nie lubię prowadzić dyskusji z wirtualnym anonimem
http://forum-nuras.com/viewtopic.php?t=12898
To była nowość dla J Kota, P Siermontowskiego. Argument anonimowości jest bezzasadny.
Pozostałe niestety dowodzą kompleksów po zbóju.
powodzenia Ryszard Czarnecki
mysiar [Usunięty]
Wysłany: 12-06-2007, 07:55
ponawiam pytanie, bo chciałbym wiedzieć jak mam traktować Twoje informacje na temat CCR
Cytat:
$$ ośmielę się spytać:
Te Twoje komentarze na temat CCR to z praktyki (jeżeli tak to pochwal się proszę)
czy tylko teoretyczne rozważania
$$ [Usunięty]
Wysłany: 12-06-2007, 08:52
mysiar napisał/a:
chciałbym wiedzieć jak mam traktować Twoje informacje na temat CCR
Odpowiedź otrzymałeś na PW, opisów dlaczego się jeszcze nie zabiłem zamieszczać nie będę (tym bardziej tych jak to zrobić).
Do wszystkich treści pojawiających się na Forum-Nuras zalecam wysoko ustawioną poprzeczkę sceptycyzmu.
Wiek: 49 Dołączył: 08 Mar 2006 Posty: 1731 Skąd: Warszawa
Wysłany: 12-06-2007, 08:59
$$ napisał/a:
powodzenia Ryszard Czarnecki
no no ... tak sobie nowe nierozpoznawalne wcielenie zdekonspirować... sugeruję kolejną inkarnację jako ££.
$$ [Usunięty]
Wysłany: 12-06-2007, 10:39
$$ napisał/a:
policz zmianę ciężaru, aparatu tlenowego przed i po zużyciu tlenu. (rozwiązanie bardzo ciekawe)
Postawiłem pytanie jest proste kurs gimnazjum.
Na początku nurkowania mamy pochłaniacz CO2 z Wapnem sodowanym Ca(OH)2 i butlę z tlenem. W trakcie nurkowania produkujemy CO2 a zużywamy O2
Ca(OH)2+CO2-->CaCO3+H2O.
Ponieważ CaCO3 ma większą masę atomową niż Ca(OH)2 i dodatkowo para wodna pozostaje w aparacie to masa aparatu rośnie, mimo zużywania tlenu. Masa nurka spada w trakcie. Nurek z aparatem mają prawie stałą masę.
W CCR i SCR występuje utrata części czynnika o tyle maleje ciężar po nurkowaniu.
powodzenia
mysiar [Usunięty]
Wysłany: 12-06-2007, 11:22
$$ napisał/a:
mysiar napisał/a:
chciałbym wiedzieć jak mam traktować Twoje informacje na temat CCR
Odpowiedź otrzymałeś na PW
Tak gwoli ścisłości nie otrzymałem odpowiedzi na moje pytanie.
To co powyżej zacytowałeś to nie jest moje pytanie tylko stwierdzenie.
Pytanie brzmiało
Cytat:
Te Twoje komentarze na temat CCR to z praktyki (jeżeli tak to pochwal się proszę)
czy tylko teoretyczne rozważania
Dobrze by było wiedzieć na czym sie opierają.
T.Żabierek nurkuje na CCR, Waldo zaczął, TomekR to zawodowy nurek, który nurkuje tez na CCR.
Oni nie "wstydzą" się pisać o tym, że nurkują i o swoich doświadczeniach.
Cytować fragmenty procedur i manuali to każdy potrafi, tylko, że nie wnoszą one nic.
Do niektórych RB manuale są ogólnie dostępne.
Różnymi drogami można uzyskać dostęp do materiałów szkoleniowych różnych organizacji.
Tylko takie teoretyzowanie zza klawiatury to jak kurs OWD przez internet
z poogladaniem "otwartej wody" w galerii jakiegoś centrum nurkowego
Zajrzyj tam http://www.rebreatherworld.com/
Ludzie nurkuja, szkola i pisza a nie teoretyzuja patrząc na zdjęcie RB na okładce manuala.
$$ [Usunięty]
Wysłany: 12-06-2007, 11:44
mysiar napisał/a:
Cytować fragmenty procedur i manuali to każdy potrafi, tylko, że nie wnoszą one nic.
Do niektórych RB manuale są ogólnie dostępne.
Zapominasz o jednym elemencie którego nie miałem skąd skopiować zgłoszenie 377789.
To nie było nigdzie opisane. Kilka innych rozwiązań nie zgłoszona, nie będę ujawniał bez potrzeby.
http://forum-nuras.com/viewtopic.php?t=12898 tego też nie skopiowałem.
mysiar napisał/a:
Oni nie "wstydzą" się pisać o tym, że nurkują i o swoich doświadczeniach.
To prawda. Kto z wymienionych ma nie pozgłaszane rozwiązania i jest w blokadzie informacyjnej.
zabierek napisał/a:
Wysłany: 11-06-2007, 13:48
To co piszesz to mieszanie procedur tleniakow i CCR ow. Jesli to uwzglednic, racja jest po obu stronach.
Zrozumiałeś tą wypowiedź ?
"mysiar" jak już pisałem nie planuję pisania w języku popularnym, przycisk ignoruj jest bezpieczną opcją, chyba że czasem mam rację.
Rozwiązałem dla dobra publicznego prosty problem o zmianie pływalności obiegu zamkniętego, też źle.
powodzenia
mysiar [Usunięty]
Wysłany: 12-06-2007, 12:14
$$ napisał/a:
Zapominasz o jednym elemencie którego nie miałem skąd skopiować zgłoszenie 377789.
nie zwracam w ogóle na to uwagi
scanner kiedyś Ci to już tłumaczył, że nikogo nie obchodzą Twoje zgłoszenia
zabierek napisał/a:
To co piszesz to mieszanie procedur tleniakow i CCR ow. Jesli to uwzglednic, racja jest po obu stronach.
to było wynikiem Twojego bełkotu, który miał mało wspólnego z tematem z wyjątkiem pokazania się w dyskusji
Cytat:
"mysiar" jak już pisałem nie planuję pisania w języku popularnym, przycisk ignoruj jest bezpieczną opcją, chyba że czasem mam rację.
Dolarku znowu nie na temat, ja nie pisałem, żebyś zniżał poziom swoich wypowiedzi do jak to nazywasz "języka popularnego", ale żeby to miało jakikolwiek związek z rzeczywistością, a nie było tylko teoretycznym rozważaniem.
Napisz o swojej praktyce w tej dziedzinie.
Na pewno wszyscy zainteresowani bedą czytali na bezdechu.
Cytat:
Rozwiązałem dla dobra publicznego prosty problem o zmianie pływalności obiegu zamkniętego, też źle.
no problem rzeczywiście niesamowity rozwiązałeś
Dla mnie to koniec dyskusji, która nic nie wnosi tylko zaśmieca wątek.
Nie omieszkam skorzystać z Twojej propozycji - przycisk ignoruj
Po prostu łatwiej się czyta forum.
Po założeniu nowego nicka na poczatku było OK, ale teraz znowu SMOCZYSZ.
$$ [Usunięty]
Wysłany: 12-06-2007, 12:34
mysiar napisał/a:
zabierek napisał/a:
to było wynikiem Twojego bełkotu, który miał mało wspólnego z tematem z wyjątkiem pokazania się w dyskusji
Tomasz Żabierek zrozumiał i wystarczy.
mysiar napisał/a:
Na pewno wszyscy zainteresowani bedą czytali na bezdechu.
Lepiej żeby podchodzili jak do jeża.
Cytat:
no problem rzeczywiście niesamowity rozwiązałeś
Dlaczego ty tego nie zrobiłeś.
Z przykrością to piszę trochę mało umiesz. (suchy skafander)
powodzenia
zabierek [Usunięty]
Wysłany: 12-06-2007, 12:41
Co do problemu ubytku O2...
Kazdy podstwaowy kurs RB mowi o prostej relacji, produkcja CO2=0.8(0.9) x ubytek O2, mowi tez o reakcji chemicznej i produkcji CaCO3, nie ma potrzeby wnikac glebiej.
Kazdy nurek rebreatherowy zauwazy tez, ze wapno zuzyte jest ciezsze od nowego.
Z punktu widzenia praktyczngo jest to problem pomijalny, poniewaz zawsze prawidlowe wywazenie zapewnia 1-2 kg zapasu "wagi" na ewentualne ubtki - np. gazu w stage bailout.
Co do tematu tleniaki/CCR. Temat bylo o ECCR, procedury podane byly dla ECCR bledne lub wrecz niebezpieczne (rodzaj dil). Nie mieszajmy wiec wielu zagadnien jesli dyskusja toczy sie w konkretnym temacie. Typow/metod dzialania RB jest bardzo duzo a dla przecietnego czytelnika tej listy to sa po prostu RB, nie nalezy bardziej tego komplikowac.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko