Głównym celem organizacji IANTD jest przygotowanie i wyszkolenie osób świadomych swoich działań, chcących rozpocząć swoją przygodę z nurkowaniem bądź rozwijać swoje umiejętności. Są to podstawowe elementy rozwoju kompetentnych nurków, potrafiących w pełni cieszyć się z nurkowania sportowego i technicznego. Nie będziemy pisać i przekonywać tu o tym iż pod wodą istnieje przepiękny świat zupełnie inny niż ten który znamy. To jest oczywiste. Założeniem IANTD nie jest opowiadanie o pięknie tego sportu a przygotowanie każdego kto chce go uprawiać do bezpiecznego przebywania w środowisku wodnym.
PADI
Pierwszą rzeczą jaką musisz wiedzieć zanim podejmiesz decyzje o nauce nurkowania jest to, że nie wymagamy od Ciebie abyś umiał pływać. Najważniejsze abyś się nie bał wody i stosował się do naszych wskazówek. Dyscyplina u nurków to podstawa. W zamian my pokażemy dlaczego nurkowanie jest najlepszą zabawą.
to taka mini charakterystyka obu organizacji ...
jeżeli chcesz i jesteś zdecydowany na nurkowanie wybierz IANTD (bardzo solidne i mocne podstawy) jak nie idź do Padi będzie łatwiej ale i będziesz mniej wiedział i umiał i masz w zasadzie gwarancje zdanego egzaminu .
osobiście polecam kurs open water nitrox diver w iantd ... jest nieźle
Z wlasnego doswiadczenia moge zgodzic sie z wczesniejszymi wypowiedziami. WAZNY JEST INSTRUKTOR A NIE ORGANIZACJA.
Mnie istruktor na pierwszych zajeciach zapytal chcesz nurkowac czy tylko posiadac plastik. Moja odpowiedz byla nurkowac a potem tylko pomocy bo juz padam.
Dowiedzialm sie rowniez ze kazdy nurek to tragaz, a nie kazdy tragaz to nurek.
Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 18-02-2009, 00:52
grzegorz napisał/a:
czytając twoje posty na innym forum i śledząc działania, wolałbyś,żeby trendy było GUE.I wtedy nie byłoby niestety?
Grzegorz ponieważ ostatnio większość szkoleń odbywamy z Jackiem razem, uwierz nie parzymy na organizację a nawet na to czy dostaniemy jakikolwiek plastik. Za to patrymy na instruktora(rów) i co możemy skorzystać. Jackowi, myślę, chodzi o to, że organizacja, która staje się modna i popularna ma spore szanse by w szybkim tempie skonsumować tą popularność idąc na masówkę, czyli siłą rzeczy obniżając standardy. Co do GUE, to pod względem ilości przeszkolonych płetwonurków, tak w Polsce, jak i na świecie pozostaje wciąż organizacją "niszową", więc póki co szanse na pójście opisaną powyżej drogą ma niewielkie. A Jacek bardzo szanuje IANTD, stąd chyba jego niestety.
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 18-02-2009, 05:41
Hubert: sam bym tego lepiej nie ujął IANTD skupia wielu bardzo dobrych instruktorów, doskonałych nurków, wyrobiło sobie pozycję w górnych okolicach górnej półki. Niestety, ciągną tu też tacy, dla których poniższe nie jest całkiem oczywiste:
Milkacz napisał/a:
Głównym celem organizacji IANTD jest przygotowanie i wyszkolenie osób świadomych swoich działań, chcących rozpocząć swoją przygodę z nurkowaniem bądź rozwijać swoje umiejętności. Są to podstawowe elementy rozwoju kompetentnych nurków, potrafiących w pełni cieszyć się z nurkowania sportowego i technicznego.
I potem mamy bełkot, że tego, czy owego w standarcie nie ma (o kompletnej nieznajomości już nie wspomnę), więc nie jest wymagane, itp. perełki. Wystarczy poczytać wyżej, choćby back kick: po co uczyć?
Ostatnio zmieniony przez jacekplacek 18-02-2009, 05:49, w całości zmieniany 1 raz
Wiek: 51 Dołączył: 16 Lis 2004 Posty: 1015 Skąd: tu wziąć na jacht?
Wysłany: 18-02-2009, 07:26
kalel napisał/a:
Od jakiegoś czasu noszę się z chęcią rozpoczęcia kursu nurkowego.,
kalel napisał/a:
Padi jest masowy...i że uczą tam pływać na "konika"
kalel napisał/a:
IANTD, który ... jest o niebo lepszy i faktycznie uczy nurkowania a nie zabawy w wodzie.
Tomku. Przede wszystkim co Ty bys chcial w tej wodzie robic? Jesli nurkowanie nie mialo by Ci dawac frajdy to moze daj sobie spokoj zanim wywalisz w ta impreze kupe kasy i po paru latach dojdziesz do wniosku ze to wszystko o kant dupy. Chyba ze masz silna motywacje, chcesz miec z tego kase, a moze poprostu nie wiesz czy Ci sie spodoba ale to teraz takie modne. W takiej sytuacji polacalbym na poczatek intro. Jesli Ci sie spodoba zacznij szukac instruktora, jesli nie... zostanie Ci duuuuzo kasy na browary
Wiek: 49 Dołączył: 08 Mar 2006 Posty: 1731 Skąd: Warszawa
Wysłany: 18-02-2009, 10:28
jacekplacek napisał/a:
I potem mamy bełkot, że tego, czy owego w standarcie nie ma (o kompletnej nieznajomości już nie wspomnę), więc nie jest wymagane, itp. perełki. Wystarczy poczytać wyżej, choćby back kick: po co uczyć?
Jak instruktor nie zna standardów to słabo...ale co do nauki back-kicka na OWD - można to i inne umiejętności w kurs wtłoczyć i to nie jest pytanie "po co" tylko "czy już na to pora" na danym poziomie rozwoju umiejętności szkolonej osoby.
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 18-02-2009, 10:37
styx napisał/a:
"po co" tylko "czy już na to pora" na danym poziomie rozwoju umiejętności szkolonej osoby
Nie tak dawno dostałem na to podwójną odpowiedź: instruktora i wniosek własny. Wystarczy sobie odpowiedzieć na pytanie, czy po OWD należy posiadać normalny trym i pływalność. W sumie, nie pisałbym nic w tym wątku, gdybym został tego nauczony na początku. Ale ja robiłem pierwsze szkolenie w innych czasach i nie mogę mieć do nikogo pretensji. Obecnie, nie nauczenie takich podstaw uważam za naciąganie. A po kilku stopniach w górę, przykrość jest jeszcze większa.
Wiek: 49 Dołączył: 08 Mar 2006 Posty: 1731 Skąd: Warszawa
Wysłany: 18-02-2009, 10:56
jacekplacek napisał/a:
Wystarczy sobie odpowiedzieć na pytanie, czy po OWD należy posiadać normalny trym i pływalność.
"Normalny" należy posiadać. Ale należy zróżnicować co jest "normalne" na poziomie OWD a co na poziomie tmx. Tutaj wchodzi określenie "poziom satysfakcjonujący instruktora" i zapewne jest on różny w zależności od instruktora.
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 18-02-2009, 11:17
styx napisał/a:
Tutaj wchodzi określenie "poziom satysfakcjonujący instruktora" i zapewne jest on różny w zależności od instruktora.
5m, zawis, kontrola sprzętu, s-drill: nie wiele potrzeba do satysfakcji, prawda?
5m, zawis, kontrola sprzętu, s-drill: nie wiele potrzeba do satysfakcji, prawda?
no to masz to w IANTD,beck kika tu nie widzę.Ponadto nie przesadzajmy z tymi dodatkowymi umiejętnościami na OWD bo dojdziemy do absurdu,ze nie będziemy mieli czego uczyć na pozostałych poziomach,a i tak nurek nie będzie umiał wykorzystać tych rzeczy.
Ponadto nie przesadzajmy z tymi dodatkowymi umiejętnościami na OWD bo dojdziemy do absurdu,ze nie będziemy mieli czego uczyć na pozostałych poziomach,a i tak nurek nie będzie umiał wykorzystać tych rzeczy.
Zwlaszcza, ze grubo ponad polowa osob konczacych OWD nurkuje raz w roku w Egipcie (lub innym cieplym miejscu)
Generalnie szkoli instruktor nie federacja, więc niezależnie na jaką federację padnie twój wybór, jakość twojego wyszkolenia będzie zależna od instruktora.
Oprócz instruktora i standartów ja bym się jeszcze zastanowił nad tym jak zarządzana jest dana organizacja, bo mnie osobiście wkur.... iantd z tym swoim ciagłym brakiem jakichś tam materiałów szkoleniowych, błędami na kolejnych plastikach (choćby w dacie urodzenia) oraz bardzo często bezsensownymi pytaniami w testach - takimi na które nie ma odpowiedzi. IANTD to wg mnie czeski film jesli chodzi o zarządzanie organizacyjne. Ja miałem to szczęście że chociaż trafiłem na konkretnego instruktora ale tym nie mniej nie nawidzę takiej partyzantki, zuchy za komuny były lepiej zorganizowane
Miły Maciej, szanowny kolego zapewniam ze materiały sa ... owszem moze nie tak kolorowe jak w Padi ale czy o to chodzi? Zwroc takze uwage ze plastiki z Czech przychodza po 5 dniach i nawet jak sa bledy nie ma problemu z wymiana.
Nie chcialem wdawac sie w ta dyskusje jednak musze spytac o to pytanie (testowe) bez odpowiedzi, szczerze chcialbym je poznac.
Swoja droga w nurkowaniu jak w boksie federacji jest duzo, kazdy moze zostac mistrzem w swojej... Wybor jest o tyle istotny ze konfrontacja to kwestia czasu i niestety czesto KO(knock-out)jest nieuniknione.
Nowe plastiki może i szybko przychodzą ale duplikaty już nie (już prawie pół roku i nic) - to właśnie przelało u mnie czarę goryczy i własnie dlatego się wkurzyłem.
Masz racje Andrzej - materiały nawet nie są niezbędne, bo i tak do tematów dla mnie interesujących docieram "bez przymusu" zwyczajnie czytając książki; bezsensowne pytania - rozumiem, błąd w tłumaczeniu; ale juz brak jakiejś bazy danych, żeby normalnie zweryfikować swoje dane chociażby (czy odzyskać plastik:) to już amatorszczyzna.
Ja po prostu jak wstępuje do jakiejś organizacji to lubię się z nią identyfikować choć trochę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko