Wysłany: 22-03-2015, 19:45 Single z podwójnym zaworem - zaślepka na czas nurkowania
Cześć
Jak już pisałem w temacie przedstawieniowym, obecnie nurkował będę głównie w Szwajcarii. Uparli się lokalni, że w ramach bezpieczeństwa będą wszystkie butle mieli z 2ma zaworami. Ja natomiast jestem szczęśliwym posiadaczem 1 pierwszego stopnia (i nieposiadaczem własnej butli), stąd moje pytanie:
czy wkręcenie na czas nurkowania w jeden z dwóch zaworów (ten poboczny raczej, nie ten główny...) np. takiej zaślepki
jest znośnym pomysłem? Ma niby jakąś uszczelkę, więc raczej woda się nie wedrze.
Czy ewentualnie to "doszczelniać" poprzez odkręcenie tego zaślepionego zaworu? To już mi się nie wydaje takim świetnym pomysłem, bo potem będę musiał butlę wyzerować, żeby zaślepkę wykręcić.
Dzięki za porady!
Nuroslaw [Usunięty]
Wysłany: 22-03-2015, 19:54
A musisz zaślepiać? nie ma konieczności. Przecież zawór nie zaślepiony nie wypuszcza powietrza bo to jest "zawór".
Zaślepka powoduje, że wygląda ładniej, a jak nurkujesz w mocno zasyfionym akwenie, ze będziesz miał czysty gwint.
A zasadą jest przed przykręceniem I stopnia i tak odkręcić zawór w celu przedmuchania gniazda.
Jeżeli wkręcisz zaślepkę i przez przypadek odkręcisz ten właśnie zaślepiony zawór, to może być problem z odkręceniem zaślepki. Zaślepki są potrzebne np. do zaworów do rozbudowy.
Wysłany: 22-03-2015, 21:14 Re: Single z podwójnym zaworem - zaślepka na czas nurkowania
irycio napisał/a:
(...) Uparli się lokalni, że w ramach bezpieczeństwa będą wszystkie butle mieli z 2ma zaworami. Ja natomiast jestem szczęśliwym posiadaczem 1 pierwszego stopnia (...)
Więc weź butlę z dwoma zaworami - do jednego (prawego) przykręć swój pierwszy stopień i siup do wody.
Niczym się nie przejmuj.
Choć wiedz że czarni komandosi pływają z dwoma pierwszymi stopniami
z tego co słyszałem, to są zawory z bezpiecznikiem. Nawet jak przez przypadek odkręcisz, to nie musisz spuszczać całego powietrza z butli żeby takowy odkręcić.
Chociaż ja nurkowałem bez zaworka.
Nuroslaw [Usunięty]
Wysłany: 22-03-2015, 22:12
Czy ten zaprezentowany z katalogu, taki jest? Nie.
Marcin13736 [Usunięty]
Wysłany: 22-03-2015, 23:49
Nie kombinuj!
Widuje się w bazach butle w podwójnym zaworem, ale jakoś nikt się tym nie przejmuje. Nurkuj jak zawsze i nie martw się o drugie wyjście zaworu- nic mu nie będzie. Nawet jak dostanie się trochę piasku, czy innych zanieczyszczeń, można to wypłukać na powierzchni czystą wodą z węża lub odkręcić zawór na chwilę i wysokie ciśnienie wydmuchnie wszystko w mig...
Wysłany: 23-03-2015, 00:11 Re: Single z podwójnym zaworem - zaślepka na czas nurkowania
irycio napisał/a:
Cześć
Jak już pisałem w temacie przedstawieniowym, obecnie nurkował będę głównie w Szwajcarii. Uparli się lokalni, że w ramach bezpieczeństwa będą wszystkie butle mieli z 2ma zaworami.
To nie jest bardzo głupi pomysł - jeśli takie mają wymagania - idź za stadem.
irycio napisał/a:
czy wkręcenie na czas nurkowania w jeden z dwóch zaworów (ten poboczny raczej, nie ten główny...) zaślepki jest znośnym pomysłem?
Nie jest - po pierwsze ta zaślepka nie służy do uszczelniania pod wodą, ale do zakrycia zaworu i zabezpieczenia przed piaskiem na powierzchni.
Po drugie - dokup sobie drugi pierwszy stopień - jeśli ekipa nurkuje w takiej konfiguracji - dostosuj się do nich, bo zawsze będziesz słabym ogniwem i powodem niepokoju.
Tak będzie i bezpieczniej i bardziej zespołowo i taki jest właśnie sens takiej konfiguracji - jak zamarza Ci jeden aparat - to korzystasz z drugiego a pierwszy zawór zamykasz na chwilę.
Po trzecie - skoro to nie Twoja butla , to czym się w ogóle przejmujesz?
irycio napisał/a:
To już mi się nie wydaje takim świetnym pomysłem, bo potem będę musiał butlę wyzerować, żeby zaślepkę wykręcić.
Co to znaczy wyzerować butlę?
Marcin13736 [Usunięty]
Wysłany: 23-03-2015, 03:32
beroduar napisał/a:
Co to znaczy wyzerować butlę?
Pewnie chodzi o wypuszczenie powietrza do "ZERA". Ale mogę się mylić...
Pewnie chodzi o wypuszczenie powietrza do "ZERA". Ale mogę się mylić...
Nie mylisz się, skoro mowa o zaworze, zaślepce, niemożności odkręcenia, braku odprężnika, to co innego może to oznaczać. Wystarczy poczytać ze zrozumieniem.
Czy ewentualnie to "doszczelniać" poprzez odkręcenie tego zaślepionego zaworu? To już mi się nie wydaje takim świetnym pomysłem, bo potem będę musiał butlę wyzerować, żeby zaślepkę wykręcić.
Nieco inne zaślepki są właściwe, takie z uszczelnieniem jak w AO, Lub kup drugi prosty AO i wkręc'. Ustaw wyżej opory oddechowe jeśli nie ma regulacji zewnętrznych.
beroduar napisał/a:
Nie jest - po pierwsze ta zaślepka nie służy do uszczelniania pod wodą, ale do zakrycia zaworu i zabezpieczenia przed piaskiem na powierzchni.
Nie całkiem, jaskiniowcy używają zaślepek żeby gaz nie uciekł, o uderzenie łatwo i slychac' syk uciekających marzeń, albo tlenu ratunkowego.
Wysłany: 23-03-2015, 07:35 Re: Single z podwójnym zaworem - zaślepka na czas nurkowania
irycio napisał/a:
Uparli się lokalni, że w ramach bezpieczeństwa będą wszystkie butle mieli z 2ma zaworami.
Uparli się, że będą mieli butle z dwoma zaworami czy że osoba nurkująca będzie miała konfigurację wykorzystującą oba zawory? Czegoś tutaj nie rozumiem - jaki wpływ na bezpieczeństwo mają dwa zawory, jeżeli jeden nie jest używany? Skoro zamierzasz postępować z wymaganiami "lokalnych" - czy jesteś pewien, że z tymi zaworami to prawidłowo zrozumiałeś ich intencje?
Póki co się spłukałem na sprzęty, więc drugiego 1. stopnia natychmiast nie kupię - zaślepka byłaby tymczasowa, żeby ładnie wyglądało i nie syfić butli (nie szkodzi, że cudzej ).
Idea dwóch zaworów jest jasna, natomiast pytałem ludzi w najbliższej bazie (gdzie się nieopatrznie zapisałem na kurs suchego), czy właściwie ktokolwiek ćwiczy - na kursie lub podczas nurkowań - zakręcanie zaworu sobie/partnerowi. Odpowiedź była negatywna . Tedy nie wiem, jaki wpływ na moje bezpieczeństwo ma coś, czego ludzie nie potrafią użyć.
Tak czy inaczej, dzięki za porady - będę oszczędzał na drugi 1. stopień
Uparli się lokalni, że w ramach bezpieczeństwa będą wszystkie butle mieli z 2ma zaworami.
Jak w sztuce, wisi strzelba to musi wystrzelic' w 3 akcie.
irycio napisał/a:
i nie syfić butli (nie szkodzi, że cudzej ).
Właściwa postawa.
irycio napisał/a:
natomiast pytałem ludzi w najbliższej bazie (gdzie się nieopatrznie zapisałem na kurs suchego), czy właściwie ktokolwiek ćwiczy - na kursie lub podczas nurkowań - zakręcanie zaworu sobie/partnerowi.
To zakres innych kursów, za osobne pieniądze.
irycio napisał/a:
Tedy nie wiem, jaki wpływ na moje bezpieczeństwo ma coś, czego ludzie nie potrafią użyć.
Potrafią, ale wymagasz zbyt wiele na początkowych kursach. Na wojskowych kursanci wkręcali AO do butli pod wodą, czy rekreacyjnym nurkom jest to potrzebne ? Nie bardzo. Jaskiniowi robią takie sztuki.
Wysłany: 23-03-2015, 13:42
irycio napisał/a:
natomiast pytałem ludzi w najbliższej bazie (gdzie się nieopatrznie zapisałem na kurs suchego), czy właściwie ktokolwiek ćwiczy - na kursie lub podczas nurkowań - zakręcanie zaworu sobie/partnerowi. Odpowiedź była negatywna
Odpowiedź była prawidłowa i zgodna ze standardami (standardami PADI dodam, na nich się opieram). Na poziomie rekreacyjnym uczysz się oddychać ze wzbudzonego automatu, a nie kręcić zaworami. Idea stosowania dwóch pierwszych stopni to zapobieganie zamarzania automatu - jednym oddychasz, drugim napełniasz jacket/skrzydło. Unikasz wtedy zbytniego obciążenia 1 stopnia. Także w sytuacji OOG taki układ jest bezpieczniejszy, gdyż dawca i biorca nie korzystają z jednego automatu, co w zimnej wodzie dość szybko może doprowadzić do jego zamrożenia.
Idea stosowania dwóch pierwszych stopni to zapobieganie zamarzania automatu - jednym oddychasz, drugim napełniasz jacket/skrzydło.
W sumie też tak myślałem, ale dir czy nie dir zakłada, że główny automat jest powiązany z inflatorem. Mam rację? Co mnie także zdziwiło bo miałem podobny do Twojego tok myslenia.
Wysłany: 23-03-2015, 14:09 Re: Single z podwójnym zaworem - zaślepka na czas nurkowania
irycio napisał/a:
Jak już pisałem w temacie przedstawieniowym, obecnie nurkował będę głównie w Szwajcarii. Uparli się lokalni, że w ramach bezpieczeństwa będą wszystkie butle mieli z 2ma zaworami. Ja natomiast jestem szczęśliwym posiadaczem 1 pierwszego stopnia
Tak jak pisali inni przedpiszcy, nic nie zaślepiaj. Co do nurkowań w Szwajcarii, przepisu żadnego nie ma coby nakazywał stosowanie dwóch pierwszych stopni ale jest to wysoce zalecane przez lokalne kluby i Wasserpolizei. Możesz mieć problem ze znalezieniem partnurow. Specyfika lokalnych jezior wymusza dość głebokie nurkowania, ryzyko nurkowania z pojedyńczym pierwszym stopniem jest stosunkowo duże, chyba że sie będziasz się taplał tylko w Tiefenbrunnen
[ Dodano: 23-03-2015, 14:17 ]
irycio napisał/a:
pytałem ludzi w najbliższej bazie (gdzie się nieopatrznie zapisałem na kurs suchego)
W którym klubie robisz ten kurs? Masz własny suchy skafander czy w wypożyczonym?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko