Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Kamieniołom w Piechcinie
Autor Wiadomość
Nera 

Stopień: AdvNNxD
Kraj:
Poland

Wysłany: 22-11-2004, 18:56   Kamieniołom w Piechcinie

Witam!
Mam zamiar się wybrać na nura w Kamieniołomie w Piechcinie koło Inowrocławia. Czy może ktoś tam ostatnio był i wie jekie sa warunki?

Nera

Mania 

Stopień: ale o co chodzi?
Kraj:
Poland

Wysłany: 23-11-2004, 11:35   

Ostatnio to może nie, ale we wrzesniu. Przygotuj sobie flaszke badz lapowke dla strazy przemyslowej, ktora goni nurkow. Acha, no i licz sie z tym, ze cie pogonia zanim wejdziesz do wody....
Mania
PS. A w ogole miejsce jest super, tylko zejscie do wody malo przyjazne dla nurczynki (dla nurka zreszta tez).

Nera 

Kraj:
Poland

Wysłany: 23-11-2004, 20:38   

Dzięki Maniu słyszałem właśnie, że są tam jakieś przeboje z wejściem na teren ale jek to w Polsce flaszka czyni cuda :-D . Podobno też od czasu do czasu zrzucają tam wodę z cementowni i wtedy jest tragedia. Czy to prawda czy też tylko plotki?
pozdrowienia Nera

Wesołek 

Stopień: Cos tam jest
Kraj:
Poland

Wysłany: 24-11-2004, 00:59   

Ostatnio nie byłem ale jak zawsze warunki są tam wspaniałe co do dopuszczania wody to prawda ale naprawdę nie ogranicza to aż tak widoczności zawsze nurkowanie na Piechcinie wspominam wspaniale (skały, jaskinie i dobra widoczność ).
Ale jak Mania ci napisała trzeba zaopatrzyć się w flaszkę aby portier cię wpuścił ale nie tu jest problem tylko w tubylcach twierdza ze nurek to kłusownik i rybki im wybija jak byłem tam ostatnio to pojawiła się i policja i straż zakładowa było troszkę nie przyjemnie wiec radzę ci uważać na tubylców (strasznie donoszą ).
A tak na marginesie to polecam nurkowanie na Piechcinie pamiętam czasy jak jechało się na Piechcin a tam pełno nurków.
Życzę wspaniałego nura
Pozdrawiam
Ryniu

[ Dodano: Sro 24-11-2004 2:05 ]
A co do zejścia polecam przeciw legły brzeg tam zejście jest łagodne ale to już musisz załatwić z portierem bo aby tam dojechać trzeba minąć bramę do której klucz ma portier, sam rozumiesz co mam na myśli
Życzę wspaniałego nura
Pozdrawiam
Ryniu

Nera 

Kraj:
Poland

Wysłany: 25-11-2004, 17:58   

Dzięki Ryniu!
Mam nadzieję, że się jakoś dogadam. Ciesze się, że warunki są takie dobre, bo chciałem coś fajnego pokazać koledze z Mazur (a im ciężko zaimponować). Mówiąc szczerze to nie za bardzo znam akweny w mojej okolicy bo ostatnie 7 lat spędziłem w 3-mieście, więc udało mi się tylko nurać na Przyjezierzu i w Chełmżyńskim (chyba tak sieę nazywa). Mam nadzieję, że w Piechcinie będzie tak fajnie jak opisałeś.
Z nurkowym Czuwaj!
Nera

A co powiesz na wspólnego nurka w przyszłości?? :help:

sharkey 

Kraj:
Poland

Wysłany: 25-11-2004, 22:27   

Witam
Co do warunków ( dwa tygodnie temu) widocznosc w poziomie ok 6-7, woda o charakterystycznym niebieskim kolorze, ryb mało, kilka okonków.Temperatura wody 4 stopnie,ciekawe widoki ( ściany ,zalane zarośla ) oglądając zrobiony film przypomina się Chorwacja( ale bezrybna :-D )
Portiera nie ma -w każdym razie przy wjeździe które znam, ale straż(ochroniarz) działa- chętnie ściągają policje która spisuje dane ( nie bardzo wiem co dalej z nimi robi :???: )
Marzy się jakieś uregulowanie sprawy dostępu nurków do zbiornika.
pzdr.

Judas 

Stopień: instruktor
Kraj:
Saint Kitts and Nevis

Wysłany: 26-11-2004, 12:34   

Witam...

A jak tam trafic?

Dzieki

Nera 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-11-2004, 14:18   

Jadąc od Inowrocławia kierujesz się na Żnin, za Pakością może z 5 kilometrów jest skręt do osady Piechcin (z drogi po lewej stronie widać bloki stojące pośrodku niczego) w lewo, jak już skręcisz to jedziesz cały czas prosto, mijasz tory kolejowe i zaraz za nimi dojeżdżasz do kamieniołomu!
Pozdrawiam Nera

Wesołek 

Stopień: Cos tam jest
Kraj:
Poland

Wysłany: 27-11-2004, 15:49   

Kamieniołom Piechcin - nieczynne wyrobisko kamienia wapiennego, max gł. 32m, ściany opadające prawie pionowo, małe jaskinie, pozostałości drzewostanu na gł.ok. 20m,
Dojazd od Inowrocławia – Jadąc od Inowrocławia należy kierować się na Barcin, mijamy Pakość kierując się cały czas na Barcin, po ok. 7 – 8 km dojedziemy do miejscowości Piechcin, skręcamy na skrzyżowaniu w lewo w stronę osiedla, mijamy przejazd kolejowy, szkołę po prawej stronie i osiedle po lewej, na wprost ukaże się stara nieczynna brama wjazdowa, należy nią wjechać i kierować się na wprost, po lewej miniemy garaże, po ok. 200m jesteśmy już nad kamieniołomem.
Najlepsze zejście znajduje się po drugiej stronie, brzeg jest na wysokości tafli wody i znajduje się łagodne zejście / wejście do wody ok. 3m (półka na gł 1m).

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu