Wysłany: 06-01-2009, 13:47 Telefonowanie z Egiptu karta SIM z Vodafone
Wyjeżdżającym do Egiptu mogę pożyczyć kartę SIM Vodafone.
W ten sposób ja nie będę musiał kupować następnego startera a osoba, której wypożyczę kartę zapłaci tylko za doładowanie.
Jestem z Warszawy i tak byłoby najprościej, ale zawsze mogę wysłać pocztą.
Nie ulega wątpliwości, że telefonowanie z Egiptu czy wysyłanie SMS ów jest dużo tańsze, jeżeli robi się to używając karty SIM miejscowego operatora telefonii komórkowej, niż z przywiezionego telefonu z Polski. Nie wspomnę o kosztach, jeżeli ktoś zapomniał wyłączyć pocztę głosową. Nie trzeba odbierać nie chcianych telefonów i tak dalej. Ponadto zawsze na rachunku mam jakieś dodatkowe opłaty. Zalet takiej opcji jest wiele, nie będę ich wszystkich wyliczał
Ja to robię tak:
Zostawiam swój podstawowy telefon w Polsce z informacją na poczcie głosowej kiedy będę osiągalny. Normalnie mam wyłączoną pocztę głosową. Jeżeli ktoś musi zawsze można zabrać jakiś dodatkowy telefon (lub samą kartę SIM) np. POP. Koś w Polsce zawsze może go doładować w razie potrzeby.
Bohdan
projekt4x4@post.pl
Ech, szkoda że nie pisałeś wcześniej
Znajomy wrócił niecały tydzień temu z Egiptu i okazało się, że nie do wszystkich sieci lokalnych dochodzą wysyłane SMS, kupno SIM w lokalnej sieci rozwiązało problem.
witam,
dla wszystkich którzy chcą TYLKO nawiązywać
a nie odbierać telefony za granicą (np. Egipt)
polecam następujące rozwiązanie
przed wyjazdem zakładamy konto VOIP
(osobiście polecam na Betamaxie - VoipDiscount)
cena aktualnie chyba ok 5 € na 3 miesiące
a następnie po przybyciu do innego kraju
udajemy się do kafejki internetowej
płacimy jakieś grosze za godzinkę
i po zalogowaniu na swoje konto
dzwonimy prawie do woli na tel stacjonarne
w 42 krajach w tym do Polski
(300 min tygodniowo potem naliczają jakieś grosiki)
na komórki naliczają minimalną taryfę od razu
Andrz3j
witam,
dla wszystkich którzy chcą TYLKO nawiązywać
a nie odbierać telefony za granicą (np. Egipt)
polecam następujące rozwiązanie
przed wyjazdem zakładamy konto VOIP
Andrz3j
Powiem więcej wystarczy, że dany kraj ma nr dostępowy VOIP a hotel Wi-Fi, lub telefonia ma 3G to rozmawiasz ile chcesz ze swojej komórki. Oczywiście z telefonów, które mają odpowiednie opcje.
Tak pięknie, że piękniej być nie może. Taka jest teoria a jak to wygląda w praktyce.
Byłem kilka razy w Egipcie i może jest to do zrealizowania na północy. Korzystałem na północy z kawiarenki internetowej, żeby ściągnąć pocztę i nie były to jakieś duże pieniądze. Nie wiem jaka była prędkość Internetu, ale dało się przeżyć. Mój tok rozumowania był taki sam jak kolegi brunere27.
Przed wyjazdem założyłem konto VOIP. Na początku okazało się że Egipt nie ma konta dostępowego. Na wszelki wypadek dodatkowo zabrałem ze sobą bramkę VOIP (urządzenie) – może uda się ją podłączyć w kawiarence Internetowej. W ofercie hotelu **** był Internet przez 24h. I tak wyposażony poleciałem do Safagi.
Hotel bardzo dobry nowoczesny, jeszcze w budowie, a nim centrala telefoniczna ręczna z obsługą - zabytek. Internet po linii telefonicznej modem - kolega próbował połączyć się na Skype – nie dało się. Cena za godzinę takiego Internetu 25 USD za godzinę. Za bardzo krótkie połączenie lokalne telefonicze zapłaciłem 2 USD. O kawiarence Internetowej w Safadze można zapomnieć, przynajmniej ja takiej nie spotkałem. Pełna porażka, w końcu kupiłem starter Vodafone. SMS do Polski około 30 gr. Poza tym jest różnica pomiędzy bieganiem do kawiarenki Internetowej, lub jazda z hotelu do centrum a posiadaniem przy sobie taniego mobilnego telefonu. Dodatkowo w razie potrzeby można wykonać tanie połączenie lokalne.
Nie chcę nikogo przekonywać do tego rozwiązania, chciałem tylko podzielić się swoimi doświadczeniami odnośnie bramki VOIP w egipskich realiach przynajmniej na południu.
[ Dodano: 08-01-2009, 18:09 ]
PS
Jeżeli chodzi o bramki VOIP to można sprawdzić ceny i mozliwości na InTelConnect
Do kompletu pozwolę sobie dorzucić jeszcze jedną możliwość obniżenia kosztów: zamiast kupowania lokalnego prepaida można włożyć do komórki kartę typu Global SIM, umożliwiającą uniknięcie opłat roamingowych niezależnie od miejsca przebywania, co jest korzystne zwłaszcza dla osób, które bywaja w wiecej niż jednym obcym kraju.
Plusy dodatnie:
+ cena startera podobna do lokalnego prepaida (karta SIM + czasem jakiś limit początkowy) circa 20-30 EUR
+ połączenia wychodzące porównywalne z lokalnymi prepaidami (np w 'mojej' sieci minuta połączenia EG PL to ~1.60pln)
+ zwykle brak opłat za poł. przychodzące (w mojej ponad 60 państw, w tym EG i cała EU)
+ zwykle dłuższa ważność karty/środków (ja mam 15 m-cy, a bywają i ważne bezterminowo)
+ dostawców jest sporo, więc można, w ograniczonym zakresie, sobie wybrać kraj, w którym ma być telefon (np. numer z PL, DE, UK..)
Plusy ujemne:
- połączenia wychodzące są nawiązywane metodą call-back, co nie wszystkim musi się podobać
- koszt SMS ~ minuta rozmowy z krajem docelowym
- połącznia lokalne nie są tańsze niż zagraniczne
- transmisja danych, aczkolwiek technicznie możliwa, oznacza finansowe samobójstwo .
Dla osób, które wyjeżdżają wyłącznie do jednego kraju, albo zależy im na transmisji danych czy tanich połączeniach lokalnych zapewne korzystniejsza będzie miejscowa karta, ale dla intensywniej podróżujących już niekoniecznie. No i przede wszystkim, zważywszy ponad roczny termin ważności powyższych wynalazków, nie trzeba martwić się o doładowania co parę miesięcy i oddawać w obce ręce SIM'a.
Michał
Ostatnio zmieniony przez FotoMiś 08-01-2009, 21:53, w całości zmieniany 1 raz
Jako pomysl z innej beczki :
- telefon/smartfon komorkowy z WiFi (testowalem na Nokia E51)
- wgrywamy Fring'a (klient VOIPa - obsluguje miedzy innymi protokol Skypea)
- wykupujemy usluge Skype-out
- szukamy darmowej sieci WiFi (hotel. kawiarenka)
- dzwonim Skype->Skype za free
- Skype->stacjonarne&komorki za 0.017 Eur do wiekszosci krajow (pelen cennik http://www.skype.com/intl/pl/prices/callrates/)
Jako pomysl z innej beczki :
- telefon/smartfon komorkowy z WiFi (testowalem na Nokia E51)
- wgrywamy Fring'a (klient VOIPa - obsluguje miedzy innymi protokol Skypea)
- wykupujemy usluge Skype-out
- szukamy darmowej sieci WiFi (hotel. kawiarenka)
- dzwonim Skype->Skype za free
- Skype->stacjonarne&komorki za 0.017 Eur do wiekszosci krajow (pelen cennik http://www.skype.com/intl/pl/prices/callrates/)
Tak, jest to najlepsza opcja, tylko, że nie wszędzie dostępna.
Jak wygląda to W Safadze napisałem wyżej.
Może ktoś mi odpowie, może ktoś wie.
Mam telefon w Orange PL, zabieram telefon do Egiptu i kupuję sobie Egipskiego Prepaida następnie chciałbym przekierować rozmowy oraz sms'y przychodzące na Orange PL na kartę Egipską.
Czy takie coś da się zrobić?
wtedy będziesz płacił za połączenia w roamingu na nr w Egipcie czyli zagraniczny. Podwójny koszt
ptja [Usunięty]
Wysłany: 27-01-2013, 22:05
Być może przekierowanie wykonane w Egipcie trafi do PL i zapłacisz tylko za połączenie międzynarodowe orange-EG, ale bezpieczniej chyba przekierować na egipski numer jeszcze zanim telefon opuści polską sieć.
Być może przekierowanie wykonane w Egipcie trafi do PL i zapłacisz tylko za połączenie międzynarodowe orange-EG, ale bezpieczniej chyba przekierować na egipski numer jeszcze zanim telefon opuści polską sieć.
Tak czy inaczej będzie płacił jakby z PL dzwonił do Egiptu za każde połączenie z jego nr w Orange
Wiek: 51 Dołączył: 10 Mar 2002 Posty: 7224 Skąd: Nürnberg/RFN
Wysłany: 27-01-2013, 22:15
Zalezy jak przekierujesz:
1.) W najgorszym wypadku placisz Ornage za odebrana odebrana rozmowe w Egipcie + rozmowe z Egiptu do PL + rozmowe z PL do Egiptu przekierunkowanie warunkowe (nieodebrana rozmowa lub telefon poza zasiegiem).
2.) W najlepszym placisz za rozmowe z PL do Egiptu przekierowanie bezwarunkowe (opcja przekieruj zawsze).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko