Wysłany: 26-09-2005, 08:58 Jeszcze o zakupach na eBay'u
Kabelek łączący obudowę ze złączem Nikonos z lampą błyskową Sea&Sea. Cena w naszym pięknym kraju 399PLN, kupiłem na angielskim eBay'u za 25GBP z dostawą do domu. Fabrycznie nowy, w oryginalnym opakowaniu, z gwarancją etc. Chyba czas emigrować
Wysłany: 26-09-2005, 11:12
Większość ebayowych sprzedawców honoruje PayPal, więc do płacenia za zakupy wystarczy karta płatnicza. Mam oczywiście na myśli "światowe" wersje serwisu, bo ta polska to jakiś marny dowcip...
Wiek: 51 Dołączył: 10 Mar 2002 Posty: 7224 Skąd: Nürnberg/RFN
Wysłany: 26-09-2005, 12:16
duch napisał/a:
Martin a w którym banku tak masz?
Ja jestem w jednym z bankow z CashGroup, ale to nie jest wazne. Jest pare wyrokow z sadu europejskiego, zabraniajacych pobierac dodatkowych oplat za przelewy w Uni. Oplaty za przelewy jak na krajowe banki moga byc pobierane - ale w moim przypadku te tez sa free.
Wiek: 54 Dołączył: 09 Sie 2005 Posty: 883 Skąd: Wawa-Łady
Wysłany: 26-09-2005, 12:35
Masz racje jeżeli mówisz o krajach w których walutą jest EUR.
Ale póki co w Polsce obowiązuje PLN.
.....Według Rozporządzenia 2560/2001 UE, z punktu widzenia klientów banków płatności transgraniczne w euro nie mogą być obarczone wyższymi opłatami od płatności krajowych w euro. Wspomniane regulacje nakazują zrównanie w krajach członkowskich UE opłat pobieranych za realizację płatności transgranicznych i krajowych w euro, w tym także za przelewy międzynarodowe w euro. Pojęcie przelewu definiowane jest szeroko i obejmuje również wpłaty gotówkowe oraz przekaz środków bez pośrednictwa rachunku bankowego.....
I w Polsce płatności krajowe w EUR kosztują około 60 PLN ponieważ są traktowane jako przelew zagraniczny/przelew w walucie i tyle samo kosztuje przelew do UE - więc rozporządzenie jest spełnione
Wysłany: 26-09-2005, 14:22
cad napisał/a:
a jak wygladaja platnosci?
robisz przelew za granice (to chyba kosztowny sposob)?
i przy okazji ile zaplaciles za przesylke?
kub.a
PayPal. Alternatywą jest Western union" (BidPay), trochę już kosztuje, ale i tak mniej niż przelew z polskiego banku. Przy niewielkich kwotach kilka razy ryzykowałem też wysłanie gotówki w zwykłym liście, nigdy nie było problemów.
Kabel kosztował 20GBP, przesyłka 5GBP. W sumie sprzedawca oszukał mnie na 1.40GBP, bo na kopercie jak byk stało 3.60 Chyba go pozwę
Wiek: 54 Dołączył: 09 Sie 2005 Posty: 883 Skąd: Wawa-Łady
Wysłany: 26-09-2005, 14:46
Najlepiej jednak Pay Pal.
Ja kupiłem ostatnio autoamt w Anglii, Cyklona 5000 za 350 PLN (oczywiście w przeliczeniu z funtów) za przesyłkę zapłaciłem 100 PLN. W piątek zrobiłem płatność przezx PayPal a w poniedziałek litonosz przyniósł mi automat - byłem w szoku.
Royal Mail działa nieźle.
Pozdr Duch
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko