Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Nurkowanie zawodowe
Autor Wiadomość
Mandaryn 

Kraj:
Poland

Wysłany: 22-02-2009, 11:53   Nurkowanie zawodowe

Witam wszystkich.

Nurkowałem tylko raz w życiu podczas swojego niedawnego pobytu w Egipcie (byłem może z 4-5 metrów pod wodą na sprzęcie kolegi) . Oczywiście łatwo tam złapać bakcyla i powiedzieć sobie - tak, to jest to co chcę robic w życiu.

Ale jako człowiek już dorosły i swiadomy zdaję sobie sprawę że do umiejętności nurkowania szczególnie jeśli miałoby się to robić zawodowo, nie przychodzą łatwo i potrzeba czasu, cięzkiej pracy, samozaparcia i przede wszystkim bardzo dobrego stanu zdrowia.

Postanowiłem jadnak spróbować.
Zacząłem od kompleksowych badań lekarskich na nurka zawodowego, aby przekonac się czy mój stan zdrowia w ogóle pozwoliłby mi na nurkowanie zawodowe.
Jak się okazało badania wyszły bardzo dobrze, na 30 metrach w komorze równiez nie miałem żadnych problemów.

Moją sytuacje można zcharakteryzowac następująco:
1. wiążę swoje myśli i chęci z nurkowaniem zawodowym
2. obecny stan zdrowia pozwala mi dążyc do postawionego sobie celu
3. niestety nie mam nawet P1 nie wspominając o P2 czy innych certyfikatach nurkowania rec... ba nie mam nawet ABC.

Uważam że wszystko należy robić "z głową" dodatkowo słuchając rad osób juz doświadczonych w temacie, stąd kieruje pytania do Was.

Mamy miesiąc luty. W marcu lub w maju mozna zrobić kurs nurka zawodowego.

Chcialbym poznac Wasze opinie i sugestie dot. wszelkich czynności, działań i opcji, które powinienem podjąć, żeby krok po kroku przygotować się do tego. Czy w ogóle jest to mozliwe aby podejść do tego kursu tak szybko?
Chcę potraktowac to powaznie, i chcę być odpowiednio przygotowanym.
Nie mam zamiaru robić nic "po łebkach" i nie poznac jakiś istotnych informacji bądź nie douczyć sie. Zależy mi na rzetelnym, bardzo dokładnym i bezpiecznym podejściu do tematu.

Bedę Wam bardzo wdzięczny za wszelka pomoc.
Pozdrawiam

Padre-Kris 

Stopień: P1- ale się rozwijam
Kraj:
Poland

Wysłany: 22-02-2009, 13:22   

Witaj!
zajrzyj tu!
http://www.divetrek.com.p...der=asc&start=0

Mandaryn 

Kraj:
Poland

Wysłany: 22-02-2009, 13:33   

Juz to czytałem ale dzięki :)

Chirurg 

Stopień: D-Diver MCCR -> E
Kraj:
Austria

Wysłany: 05-03-2009, 11:05   

Po pierwsze

:tam: http://www.oszgm.com/kwalifikacyjne13.htm

Po drugie

:tam: http://www.explorer.gdyni...20zawodowe.html

Powodzenia

grzegorz 

Stopień: instruktor IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 05-03-2009, 12:01   

a zrobiłeś rozeznanie,czy po skończonym kursie,na nurka III klasy,bez doświadczenia,z wydanymi dużymi pieniędzmi,będziesz miał możliwości zarobkowania i zdobywania doswiadczenia potrzebnego do szukania bardziej intratnych zleceń w przyszłości?To jest mocno specyficzna branza,i wydaje mi się,ze to moze nie być łatwe.

I 

Stopień: P2
Kraj:
Poland

Wysłany: 05-03-2009, 12:52   

Warto jest tez zdac sobie sprawę, że zwykle
nurkowanie rekreacyjne do zawodowego ma się mniej więcej tak,
jak leżenie na połoninie z widokiem na "łowiecki", do pracy w rzeźni.. ;)

P.
I

piotrkw 

Stopień: DM
Kraj:
Poland

Wysłany: 05-03-2009, 13:15   

Mandaryn napisał/a:
Nurkowałem tylko raz w życiu podczas swojego niedawnego pobytu w Egipcie (byłem może z 4-5 metrów pod wodą na sprzęcie kolegi) . Oczywiście łatwo tam złapać bakcyla i powiedzieć sobie - tak, to jest to co chcę robic w życiu.

"I" ma rację , spróbuj może jeszcze raz pożyczyć sprzęt od kolegi i wejść np. do basenu Mariny w Gdańsku( Motława koło Muzeum Morskiego). Też na 4 m. I wtedy zobaczysz czy złapiesz "bakcyla"( w takich warunkach przyjdzie Ci pracować a pewnie i w gorszych) a może zaoszczędzisz trochę pieniędzy?
Nie odbieraj tego negatywnie , nie chcę Cię zniechęcać ale......
Zapytaj może TomkaR bo to chyba jedyny profesjonalista ( w pełnym tego słowa znaczeniu) na tym forum.

Pozdrawiam Piotr

TomekR 

Stopień: emeryt
Kraj:
Micronesia

Wysłany: 05-03-2009, 23:38   

piotrkw napisał/a:
Zapytaj może TomkaR

Ja juz praktycznie wszystko na ten temat powiedzialem. Wydaje mnie sie, ze byloby lepiej, gdybys rozpoczal od nurkowania rekreacyjnego i jezeli to ci sie spodoba poszedl dalej w kierunku nurkowan komercyjnych. Jezeli bedziesz sobie dobrze radzil na kursie, popros instruktora o urozmaicenie cwiczen np z "slepa maska". Zrob nurkowania na wodach otwartych, jak najszybciej w sezonie, kiedy woda jest jeszcze zimna. Jak napisano wyzej sprobuj zanurkowac w wodzie o ograniczonej widocznosci. Oczywiscie sa szkoly zawodowe, w ktorych "uprzednie doswiadczenie nurkowe" nie jest wymagane, ale takie instytucje nie wspominaja rowniez, ilu takich nie doswiadczonych studentow, po oplaceniu kursu i kilku zanurzeniach basenowych, rezygnuje z kariery nurka po pierwszym nurkowaniu w warunkach troche przypominajacych, te napotykane w rzeczywistosci.
To, co spotkales w Egipcie - przejzysta, ciepla woda, w nurkowaniu zawodowym sie nie zdarza. No.. moze po za wyjatkiem cieczy chlodzacych reaktorow atomowych.
pzdr
Tomek

Suhy 

Stopień: OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-04-2009, 15:02   

Jeżeli Mandaryn wybierze kariere instruktora - opiekuna grup nurkowych w krajach takich jak Egipt, to będzie miał okazję pracować zawodowo pod wodą w warunkach tropikalnego akwarium. Niekoniecznie trzeba od razu posługiwać się palnikiem i ciąć rury w wodzie o przejrzystości 30 cm i temperaturze 4 stopni.

Andrzej Kosko 

Stopień: ten sam ,co przedtem
Kraj:
Poland

Wysłany: 30-04-2009, 23:18   

Suhy napisał/a:
Jeżeli Mandaryn wybierze kariere instruktora - opiekuna grup nurkowych

....to sól do chleba nie zarobi
Suhy napisał/a:
Niekoniecznie trzeba od razu posługiwać się palnikiem

raczej koniecznie-plus jeszcze pare innych umiejetności.
I do tego zarobki (w Polsce) nie powalają

TomekR 

Stopień: emeryt
Kraj:
Micronesia

Wysłany: 01-05-2009, 00:13   

Suhy napisał/a:
Jeżeli Mandaryn wybierze kariere instruktora - opiekuna grup nurkowych

Tiiia, i w tym celu chce isc na kurs nurkowania na wezach, w helmie, bez pletw i 50 kg pasem balastowym - perfekcyjna konfiguracja do smigania po rafach. :bee;
A na powaznie, nieporozumienia wynikaja z faktu, ze okreslenie nurkowanie zawodowe, zwyczajowo, choc nie calkiem precyzyjnie, uzywane jest w kontekscie prac podwodnych. W angielskim, ok amerykanskim :ping: , wyroznia sie diving professionals, czyli osoby zarabiajace nurkowaniem i commercial divers, czyli podwodny proletariat. :pigs:
pzdr
Tomek

Mandaryn 

Kraj:
Poland

Wysłany: 06-05-2009, 01:00   

Dziekuję wszystkim za opinie :)

Tak naprawdę stało sie... bo od pierwszego mojego postu w tym temacie zdążyłem zrobić P1 oraz SS w bardzo zimnych wodach, miałem równiez okazję ćwiczyć przy mocno ograniczonej widoczności. Za kilka dni podchodzę do NN oraz kursu nurka zawodowego III klasy. Innymi słowy wkroczyłem na tą ścieżkę i jak dotychczas jestem z tego bardzo zadowolony. Ktos kiedys powiedział "Carpe diem"... więc ja to robię

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Mandaryn 06-05-2009, 01:01, w całości zmieniany 1 raz  

wojtekk 

Kraj:
Poland

Wysłany: 06-05-2009, 01:52   

Mandaryn napisał/a:
Ktos kiedys powiedział "Carpe diem"...

... i potem dopisal cyt. "...a nie wierz ni trochę w złudnej przyszłości w obietnice płoche..."

pozdrawiam i zycze powodzenia
w.
ps.wiem,ze OT,ale nie moglem sie powstrzymac...

baba_jaga
[Usunięty]

Wysłany: 13-05-2009, 22:02   

Powodzenia :)

meduza 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-07-2009, 00:40   

W Polsce trzeba zdobyć dyplom nurka III stopnia wydawany przez Urząd Morski w Gdyni, co dokonuje sie po przejsciu kursu (jest kilka firm w Gdyni, ktore je organizuja). Koszt takiego kursu to ok. 3000zł. Gdy ma sie CMASowskie uprawnienia to mozna do niego przystapic. Ale aby rozpoczac prace trzeba zrobic bardzo szczegolowe badania w Instytucie Medycyny Morskiej: EKG, spirometria, ergospirometria, badania wysiłkowe, słuchu, wzroku, przeswietlenie klatki piersiowej, kosci barku i nog. Musza byc bardzo dobre wyniki. Na Baltyku mozna sie z takim dyplomem zwrocic o zatrudnienie do takich firm jak: Aquamor, Aquaserwis, Marinex, Neptun.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu