Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Gdzie zrobić kurs w Trójmieście?
Autor Wiadomość
sparkson 

Kraj:
Poland

Wysłany: 13-02-2014, 11:59   Gdzie zrobić kurs w Trójmieście?

Witam,
jako że udało mi się w końcu przeprowadzić do Gdańska chcę zrobić kurs nurkowy. Jednak nie wiem jaką szkołę wybrać....

Proszę o poradę. :)

Grzesiek

piotrkw 

Stopień: DM
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-02-2014, 12:11   

Centrum Nurkowe TRYTON , we Wrzeszczu u Wnorków . Centrum co prawda komercyjne , nie "non profit" jak co poniektóre ;-) ale atmosfera sympatyczna ( można powiedzieć rodzinna ) i wyszkolenie na przyzwoitym poziomie .

Pozdrawiam Piotr

Yavox 

Stopień: T1 (GUE nTmx)
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-02-2014, 12:12   

Zgłoś się do Sebastiana Popka, tutaj:

http://www.divespot.pl/kontakt.html

JacekB
[Usunięty]

Wysłany: 13-02-2014, 12:17   

Yavox napisał/a:
Zgłoś się do Sebastiana Popka, tutaj:

Jakie kursy tam skończyłeś? Możesz rozwinąć? Np jak Piotr powyżej: jaka atmosfera, jakość/cena itp. :)

Yavox 

Kraj:
Poland

Wysłany: 13-02-2014, 13:37   

JacekB napisał/a:
Jakie kursy tam skończyłeś? Możesz rozwinąć? Np jak Piotr powyżej: jaka atmosfera, jakość/cena itp. :)

Sebastiana poznałem przy okazji bezpłatnych zajęć, jakie robił dla nurków razem z Wojtkiem Filipem i Tymkiem Podgórczykiem w projekcie BUR (Baltic Underwater Research) - który to projekt zresztą, z tego co się orientuję, będzie wkrótce wznawiany.

Miałem okazję obserwować jego pracę instruktorską przez 4 dni na Koparkach oraz 2 dni podczas wspólnych wypłynięć na Bałtyku. Słuchałem jak omawia nurkowania z zespołami, z którymi pracował, widziałem go pod wodą oraz po nurkowaniach, kiedy je omawiał i udzielał nurkującym informacji zwrotnej. Atmosfera pracy z Sebkiem jest bardzo dobra, jego warsztat instruktorski - na tyle, na ile jestem w stanie to ocenić (jako "kursant" lub świadek) jest też IMHO bardzo dobry - inaczej bym go nie polecał.

Divespot ma porządną infrastrukturę - sprężarkownię, parking, miejsce do prowadzenia wykładów. Z tego co kojarzę, zdobyli też jakąś nagrodę w ramach głosowania uczestników na konferencji Baltictech 2014 - ale nie pamiętam, czy jako baza czy Sebastian jako instruktor czy jeszcze jakoś inaczej. Pamiętam tyle, że jako jeden z niewielu podmiotów spoza towarzystwa, które nagrody sobie samo przez godzinę wręczało.

Uważam, ze ze względu na nurkowania, które robi (np. Bałtyk, wraki) jest osobą, z którą warto się poznać, choćby po to aby móc się wkręcić na tego typu imprezy - zwłaszcza, jak ktoś blisko mieszka. Ponieważ Sebastian jest nurkiem technicznym i instruktorem do fulltmx włącznie, jest to moim zdaniem również dobry wybór szkoleniowy - bo łatwiej pracować z kimś, kto od razu wie, jaka jest dobra docelowa konfiguracja, niż pięć razy sprzedawać kolejne gówniane jackety, badziewne płetwy itp. bo instruktor uważa np. że sprzęt nie jest jakoś specjalnie istotny :)

Oczywiście powyższy akapit nie jest niczym specjalnie wyróżniającym, bo większość instruktorów z wybrzeża nurkuje na wrakach i jest mocno technicznie ogarnięta - niemniej jednak, te cechy są plusem również w tym przypadku.

Nie wiem, jak kursy w divespocie kształtują się cenowo - jeżeli na coś mnie nie stać to raczej na marnowanie czasu niż płacenie za kursy. Nigdy nie interesowałem się cenami kursów w Polsce, tak samo jak nie patrzę na ceny czekoladek w markecie - po prostu wkładam do koszyka te, które lubię. Rozpiętość cen za kursy u różnych instruktorów prowadzone w podobnych warunkach (ten sam akwen) w naszym kraju nie jest duża - różnica stanowi ułamek tego, co w ciągu roku później wydaje się na nurkowania, więc moim zdaniem nie ma tu na czym oszczędzać, to działanie nieracjonalne.

JacekB
[Usunięty]

Wysłany: 13-02-2014, 14:11   

Yavox napisał/a:
JacekB napisał/a:

Sebastiana poznałem przy okazji bezpłatnych zajęć, jakie robił dla nurków razem z Wojtkiem Filipem i Tymkiem Podgórczykiem w projekcie BUR (Baltic Underwater Research) - który to projekt zresztą, z tego co się orientuję, będzie wkrótce wznawiany.

Miałem okazję obserwować jego pracę instruktorską przez 4 dni na Koparkach oraz 2 dni podczas wspólnych wypłynięć na Bałtyku. Słuchałem jak omawia nurkowania z zespołami, z którymi pracował, widziałem go pod wodą oraz po nurkowaniach, kiedy je omawiał i udzielał nurkującym informacji zwrotnej. Atmosfera pracy z Sebkiem jest bardzo dobra, jego warsztat instruktorski - na tyle, na ile jestem w stanie to ocenić (jako "kursant" lub świadek) jest też IMHO bardzo dobry - inaczej bym go nie polecał.

Divespot ma porządną infrastrukturę - sprężarkownię, parking, miejsce do prowadzenia wykładów. Z tego co kojarzę, zdobyli też jakąś nagrodę w ramach głosowania uczestników na konferencji Baltictech 2014 - ale nie pamiętam, czy jako baza czy Sebastian jako instruktor czy jeszcze jakoś inaczej. Pamiętam tyle, że jako jeden z niewielu podmiotów spoza towarzystwa, które nagrody sobie samo przez godzinę wręczało.

Uważam, ze ze względu na nurkowania, które robi (np. Bałtyk, wraki) jest osobą, z którą warto się poznać, choćby po to aby móc się wkręcić na tego typu imprezy - zwłaszcza, jak ktoś blisko mieszka. Ponieważ Sebastian jest nurkiem technicznym i instruktorem do fulltmx włącznie, jest to moim zdaniem również dobry wybór szkoleniowy - bo łatwiej pracować z kimś, kto od razu wie, jaka jest dobra docelowa konfiguracja, niż pięć razy sprzedawać kolejne gówniane jackety, badziewne płetwy itp. bo instruktor uważa np. że sprzęt nie jest jakoś specjalnie istotny :)

Oczywiście powyższy akapit nie jest niczym specjalnie wyróżniającym, bo większość instruktorów z wybrzeża nurkuje na wrakach i jest mocno technicznie ogarnięta - niemniej jednak, te cechy są plusem również w tym przypadku.

Nie wiem, jak kursy w divespocie kształtują się cenowo - jeżeli na coś mnie nie stać to raczej na marnowanie czasu niż płacenie za kursy. Nigdy nie interesowałem się cenami kursów w Polsce, tak samo jak nie patrzę na ceny czekoladek w markecie - po prostu wkładam do koszyka te, które lubię. Rozpiętość cen za kursy u różnych instruktorów prowadzone w podobnych warunkach (ten sam akwen) w naszym kraju nie jest duża - różnica stanowi ułamek tego, co w ciągu roku później wydaje się na nurkowania, więc moim zdaniem nie ma tu na czym oszczędzać, to działanie nieracjonalne.

Dziękuję Yavox, dokładnie o to chodziło - o odpowiadanie pełnymi zdaniami "dlaczego warto, dlaczego polecam". Dla jednych wartością będzie wspaniała atmosfera i paluszki na stole, ale łatwy i szybki kurs na kolanach, dla innego niska cena, dla jeszcze innego największą wartość mają nabyte umiejętności, kochają pracę, jaką trzeba w to włożyć, cenią sobie pot wylany na treningu.
I w kontekscie tych ostatnich wartości - czyli ciężkiej pracy i ogromnej satysfakcji z nabytej wiedzy i umiejętności - z całego serca mogę polecić Pawła Porębę w Jastarni.
Sam szkoliłem się u Niego od poziomów stosunkowo średnich, poprzez Advanced Nitrox i wrakowe po Normoxic Trimix i Technical Cave (jest chyba jedynym na wybrzeżu instruktorem, równie skutecznie dzielącym czas spędzany na wrakach z nurkowaniami jaskiniowymi - w tym nurkowaniem połączonym ze wspinaczką) Paweł bezapelacyjnie od lat jest absolutnie czołowym Polskim instruktorem technicznym i wrakowym, autorem jedynej na rynku polskim książki "Nurkowanie techniczne" a umiejętności i wiedzę przekazuje w sposób wyjątkowo skuteczny. Dlatego polecam Pawła - mojego nauczyciela, kolegę, mentora :)
http://nurkowanie.nekton.com.pl/
trochę z zimowych zabaw:
http://forum-nuras.com/viewtopic.php?t=35499
Pozdrawiam, Jacek :)

piotrkw 

Stopień: DM
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-02-2014, 14:14   

Yavox napisał/a:
Z tego co kojarzę, zdobyli też jakąś nagrodę w ramach głosowania uczestników na konferencji Baltictech 2014

To chyba dopiero zdobędą ?? Już wiesz ?? ;-)

Yavox napisał/a:
Divespot ma porządną infrastrukturę - sprężarkownię, parking, miejsce do prowadzenia wykładów.

Przy Żródle Marii też ? Bo zdjęcia na stronie są jeszcze z Janka Wiśniewskiego . Nie wiem jak przy Żródle , przejeżdżam tam często i miałem nawet kiedyś zajrzeć ;-)

Pozdrawiam Piotr

Yavox 

Kraj:
Poland

Wysłany: 13-02-2014, 14:17   

piotrkw napisał/a:
To chyba dopiero zdobędą ?? Już wiesz ?? ;-)

2013, ehhh. Nie czytaj, co piszę, tylko co mam na myśli :mrgreen:

Yavox napisał/a:
Przy Żródle Marii też?

Nic nie wiem o źródle Marii, może dlatego, że jestem z W-wy. Kim jest Maria i gdzie ma źródło?

waterman 

Stopień: D-Diver
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-02-2014, 14:19   

Poroponuje firme Piorewiczów.... umieją nurkować i uczą nurkowania w wodzie. To jedna ze starszych firm Trojmieście.
Własnie zapomniałem oni też nie robią kursów, tanich,szybkich, non-profit i w internecie
Ostatnio zmieniony przez waterman 13-02-2014, 14:33, w całości zmieniany 1 raz  

Daevit 

Stopień: OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-02-2014, 14:21   

Jeżeli chcesz tanio zrobić kurs, ale sporo wiedzy musisz sam przyswoić z książek i z informacji znajomych to polecam ARGONAUT w Gdańsku.
Jednak uprzedzam, że to kurs trochę dla samouków, bo takich standardowych wykładów nie ma. Możesz znaleźć ich kursy OWD na Grouponie za 499 zł.

Szyderca 

Stopień: OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-02-2014, 15:18   

Daevit napisał/a:
Jeżeli chcesz tanio zrobić kurs, ale sporo wiedzy musisz sam przyswoić z książek i z informacji znajomych to polecam ARGONAUT w Gdańsku.
Jednak uprzedzam, że to kurs trochę dla samouków, bo takich standardowych wykładów nie ma. Możesz znaleźć ich kursy OWD na Grouponie za 499 zł.

Kurs za 499zł - to na pewno dla samouków

Sebastian Szczesniak 

Stopień: Cave
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-02-2014, 15:22   

Szyderca napisał/a:
Kurs za 499zł - to na pewno dla samouków

Dla pojętnych Kuba, dla pojętnych:)

Yavox 

Kraj:
Poland

Wysłany: 13-02-2014, 15:29   

Dla osób z wyjątkową motywacją do SAMO-doskonalenia :)

Ruda89 

Stopień: AOWD
Kraj:
United Kingdom

Wysłany: 13-02-2014, 16:42   

waterman napisał/a:
Poroponuje firme Piorewiczów.... umieją nurkować i uczą nurkowania w wodzie. To jedna ze starszych firm Trojmieście.

I ja też polecam http://www.centrum-nurkowe.pl/o-nas.html

Co prawda robiłam tam suchy a nie OWD, ale na tyle ile zdążyłam porozmawiać i posłuchać to nie ma opierdzielania się na kursie, plusem jest też że wg kalendarza praktycznie każdego miesiąca zaczynają podstawowy kurs (nie wiem, może tak jest wszędzie;))

woland66 

Stopień: zagłębiający się
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-02-2014, 17:13   

CTN Piòrewicz i wszystko :-)
Od OWD do instruktorkich, technicznych, bez spinki, fachowo, w super atmosferze,
Wraki, serwis, sklep, czego można więcej chcieć :-)

lozerka 

Kraj:
Poland

Wysłany: 13-02-2014, 18:16   

nie wiem, czy więcej, ale inaczej- Michał Czermiński http://www.submarine.org.pl/ fajne miejsce na początek, na ciąg dalszy zresztą też ;-) Nie tylko nauczysz się nurkowac, ale masz szanse się rozwijać, Michał robi sporo wyjazdów w takie dostępne miejsca w Polsce, wraki, to oczywiste, ale również ciekawe jeziora, kamieniołomy u nas, trochę wyjazdów zagranicznych w ciepłe miejsca Egipt, Chorwacja, Teneryfa :)

Jest cierpliwym, opiekuńczym ( jesli trzeba ) instruktorem :)

JacekB
[Usunięty]

Wysłany: 13-02-2014, 19:20   

lozerka napisał/a:
Jest cierpliwym, opiekuńczym ( jesli trzeba ) instruktorem :)

Czyżbym wyczuwał przed-walentynkową nutę romantyzmu? :D :P

lozerka 

Kraj:
Poland

Wysłany: 13-02-2014, 19:30   

a to cierpliwość, czy opiekuńczość z tym romantyzmem Ci się zgrała ;-) ??

bo ja to chyba wyrosłam z czasów, gdy romantyczne wydawało mi sie ojcowskie ciepło :P jeśli kiedykolwiek w takiej fazie byłam ...

sparkson 

Kraj:
Poland

Wysłany: 13-02-2014, 20:30   

Daevit napisał/a:

Z ciekawości czy ktoś mial kurs u nich, bo cena delikatnie mówiąc "wybitnie" niska. ;)

kraken 

Stopień: Course Director PADI
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-02-2014, 21:04   

Grzesiek, polecam Gdynia Dive
http://www.gdyniadive.pl/
Trochę to oczywiście zależy od tego czego szukasz w nurkowaniu chociaż na początku drogi to czasami trudno jest określić.
Gdynia Dive organizuje super wyjazdy i wyprawy nurkowe - przeglądnij sobie ich stronę.
Prowadzący ją Piotr Niewiński łączy bardzo fajne profesjonalne podejście do szkolenia i organizacji z charyzmą byłego oficera Formozy.
MSC

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu