Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Podłączenie dwóch ds4 do zaworu V
Autor Wiadomość
luqu 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-09-2013, 23:13   Podłączenie dwóch ds4 do zaworu V

Jak w temacie.
Siedzę kombinuje. Układ wyjść LP powoduje ze chcąc rozdzielić automat główny i octopus od każdego 1st powoduje ze któryś z 1 st muszę przykrecic conajmniej lekko po skosie do zaworu bo wąż przeszkadza. Czy to w czymś przeszkadza ? Czy jak rozumiem moge go sobie ustawić dowolnie bo i tak bez różnicy jak pracuje. Nie chodzi mi o estetykę tylko o bezpieczeństwo i odpowiednie ustawienie zestawu zeby był plug and play

Sofian 

Stopień: Instruktor
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-09-2013, 23:19   

Moim zdaniem to bez różnicy jak je przykręcisz , możesz zrobić to nawet "do góry nogami".
Pozdrawiam

ramzes78 

Stopień: Rekreacyjny
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-09-2013, 00:02   

To jak je ustawisz (wkręcisz w zawory butli) nie ma wpływu na pracę.
Ustaw tak by ci się węże optymalnie poukładały

Don Gregor
[Usunięty]

Wysłany: 12-09-2013, 03:30   

ramzes78 napisał/a:
To jak je ustawisz (wkręcisz w zawory butli) nie ma wpływu na pracę.
Ustaw tak by ci się węże optymalnie poukładały

Dokladnie. Nie ma to zadnego znaczenia. Wszystko bedzie dzialalo, bez zarzutu. Do gory nogami tez. Wygoda sie liczy.

rob65 

Kraj:
Poland

Wysłany: 12-09-2013, 08:58   

Zastanawia mnie kto Tobie doradził podłączenie dwóch pierwszych stopni do jednej butli po kursie OWD. Wiem że jak czasami sobie coś wbijemy do głowy to nie potrafi wyjść ale dla mnie to nie ma sensu chociażby z uwagi na kręcenie zaworami - sprawdź czy te umieszczenie ich daje dostęp pod wodą na plecach do siebie.

Dwa pierwsze stopnie naturalnie są umieszczane na twinie i SM a na siłe przy nurkach do 18m nie ma to sensu ale to moje zdanie.

luqu 

Kraj:
Poland

Wysłany: 12-09-2013, 09:40   

Dzięki za podpowiedzi !
Do kolegi rob65 - nikt mnie tego na kursie owd nie uczył bo tam poprostu miałem butle z jednym zaworem. A ze trafiła mi sie okazyjnie butla zaworem V i dodatkowy 1 st to z nudów wieczorem zacząłem sie wglebiac w temat. Wiem ze to przerost formy do nurkowan szuwarowych ale przynajmniej sie czegoś nauczyłem i dowiedziałem.

ferret 

Stopień: Wystarczający
Kraj:
Switzerland

Wysłany: 12-09-2013, 12:13   

rob65 napisał/a:
Dwa pierwsze stopnie naturalnie są umieszczane na twinie i SM a na siłe przy nurkach do 18m nie ma to sensu ale to moje zdanie.

Bzdura.

Zdublowane dwa pierwsze stopnie są nie tylko po to by kręcić gałami ale też po to by zminimalizować prawdopodobieństwo wystąpienia free flow'a. Oddychasz z jednego a pompujesz wór/suchego z drugiego. Głębokość nie ma tu nic do rzeczy, termoklina jest dość płytko. Osobioście widziałem free flow na Grożnym (czy też Delfinie, nie pamiętam już dokładnie) a to jest w ramach głębokości OWD. Przy dwóch pierwszych stopniach raczej tak by się nie stało. Poza tym, nurkowie OWD, wraz z wzrastającym doświadczeniem, też często pogłebiają poniżej tych magicznych 18m (czy to dobre i rozsądne, akurat w tym kontekscie nie ma znaczenia).

Tu, gdzie nurkuję, posiadanie dwóch pierwszych stopni jest mocno zalecane, niezależnie od posiadanych kwitów i głębokości. Tak poprostu jest bezpieczniej.
Ostatnio zmieniony przez ferret 12-09-2013, 12:14, w całości zmieniany 1 raz  

duch 

Stopień: www.frogmen.pl
Kraj:
Trinidad and Tobago

Wysłany: 12-09-2013, 15:23   

ferret napisał/a:
rzy dwóch pierwszych stopniach raczej tak by się nie stało.

Stało by się, tyle że wtedy mamy niezależny drugi I stopień z niezależnym II stopniem na który możemy przejść zakręcając zawór tego który się wzbudził/zamroził

ferret 

Kraj:
Switzerland

Wysłany: 12-09-2013, 17:12   

duch napisał/a:
Stało by się

Czyli wg. Ciebie prawdopobobieństwo zamarznięcia jest takie samo, obojętnie czy jest tylko jeden czy też dwa pierwsze stopnie? I wydatek/przepływ nie ma znaczenia?
Ostatnio zmieniony przez ferret 12-09-2013, 17:13, w całości zmieniany 1 raz  

rob65 

Kraj:
Poland

Wysłany: 12-09-2013, 20:05   

ferret napisał/a:
rob65 napisał/a:

Bzdura.

Tu, gdzie nurkuję, posiadanie dwóch pierwszych stopni jest mocno zalecane, niezależnie od posiadanych kwitów i głębokości. Tak poprostu jest bezpieczniej.

Co bzdura ze mam takie zdanie? To co piszesz to prawda a praktyka jest taka że 99% ludzi nurkujących na jednej butli ma jeden pierwszy stopień. Jeśli masz taką misję to przekonaj ich że mogą nurkować jeszcze bezpieczniej kupując drugi pierwszy stopień, drugą butlę, suchy skafander, robiąc dalsze warsztaty, sekator i tak bez końca.

W większości tematów wiele osób ma rację mimo iż piszą z pozoru sprzeczne zdania i tylko forma rozmowy blokuje porozumienie a pisanie wyrazu "bzdura" tylko świadczy o Tobie

ptja
[Usunięty]

Wysłany: 12-09-2013, 20:51   

rob65 napisał/a:
To co piszesz to prawda a praktyka jest taka że 99% ludzi nurkujących na jednej butli ma jeden pierwszy stopień. Jeśli masz taką misję to przekonaj ich że mogą nurkować jeszcze bezpieczniej kupując drugi pierwszy stopień, drugą butlę, suchy skafander, robiąc dalsze warsztaty, sekator i tak bez końca.

ja nie widzę tu problemu. To kwestia świadomości i wyborów.
Ja o zaletach dwóch pierwszych stopni dowiedziałem się na początku "drogi" i moja pierwsza butla miała 2 zawory (z wyboru), a automaty kupiłem 2 też od razu.

Andrzej Kosko 

Stopień: ten sam ,co przedtem
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-09-2013, 23:29   

rob65 napisał/a:
mogą nurkować jeszcze bezpieczniej kupując drugi pierwszy stopień, drugą butlę, suchy skafander, robiąc dalsze warsztaty, sekator i tak bez końca.

.....i skuter,koniecznie skuter :)

duch 

Stopień: www.frogmen.pl
Kraj:
Trinidad and Tobago

Wysłany: 13-09-2013, 08:45   

ferret napisał/a:
I wydatek/przepływ nie ma znaczenia?

Ma znaczenie - jednak jest to kwestia umiejętności:
Kiedy oddychamy a oddychamy spokojnie nie pompujemy jednocześnie skrzydła/suchego.
Więc jeśli zamarzł to przyczyną było albo:
* wilgotne powietrze
* zła technika oddychania
* jednoczesna inflacja urządzenia wyporu
* free flow np. na octopusie
itp

Jeżeli były by 2 jest o tyle bezpiecznie że nie tracimy gazu przechodząc na backup i zakręcając zawór.

Pozdr

ferret 

Kraj:
Switzerland

Wysłany: 13-09-2013, 09:33   

duch napisał/a:
ferret napisał/a:
I wydatek/przepływ nie ma znaczenia?

Ma znaczenie - jednak jest to kwestia umiejętności:
Więc jeśli zamarzł to przyczyną było albo:
* wilgotne powietrze
itp

O to mi chodziło, że drugi piewrszy stopien nie eliminuje problemu całkowicie ale w pewnym stopniu zmiejsza ryzyko zamarznięcia. Gdyby ten koleś miał dwa pierwsze stopnie to możliwe że problem by nie wystąpił nawet gdyby:
duch napisał/a:

ponieważ przepływ byłby mniejszy. Ale drugi pierwszy stopień nie pomoże na:
duch napisał/a:

* wilgotne powietrze

Ogólnie, podsumowując, przy dwóch pierwszych stopniach ryzyko zamarznięcia jest trochę mniejsze, ale nie wyeliminowane całkowicie, a jeśli już zamarznie to łatwiej to opanować. Czyli bezpieczeństwo wzrasta.

luqu 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-09-2013, 22:20   

Z tej dyskusji dowiedziałem sie tyle ze chyba dobrze zrobiłem kupując butle z zaworem v bo kosztem jednego 1 st zyskuje jakis procent bezpieczeństwa. Bo nawet z kursu owd jednak mozna nauczyć sie ze ryzyko zamarzniecia 1 st zależne od jego pracy. Zmniejszając ta prace zmniejszamy ryzyko i dodatkowo mogę odciąć wzbudzony automat. Chyba to jednak niewielki koszt dla bezpieczeństwa ?

Yavox 

Stopień: T1 (GUE nTmx)
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-09-2013, 22:39   

Skoro kupiłeś okazyjnie butlę i kombinujesz z dwoma pierwszymi stopniami po to, aby zmniejszyć prawdopodobieństwo zalodzenia, proponuję żebyś cofnął się o krok i zawalczył z przyczynami na nieco wcześniejszym etapie prewencji.

Po pierwsze - daj butlę do solidnego przeglądu. Jeżeli kupiłeś okazyjnie, najprawdopodobniej nie wiesz, co jest w środku. Jeżeli jest tam wystarczająco dużo wody, zasilanie tego czy tamtego z różnych pierwszych stopni może niewiele pomóc.

Po drugie - jeżeli chcesz utrzymać to, co jest dobre (lub zostanie ewentualnie wyczyszczone) w odpowiednim stanie, musisz niestety dbać o to, gdzie bijesz butle (w sensie korzystać jedynie ze sprawdzonych miejsc) tudzież bić butle przez filtr osobisty.

Po trzecie - warto się zastanowić nad swoją techniką oddychania i poruszania się pod wodą, bo jeżeli któryś z powyższych punktów czasem nie zadziała, to ciągnąc powietrze jak smok i nurkując w niskiej temperaturze wcześniej czy później i tak zrobisz jakąś akcję, niezależnie od liczby pierwszych stopni.

Po czwarte - nie brałbym się za kręcenie zaworami. Robiąc to nieumiejętnie i bez doświadczenia (a zwłaszcza w stresie, kiedy coś się dzieje) można sobie zrobić krzywdę. Na przykład jeżeli nurkujesz na jednym źródle wyporu (bez suchego skafandra) to w Twoim przypadku sensowne jest rozdzielenie właśnie drugiego stopnia z którego oddychasz oraz inflatora - tylko zauważ w takiej sytuacji, że jakby zdarzyło Ci się mimo wszystko zalodzenie (patrz punkty wyżej) to nawet jak zakręcisz podstawowy automat i przejdziesz na backup, to masz najprawdopodobniej ze stresu oddech sprintera po biegu oraz - pod tym samym pierwszym stopniem, z którego właśnie oddychasz, inflator. Zgadnij, co się stanie chwilę później? :-)

Teo 

Stopień: tak.
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-09-2013, 15:43   

Co do kręcenia pod wodą zaworami, w wątku mowa o podwójnym zaworze typu V. W tym przypadku o samodzielnym kręceniu można zapomnieć, no chyba że ktoś ma ksywkę "człowiek-guma". Zaworami kręcić nam może co najwyżej partner.

Co do meritum, rozdzielone pierwsze stopnie zawsze będą lepsze niż jeden. Konkretny układ dwóch stopni na zaworze V zależy od paru rzeczy, m.in. od tego jaki to zawór (ramiona równe czy różnej długości?), bądź od tego czy automaty będą stosowane również z innymi butlami. Zamiast spekulować najlepiej po prostu przymierzyć i wtedy ułożyć.

gazeliusz
[Usunięty]

Wysłany: 15-09-2013, 21:39   

Nurkuję na pojedyńczej butli 18L z podwójnym zaworem typu H.. Niedwno zamontowałem dwa I stopnie właśnie ze względu na możliwość zakręcenie głównego zaworu. Sięgam do jednego, tego bocznego. Na nim jest powieszony pierwszy stopień z którego normalnie oddycham.. Dzisiaj w Piasecznie bawiłem się w sięganie i jego zakręcanie. Mogę to zrobić pod warunkiem, że podniosę maksymalnie głowę do góry (częstym błędem jest jej opuszczanie co prawie uniemożliwia nam sięgnięcie) i podążam dłonią po wężu do I stopnia i dalej do zaworu. Dodatkowo butlę mam dosyć wysoko, co ułatwia mi sięganie..

Wg mnie jak najbardziej jest sens takiego rozwiązania przy jednej butli..
Ostatnio zmieniony przez gazeliusz 15-09-2013, 21:41, w całości zmieniany 2 razy  

TYMOTEUSZ 

Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 15-09-2013, 21:54   

Spróbuj jeszcze jednego myku- poluzuj pas brzuszny ( kroczny) i jedną ręką podsuń butle łapiąc ją za denko bliżej głowy. Te 5 cm powinny zdecydowanie pomóc

Jak ktoś pamięta to podobne ćwiczenie robi się na Owd- odnajdywanie automatu 2 sposobem

gazeliusz
[Usunięty]

Wysłany: 15-09-2013, 22:20   

Myślałem, że tylko amatorzy podpychją drugą ręką butlę do góry i dlatego o tym nie napisałem :bee; Tak właśnie robię, zdecydowanie pomaga ale nie jest to bezwarunkowo konieczne..

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu