Chodzi mi o to, że muszą mieć potężną siłę na ogonie, żeby nadać przyspieszenie takiej masie.Duże karpie są ociężałe. Nadrabiają to czujnością i doświadczeniem. Dlatego tak cieszę się z tych ujęć. W tym dniu obejrzałem dokładnie około 30 dużych karpi.
W tym akwenie nie wolno polować kuszą, więc odejście nie ma tu nic do rzeczy w kwestii ich przeżycia w tamtej wodzie. Mniejsze karpie też tam są, ale one nie były moim celem na tym treningu. Zagrażają im tam jedynie sumy - ale to tym mniejszym, nie takim, jakie filmowałem.
Staram się tam tez pomagać dzierżawcy (PZW). Pływając w ten sposób, jestem w stanie rozpoznać chore ryby - czyli chorobę w akwenie, zanim zarazi się nią większość ryb. W tym roku już mi się udało odszukać i zlokalizować na jednym z łowisk pleśniawkę 'w zarodku'. Co robi z tą informacją dalej dzierżawca to już jego decyzja. Taka choroba to długotrwałe kosztowne leczenie i duże straty w rybostanie. Wiem, bo już pomagałem wędkarzom leczyć karpie rozkładając im paszę z antybiotykiem w odpowiednich miejscach na dnie i filmując postępy w leczeniu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko