Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Szukam bazy na Gran Canaria - Wyspy Kanaryjskie
Autor Wiadomość
Mieto
[Usunięty]

Wysłany: 04-09-2008, 12:58   Szukam bazy na Gran Canaria - Wyspy Kanaryjskie

Witam,
Czy ktoś zna jakąś dobrą baze nurkową na wyspie z tematu (generalnie na całej wyspie) z której warto skorzystać (np. organizują nurkowania w fajnych miejscach). Podobno istnieje tam jakaś baza prowadzona przez Polaków. Aczkolwiek nie jestem ukierunkwany tylko na bazy z polskimi przewodnikami. Interesuje mnie wszystko.

Byłbym wdzieczny za informacje
Mietek

Marek Majas 

Stopień: KDP/CMAS M2
Kraj:
Poland

Wysłany: 04-09-2008, 14:21   

http://forum-nuras.com/vi...light=hiszpania

Piterek 

Kraj:
Israel

Wysłany: 04-09-2008, 15:55   

Na Gran Canari jest polska baza nurkowa w Taurito

http://www.delphinus.eu/

:pa:

gibber 

Stopień: Wdechowstrzymywacz
Kraj:
Poland

Wysłany: 04-09-2008, 23:04   

Polecam baze Blue Explorers - angielska na plazy Taurito. Mozna wykupic sobie miejsce w kilku hotelach - najblizej plazy (bo wlasciwie na plazy) - Taurito Princess. Coz, dalem nura z Delphinusem i BE, mimo fajnych ludzi z polskiej bazy i ogolnego zaangazowania więcej za podobna kase mozna zobaczyc z anglikami nurkujac z pontonu w najciekawszych miejscach. Nasi rodacy powinni troche popracowac nad organizacja. Wykupywac nurkow na miejscu z Playa De Taurito nie ma sensu, bo najglebiej w przyplywie to 10m i spokojnie mozna wszystko obejzec z powierzchni snorklujac. Pozdrawiam.

Piterek 

Kraj:
Israel

Wysłany: 05-09-2008, 08:31   

gibber napisał/a:
Wykupywac nurkow na miejscu z Playa De Taurito nie ma sensu, bo najglebiej w przyplywie to 10m i spokojnie mozna wszystko obejzec z powierzchni snorklujac.

potwierdzam, a obydwie bazy oddalone są od siebie o jakieś 20 metrów. Natomiast "nasi rodacy", potwierdzam też że bardzo sympatyczni i pomocni w wielu spreawach nie tylko nurkowych, organizują również dalsze wyjazdy w inne części wyspy (podobno można spotkać manty...).
Jak to bywa w tego typu bazach (nie tylko polskich i nie tylko na Gran Canari) są one głównie nastawione na rodzinnych nurków, "trydiving" i szybkie kursy OWD (trzy dni chyba). Ja próbowałem pożyczyć u nich sprzęt i trochę "popływać" z partnurem (obydwaj P2, wypełnione logbooki powyżej 100 nurkowań, ostatnie dwa tygodnie wcześniej) przy plaży na tych 10-12 metrach i nie było szans, 40Euro od osoby i przewodnik. Ale nie mam do nich żadnej pretensji i szanuję zasady, przy czym byli żeczywiście super sympatyczni... :ok2: , a ja nie muszę nurkować przecież wszędzie gdzie jest trochę wody :ping:

Remol 

Stopień: TMX TDI
Kraj:
Brazil

Wysłany: 05-09-2008, 15:37   

Bez apelacyjnie najlepsze nurkowania mialem z Davy Jones Scu ba Diving Centre

http://www.davyjonesdiving.com/default.shtml

BSAC-owskie centrum i nie ma polskojezycznej obsady, ale kto w tych czasach nie mowi choc troche po angielsku ....
Otwarci na propozycje nurkowan do okola Gran Canarii

Zyczliwi, pomocni, fachowcy, swietnie zorganizowani i NIE NACIAGAJA, ja tego nie zauważylem

Gorąco polecam

michaello 

Stopień: Rescue
Wysłany: 15-09-2008, 14:31   

Polecam polską bazę. Chłopaki z Delphinusa odwalają kawał dobrej roboty. Co do nurkowań to dostowują oni nurkowania do poziomu zaawansowania nurków. Mam ponad 200 zalogowanych nurkowań i chłopaki zabrali mnie na nurkowanie na El Cathedral (40 metrów). Niesamowite miejsce. Olbrzymie skalne łuki pod którymi się przepływa robią wrażenie. Raj dla fotografów. Inne ciekawe miejsca w których byłem z nimi to El Cabron (podwodny rezerwat, 30 m) , Sardina (25m) i Caleta (25-30m). Na wiosnę wybieram się jeszcze raz.

Konrad Dubiel 

Stopień: złomiarz
Kraj:
Kazakhstan

Wysłany: 15-09-2008, 14:56   

A te wymienione miejsca daleko od bazy są? Wodą czy lądem?

lolas 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-09-2008, 15:10   

Ceny nurkowań są takie same na całej wyspie. Między innymi dlatego wybrałem polskie centrum. A co do tego że byłem zadowolony z nurkowań z Delphinusem pisałem wcześniej.

michaello 

Stopień: Rescue
Wysłany: 15-09-2008, 15:14   

Nurkowałem z nimi zarówno z brzegu jak i z łodzi. Na El Cabron zawsze nurkuje się z brzegu (rezerwat). Na Cathedral płynie się Ribem. Na Aguinegin (czy jakoś tak ) również z łodzi. Na Sardinie i Calecie byliśmy busem (druga strona wyspy) ale podróż całkiem fajna bo bus klimatyzowany no i widoczki ładne :tak:
Niedaleko bazy są dwa całkiem ciekawe wraki. Wypływaliśmy na nie pontonem z miejscowości obok. Była tam przystań i łatwiej było załadować sprzęt na łódź niż z plaży gramolić się na ponton poprzez falę przybojową.
Ostatnio zmieniony przez michaello 15-09-2008, 15:18, w całości zmieniany 1 raz  

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu