Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Egipt jakie biuro itp???
Autor Wiadomość
OLO Wawa 

Stopień: P2
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-07-2008, 19:12   Egipt jakie biuro itp???

Witam.Przymierzam się do wyjazdu z rodziną do Egiptu.Żona nienurkująca a więc najlepiej wyjazd dwa tygodnie jeden nury drugi odpoczynek z żoną ;)
Nury chętnie z łodzi.W jakie miejsce najlepiej jechać,jakie biuro polecacie z wylotem z W-wy,czy brać all czy HB i inne.Najlepiej żeby żona mogła wypływać ze mną na łodzi,ona się opala ja nurkuje ;)Czy na łodzi jest wyżywienie i napoje w pakiecie nurkowym?I najważniejsze w jakim miesiącu najlepiej jechać aby upał nie zabijał i ludzi było mniej?Czy korzystać z biur podrózy a nurkowania szukać na miejscu czy skorzystać z gotowego wyjazdu np.z centrum nurkowego?Wiele pytań ale nigdy jescze nie byłem..... :rozpacz: Dzieki za podpowiedzi

FotoMiś 

Stopień: starszy respirant
Kraj:
Saudi Arabia

Wysłany: 28-07-2008, 20:04   

OLO Wawa napisał/a:
jakie biuro polecacie z wylotem z W-wy

Jak do tej pory korzystałem z Alfastaru, Sun&Fun i bodajże ScanHoliday - specjalnych różnic między nimi nie zauważyłem, więc chyba biurem nie ma się co za bardzo podniecać. Zakładając, że kupujesz bezpośrednio u operatora a nie u fefnastego z rzedu pośrednika. :)

OLO Wawa napisał/a:
Najlepiej żeby żona mogła wypływać ze mną na łodz

Zapewne nie bedzie z tym problemu aczkolwiek będzie musiała uiścić odpowiednią opłatę za wycieczkę. Szacunkowo jakieś 60% tego, co płaci nurkujący.

OLO Wawa napisał/a:
brać all czy HB

Jeżeli macie zamiar większość dnia spędzić na łódce, czyli do hotelu wrócicie ok g.17, to All Inclusive będzie moim zdaniem wyrzucaniem pieniędzy.

OLO Wawa napisał/a:
Czy na łodzi jest wyżywienie i napoje w pakiecie nurkowym?

A to już zależy od centrum nurkowego, więc będziesz musiał zapoznać się ze szczegółami oferty. Odnoszę wrażenie, że w Hurghadzie przeważnie, co wcale nie znaczy że zawsze, wliczają lunch i napoje do ceny, a w Sharm podają koszt żarcia osobno.

OLO Wawa napisał/a:
w jakim miesiącu najlepiej jechać aby upał nie zabijał i ludzi było mniej

Obawiam się, że ludzi jest mniej właśnie wtedy, gdy upał zabija, czyli czerwiec -wrzesień. :) Osobiście preferuję luty-marzec ale trzeba uważać, by nie trafić na egipskie ferie, bo wtedy w hotelach (tych mniej gwiazdkowych) bywa dość hałaśliwie.

OLO Wawa napisał/a:
Czy korzystać z biur podrózy a nurkowania szukać na miejscu..

Zależy co kto lubi. Jeżeli wybierzesz wersję, że kupujesz hurtem pobyt i nurki to nie musisz kombinować z szukaniem centrum nurkowego ale: a) zwykle kosztuje to drożej; b) jesteś skazany na dość ograniczony wybór który zaproponuje Ci operator; c) płacisz za nurkowania z góry, więc jeżeli dojdziesz do wniosku, że chciałbyś z nurkowania zrezygnować bo np. powietrze w butlach jest nieświeże, jackety zapleśniałe, a zupa za słona, to odzyskanie pieniędzy może być mocno problematyczne.

Samodzielne wygrzebanie centrum nurkowego wymaga niestety troche własnej pracy: wymyślenia sobie pakietu, wysłania maili do centrów, wyszukania w necie opini o nich, wynegocjowania ceny (zwykle istotnie niższej niż pierwsza propozycja, zwłaszcza przy pakietach > 5dni) ale daje Ci miłe złudzenie, że masz nad tym wakacyjnym pandemonium jakąkolwiek kontrolę. :)

Michał

hubert68 

Stopień: ważny ciągły progres
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-07-2008, 20:15   

Ja byłem w Hurghadzie i polecam. Możesz i ponurkować i poodpoczywać, i pojechać na wycieczki do Kairu i Gizy oraz do Luxoru. Odpuść okres czerwiec-sierpień, bo się ugotujecie. Biuro - mogę polecić Alfastar. Bazy - ja dwa razy nurkowałem z Seva i na przełomie września i października płyną z nimi na 7 dni na Safari. Są i inne bazy, osoby znane z forum nawet niektóre prowadzą.
Bazę załatwiaj sam, o ile to możliwe będąc jeszcze w Polsce, po co przepłacać.
Ostatnio zmieniony przez hubert68 28-07-2008, 20:17, w całości zmieniany 1 raz  

alhanna
[Usunięty]

Wysłany: 28-07-2008, 23:28   

OLO Wawa napisał/a:
wyjazd dwa tygodnie jeden nury drugi odpoczynek z żoną

ten drugi tez może być przyjemny, pomyśl o snurkowaniu przy brzegu, na hotelowej rafie. Ale nie w Hurgadzie, bo tu prawie nie ma raf "hotelowych", w każdym bądź razie w porównaniu z Sharm

OLO Wawa napisał/a:
Nury chętnie z łodzi

z brzegu są tylko w Dahab, inne zawsze z łodzi

OLO Wawa napisał/a:
W jakie miejsce najlepiej jechać

zależy co lubisz - Sharm to głównie duże głębie, większość nurkowań robi się w prądzie, sporo dużego zwierza. Hurghada można znależć i to co jest w Sharmie, ale też jest dużo miejsc przypominających basen, albo nurkowanie w akwarium:) jak się nie boisz przepstnej toni pod sobą i prądu to polecam zdecydowanie Sharm

OLO Wawa napisał/a:
jakie biuro polecacie z wylotem z W-wy

bez znaczenia, ja od kilku lat korzystam z Alfa Star

OLO Wawa napisał/a:
brać all czy HB

HB na tydzień kiedy będziecie nurkować, all inkl. na tydzień spędzany w hotelu

FotoMiś napisał/a:
OLO Wawa napisał/a:
Czy na łodzi jest wyżywienie i napoje w pakiecie nurkowym?

A to już zależy od centrum nurkowego, więc będziesz musiał zapoznać się ze szczegółami oferty. Odnoszę wrażenie, że w Hurghadzie przeważnie, co wcale nie znaczy że zawsze, wliczają lunch i napoje do ceny, a w Sharm podają koszt żarcia osobno.

dla mnie niestety mało jadalne, z reguły się kończy problemami żołądkowymi, więc pozostają herbatniki:)

OLO Wawa napisał/a:
w jakim miesiącu najlepiej jechać

zdecydowanie druga polowa września - październik. Już nie tak gorąco, ale dalej ciepło, i jeszcze nie zaczyna się okres mocniejszych wiatrów. Albo maj-I pol. czerwca

OLO Wawa napisał/a:
Czy korzystać z biur podrózy a nurkowania szukać na miejscu czy skorzystać z gotowego wyjazdu np.z centrum nurkowego

zdecydowanie pierwsza wersja, wyjdzie taniej

Jako piewrszy wyjazd, fajny może być Sharm. Pod wodą obojętnie gdzie pojedziesz, wszędzie Ci się będzie podobało. W Sharm jest większy wybór hoteli i mają one lepszy standard niż w Hurghadzie, co nie bez znaczenia jest w przypadku nienurkującej żony. Poza tym, może jej się na łodzi nie spodobać (choroba morska, nuda, towarzostwo arabów nie sprzyja paradowaniu w bikini, szczególnie gdy małżonek na godzinę znika pod wodą i na łodzi zostanie tylko ona). Moim zdaniem również jedzenie hotelowe jest lepsze w Sharmie. Podobnoż oni mają w Egipcie małe "fabryczki" żarcia, hotele kupują od nich gotowce albo półprodukty i we wszystkich hotleach jest to samo jedzenie. Różnice są zauważalne tylko pomiędzy miastami, ale nie między hotelami. Niezaprzeczalną przewagą Sharmu są ładniejsze plaże (drobno kaministe!, trzeba zabrać buty albo kupić na miejscu) i rafy tuż przy brzegu - godzinami można leżeć na wodzie i oglądać rybki:)

Piotrek Ginter 

Stopień: TMX CCR / Instruktor
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-07-2008, 00:38   

alhanna napisał/a:

OLO Wawa napisał/a:
Nury chętnie z łodzi

z brzegu są tylko w Dahab, inne zawsze z łodzi

Niezupelnie.
W Marsa El Alam rowniez przewazaja z brzegu.

OLO Wawa 

Kraj:
Poland

Wysłany: 29-07-2008, 10:48   

Dzieki za cenne rady :marl:

[ Dodano: 29-07-2008, 22:30 ]
No dobra mam jescze jedno pytanie.Powiedzmy ze interesuje mnie Shark lub Hurghada.Jakie bazy fajne tam polecacie i jak ich szukać w Polsce bo jak pisaliście na miejscu jest drożej i warto zapłacic już u nas.Ile wynosi przeciętnie cena pakietu 5 dni?Czy bazy dowożą z hotelu w którym będe czy sam musze organizować sobie dojazd ze sprzętem?W ofercie hoteli często piszą że na terenie hotelu jest juz baza,warto skorzystać czy żdzierstwo?

[ Dodano: 30-07-2008, 18:46 ]
Ok znalazłem Polską bazę Seva,nawiąza.łem kontakt,ceny sympatyczne.Pozdrawiam

busi 

Kraj:
Poland

Wysłany: 31-07-2008, 20:33   

Polecam Colonę w Hurghadzie - pełna profeska, super kadra, fajne łódki, ekstra obiadki nałodzi, a na dodatek bezcenna atmosfera :)
Wróciłem od nich tydzień temu i naprawdę serdecznie polecam.
A jak kupisz sobie wielki Błekit z kuponem promocyjnym to pakiet 5 dni nurkowych bedziesz miał za 110 euro.
Ostatnio zmieniony przez busi 31-07-2008, 20:45, w całości zmieniany 2 razy  

OLO Wawa 

Kraj:
Poland

Wysłany: 01-08-2008, 20:54   

Jak będe na miejscu to zobacze,pomacam...

connan12345 

Stopień: P1
Kraj:
Poland

Wysłany: 01-08-2008, 21:01   

Pozdrów tam Tarka :) w sevadivers :) i nie dziw się haosowi :) to normalne na łodziach nurkowych :D w Egipcie
Za pakiet 10 nurów (5dni) dałem 135USD
... i rozglądaj się po innych łodziach documowanych bo możesz spotkać ... sąsiada :)
Ostatnio zmieniony przez connan12345 01-08-2008, 21:04, w całości zmieniany 2 razy  

kotylozaur 

Stopień: CMAS
Kraj:
Poland

Wysłany: 01-08-2008, 21:57   

connan12345 napisał/a:

A czy w cenie jest też wypożycznie sprzętu? Jak nie to w jakiej cenie byłaby taka przyjemność?

MADRAFi
[Usunięty]

Wysłany: 01-08-2008, 22:02   

Nie sprzet jest liczony oddzielnie.
Zwykle w okolicach $20-25 za komplet - wsszytko od maski po przez automat po pletwy :)
za dzien nurkowy

kotylozaur 

Stopień: CMAS
Kraj:
Poland

Wysłany: 01-08-2008, 22:12   

MADRAFi napisał/a:
Nie sprzet jest liczony oddzielnie.
Zwykle w okolicach $20-25 za komplet - wsszytko od maski po przez automat po pletwy :)
za dzien nurkowy

To jeżeli jeszcze można zapytać, czy posiadanie własnego automatu, pianki i pletw zmniejsza cene? W tym roku szykuje sie pierwszy wyjazd :)

connan12345 

Kraj:
Poland

Wysłany: 01-08-2008, 22:49   

kotylozaur napisał/a:
connan12345 napisał/a:

A czy w cenie jest też wypożycznie sprzętu? Jak nie to w jakiej cenie byłaby taka przyjemność?

w tej cenie miałem wypożyczenie sprzętu... z tym że miałem własną piankę , automat i ABC...

MADRAFi
[Usunięty]

Wysłany: 02-08-2008, 23:12   

No to zalezy.
W centrum z ktorego korzystalem byl cennik na pojedyncze rzeczy oraz za komplet.
Ostatni raz bedac w Egipcie mialem ze soba tylko maske - placilem cene za caly komplet sprzetu.

connan12345 

Kraj:
Poland

Wysłany: 03-08-2008, 00:16   

Przed wyjazdem i tak musisz kupić sobie ABC ( oczywiście możesz sobie i kupić tam ale wiedz że koszt jest znacznie wyższy). Dobrze też mieć własną piankę z dwóch powodów :pierwszy to to że mają różne rozmiary i masz małe szanse by trafić na właściwą, drugi to że .... poprzedni turysta mógł się zlać do tej którą masz zamiar wypożyczyć. Teraz podniesie się lament że głupstwa opowiadam. Ja sam o tym słyszałem ale wiem że się chce sikać jak już jesteśmy daleeeko od kibelka. Wolałem nie ufać poglądom że to co wyżej powiedziałem to głupota. Poszedłem i kupiłem dla siebie długą 3mm piankę. I to był dobry zakup.
Zakup automatu też uważam za dobry pomysł ze względów higienicznych. Widziałem z resztą jak sprzęt jest traktowany to wolę jednak propagować by zakupić przed wyjazdem komplet (Ist,IIst,octopus,wąż LP do IIst,wąż żółty conajmniej 1,5m do octopusa,manometr/konsolę) plus dokręcony wężyk do inflatora. Problem jednak jest tego rodzaju że na początku drogi zaczętej na kursie OWD czy P1 nie mamy bladego pojęcia jaki ten zestaw kupić, czy Aqualunga czy Scubapro czy Mares czy inny? Własny automat jest o tyle ważny że jest tylko nasz i nikt inny nie ma/miał go w japie (przypominam że w Egipcie łapiemy "Zemstę Faraona").
Więc o te "bibeloty nas nie uskubią jakby chcieli kasę za poszczególne części :) ekwipunku.
Jednak jeszcze raz powtarzam że płaciłem tylko 135USD(za 5 dni nurkowych=10 nurkowań) i do tego co już miałem dostałem flaszkę 12L lub 15L i pas z balastem ołowianym. Nic ponad to nie płaciłem ...
Ostatnio zmieniony przez connan12345 03-08-2008, 00:23, w całości zmieniany 2 razy  

busi 

Kraj:
Poland

Wysłany: 03-08-2008, 15:34   

co do cen sprzętu to odwiedzilem kilka sklepów w hurghadzie i sądzę że ceny są nieco niższe niż w Polsce (od 10 do 20%). Jednak kupowanie wszystkiego na miejscu może być problemem - choćby brak rozmiarów.

robertg 

Stopień: poczatkujacy
Kraj:
Poland

Wysłany: 03-08-2008, 15:43   

connan12345 napisał/a:
Własny automat jest o tyle ważny że jest tylko nasz i nikt inny nie ma/miał go w japie (przypominam że w Egipcie łapiemy "Zemstę Faraona").

Tu juz troche przesadziles - nie zdarzylo Ci sie nigdy konczyc nurkowania na czyims octopusie? Albo dzielic sie swoim powietrzem z kims? Moj automat mialo w "japie" przynajmniej kilka osob pod woda ;) Zemsta faraona przenoszona przez automat to tez lekka przesada ;)

Zgadzam sie natomiast, ze zawsze lepiej miec swoj automat i brac go ze soba gdziekolwiek jedziesz nurkowac :)

connan12345 

Kraj:
Poland

Wysłany: 03-08-2008, 16:31   

no dobra... kilka razy swojego octopusa "pożyczałem" pod koniec nurkowania... nie widzę w tym niczego złego :) tylko że mając go nie musiałem się dzielić ... własnym , czarnym drugim stopniem... Nie to że jestem samolubem ale ... niektórzy nie są omnibusami w wiedzy lekarskiej :) ... myślałem że "faraona" też od tego można podłapać :D

OLO Wawa 

Kraj:
Poland

Wysłany: 03-08-2008, 20:17   

Sprzęt cały mam swój ale zastanawiam się czy warto kupować pianke specjalnie na wyjazd bo potem będzie leżeć bezużyteczna.Swoją mam 7 mm ale niewiem czy brać długą czy tylko dociepłacz typu szort 7mm i kaptur czy niezbędny?,no i rekawiczki 5mm czy nie za ciepłe??? :okulary:

alhanna
[Usunięty]

Wysłany: 03-08-2008, 22:03   

OLO Wawa napisał/a:
Swoją mam 7 mm ale niewiem czy brać długą

wez dluga, goraco jest tylko podczas ubierania, pozniej jest ok. Krotka ma to do sibie ze przy kontakcie z rafa nie specjalnie chroni konczyny. Twarde korale sa dość ostre, miękkie często są parzące... Generalnie rafy sie nie dotyka, ale rożnie moze być.

OLO Wawa napisał/a:
rekawiczki 5mm

w Egipcie nie wolno mieć podczas nurkowania rękawiczek

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu