Wiek: 51 Dołączył: 10 Mar 2002 Posty: 7224 Skąd: Nürnberg/RFN
Wysłany: 20-06-2007, 11:44
Cytat:
Kogo możecie polecić jako producenta solidnych kołowrotków jaskiniowych ?
Ja mam skopiowanego H - produkcja przez znajomego. Wyglada identycznie, pracuje sie z nim identycznie, kosztowal polowe.
BTW: sprawdz najpierw jak radzisz sobie z operacja tym pod woda. Jest roznica miedzy kolowrotkami Loli i H - te pierwsze kiepsko sie rozwija a w miare dobrze zwija, przy H jest odwrotnie.
mysiar [Usunięty]
Wysłany: 20-06-2007, 12:00 Re: Kto produkuje kołowrotki jaskiniowe
waldo napisał/a:
Kogo możecie polecić jako producenta solidnych kołowrotków jaskiniowych ?
Ja mam skopiowanego H - produkcja przez znajomego. Wyglada identycznie, pracuje sie z nim identycznie, kosztowal polowe.
Mam kilka kołowrotków, w tym kopię H i to jest właśnie powód intesywnego poszukiwania DOBREGO kołowrotka H kiepsko się rozwija i jeszcze gorzej zwija - może kopia kiepska, a może moje wymagania zbyt duże ...
Jakiś czas temu było na allegro sporo domowej roboty kołowrotków, ale teraz coś nastała posucha.
Poszukuję sprawdzonej i dobrze wykonanej konstrukcji tego typu :
Poszukuję sprawdzonej i dobrze wykonanej konstrukcji tego typu :
Coś takiego: http://www.yellowdiving.pl/anhinga/dodatki.html ?
Ciekawie wygląda model z uchwytem równoległym do osi bębna - da się wygodnie
złożyć w jednej ręce razem z goodmanem od latarki.
Ja uzywam Salcyon albo Havlo (jak kto woli ) jest to kolowrotek Salvo z Halcyon sruba blokujaca.
(30.040.001 Cold water lock-down screw for Pathfinder reels)
Mialem Halcyon przez pare lat ale sie zepsul i nie bylem zachwycony wykonawstem. Mysle ze Salvo sa lepiej wykonane i lepiej sie "wija" ale ich sruba jest do d...Salvo ma tez mala strzeline miedzy uchytem a bebnem co moze powodowac ze linka tam moze wpadac powodujac blokade kolowrotka. Halcyon nie ma tego problemu. Salvo jest wykonany z derlinu (lzeszy), Halcyon z metalu. Salvo jest tanszy i ciut mniejszy.
Z taka konstrukcja co pokazales na zdjeciu ja bym mial problemy z trzymaniem swiatla w tej samej rece co kolowrotek (zakladajac ze swiatlo ma goodman handle). nie mowiac juz o skuterach.
Oczywiscie kazdy czlowiek jest inny i ma swoje nawyki.. Nie mowie ze moje rozwiazanie jest niekoniecznie najleprze.
Skoro chcesz skrzynkowy to działała kiedyś strona alpinura (gość z Trójmiasta), aktualnie jest tam podany tel +48 501 148 095 (chyba aktualny). On robi takie modele: duże i małe (jak na zdjęciu wcześniej).
Podany telefon jest jak najbardziej aktualny. Na kołowrotki można zerknąć na stronie: http://www.alpinur.com.pl/2.htm oraz http://www.alpinur.com.pl/3.htm . Miałem okazję przez kilkanaście nurkowań testować wersję z linką 100m. Bardzo przyjemnie się go obsługiwało. Producentem jest instruktor M2 z Gdańska.
Ostatnio zmieniony przez pawel_fe 21-06-2007, 00:50, w całości zmieniany 1 raz
oz [Usunięty]
Wysłany: 21-06-2007, 00:40
Nowe kołowrotki Alpinura można kupić za pośrednictwem Piórewicza.
Skoro chcesz skrzynkowy to działała kiedyś strona alpinura (gość z Trójmiasta),
Czy skrzynkowy spełni oczekiwania, to się jeszcze okaże, ale Informacja na ich stronie www o zaprzestaniu działalności gospodarczej odniosła skutek i nie spodziewałem się, że jeszcze coś produkują.
Wysłany: 21-06-2007, 09:45
Pojawiły sie kołowrotki podobne konstrukcyjnie na Allegro (obecnie akurat ich nie ma). Alpinura ma mój znajomy - ponoć miał być z poliwęglanu, ale pojawiają się pęknięcia. Zwłaszcza korbka z "poliweglanu" wydaje się być słabym punktem. Te na Allegro mają korbke z alu.
Wygląda ciekawie - muszę zapytać czy mają egzemplarz testowy.
Musze powiedzieć, że podczas ostatnich testów oglądałem ten kołowrotek. Jak dla mnie to trochę duży aczkolwiek pracuje super. Szpulka jakby ułożyskowana - prowadzenie linki wygodne i wszystko w osi - nic nie ciągnie w lewo czy prawo. Materiał wydaje się solidny - niestety nie można było niż rzucać!.
Pojawiły sie kołowrotki podobne konstrukcyjnie na Allegro (obecnie akurat ich nie ma). Alpinura ma mój znajomy - ponoć miał być z poliwęglanu, ale pojawiają się pęknięcia. Zwłaszcza korbka z "poliweglanu" wydaje się być słabym punktem. Te na Allegro mają korbke z alu.
Te z pęknięciami to stara konstrukcja. Były wykonane jak najbardziej z poliwęglanu ale mocne skręcenie powodowało pęknięcia, które były bardziej sprawą kosmetyczną bo nie widzałem nigdy złamanego takiego kołowrotka -nie mniej na pewno osłabiało to konstrukcję. Teraz konstrukcja jest tak zmieniona, że pęknięcia nie mają prawa się pojawić. Wiem, że alpinur wymienia elementy tych z pęknięciami na wolne oo tej przypadłości. Wystarczy się skontaktować.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko