Witam, na początek chciałbym się przywitać ponieważ jestem tutaj nowy.
Potrzebuje pomocy w doborze płetw. Na początku zastanawiałem się nad Mares avanti quattro ale, nie wiem czy są warte swojej ceny. Poszukuje płetw do 200 max 250 zł, pływam z zestawem ABC w jeziorze czasem na basenie i za 2 tyg mam wyjazd do Bułgarii. Podobno nie ma tam co oglądać, ale płetwy zawsze się przydadzą. Do tego czasu chciałbym już zakupić jakiś sprzęt. Mogą być paskowe lub kaloszowe ważne żeby były dobre.
I jeszcze jedno czy płetwy z rozciętym piórem są warte uwagi, ich ceny są kosmiczne, a jak jest z działaniem ?
Jesli bułgaria to nie polecam kaloszowych - przy paskowych dodatkowo masz buty w ktorych wchodzisz po kamienistym brzegu do wody i zakladasz pletwy, a przy kaloszowych masz tu problem
Jakim stylem pływasz, żabka czy kraul ?
Motti [Usunięty]
Wysłany: 13-06-2013, 23:13
Radex napisał/a:
I jeszcze jedno czy płetwy z rozciętym piórem są warte uwagi, ich ceny są kosmiczne, a jak jest z działaniem ?
Jak dużo jeździsz rowerem, to zapomnij o rozciętych płetwach. Jeśli masz bardzo słabą kondycję, to płetwy z rozcięciem są dla Ciebie.
Płetwa musi być wygodna. Czy twardsza czy miękka, to dalsze wybory.
Wiek: 56 Dołączył: 20 Paź 2004 Posty: 2801 Skąd: Warszawa
Wysłany: 13-06-2013, 23:40
Hej
Także potwierdzam przydatność Quattro. Są świetne a zarazem bardzo uniwersalne i nawet jeśli kiedyś się "rozwiniesz" i kupisz bardziej "techniczne" płetwy to Quattro prawdopodobnie i tak nie będziesz chciał się pozbywać
Są też bardzo trwałe.
Chyba nie przesadzę jak napiszę że Mares avanti quatrro to najlepsze płetwy tego typu na rynku.
Przy tych pletwach masz tez mozliwosc kupienia ich od razu w opcji + czyli z bungee strap czyli gumami imitujacymi sprężyny, dużo łatwiej założyć i zdjąć płetwę, niema opcji odpięcia paska tak jak przy standardowych paskach, a waga dużo mniejsza od standardowych sprężyn.
Dzięki wszystkim za pomoc. Mam jeszcze jedno pytanko, jakie buty, takie niskie do kostek z dziurami (chyba gumowe) do chodzenia po plaży wystarczą ? Czy neoprenowe ?
Wpisz w google "buty do nurkowania". Przełącz na wyświetlanie obrazków. Przeskocz obrazki tych wszystkich kapci co tam są i dojedź do porządnych butów, które mają na pięcie taki dzynks wystający - nad tym dzynksem przechodzi pasek od płetwy albo sprężyna. To będą przeważnie buty z grubego neoprenu albo do suchego - nie chodzi o to, żebyś takie kupował, tylko żebyś sobie uświadomił, w którym miejscu z tyłu nogi musisz jeszcze mieć butem skórę chronioną.
jeśli uprawiasz tylko snorkeling i szukasz czegoś w miarę taniego, buty podnoszą koszta.
Lepiej kup płetwy kaloszowe i skarpety neoprenowe np. 3mm (fajne są ze wzmacnianą podeszwą). Płetwy polecam mares volo pover. ale to jest tylko moje zdanie.
Ostatnio zmieniony przez adamdus 18-06-2013, 22:11, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 19-06-2013, 00:38
adamdus napisał/a:
jeśli uprawiasz tylko snorkeling i szukasz czegoś w miarę taniego, buty podnoszą koszta.
Lepiej kup płetwy kaloszowe i skarpety neoprenowe np. 3mm (fajne są ze wzmacnianą podeszwą). Płetwy polecam mares volo pover. ale to jest tylko moje zdanie.
Kolega dobrze mówi , ale nie całkiem .
Jak kupisz zestaw który Ci tutaj proponowano to .... zawsze możesz zacząć nurkować i masz już dobry sprzęt ..... albo sprzedać go i w miarę nie dużo stracić .
Skarpetek neoprenowych i kaloszowych płetw nikt od Ciebie nie odkupi , nurkować u nas tez raczej tak nie będziesz .
Rozwiązanie proponowane przez kolegę z Grecji sprawdzi się Tylko w ciepłych wodach i tam jest najlepsze .
Kolega dobrze mówi , ale nie całkiem .
Jak kupisz zestaw który Ci tutaj proponowano to .... zawsze możesz zacząć nurkować i masz już dobry sprzęt ..... albo sprzedać go i w miarę nie dużo stracić .
Kaloszówki świetnie się sprawdzają u nas na basenach, są bardziej uniwersalne niż płetwy paskowe.
Przez 5 lat pływałam i nurkowałam tylko w kaloszówkach (ciepłe wody, nurkowania z łodzi), teraz mam trochę więcej płetw ( ), ale kaloszówek nadal często używam - do snorklelingu są jednak najlepsze i najwygodniejsze (ewentualnie ze skarpetkami, aby nie obcierały)
Płetwy rozcięte mają swych zwolenników i przeciwników. Choć muszę przyznać, że duża część ich przeciwników nie pofatygowała się, by je przetestować. Po prostu płetwa rozcięta przeczy ich zdrowemu rozsądkowi, że może być dobra.
Ja wolę pooglądać wyniki testów. A testy pokazują, że rezultaty nie zależą od konstrukcji (zwykłe lub rozcięte) ale od konkretnego modelu. Są dobre płetwy standardowe, np. Quattro, są dobre rozcięte (Tusa Z-3, Atomic Splitfin). Ale ceny faktycznie okrutne - te dwa modele rozciętych ponad 600 zł.
Natomiast Tusa FF-19 X-Pert Evolution - rozięte kaloszówki są za jedyne 125 zł
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko