Wiek: 77 Dołączył: 25 Mar 2002 Posty: 1194 Skąd: Szczecin/Karpacz
Wysłany: 08-06-2007, 20:17 Wraki na Bornholmie
Może sie przyda wybierającym się na Bornholm
1. DGPS 5514,747 N 1439,504 Ø (ED50) Radziecka łódż podwodna klasy whiskey. Leży na głębokości 38m. Wys. ponad dno 8m. Dno ciemny piasek. Przechylony 40 stopni na prawą burtę.
2. DGPS: 5506,153 N 1510,275 Ø (ED50) Affaire galeasa, która zatonęła w 1893 roku. Kadłub w dobrym stanie. Maszty i bukszpryt leży na dnie. Głębokość 42m wys. ponad dno 5m. Dno piasek.
3. GPS 5508,45 N 1509,90 Ø Ada szkocki szkuner, zatonął w 1867. W stanie znacznego rozkładu, ale wart zobaczenia. 42m dno piasek, 1,5m ponad dno.
4. DGPS 5451,736N 1422,569Ø (ED50) Katarina Peppa grecki parowiec z nap. śrubowym zatonął w 1938 r. Zapadnięty na środokręciu. Rufa i dziób w dobrym stanie oraz maszyna parowa. 20m. dno piasek, wys 8 m ponad dno.
5. GPS 5513,26 N 1433,05 Ø Koronowo - polski coaster zatonął w 1979 r. Doskonale zachowany. Mozna nurkować do wnętrza. 47 m dno lekko muliste, 14 m wys od dna.
6. GPS: 5457,76 N 1507,06 Ø (ED50) Mikkel Nielsen R154 - duński kuter zatonął w 1994 roku. 35 m dno piasek, 4 m wys od dna.
7. http://www.fushanhai.dk/ link do najnowszego wraku, który od miesiąca jest dopuszczony do nurkowań
Są jeszcze dwie pozycje do sprawdzenia na połodniowym wybrzeżu Bornholmu niedaleko portu Nexo:
54.56,939 N ; 15.03,933E na głębokości ok 39 m
oraz
54.58,368N ; 15.07,033 na głębokości 15 m
Pozdrawiam
Mirek
Wiek: 77 Dołączył: 25 Mar 2002 Posty: 1194 Skąd: Szczecin/Karpacz
Wysłany: 28-06-2007, 17:00
W związku z naszym wyjazdem na Bornholm nawiązaliśmy kontakt z bazą - odpowiedzieli że nie organizują wyjazdów na wraki ale pomogą w wynajęciu łodzi na miejscu.
Po powrocie będziemy bogatsi o doświadczenia, którymi się podzielimy
Zibi72 [Usunięty]
Wysłany: 28-06-2007, 19:45
Hej
Byłem na bornholmie w ubiegłym roku 2 razy (wtedy jeszcze chodził na bornholm "Poszukiwacz").
Gorąco polecam pozycje nr 1 lódż podwodna w całości robi ogromne wrażenie jest po prostu cudna .
Pozycja nr 2 jak będziecie tam to na stewie rufowej widoczne marki z mosiądzu , żagle na dziobie i maszty z lewej burty.
Witam
Z ostatniej wizyty na Bornholmie zaciekawiło mnie jeziorko Szmaragdowe niedaleko Hammershus, wygląda jak zalana kopalnia granitu. Jeśli możecie ustalcie czy jest tam coś ciekawego do zobaczenia i czy można wogóle tam zanurkować.
Z atrakcji jeziorka napewno warto spróbować zjazdu na linie do wody.
Pozdrawiam Mirek D.
-
A wiesz, że jak popłyniesz sobie tam sam, bez pozwoleństwa to strzelają ?
Tylko wykupione wycieczki w licencjonowanych biurach i zarejestrowane badania naukawe.
Nie ma lekko, czas wyryp narciarskich i nurkowych już się skończył.
polanka na Powidzu zagrodzona
Już nikt nie idzie "W stronę Pysznej".
Witam
Z ostatniej wizyty na Bornholmie zaciekawiło mnie jeziorko Szmaragdowe niedaleko Hammershus, wygląda jak zalana kopalnia granitu. Jeśli możecie ustalcie czy jest tam coś ciekawego do zobaczenia i czy można wogóle tam zanurkować.
Z atrakcji jeziorka napewno warto spróbować zjazdu na linie do wody.
Pozdrawiam Mirek D.
-
Owszem, jest nawet zestaw podwójny, zalany kamieniołom + jeziorko. Na kamieniołom się nastawiliśmy oj bardzo, widok z zewnątrz piekny, ściany granitu mniam mniam, ale pod wodą było już nieco inaczej - głębokość max podobno 12m, ja akurat z partnurem pozostałam na około 7, gdzie jeszcze dało się coś dojrzeć i sfotografować. Widoczność słaba. Szczątki auta, roweru, a najwięcej - rzutek, zarówno zestrezlonych, jak i "spudłowanych".
Jeziorko obok - potwornie zarośnięte, po wyjściu ciągnęłam za sobą zielony tren, tam ograniczykliśmy się do 3m chyba i 10 minut, tak tylko, żeby sprawdzić, jak jest. I wyszliśmy.
Natomiast plusem kamieniołomu i jeziorka są łatwe wejścia do wody - co stanowiło rewelacyjny kotrast z naszymi codziennymi wejściami/wyjściami (patrz relacja Urwisa).
Lina do zjazdu owszem jest, akurat była zajęta przez grupę młodzieży, która nam skakała na głowy. Nam nie pozwolili się przejechać... Wszak to byl wyjazd... geriatryczny A ja do niego dołączyłam przez przypadek
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko