Wiek: 48 Dołączył: 26 Maj 2003 Posty: 31 Skąd: Zduńska Wola
Wysłany: 11-08-2003, 22:51
WolfEeel napisal:
Cytat:
Po drugie zastanawiam sie ilu z nowych nurow urzywajcych twinow zachowuje zasady 1/3, a ilu z nich wysysa butle do zera.
Jesli masz na mysli zasade zostawiania 2/3 gazu jako rezerwy, to zasada ta dotyczy nurkowania jaskiniowego i w ogole nurkowan w zamknietych pomieszczeniach. W nurkowaniu rekreacyjnym, gdzie do powierzchni mamy tylko glebokosc wody, mozna chyba spokojnie zuzywac powietrze w butlach do 50-cio barowej rezerwy.
Przebywam obecnie w Norwegii i rozmawialem dzis z nurkiem, w ktorego sklepie kupilem prawie caly ekwipunek i odradzal mi zakup 15-ki, na rzecz dwoch 10-tek. On jest nurkiem technicznym i na bardzo glebokie nurkowania uzywa twina z 18-tek, na plytsze - twina z 12-tek, mowie o tym, bo do wykonywania plytkich nurow chce on sobie kupic zestaw z dwoch butli 10l, gdyz te dwunastki sa mu za ciezkie.
Gdy polecal mi twina 10l, jednym z argumentow bylo to, ze przy plytszych nurkowaniach zapas powietrza w butlach moge wykorzystac do wykonania dwoch nurkowan.
Wysłany: 12-08-2003, 06:23
Sławek O. napisał/a:
Jesli masz na mysli zasade zostawiania 2/3 gazu jako rezerwy, to zasada ta dotyczy nurkowania jaskiniowego i w ogole nurkowan w zamknietych pomieszczeniach. W nurkowaniu rekreacyjnym, gdzie do powierzchni mamy tylko glebokosc wody, mozna chyba spokojnie zuzywac powietrze w butlach do 50-cio barowej rezerwy.
Slawek, wolnosc Tomku w swoim domku
Ale musze Cie tutaj sprostowac. Zasada 1/3 (lub 2/3 jak kto woli) nie jest tylko i wylacznie praktykowana w nurkowaniach jaskiniowych lub w zamknietych pomieszczeniach. Wywodzi sie od "jaskiniowcow" ale jest tez przyjeta wsrod nurkow rekraacyjnych nurkujacych np. na glebszych wrakach, i wlasnie dla tego zestaw dwu butlowy ma wtedy sens.
Natomiast sam pisales ze jestes poczatkujacym nurkiem, wiec nie zabardzo rozumiem na jakie glebokosci masz zamiar nurkowac?
Ale jesli zdecydowales sie na zakup zestawu dwubutlowego, to i tak moje wypociny Cie nie przekonaja.
Jesli masz na mysli zasade zostawiania 2/3 gazu jako rezerwy, ...
Jeszcze jedno sprostowanie, zasada 1/3 to nie 2/3 gazu na rezerwie tylko
1/3 na zejście 1/3 na wyjscie a 1/3 na nieprzewidziane wypadki i tak jak powiedział Marcin dotyczy to nie tylko nurkować jaskiniowych. Wyobraź sobie że nurkujesz z partnerem i jemu zamarza automat wywalając cały zapas czynnika oddechowego, dziekie temu ze Ty mialeś policzone 1/3 na nieprzewidziane wypadki mozecie spokojnie dokończyć sobie dekompresję i kolega wcale nie musi wyskakiwać na powierzchnię z telefonem w reku i od razu dzwonić do komory.
Marcinie masz rację, przy braku zachowania tej zasady twin staje sie niebezpieczny, ale ja myśląc o początkujących nurkach miałem na myśli siebie (nurkuję od roku, tylko w Polsce i obecnie mam troszkę ponad 50 nurkowań) czyli osoby już troszkę opanowane pod wodą.
Pozdrawiam
Tu sobie sam odpowiedziałeś , bo 10 L 300 bar nie dość że cięzkie , to jeszcz nie zawsze napełnisz do 300 bar .
Temat butli 300 bar został już moim zdaniem wyczerpany .
Pozostał problem twin czy pojedyńcza , ale to może niezależnie w nowym temacie .
Wysłany: 12-08-2003, 08:41
Radol napisal:
Cytat:
Jeszcze jedno sprostowanie, zasada 1/3 to nie 2/3 gazu na rezerwie tylko 1/3 na zejście 1/3 na wyjscie a 1/3 na nieprzewidziane wypadki...
Tak, to mialem na mysli.
Nie rozumiem jednak dlaczego nie zachowanie tej zasady w twinie jest niebezpieczne, a w pojedynczej butli bezpieczne. Twin, to tylko wiecej powietrza rozdzielonego na dwie butle, co jest zaleta, tak mi sie przynajmniej wydawalo. Prosze o sprostowanie, jesli jest inaczej. Ja mam na mysli plytkie (albo glebokie i krotkie , ale to jeszcze nie teraz ) nurkowania bezdekompresyjne. Moze ktos poda przyklad, kiedy w powyzszym profilu, nie zachowanie zasady 1/3 moze byc niebezpieczne?
P.S.
Prosze, nie obrazajcie sie , jezeli czasami zadaje dziwne pytania i wierce dziure w brzuchu, ale jestem poczatkujacy i pytan mam wiele , dlatego zwracam sie do oplywanych, doswiadczonych nurkow.
Witam,
więc jest to oczywiście skrót myslowy, bowiem większość początkujących nurków nie planuje swoich nurkowań a jedynie biorą flaszkę idą pod wodę i wychodzą jak im zostaje 50 bar. Nie ma większego problemu jak masz flaszkę 12 czy 15 l i na dodadek duże zużycie powietrza, ale jeśli na plecach masz już 24 litry to czas od razu ci się wydłuża i masz szanse wpaść w deko. Jeśli nie masz świadomości tego że wpadłeś w deco, albo tego wcześniej nie planowałeś i nie zostawiłeś sobie odpowiedniej ilości gazów na przeprowadzenie bezpiecznej dokompresji to zaczynają się schody.
Problem nie istnieje jeśli każde nurkowanie będzie wcześniej zaplanowane (max gł, max czas i założenie bezdekompresji) w innym przypadku twin zwiększa ryzyko. Wiele razy nurkowałem z ludźmi po OWD, którzy robili ze mną drugiego nurka w danym dniu i po moim pytanie w jakiej są grupie powtórzeniowej stwirdzali, że faktycznie trzeba by było to sprawdzić. Problem polega na tym że stali już w pełnym szpeju w wodzie i właśnie szli na drugiego nurka. Ich nie interesowały żadne plany głębokości czy czasu ich interesowało tylko co zobaczą, rybki, wraczek, ścianka?? Smutne, ale prawdziwe, jest spora grupa ludzi która przy kursie zastosowała zasadę 3xZ.
Masz pytania - pytaj, lepiej pytać teraz niż w momencie kiedy będzie za późno.
Wysłany: 12-08-2003, 09:37
Czesc!
Jest takie fajne zdanie:
"Plan the dive and dive the plan."
Jako P1 nie mam pewnie za wiele do planowania, bo z moimi limitami ciezko zahaczyc o deco (na 12m 192min w/g BH), a powyzej 10m musze nurkowac z bardziej doswiadczonym nurkiem i z nim ewentualnie przygotowac szczegolowy plan nurkowania, ale uwazam, ze mimo to przed kazdym wejsciem do wody powinno sie zastanowic, co sie bedzie w niej robic, jak gleboko i kiedy sie zamierza z niej wyjsc. I co najwazniejsze - trzeba trzymac sie tych przemyslen.
Szukam dobrze wywazonego zestawu, pozwalajacego mi na dluzsze nurkowania w nieglebokich wodach, ale chce miec tez margines na przyszlosc i nie wydawac pieniedzy na kolejny, wiekszy zestaw.
Te rozwazania odbiegaja od glownego tematu, wiec moze poprosze moderatora albo o zmiane nazwy watku, albo o przeniesienie go.
Dzieki, pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Slawek O 13-08-2003, 13:19, w całości zmieniany 1 raz
Hi,
SlawekO, twin 2x10 jest moim skromnym zdaniem optymalnym wyborem na Twoje potrzeby. Pływa się w takim zestawie wygodniej niż w pojedynczej butli, na KAŻDEJ głębokości. Mój 2x10 waży ok 23kg, czyli nie jest tak ciężki. Zapewni Ci lepsza gospodarke gazami. Co do kupna 15l a poźniej przesiadania się na twin, to gorszej rady nie można komyś dać - wywalasz kase na 15l i jakis szmaciany kompensator, pozniej musisz to sprzedac ze strata by kupic nowy zestaw. Lepiej za podobną kwotę kupić zestaw, z którym mozna coś zrobić.
Argument, który ktoś przytoczył że twin jest beee, bo masz za dużo gazu i się możesz wbić w deco, jest w moim odczuciu bez sensu. Nie można traktować zupełnej nieodpowiedzialności i niedouczenia płetwonurka jako argumentu przeciw użyciu twina.
mariusz zarczynski
Wysłany: 13-08-2003, 16:33
nseal napisał/a:
Hi,
SlawekO, twin 2x10 jest moim skromnym zdaniem optymalnym wyborem na Twoje potrzeby.
Zgadzam się. jaćwiczyłem 1x15 l, 1x15 l + pony a teraz mam twinset 2x10 l i jest super.
Problem zaczyna robićsię przy nurkowaniach głębszychg niż 40m, bo tam przydałby się zestaw 2x12
Ogólnie 2x10 O.K. Zdrowe i wygodne.
Pozdrawiam
Wysłany: 13-08-2003, 20:25
Dzieki Mariusz. Jestes kolejna osoba, ktora zamierza lub juz sie przesiadla z wiekszego zestawu wlasnie na 2x10l, co utwierdza mnie w przekonaniu, ze to bedzie naprawde dobry wybor.
Dziekuje za wszystkie rady i pozdrawiam Kolegow.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko