc ,że nurkowanie techniczne na ten moment jest nieosiągalne (chociażby finansowo) komputerów bardziej rozbudowanych nie planuje.
Co do suunto jest mnóstwo opinii o awaryjności między innymi vypera.
Paweł co rozumiesz pod pojęciem "wzbudzenia" wyświetlacza?
Co do alladina kusząca propozycja , na pewno rozpatrzę bo nie był w ogóle brany pod uwagę .
Wysłany: 22-03-2014, 15:13
o awaryjności Vypera??? pierwsze słyszę. Mamy w straży kilka sztuk od kiedy pamiętam, a pamietam sporo i z żadnym nie było nigdy najmniejszego problemu. Oczywiście trzeba pamiętać o wymianie baterii i eksploatacji zgodnie z warunkami producenta.
Wysłany: 22-03-2014, 19:45
Gdzieś na którymś forum było - bodajże vyper air czy któryś - nie pamiętam. Ponoć użytkownicy mieli z nimi problemy. A ja też mam Alladina 2G od Sebastiana i sobie chwalę.
Vyper 2 po wymianie baterii "siadał" i został wycofany ze sprzedaży i produkcji. Inne modele działają jak "czołg".
Nie pisz więc, że Vypery bo to nie prawda.
Wysłany: 22-03-2014, 20:51
wiesiek01 napisał/a:
Vyper 2 po wymianie baterii "siadał" i został wycofany ze sprzedaży i produkcji. Inne modele działają jak "czołg".
Nie pisz więc, że Vypery bo to nie prawda.
Wcale nie pisałem że z różnymi Suunto tylko, że jeden model.
Nie wiedziałem tylko który. Swego czasu przed wyborem komputera przeczytałem chyba wszystko na forach o komputerach nurkowych.
O żadnym nie było złych informacji (co do awaryjności) poza tym jednym modelem.
Ogólnie też bym wybrał Suunto ale z uwagi, ze miałem palmtopa z irdą wybór padł na Aladina. Gdyby nie to wybrałbym pewnie Zoop lub Gekko z uwagi na tarczę fluorescencyjną.
Moim zdaniem OLED najlepiej świeci pod wodą w każdych warunkach, następnie jeśli dobra fluorescencja to ja bym ją wybrał. Podświetlenie takie jak w Aladinie nie bardzo mi pasuje (chociaż jest do przeżycia) (spróbuję jeszcze malutką latarkę do maski - może to rozwiąże sprawę), dlatego jak się unormuje sprawa z BT xDeepa to pewnie zakupię sobie a Aladin pójdzie na backup, bo jest dość dobry i ma tryb gauge.
Pzdr Adam
Mój Vyper działał 4 lata potem tylko wymiana bateria i oringu i śmiga dalej. Następne 3 latka. Zobaczę ile pociągnie bateria. Komp nie do zajechania.Od nowości mam jeszcze orginalną szybkę
Johnny_ [Usunięty]
Wysłany: 24-03-2014, 07:37
writterone, ile osób, tyle opinii. Kup coś nowego do 1000zł lub używanego do 650 max.
Wysłany: 24-03-2014, 08:42
Awaryjność vypera?
Używam starego modelu od 2009 roku (teraz jako backup- bo HW jako główny) zalogowane prawie 700 nurów i kompletnie nic się nie dzieje. Baterię wymieniłem sam - jeden raz.
Johnny_ [Usunięty]
Wysłany: 24-03-2014, 10:35
kokaroll napisał/a:
Awaryjność vypera?
Używam starego modelu od 2009 roku (teraz jako backup- bo HW jako główny) zalogowane prawie 700 nurów i kompletnie nic się nie dzieje. Baterię wymieniłem sam - jeden raz.
A mnie zdarzyło się kupić używany z uszkodzonym czujnikiem ciśnienia. Zwróciłem sprzedawcy, druga sztuka na razie chodzi, jest z 2008 roku.
Podsumuję,
Wybór padł na stajnię suunto:)
Czemu nie xdeep :
Po pierwsze cena ( za kompa a nie bt 1700zł)
Po drugie czas oczekiwania (bliżej nie znany)
Z suunto wybrałem zoopa
Przemówiła cena i poztytwne opinie.
Dziękuję wam za podpowiedzi i własne spostrzeżenia.
Każde było cenne i pozwoliło na długie przemyślenia
Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz dziękuję za pomoc!!:)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko