Witam!Jakie w świecie nurkowym panuje przekonanie czy podejście do pożyczania sprzętu nurkowego?Nie mylić z wypożyczeniem np.z centrum nurkowego!Można pożyczyć wszystko np.od noża po automaty czy raczej nie pożycza się nic bo np. ktoś na tym sprzęcie straci życie?
Wiek: 49 Dołączył: 08 Mar 2006 Posty: 1731 Skąd: Warszawa
Wysłany: 23-04-2007, 10:34
moim skromnym zdaniem pożyczyć można ale znajomym którzy wiedzą jak się z danym fragmentem sprzętu obchodzić i oddadzą w stanie nadającym się dalej "do spożycia" - mówię przykładowo o nie szlajaniu automatów po piachu itp.
Na sprzęcie rzadko się traci życie, bardziej na braku umiejętności jego obsługi - zresztą skoro samemu się swoje życie kładzie na szali na tymże sprzęcie to chyba można śmiało polecić go innej osobie.
mysiar [Usunięty]
Wysłany: 23-04-2007, 10:41
ja np swoich automatów nie pożyczyłbym nikomu
Smok [Usunięty]
Wysłany: 23-04-2007, 10:53
Sprzętu się nie pożycza, chyba że możemy go oddać, zniszczyć (zwisa nam), wtedy możemy bez żadnych emocji to zrobić.
Suwak w suchym bardzo łatwo złamać.
Doświadczyłem na własnym sprzęcie pomysłów głupka (kursanta), który AO cały z nie zabezpieczonym wejściem moczył w wodzie basenowej, odpowiedź przecież to w wodzie pracuje, na komentarz, że doprowadzenie powietrza nie powinno być moczone w wsysokoelektrolitowej wodzie, dał odpowiedź, NIE POMYŚLAŁEM (jak zwykle).
Nie widze większego problemu w pożyczaniu sobie sprzętu między kolegami, ważne jest by szacunek dla pożyczonego szpeju był wiekszy niż dla swego. A jak coś popsujesz to musisz odkupić, proste.
No niby tak, tyle tylko ze na przyklad pozyczajac moja plyte facetowi trzeba sie potem nameczyc z poprawianiem uprzezy (prawda styx ).....Albo ciezko jest wyegzekwowac zwrot automatu, jak juz jest mnie potrzebny....i tak dalej i tak dalej....
Wiek: 49 Dołączył: 08 Mar 2006 Posty: 1731 Skąd: Warszawa
Wysłany: 23-04-2007, 16:36
Mania napisał/a:
No niby tak, tyle tylko ze na przyklad pozyczajac moja plyte facetowi trzeba sie potem nameczyc z poprawianiem uprzezy (prawda styx ).....Albo ciezko jest wyegzekwowac zwrot automatu, jak juz jest mnie potrzebny....i tak dalej i tak dalej....
Mania
o żesz Ty ale ładnie wyserwisowane za to były prawda ?
moim skromnym zdaniem pożyczyć można ale znajomym którzy wiedzą jak się z danym fragmentem sprzętu obchodzić i oddadzą w stanie nadającym się dalej "do spożycia" - mówię przykładowo o nie szlajaniu automatów po piachu itp.
Na sprzęcie rzadko się traci życie, bardziej na braku umiejętności jego obsługi - zresztą skoro samemu się swoje życie kładzie na szali na tymże sprzęcie to chyba można śmiało polecić go innej osobie.
A jak ktos chce pozyczyc mojego suchara i podpiac sobie p-valve'a to co mam powiedziec ?
No chyba ze jakas laska to wtedy z checia usluze pomoca tylko gdzie to podczepic ?
Wiek: 46 Dołączył: 10 Sie 2005 Posty: 232 Skąd: Sochaczew
Wysłany: 26-04-2007, 15:17
waterman napisał/a:
Może suchego to nie ale resztę jak ktoś prosi to pozyczę
Niby tak, do butli nikt nie nasika, automat to zapluć może, ale da się potem wszystko wymyć. Na kompensatorze co najwyżej wyskoczy nad powierzchnie i bedzie płynął jak USS Ronald Regan, ale z suchym masz rację, łatwo zamek uszkodzić, ktoś niewymiarowy się napnie i jeszcze cos poleci.
Zresztą "dobry zwyczaj-nie pożyczaj" , zresztą mi samemu jakos głupio było do tej pory łazić i prosić kogoś żeby coś mi pożyczał. Zawsze pozyczałem w bazie, płaciłem za to i ok, miałem świadomośc że jak zniszcze to bede płacił jak za zboże.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko