Wysłany: 18-07-2003, 14:42 APEKS czy AQUA LUNG
APEKS czy AQUALUNG ?
To odwieczne pytanie szczególnie dla początkujacych .
Poradzczie proszę co jest lepsze . Czy kupić automat jednych czy drugich?A moze jescze innej firmy?
Wiem , że ilu będzia nurków tyle różnych odpowiedzi ale moze pomożecie mi wybrać właściwy sprzęt
Pozdrawiam
Portos
Oj, będzie wojna .
Niestety nie napiszę Ci co jest lepsze, ponieważ nie znam automatów Aqualunga, ale powiem Ci że sam pływam na Apeksie 50 i chwalę go sobie.
Wysłany: 18-07-2003, 15:33
tez kiedys zadawalem podobne pytania i teraz widze, ze nie mozna udzielic poprawnej odpowiedzi...
wybierz ten ktory jest dla Ciebie najkorzystniejszy jezeli chodzi o komfort oddychania, warunki w krotych chcesz go uzywac no i cene...
ja wybralem APEKS'a ATX40 (zreszta po konsultacjach na forum) i jestem z nigo bardzo zadowolony...ale znam osoby, ktore zdecydowanie wola automaty innych firm...ja wczesniej czesto uzywalem apexow, przyzwyczailem sie i dobrze mi sie w nich oddycha.
i to moze byc moja rade - wybierz kilka automatow na ktore Cie stac, nastepnie wybierz te, ktore nadaja sie do warunkow, w ktorych bedziesz nurkowac (zimna/ciapla woda, zanieczyszczona czy czysta) a nastepnie znajdz partnura z tym sprzetem, zejdz pod wode i wybierz najbardziej komfortowy...
pozdrawiam
Kuba
Byłem na seminarium u Bałakiera poświęconemu nurkowaniu na wrakach .
Seminarium prowadził Krzysztof , członek zespołu nurkujacego najgłębiej w Polsce .
Filmują i achiwizują nie zbadane wraki .
Pytałem jakich automatów używają .
Do tej pory używali Poseydona i Apeksa .
Ze wzgledu na unifikację sprzętu przechodzą wyłącznie na Apeksa .
Ja mam Apeksa TX100 i AquaLung'a Titan Glacia i chwalę sobie oba.
Oba dobrze sprawują się w zimnej wodzie i zapewniają dobry
komfort oddychania na większych głębokościach.
Na dobrą sprawę możesz przy wyborze kierować się ceną.
Wysłany: 18-07-2003, 23:55
A dokładniej.... mam katalog gdzie Apeks, Aqualung, i Technisub prezentowane są razem (jedna firma) i przypuszczam że to zapewnia przepływ technologii i patentów.
Wysłany: 31-07-2003, 13:20 Re: APEKS czy AQUA LUNG
PORTOS napisał/a:
APEKS czy AQUALUNG ?
Sprawdziłem APEKSY TX40 i TX50 w jeziorach, pod lodem, i w morzach (ciepłe i Bałtyk) - bez zarzutu. Miałem okazję nurkować na AQUALUNGu, ale był z górnej półki, więc pewnie drogi, jak ****** i był trochę lepszy (a może to morze?).
I tak już wybrałeś, więc życzę Ci, żeby Twój sprzęt sprawował się genialnie.
ja z kolei używam automatu sherwood Maximus i też jestem z niego bardzo. zadowolona. Ma bardzo małe opory oddechowe, co prawda nie testowałam go w ekstremalnych warunkach naszych zimnych wód, ale mam paru znajomych, którzy też go używają i to w naszych wodach i bardzo sobie chwalą. Kolega ma go od 2-ch lat i nie zdarzyło mu sie aby go kiedyś zawiódł. Dodatkową zaletą jest 30 letnia gwarancja firmy oraz podczas serwisowania firma zapewnia bezpłatną wymianę zużytych elementów, tak że serwis kosztuje 70 zł. Przy Apeksach cena serwisu, ka słyszałam wynosi ok. 120 zł. Jedyną wada jest wysoka cena przy zakupie - ok 1850 zł.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko