Wysłany: 19-06-2015, 10:51 Nowa maska Mares, jak przygotować
Wita Serdecznie,
Zakupiłem swoje pierwsze ABC, w tym maska maresa X vision.
Jak ja przygotować do pierwszego użycia, czytałem coś o pastach do zębów ale proszę doswiadczonych kolegów o radę
ja też kiedys czytalem o pierwszym przygotowaniu maski
i się dziwiłem. Mam dwie i nigdy nic z nimi nie musialem
robić, tylko z paczki wyjać, napluć, opłukać, opłukać twarz i hop
do wody. Tyle.
A jakies opalanie zapalniczkami, mycie w cocacoli , w pepsi, w hop coli
w pascie do zebów (oczywiście w tej co poleci twój dentysta) i inne czary
to moim zdaniem tylko zabobony.
ja biroe zawsze ludwika ze soba,przed wejsciem do wody lekko rosmaruje szybke i wyplukam (ale nie calkiem,niech tn mini,mini,mini warstwa zostanie na szybce) nigdy mnie nie zawiodlo
Ostatnio zmieniony przez plamczak1979 19-06-2015, 12:10, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 19-06-2015, 12:56
Umyj jakimś płynem do naczyń tyle żeby nie był natłuszczający. Jak będzie dalej parować to ponownie umyj i posmaruj szkła (możesz z obydwu strona) pastą do zębów ale taka bez żadnych dodatków zwykła biała - i włóż do jakiegoś pojemnika na 24h (całość w wodzie bo inaczej pasta zaschnie). Jak będzie dalej parować to powtórz. Nie ma jakiejś zasady jedna nie będzie parować praktycznie od samego początku z inną będzie problem ...
[ Dodano: 19-06-2015, 12:59 ]
I jak będziesz pluł na szkła przed wejściem do wody to na suche a nie mokre ...
Ostatnio zmieniony przez Pawel71 19-06-2015, 12:57, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 19-06-2015, 15:54
myślę że plucie to za mało. moja ostatnia maska to oceanic. chodziłem zimą z nią na basen i myślałem że będzie ok a w egipcie parowała i trzeba było przetrzeć szkło pastą do zębów i spokój
Ja co pół roku przeprowadzam poniższą procedurę:
1) Maska musi być sucha
2) Smaruję paluchem od strony wewnętrznej szkła pastą do zębów. Ważne, żeby to była taka zwykła biała, nie żelowa bo wtedy mija się z celem. Tak z 3 minutki rozcieram, też na brzegach.
3) Płuczę bieżącą wodą tak żeby całość pasty wypłukać. Możesz sobie palcami pomagać czy innym czymś żeby usunąć pastę.
4) Suszę maskę. Suszarka lub po prostu czas.
5) powtarzam 2-4 tak 3 razy.
Ważne, żeby szkła były suche przed nałożeniem pasty.
Przed każdym wejściem do wody na suche szkła trzeba napluć. Jak cię to obrzydza to w sklepach nurkowych można nabyć specjalny odpowiednik śliny (działa tak samo). Ślinę rozcieram na szkłach i przepłukuję wodą. Schładzam twarz wodą i zakładam maskę. Ważne : po napluciu i przepłukaniu nie wolno pozostawić maski suchej. Jak minie trochę czasu zanim się ogarniesz to nalej do nie wody i pozostaw z wodą do czasu aż będziesz ją zakładał.
Aaaaaa no i zapomniał bym, koniecznie kup suchy skafander
Wysłany: 21-06-2015, 08:35
Plucie do maski (koniecznie suchej) to stary zwyczaj nurkowy datujący się z czasów kiedy butle były z drewna a nurkowie z żelaza (teraz jest podobno odwrotnie - ale to trzeba koleżanek zapytać).
Jeżeli nurek nie napluje do maski przed nurkowaniem (koniecznie suchej) to przynosi to pecha, którego to najczęstszym objawem jest parowanie maski, ale dużo groźniejsze objawy (na przykład nie trzymające trymu butle sidemountowe) też były obserwowane.
Nowo kupioną maskę należy umyć w dowolnym detergencie bez dodatków natłuszczających bo inaczej odczynianie uroku może nie zadziałać podobnie jak w przypadku plucia do mokrej maski.
Nurkowanie nie jest po to aby było łatwo.
Maciek "Szczęściarz" Curzydło
Wiek: 51 Dołączył: 10 Mar 2002 Posty: 7224 Skąd: Nürnberg/RFN
Wysłany: 21-06-2015, 09:56
DawidP napisał/a:
i inne czary to moim zdaniem tylko zabobony.
Wrecz przeciwnie. Formy w ktorych produkuje sie maski sa pokrywane cieka warstwa oleju silikonowego - uzywanego po to zeby mozna bylo maske wyciagnac z formy. Ten olej ma dwie wlasciwosci - rozchodzi sie po wszystkim i powoduje, ze na nim skrapla sie woda. Wszystkie wyzej opisane czary, powoduja ze olej jest usuwany i maska nie paruje.
Wysłany: 21-06-2015, 14:50
nową maskę warto kilka razy dokładnie umyć płynem do mycia naczyń, można zostawić nawet na noc z wodą z płynem - chodzi by usunąć wszystkie tłuszcze ze szkła i gumy ktore dostały się tam przy produkcji a które zwiększają parowanie.
Potem używam antifoga w żelu i plucie i parowanie mam z głowy.
Po każdym dniu nurkowym myję maskę płynem albo żelem i traktuję antyfogiem i zostawiam do wyschnięcia lub następnego razu.
Przed nurem maskę zmaczam , wyciągam i na głowę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko