Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Ukazał się tekst w N-I
Autor Wiadomość
anarchista
[Usunięty]

Wysłany: 10-06-2017, 06:43   Ukazał się tekst w N-I

W obecnym numerze str 60-64 jest o 1 stopniach Apeks, Co jest dobre dla OC, czyli rosnące ciśnienie między stopniowe wraz z głębokością, nie jest dobre w CCR w torze tlenowym stosującym elektrozawory.
Dodatkowo to głos w dyskusji o łączeniu stopni różnych firm, nie masz wiedzy. Nie pytaj na forum, zawsze znajdzie się mało rozgarnięty moderator, który będzie rekomendował nie rozumiejąc jak to działa (nieliniowe sprężynki, w stałym ugięciu, czysty bełkot). Wzorki opisujące były dostępne w literaturze z 1966 r i 1974. Czyli młode pokolenie nie ma nawet: pojęcia o wyobrażeniu.

Ze względu na kodowanie wysypała się literka Π, wzorek na powierzchnię efektywną powinien wyglądać tak:

(D^2 + d^2 + Dd)Π/12

lub

Π/12*(D² + d² + Dd)

pozdrawiam rc

Trajter 

Stopień: wystarczający
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-06-2017, 12:04   

anarchista napisał/a:
Π/12*(D² + d² + Dd)

a nie?:

(Π/12)*(D² + d² + Dd)

Pozdrawiam

anarchista
[Usunięty]

Wysłany: 13-06-2017, 12:31   

Trajter napisał/a:
(Π/12)*(D² + d² + Dd)
Owszem to poprawny zapis.

Łatwo możemy odczytać wzorek na średnicę efektywną, niestety nie jest stała.

Def = (D² + d² + Dd)/3

pozdrawiam rc

mi_g 

Stopień: P2,Cave,nTMX
Kraj:
Poland

Wysłany: 27-06-2017, 09:40   

Przeczytałem. Pominę sprawy niemerytoryczne i skupie się tylko na problemie dla mnie kluczowym.
Powiedz mi dlaczego dosyć banalnemu i łatwemu do zrozumienia opisie stanu równowagi sił poświeciłeś całkiem spory wywód i wyprowadzenie a wzorowi opisanemu powyżej, na powierzchnie efektywną, praktycznie nic.
Możesz napisać skąd on się wziął (pomijając że z literatury). Może jakieś wyprowadzenie, uzasadnienie etc?
Dodatkowo czy mógłbyś pokazać na rysunkach oznaczenia tak żeby były one zgodne ze wzorem (d, D, Deff)?
Z góry dzięki.

anarchista
[Usunięty]

Wysłany: 27-06-2017, 10:15   

mi_g napisał/a:
i łatwemu do zrozumienia opisie stanu równowagi sił poświeciłeś całkiem spory wywód
Znam jednego który był IT, teraz spadł, posłużył się reduktorem o takich cechach, do połączenia z elektrozaworem. Tekst napisałem, celowo w poziomie gimnazjalisty.
mi_g napisał/a:
na powierzchnie efektywną, praktycznie nic.
Przejrzałem trochę współczesnej literatury i nie znalazłem nawet pojęcia powierzchnia efektywna. W cytowanych jest: Hiszpańskiego tylko podany, w "Mechaniczne urządzenia sterujące", jest jedynie informacja że nie jest to stała wartość.
mi_g napisał/a:
Może jakieś wyprowadzenie, uzasadnienie etc?
Uzasadnienie jest, obwód jest uchwycony przez krawędź, również siły działające na membranę z bliskiej strefy krawędzi, są przez nią równoważone.
mi_g napisał/a:
Dodatkowo czy mógłbyś pokazać na rysunkach oznaczenia tak żeby były one zgodne ze wzorem (d, D, Deff)?
Z góry dzięki.
Jak widać nie sięgnąłeś do cytowanych publikacji. D średnica membrany. d średnica usztywniacza. Def efektywna średnica, tu się okazuje że popełniłem błąd w poście wyżej.

Def² = (D² + d² + Dd)/3

pozdrawiam rc

mi_g 

Kraj:
Poland

Wysłany: 28-06-2017, 07:43   

anarchista napisał/a:

mi_g napisał/a:

Jak widac nie siegnales do cytowanych publikacji.

Ja bym oczekiwał ze jak ktoś załącza pisze artykuł, który zawiera wzory oraz załacza do niego rysunki z pewnymi oznaczeniami to będą to rzeczy skorelowane.
Jakbyś mnie odesłał do źródeł bo tam jest wyprowadzenie wzoru byłoby OK, ale odsyłać do źródeł żeby zobaczyć co znaczą oznaczenia we wzorach ? Żart ?
anarchista napisał/a:
D srednica membrany. d srednica usztywniacza.

Powyżej rysunek z Twojego artykułu. Jak rozumiem na zielono są zaznaczone membrany. Oznaczenie Def1, Def2, Def to średnice efektywne.

Patrząc na lewy rysunek i membranę górna. Ta membrana usztywniacza nie ma co oznacza ze D = d w takiej sytuacji ze wzoru wynika ze Def1 = D = d a z rysunku wynika ze Def1 < D.
Następnie spoglądamy na rysunek prawy, membrana dolna. Tu dla odmiany z rysunku wynika ze Def = d (średnicy usztywniacza). W takim przypadku mamy dwa rozwiązania równania Def² = (D² + d² + Dd)/3 D = d lub D = -2d
Pomijając nie fizyczna wartość ujemna, pozostaje Def = D = d co jest sprzeczne z rysunkiem.

anarchista
[Usunięty]

Wysłany: 28-06-2017, 08:41   

mi_g napisał/a:
Ja bym oczekiwał ze jak ktoś załącza pisze artykuł, który zawiera wzory oraz załacza do niego rysunki z pewnymi oznaczeniami to będą to rzeczy skorelowane.
Wiele razy odsyłałem do Hiszpańskiego, bardzo przepraszam że czytelnicy są leniwi i nie sięgają do źródłowych publikacji.
mi_g napisał/a:
Jakbyś mnie odesłał do źródeł bo tam jest wyprowadzenie wzoru byłoby OK, ale odsyłać do źródeł żeby zobaczyć co znaczą oznaczenia we wzorach ? Żart ?
Nigdy nie widziałeś opisu membrany, jeśli nie to faktycznie miałem zbyt optymistyczne odczucie, dotyczące średniego stanu wiedzy. Niestety zbyt wiele spraw uważam za oczywiste. Dlatego nie będę instruktorem nurkowania.
mi_g napisał/a:
Ta membrana usztywniacza nie ma co oznacza ze D = d w takiej sytuacji ze wzoru wynika ze Def1 = D = d a z rysunku wynika ze Def1 < D.
Następnie spoglądamy na rysunek prawy, membrana dolna. Tu dla odmiany z rysunku wynika ze Def = d (średnicy usztywniacza). W takim przypadku mamy dwa rozwiązania równania Def² = (D² + d² + Dd)/3 D = d lub D = -2d
Pomijając nie fizyczna wartość ujemna, pozostaje Def = D = d co jest sprzeczne z rysunkiem.
Niestety zrobiłeś błąd gruby, d < D dla bardzo wysokich ciśnień d = D. Jeśli chodzi o membranę wodną, bez zbrojenia tkaniną. Dla małych ciśnień ledwo dotyka, tego rysunku nie przeniosłeś. Dla dużych praktycznie d dąży do D. Zakres zmienności d należy do przedziału [0, D[ zero osiąga, dużego D nie. Dla obliczeń zostało przyjęte D, co daje wyższe wyniki. Lecz nadal dla odrobinę mniejszej wartości, problem występuje. Jeśli zamierzamy stosować ten stopień do toru tlenowego w CCR. W OC jest korzystny. Znowu powrót do Hiszpańskiego polecany. Niestety dla dolnej membrany, nie jest to średnica usztywniacza, dodatkowo wedle reguł projektowania, jest za mała, usztywniacz powinien posiadać średnicę 0,9D. To dotyczy reduktorów o stałym nadciśnieniu. W Apeksach stałe nie jest, co potwierdza się w świecie CCR. Świat SCR specjalnych, stosował takie rozwiązania.
Załączyłem źródłowe rysunki.

pozdrawiam rc

[ Dodano: 28-06-2017, 20:03 ]
Było też o tym dawno temu, też tylko ja się orientowałem.
http://forum-nuras.com/viewtopic.php?t=11342
mi_g napisał/a:
Tu dla odmiany z rysunku wynika ze Def = d (średnicy usztywniacza).
Przelicz z wzorku. Wymiary w Nuras.Info, gdybyś nie zmierzył sam. Jest większa.

pozdrawiam rc

mi_g 

Kraj:
Poland

Wysłany: 28-06-2017, 20:42   

anarchista napisał/a:
d średnica usztywniacza

Może jednak raczysz zaznaczyć na rysunkach co u ciebie znaczy "usztywniacz". Ja przyjąłem że masz na myśli "wzmocnienie" (to słowo było w artykule) ale jak rozumiem myliłem się.
Zgodnie z tym co napisałeś powyżej:
anarchista napisał/a:
Dla dużych praktycznie d dąży do D.

Nie jest to żadna cecha stała. Czyli co? Jeśli coś jest wstawiane do wzoru to powinno być mierzalne, inaczej jest stałą kowalskiego (patrz prawa Prawa Murphy'ego).

PS 1. Na czym polega nieliniowość rozumiem. Część sił jest przenoszona na podparcie membrany. Tylko powierzchnia kontaktu (proporcjonalna, choć nie liniowo) od ciśnienia zlewnia przeniesienie sił na dalsze elementy. To było wytłumaczone w Twoim artykule choć nie wiem ile osób to zrozumiało - ktoś to jeszcze czytał?

PS 2. Pojutrze wyjeżdżam na urlop i nie będę śledzić forum. Niestety obawiam się że z uwagi na Twoja niechęć do tłumaczenia czegokolwiek, nikt z nas już nie zobaczy gdzie to "d" jest na szkicu automatu... a szkoda...

anarchista
[Usunięty]

Wysłany: 28-06-2017, 21:13   

mi_g napisał/a:
Nie jest to żadna cecha stała. Czyli co?
Napisali też o tym w "Mechaniczne urządzenia sterujące" w 1974 r.
mi_g napisał/a:
Ja przyjąłem że masz na myśli "wzmocnienie" (to słowo było w artykule) ale jak rozumiem myliłem się.
Przelicz łaskawie efektywną średnicę, jest większa niż średnica usztywniacza.

"Poprosiłem znajomego o zmierzenie elementów (Dziękuje Wojtku Czechowski) zmierzył średnice podparcia membran wyszło 30 mm dla górnej – 0,15 mm, średnica podkładki pod sprężynę 20 mm.
Wygląda że powierzchnie membran są identyczne więc wyprowadzony wzór nie ma zastosowania. Niestety jest jeszcze pojęcie dla membran, o nazwie efektywna powierzchnia. Obwód membrany jest ściśnięty, na tyle mocno że membrana uszczelnia komorę. I uniemożliwia ten zacisk żeby się wysunęła. Co obniża nam czynna powierzchnię.
Zależność na powierzchnię efektywną. Taką zastępczą wartość znajdziemy w publikacji [2] i [3] dodatkowo jest informacja ze że nie jest to stała wartość. D średnica podparcia membrany, d średnica usztywniacza membrany.

π(D^2 + d^2 + Dd)/12 = Sef "

Co jest nie jasne ? Który usztywniacz mam na myśli, jasno napisałem 20 mm, średnica membrany 30 mm.

Po kilku wklepaniach, wychodzi wynik 25,166, Więcej niż 20. Nie umiałeś tego wpisać we wzorek, czy koniecznie chciałeś się użalać nad Sobą.

Wzorek na ciśnienie zawiera powierzchnie, rozwiązania z tłokiem różnicowym są jasne, wiadomo co jest czym. Dodatkowo nie zmienia się, tak jak efektywna powierzchnia membrany.
mi_g napisał/a:
PS 2. Pojutrze wyjeżdżam na urlop i nie będę śledzić forum. Niestety obawiam się że z uwagi na Twoja niechęć do tłumaczenia czegokolwiek, nikt z nas już nie zobaczy gdzie to "d" jest na szkicu automatu... a szkoda...
Przeczytaj na wakacjach Hiszpańskiego, opisałem to jasno jest w cytacie, łącznie z literką π, która się nie prze konwertowała, poszło z błędem. Powiedz udajesz, czy nie przeczytałeś tego fragmentu.

pozdrawiam rc

mi_g 

Kraj:
Poland

Wysłany: 29-06-2017, 08:24   

anarchista napisał/a:
Co jest nie jasne ?

Gdzie na rysunku jest "d" czyli jak sam napisałeś "średnica usztywniacza"
anarchista napisał/a:
Który usztywniacz mam na myśli, jasno napisałem 20 mm, średnica membrany 30 mm.

Ja nie pytam ile ma ale gdzie to jest. Co było mierzone. Czy umiesz to na rysunku pokazać czy nie? Skoro czytałeś ta książkę Hiszpańskiego to chyba nie powinno być dla ciebie kłopotem pokazać co miałeś na myśli. Zresztą mniejsza co czytałeś. Ty pisałeś artykuł, robiłeś rysunki objaśniałeś wzory wiec bez problemowo powinieneś odpowiedzieć na bądź co bądź banalne pytanie:
Wzór na "Def" zawiera dwie zmienne: "d" i "D" co reprezentują te zmienne i czy można je oznaczyć na przekroju pierwszego stopnia?
anarchista napisał/a:
Niestety zrobiłeś błąd gruby, d < D dla bardzo wysokich ciśnień d = D.

Podsumowując czy d jest zmienne i jest funkcją ciśnienia?
czyli Def(P)^2= (D^2+d(P)^2+D*d(P))/3
gdzie funkcja d(P) jest nieznana ?
Tak wynika z twoich objaśnień...

anarchista
[Usunięty]

Wysłany: 29-06-2017, 10:57   

mi_g napisał/a:
Gdzie na rysunku jest "d" czyli jak sam napisałeś "średnica usztywniacza"
Wiesz co to jest średnica ?
mi_g napisał/a:
Ja nie pytam ile ma ale gdzie to jest. Co było mierzone.
Średnica, nie wysokość, "średnica podkładki pod sprężynę 20 mm".
mi_g napisał/a:
Czy umiesz to na rysunku pokazać czy nie? Skoro czytałeś ta książkę Hiszpańskiego to chyba nie powinno być dla ciebie kłopotem pokazać co miałeś na myśli. Zresztą mniejsza co czytałeś. Ty pisałeś artykuł, robiłeś rysunki objaśniałeś wzory wiec bez problemowo powinieneś odpowiedzieć na bądź co bądź banalne pytanie:
Wzór na "Def" zawiera dwie zmienne: "d" i "D" co reprezentują te zmienne i czy można je oznaczyć na przekroju pierwszego stopnia?
Nie mam czasu, mam inne pilne zajęcia.
Gdybyś jeszcze nie zauważył, to wzorek ma ładną symetrię, czy podstawiasz średnicę usztywniacza D czy d a średnicę membrany d lub D. To wynik wychodzi ten sam, jest większy niż średnica usztywniacza i mniejszy niż średnica membrany.

To jest już zaznaczyłem.

Na rysunkach w obu cytowanych publikacjach, D duże to średnica membrany, d małe usztywniacza.
mi_g napisał/a:
Podsumowując czy d jest zmienne i jest funkcją ciśnienia?
Jako średnica usztywniacza d, pozostaje stałe, Def niestety takiej cechy nie posiada.
mi_g napisał/a:
gdzie funkcja d(P) jest nieznana ?
Tak wynika z twoich objaśnień...
Średnica usztywniacza nie zmienia się. Def(h) ma przybliżenie o którym napisałem. Również o tym że nie jest to wartość stała.

"Taką zastępczą wartość znajdziemy w publikacji [2] i [3] dodatkowo jest informacja ze że nie jest to stała wartość. D średnica podparcia membrany, d średnica usztywniacza membrany."
Masz jasny cytat. Nie chcesz zrozumieć OK.

Nie kłam, że nie opisałem co jest czym.

pozdrawiam rc

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu