Wysłany: 28-11-2008, 13:59
organizacja bez znaczenia , ale instruktor nie. To jest klucz o ile zdecydujesz sie na kurs.
Ja zdecydowałem, że to co miałbym przeznaczyć na kurs wydam na wyjazdy nad wodę i na basen. Troche teorii, trochę porad innych, własny nurkowy światopoglad i sporo ćwiczeń.
....ale to przeciez przyjemność
Czy są przydatne, w jakimś stopniu na pewno, ale nie nauczysz się wszystkiego podczas 3 czy 4 nurkowań, ktoś kiedyś powiedział że żeby nauczyć się nurkować w Suchym Skafandrze trzeba wykonać w nim minimum 50 nurkowań, chyba się z tym zgadzam.
Zrobienie kursu i zdobycie plastiku ma inny aspekt z którego często ludzie nie zdają sobie sprawy. Jak trafi cię szlag pod wodą w suchym a ty nie masz uprawnień to może się okazać że rodzina nawet ubezpieczenia nie dostanie, to tak jak jeżdżenie autem bez prawa jazdy albo żeby daleko nie szukać nurkowanie na mieszankach na które nie masz uprawnień...
Choć by dlatego warto taki kurs zrobić
niestety nie, albo na szczęście, żyjemy w kraju gdzie firmy ubezpieczeniowe też już liczą kasę i sprawdzają 3 razy zanim komuś coś wypłacą,
Nurkowanie to sport który wymaga formalnych uprawnień wg prawa obowiązującego w tym kraju, jeżeli się do tego nie stosujemy robimy to na własną odpowiedzialność...
A myślisz że dlaczego wypożyczający suchy skafander wymaga licencji ? Żeby nie brać odpowiedzialności na siebie...
Mój instruktor kiedyś powiedział "Suchy Skafander to urządzenie które zapewni ci komfort termiczny pod wodą...Ale może cię zabić" - zrób kurs
Wiek: 49 Dołączył: 08 Mar 2006 Posty: 1731 Skąd: Warszawa
Wysłany: 28-11-2008, 14:40
Kula napisał/a:
niestety nie, albo na szczęście, żyjemy w kraju gdzie firmy ubezpieczeniowe też już liczą kasę i sprawdzają 3 razy zanim komuś coś wypłacą,
Znam akurat pewną firmę tego typu i nie jest tak do końca że jedynie o co dba to kasa i nie wypłacanie odszkodowań - jednak różne są sytuacje w życiu a prawo polskie logiczne na pewno nie jest - kurs tego typu nie jest wielkim wydatkiem w porównaniu z całością nakładów jakie idą na nurkowanie - więc kto lubi dmuchać na zimne to czemu nie...
Wysłany: 28-11-2008, 14:46
fakt, nasze "przepisy" i ich interpretacja jest nieobliczalna.
Tak na marginesie, sa kursy w których od początku uczy sie w suchym i nie ma takich specjalności jak "pływanie w suchym", rownie dobrze można się przywalić czy ma sie uprawnienia na twina czy czarne płetwy..
Wysłany: 28-11-2008, 14:57
Seb. napisał/a:
Tak na marginesie, sa kursy w których od początku uczy sie w suchym i nie ma takich specjalności jak "pływanie w suchym", rownie dobrze można się przywalić czy ma sie uprawnienia na twina czy czarne płetwy..
Owszem, jednakże na twina czy czarne płetwy nie ma kursów dedykowanych - a na suchy skafander jest.
Nurkowanie to sport który wymaga formalnych uprawnień wg prawa obowiązującego w tym kraju, jeżeli się do tego nie stosujemy robimy to na własną odpowiedzialność...
A myślisz że dlaczego wypożyczający suchy skafander wymaga licencji ? Żeby nie brać odpowiedzialności na siebie...
Kula - podaj proszę konkretny przepis prawa obowiązującego w Polsce wg którego żeby nurkować w suchym skafandrze niezbędna jest 'licencja'.
Ostatnio zmieniony przez Konrad Dubiel 28-11-2008, 15:07, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 28-11-2008, 15:34
styx napisał/a:
Owszem, jednakże na twina czy czarne płetwy nie ma kursów dedykowanych - a na suchy skafander jest.
Seba, no właśnie bo sa organizacje które maja taki kurs i takie które nie mają. Idąc tym tropem co jest gdy wypadek był przy robieniu zdjęć pod wodą ? Jest taki kurs dedykowany..
To tak na zakończenie tej polemiki
Sorry Konradzie,
Ja nie bawie się w udowadnianie kto ma rację i gdzie to jest napisane - bez obrazy, jak zauważyłeś nie przytaczam również nigdzie przepisu o tym że aby trzeba było uprawiać płetwonurkowanie samemu sobie dla samego siebie - czytaj pakowanie się ze sprzętem do wody - wymagane jest jakieś formalne szkolenie wg litery prawa. Nie jestem świadom czy gdzieś taki zapis jest, każdy może kupić sprzęt i robić z nim co chce. Nie spotkałem się żeby ktoś pytał o licencje jak kupujesz maskę, twina czy suchego.
Ja odwołałem się do instytucji jakimi są ubezpieczenia i tu możesz sprawdzić w swojej polisie, ja w swojej (DAN) mam napisane mniej więcej tyle że jak odwalę coś poza moimi uprawnieniami oraz wyszkoleniem to oni tego nie pokrywają. Sprawdź warunki swojej polisy AC czy OC na samochód, jeżeli jeździsz pod wpływem alko, zapomnij o ubezpieczeniu, jeżeli nie masz ważnego przeglądu sytuacja może być podobna, w stanach są Agencje które nie wypłacą ci odszkodowania jeżeli przekroczysz dopuszczalną prędkość.
Chcesz przepisów prawnych poszukaj, mi wystarczy na tym etapie zdrowy rozsądek. Nurkowanie na OC czy w Suchym nie jest tak uregulowane jak zakup np RB (odwołując się do twojego Avataru).
Koniec bicia piany...
Pozdrawiam wszystkich w suchych i bez.
PS
Dla uczestników tego wątku do tego miejsca kurs suchacza za pokrycie kosztów, zainteresowanych na priva.
Wysłany: 28-11-2008, 15:47
styx napisał/a:
jest taki a PSAI - kto go nie ma ma nie wazne ubezpieczenie
Twin Set Diver
Kurs przeznaczony dla osób chcących wydłużyć czas nurkowania na większych głębokościach poprzez oddychanie z podwójnej butli o większej pojemności -twin set.
CENA KURSU: 400 pln + 100 pln licencja + 70 pln manual
Wysłany: 28-11-2008, 15:56
Judas napisał/a:
styx napisał/a:
jest taki a PSAI - kto go nie ma ma nie wazne ubezpieczenie
Twin Set Diver
Kurs przeznaczony dla osób chcących wydłużyć czas nurkowania na większych głębokościach poprzez oddychanie z podwójnej butli o większej pojemności -twin set.
CENA KURSU: 400 pln + 100 pln licencja + 70 pln manual
Ja odwołałem się do instytucji jakimi są ubezpieczenia i tu możesz sprawdzić w swojej polisie, ja w swojej (DAN) mam napisane mniej więcej tyle że jak odwalę coś poza moimi uprawnieniami oraz wyszkoleniem to oni tego nie pokrywają.
To przeczytaj uważnie swoją polisę. Uprawnienia nie mają żadnego związku z ewentualnym wykluczeniem odpowiedzialności DAN.
Kula napisał/a:
Sprawdź warunki swojej polisy AC czy OC na samochód, jeżeli jeździsz pod wpływem alko, zapomnij o ubezpieczeniu, jeżeli nie masz ważnego przeglądu sytuacja może być podobna, w stanach są Agencje które nie wypłacą ci odszkodowania jeżeli przekroczysz dopuszczalną prędkość.
To o czym piszesz jest uregulowane albo prawnie albo umową z ubezpieczycielem.
A mowa jest o obowiązkowych kursach na suchy skafander.
Z czego ten OBOWIĄZEK wynika?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko