Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Niezbędnik...
Autor Wiadomość
Andre 

Stopień: AOWD
Wysłany: 12-10-2005, 20:16   Niezbędnik...

Często na nurki wyjeżdzamy daleko od domu i nie sposób przewidzieć co nas może spotkać nad wodą.
Czasami drobne awarie lub złośliwość rzeczy martwych potrafi zepsuć zaplanowanego nurka.
Napiszcie co (poza standartowym wyposażeniem i głową) warto mieć ze sobą.
Myślę, że taki komplecik, klucze, oringi, klej, opaski zaciskowe, może zapasowy ustnik ?
Słyszałem że są tacy co mają zawsze ze sobą zapasowy pasek do maski.
Tylko jeśli ktoś by doprecyzował jakie te oringi jakie klucze ile tego itd.
Napewno też macie własne ciekawe historie - opowiedzcie co wam pomogło, może dzięki temu ktoś inny będzie mógł uniknąć niespodzianek.

Pozdrawiam serdecznie Andre

Art 

Wysłany: 12-10-2005, 20:27   

Najlepiej mieć taką skrzynke w której to wszystko będzie zapakowane i zawsze ją zabierać!

To o czym wspomniałeś: oringi, paski, opaski i inne tego typu rzeczy.

Co zawsze ze sobą mam - hmmm

zamiast paska mam zawsze zapasową maskę, w skrzynce przydają się szczypczyki do opasek zaciskowyc (jak sobie konkretnie przetniesz palca to zrozumiesz dlaczego :) ), silver tape, smar silikonowy, klej do neoprenu, klucze wszelkiej maści (ampulowe, zwykłe i taki ze zmiennym nastawem), zaślepki do I-go stopnia, baterie do latarki backup'owej, czołówkę jak jedziemy na nocne, śruby lodowe w zimie, szpulkę, poxipol, zapasowy wężyk a nawet dwa HP i LP, zapasowe motylki do płyty, jakieś gumki, dętki, WD-40, karabińczyki, szczoteczke do zębów - do czyszczenia szpeju, zapalniczkę, pilniczki, światło chemiczne, tabletki przeciwbólowe (po jednej awarii ucha mam zawsze ze soba nurofen forte) sztyft do suchara....

Jak masz suchara z manszetami lateksowymi to warto zabrać zapas i klej (w końcu często jeżdzimy na więcej niż 1 dzień)

przydaje się klej aqua sure do klejenia dziur w trylaminacie :)

uffff pewnie jeszcze coś ale to napiszą jeszcze inni :)

Pozdrawiam

waterman 

Stopień: D-Diver
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-10-2005, 22:28   

Witaj
najczęściej na nury jeździ sie autem ja wyznaję zasadę " lepiej nosić niż się prosić' i wmyśl tej zasady mam skrzynkę i zbieram do niej wszystko. nawet kalosze
pozdrawiam jarek

Marcin_alien 

Stopień: IANTD Instr.
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-10-2005, 13:11   

polecam urzadzenie dentystyczne do dlubania w zebach (niewiem jaka to ma fachowa nazwe)
sprawdza sie przy wyciaganiu (i wkladaniu) o-ringow :alien:

piotrm 

Stopień: AOWD IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-10-2005, 15:22   

Wykałaczka? :22:

Marcin_alien 

Kraj:
Poland

Wysłany: 13-10-2005, 15:43   

pudlo :20:

chodzi o metalowa dlubaczke do zebow :alien:

Art 

Wysłany: 13-10-2005, 16:06   

a tak, tak narzędzia dentystyczne :22: mam takie jedno cudo (ale to mojej żony) - po zajęciach sprzętowych z DiW dla kobiet się ostało

Pozdrawam

Tomek Radomski 

Stopień: zwykły nurek
Kraj:
Cuba

Wysłany: 13-10-2005, 18:16   

Marcin_alien napisał/a:
chodzi o metalowa dlubaczke do zebow

się to to nazywa wgłębnik (chyba) :mrgreen:

Losiek 

Kraj:
Poland

Wysłany: 13-10-2005, 19:17   

Ja dodatkowo mam pasek do płetw, kpl. uszczelnień do II stopnia i "automaty (teleskopy) do zegarka.

pozdrowienia,

Losiek

miś-magnum 

Stopień: paraDIVER
Kraj:
Somalia

Wysłany: 13-10-2005, 19:20   

a na, to się nazywa wzgłębnik (ojciec stomatolog :22: )
ja w swojej skrzyneczce mam jeszcze pensete dentystyczną - taka fajna z dłógimi ramionami, i kilak różnego rozdaju szczypiec, protetycznych i takich do wyrywania zębów też :22: .
Takie super specjalistyczne rzeczy przydają się nie tylko w stomatologji i nurkowaniu.

Borys1003 

Stopień: kilka+udt+sprezarka
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-10-2005, 21:57   

Ja zabieram zawsze drugi kompletny sprzet :mrgreen: mojej PAni :asthanos: zawsze może się coś przydać :help: a Kanita jak wiadomo czasem zmienia zdanie i nie nura to wszystko jest w zapasie :22: , ale tak powaznie to myśle,ze przetoczka butla - butla to co zawsze sie może przydac nad woda to powiertze jak nie ma kompresorka zawsze można komus odciążyć :lol: lub zaciążyc :cry: gazem butle.

kamyk 

Stopień: Seal Team Juz Lvl 2
Kraj:
Bahamas

Wysłany: 14-10-2005, 06:11   

Art napisał/a:
Najlepiej mieć taką skrzynke w której to wszystko będzie zapakowane i zawsze ją zabierać!

DOKALDNIE !!! Nic dodac nic ujac !! :20:

ania1311 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-10-2005, 08:59   

Borys1003 napisał/a:
to co zawsze sie może przydac nad woda to powiertze

I tu sie zgadzam w 100% ! Butle ze soba trzeba brac... mnie sie zdarzylo pojechac bez niej :roll: :oops: i zamias nurkowania bylo zbieranie grzybow :lol:

Andre 

Wysłany: 14-10-2005, 09:32   

ania1311 napisał/a:

I tu sie zgadzam w 100% ! Butle ze soba trzeba brac... mnie sie zdarzylo pojechac bez niej :roll: :oops: i zamias nurkowania bylo zbieranie grzybow :lol:

:lol:

Gorzej Aniu jak się ktoś na grzybach nie zna :)

A znając tak pechowo zaczynające się dni, to póżniej okazuje się że:
- nie ma grzybów
- nie ma słońca więc nie ma się nawet jak opalać
- zaczyna padać więc do wody popływać też nie za bardzo
A w ogóle to nawet jak wzieła byś powietrze - to i tak nie masz maski albo innego szpeja :)
i tak nici z nurków.

Ale nie o tym miało być proszę fachowców o doprecyzowanie jakie oringi i jakie klucze (rozmiary).

Pozdrawiam Andre

TomM 

Stopień: Adv. Tmx
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-10-2005, 09:46   

O-ringi w praktyce na miejscu nurkowym mogą być potrzebne trzy: AS568-112-90 (12,37x2,62) do I stopnia DIN, AS568-003-90 (1,42x1,53) do manometru (obrotowe połączenie manometru z wężem - swivel) oraz AS568-010-70 (6,07x1,78) do węży LP.
Klucze - najlepiej nastawny (lepiej dwa nastawne - większy i mniejszy) i ewentualnie 14 i 15 płaskie. Klucze ampułowe (inbusy) 4 i 5.

Andre 

Wysłany: 14-10-2005, 10:35   

No i to się nazywa konkret :) Dzięki TomM :)

No to mamy już w naszej skrzynece podstawowy sprzęt.
Może jeszcze coś się komuś przypomni ??

Pozdrowienia Andre

duch 

Stopień: www.frogmen.pl
Kraj:
Trinidad and Tobago

Wysłany: 14-10-2005, 10:48   

Ja zawsze mam ze sobą, oprócz opisanych powyżej kluczy nastawnych, cążek, imbusów:

1. Kawałek dętki na "dirgumki"
2. Nóż z wyłamywanymi ostrzami
3. Smar silikonowy
4. Pasek do maski
5. Zapasową maskę
6. Trytytki !!!
7. Kawałek cienkiej gumy i sznurka, każdego po około 1 metr
8. Zapasowe karabińczyki
9. Zaślepki do pierwszego stopnia
10. Oryngi (pozostałe a jeszcze sprawne po ostatnim serwisie) - mogą się przydać
11. Nożyczki
12. Silwer Tape-a
13. Pasy do butli (mogą się przydać - choć pływam z Twinem)

i to chyba tyle więcej nie pamiętam, ostatni raz u spowiedzi byłem .....

Pozdrawiam
:dj: Duch

Marcin_alien 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-10-2005, 11:09   

duch napisał/a:
i to chyba tyle więcej nie pamiętam, ostatni raz u spowiedzi byłem .....

grzeszysz synu, grzeszysz
w ramach pokuty musisz trzy razy zanurkowac w Hanczy :alien:

Tomasz-Szeryf 

Stopień: DM, Blender, LOK
Kraj:
Togo

Wysłany: 14-10-2005, 12:41   

Warto chyba sobie przerobić maskę na pasek nie rozciągliwy z wstawką opaski neoprenowej. Po tym jak kiedyś mi niechybnie pękła ta opaska ze silikonu i nurkowanie spędziłem na trzymaniu maski pod woda bo się jej nie dałem, a nie zabrałem zapasowej problem zniknął po przeróbce. I tak na dobrą sprawę zastanawiam się czy warto zawsze posiadać tą drugą maskę w kieszeni ? :?:

duch 

Stopień: www.frogmen.pl
Kraj:
Trinidad and Tobago

Wysłany: 14-10-2005, 13:51   

Zawsze warto mieć drugą/zapasową maskę, bo jak walniesz parę piwek przed nurkowaniem to możesz zgubić tą pierwszą/podstawową :22: , no chyba że obie zgubisz

Pozdr :dj: Duch

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu