mówiąc szczerze,to ostatnio za dużo moderowania na tym forum,często z zupełnie błachych powodów.Mam wrazenie ,ze niektórzy Moderatorzy chcą mysleć ,ze mają jakąś MISJĘ do spełnienia.Mnie osobiście zaczyna to razić,i nie jestem jakimś forumowym pieniaczem ,który uzywa tego miejsca w celu pokazania się swiatu.Nie jestem pewien czy to dobra droga,zobaczymy,wszystko rodzi się w bólach.
pozdrawiam wszystkich zmoderowanych
pozdro
Pełna zgoda, ale moderowanie (czyt: usuwanie) suchych informacji w stylu "co się komu się zdażyło i co jak dotąd wiemy o okolicznościach" to chyba troszku przesada.
Ten styl moderacji przypomina mi raczej blokadę informacyjną - o obu ostatnich wypadkach z naszego forum nic się nie da dowiedzieć - choć pierwotnie były konkretne informacje, ale zostały zmoderowane (czytaj: wycięte)
Ostatnio zmieniony przez Beeker 26-09-2007, 21:03, w całości zmieniany 1 raz
o obu ostatnich wypadkach z naszego forum nic się nie da dowiedzieć
Wiesz , nie jest tak do konca... wielu polakow bylo w egipcie w czasie tego wypadku a co do baltyckiego to zapewne takze sa kregi dobrze poinformowane.
IMHO chodzi brdziej o ograniczenie obiegu niepotwerdzonymi i nieprawdziwymi dywagacjami prowadzacymi do... wlasnie gdzie? Z jednej strony ludzie sa ciekawi i chcieliby wyciagnac wnioski dla siebie z drugiej strony potrafia sie zagalopowac.
.....Ten styl moderacji przypomina mi raczej blokadę informacyjną - o obu ostatnich wypadkach z naszego forum nic się nie da dowiedzieć - choć pierwotnie były konkretne informacje, ale zostały zmoderowane (czytaj: wycięte)....
Generalnie to moderatorzy już wiedzą, tylko my szara masa wiedzieć nie możemy.
Nie rozumiem tych zasad.
.....Ten styl moderacji przypomina mi raczej blokadę informacyjną - o obu ostatnich wypadkach z naszego forum nic się nie da dowiedzieć - choć pierwotnie były konkretne informacje, ale zostały zmoderowane (czytaj: wycięte)....
Generalnie to moderatorzy już wiedzą, tylko my szara masa wiedzieć nie możemy.
Nie rozumiem tych zasad.
Dokładnie tak. Jeśli informacje mają być cenzurowane w taki sposób - to po co w ogóle dział "Wypadki nurkowe"? Zlikwidujcie ten dział w całości i zbiorowo udawajmy, że wypadków w nurkowaniu nie ma w ogóle!
Że nie ma tez ewidentnych, rażących błędów, do tych wypadków prowadzących, że błędów nigdy nie popełniają instruktorzy, dive masterzy, nurkowie tech (szczególnie ci uwielbiający chwalić się plastikiem IANTD ) - co najwyżej jacyś inni, nikomu nieznani, niedouczeni nurkowie padi... To takie wygodne myślenie...
A wielu z tych, którzy tutaj wykazują się dewocyjnym oburzeniem na brak delikatności itp. z wypiekami na twarzy plotkują o każdym takim zdarzeniu "of-line"... by nastepnie ze skrzywioną twarzą pietnować lub cenzurować tych wszystkich żądnych sensacji plotkarzy z forum..
Powodzenia dewoci!
gryf
Ostatnio zmieniony przez gryf 26-09-2007, 22:04, w całości zmieniany 1 raz
Wiek: 51 Dołączył: 06 Lut 2006 Posty: 1166 Skąd: Warszawa
Wysłany: 26-09-2007, 22:15
Nurofen napisał/a:
IMHO chodzi brdziej o ograniczenie obiegu niepotwerdzonymi i nieprawdziwymi dywagacjami prowadzacymi do... wlasnie gdzie? Z jednej strony ludzie sa ciekawi i chcieliby wyciagnac wnioski dla siebie z drugiej strony potrafia sie zagalopowac.
Za słowa napisane odpowiada ten co je napisał, a nie moderator, że nie wyciął. Rozumiem usuwanie spamu i postów nie związanych z tematyką grupy. Nie rozumiem wycinania wycinania wątku, który cieszy się akurat dużym zainteresowaniem. Życia człowiekowi nie przywrócimy, więc dlaczego nie wolno nam gdybać? Jeśli ktoś napisze głupotę to obnaża tylko swoją ignorancję, więc dajmu mu szansę się wykazać.
Nie moje forum - nie ja płacę za jego utrzymanie. Ale wycinanie postów jest po prostu żenujące. Wstyd to przynosi sobie teraz tylko i wyłącznie moderator.
A tak na marginesie - to opis w FAQ, że moderatorzy czuwają aby nie pisać nieodpowiednich materiałów jest po prostu śmieszny. Póki nie są ustalone jasne reguły co wolno, a czego nie - to mamy do czynienia z "Wolną Amerykanką".
Wiesz , nie jest tak do konca... wielu polakow bylo w egipcie w czasie tego wypadku a co do baltyckiego to zapewne takze sa kregi dobrze poinformowane.
Tak, wiem. Nawet zdązyłem przeczytać info na FN prosto z Dahab. Dane nam było 15 minut na to. FN nie jest też dla mnie jedynym źródłem informacji okołonurkowych.
Jak mądrze napisał ktoś wcześniej wątki o wypadkach zwłaszcza śmiertelnych powinny być pod szczególnym nadzorem moderatorów żeby NIE stawały się areną cyrkową, czy wojny organizacyjnej. 100% zgoda. Ale dziwi mnie, że to co już WIADOMO o wypadku nie może być TU publikowane. Nie satysfakcjonuje mnie cedzenie "informacji" w stylu: "Zdzicho Nazwiskanieznanego umarł - bo nurkował, a reszty się nie dopytujcie, bo to nie na miejscu."
Dobranoc.
[ Dodano: 26-09-2007, 22:25 ]
BitPump napisał/a:
Wstyd to przynosi sobie teraz tylko i wyłącznie moderator.
Nie przynosi, bo nie widać co wyciął. Chyba, że komuś się udało przeczytać przed wycięciem.
[ Dodano: 26-09-2007, 22:26 ]
P.S. i zupełnie nie a' propos: nie wiecie jak tam zdrowie Jacka "Fother'a"?
[ Dodano: 26-09-2007, 22:29 ] Oczekuje na akceptację
Ostatnio zmieniony przez Beeker 26-09-2007, 22:31, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 26-09-2007, 23:14
gryf napisał/a:
Dokładnie tak. Jeśli informacje mają być cenzurowane w taki sposób - to po co w ogóle dział "Wypadki nurkowe"? Zlikwidujcie ten dział w całości i zbiorowo udawajmy, że wypadków w nurkowaniu nie ma w ogóle!
Właściwie to my tworzymy fora internetowe a nie moderatorzy i dlaczego KTOŚ ma decydować co jest be a co cacy
I właściwie dlaczego inne środowiska potrafią analizować i uczyć się na błędach np środowisko szeroko pojętego lotnictwa a my mamy zamiatać pod dywan i w imię czegośładnie się uśmiechać
ale tak jak nasza obecna władza polityczna ----- moderatorzy wiedzą lepiej (a demoktatyczne wybory moderatorów były ????? bo ja jestem tylko głupiutki turbiss i nie wszystko kapuje )
To ja gwoli szybkiego wyjasnienia...
Jesli chodzi o wypadek w Dahab to uprzejmie i grzecznie informuje, ze szczegoly dotyczace wypadku zostaly zmienione przez autorke postu, ktora poczatkowo podala te szczegoly. Wiec jesli juz chcecie miec pretensje - to prosze do niej, a nie do moderatorow. A - i co do tego musicie sie zgodzic - autor postu ma do tego prawo - w koncu wielu z was nawet i w tym watku zmienialo swoje posty.
Niestety w momencie wyedytowania postu przez jego autora moderator juz nic nie moze zrobic. No i mysle, ze nikt z nas (moderatorow) ani nikt z Was nie czuje sie upowazniony do podawania nazwiska do publicznej wiadomosci. Beeker - zdazyles przeczytac o kogo chodzi, ale jakos nie napisales tego, mimo ze zniknelo. Dlaczego?
Poniewaz w zwiazku z ingerencja autorki postu pierwszy watek ograniczyl sie do po prostu pustego postu, wiec zostal skasowany. W miedzyczasie TomM zaczal drugi watek i ten jest. Chyba ze uwazacie, ze mamy zostawiac puste posty? Rozumiem, ze wtedy byscie strasznie duzo sie z nich dowiedzieli.
Posty w dziale Wypadki sa lub nie sa akceptowane ma swoje uzasadnienie - po pierwsze w celu wyeliminowania serii swieczek i tekstow typu "tyle zycia mial przed soba". Przyznacie, ze to jest koszmarne i zalosne.
A drugi cel - to, co przypomnial Nurofen - proba unikniecia tekstow, ktore padaly w watku o smierci Banana.
Natomiast jak osoby, ktore tam byly zechca nam opowiedziec co sie stalo, to moim zdaniem dyskusja jest jak najbardziej na miejscu - wlasnie po to bysmy sie wszyscy uczyli.
A co do Petrobaltiku to naprawde nie mozecie powiedziec, ze nie ma informacji. Niestety jedyne jakie mamy to te, ktore byly w mediach plus oswiadczenie Lotosu.
A co do moderowania w ogole - Turbiss - to jest MODEROWANE forum. Jak to mawiaja w langlydzu - take it or leave it.
Kazdy kto sie tu rejestruje wie, ze to jest moderowane forum. I jesli sie komus nie podoba naprawde nie musi tutaj byc.
Pozdrowionka od jeb**** moderatorki
Mania
Ostatnio zmieniony przez Mania 27-09-2007, 00:13, w całości zmieniany 1 raz
to ciekawe w ustach bylej moderatorki, ktora tak bardzo chcialam moderowac, ze ludziom ingerowala w posty tekstami typu "grzeczniej prosze..."
A wypadki moderowac trzeba.
to moim zdaniem dyskusja jest jak najbardziej na miejscu
jak wyobrazasz sobie dyskusje czekajac po 2 godziny na akceptacje - chyba masz na mysli alternatywne forum.
Z reszta, zaczalem ten watek tylko dlatego ze nigdy wczesniej nie widzialem tego napisu - oczekuje na akceptacje -.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko