Wysłany: 04-03-2009, 15:56 Skrzynia na sprzęt
Chcę kupić skrzynię na sprzęt. Moi znajomi najczęściej używają Stanley’a 1-92-978 (24 galony), ale wśród nich spotkałem się z różnymi opiniami n/t tej skrzyni. Czy moglibyście podzielić się ze mną swoimi opiniami i ewentualnie coś doradzić?
Szukam skrzyni mniej więcej tych gabarytów, co wspomniany Stanley, większe niekoniecznie zmieszczą się w moim nurkowozie. Na kółkach, z rączką, żebym mógł na niej usiąść, żeby była możliwie wytrzymała i zamykana na klucz/kłódkę, żeby można było do niej przytroczyć butlę. W środku powinien się zmieścić mokry skafander, buty, płetwy, płyta, skrzydło, automaty, maska, latarka, mały zestaw narzędziowo-naprawczy i butelka wody mineralnej
Cena, wiadomo, im niższa, tym lepiej, max. 350 zł.
Z góry dziękuję i pozdrawiam,
h-k
Używam takiej 50 tki. Jest ok i spełnia prawie wszystkie warunki (można usiąść i ubrać zestaw, można przypiąć do nie 2x12 - trochę ryzykowne ale.., ma kółka i rączkę), dwie wchodzą fajnie do średniego kombi itd. Wady? Zamknięcia są z zwykłej stali pokrytej jakimś chromem - kontakt z bałtycką wodą nie wskazany. Za mała pojemność. Maksymalnie udało mi się upchnąć do niej: płetwy, kołowrotek wrakowy, bojki, 4 automaty, dwie maski, skrzydło z płytą, małą skrzynkę narzędziową i trochę dupereli typu nóż, sekator, kaptur, rękawice itp. Mowy nie ma o wsadzeniu suchacza z pozostałymi rzeczami. Latarka też nie wchodzi. Pozdrawiam.
PS Tak w ogóle to jestem z niej b. zadowolony. Za tą kasę rewela
Nadal twierdzę, że najlepsza jest stara skrzynia typ WPHW z laminatu - obskurna ale mocna i dość duża, aby upchnąć wszystko.
W połączeniu z rozkładanym wózkiem z Castoramy spełnia wszystkie warunki. Po przypięciu do wózka można ja spokojnie przewieźć wraz z twinem (robiłem tak), po odpięciu można na niej usiąść i się ubrać a wózkiem zawieźć uzbrojonego twina do wody.
Skrzynia wchodzi do bagażnika sedana (Passat) a składany wózek nie zabiera dużo miejsca.
Stanley jest OK aczkolwiek słabym elementem są kółka, brak części zamiennych tego elementu, ja swoją wyjechałem kiedyś na kołach z kombi i...no i teraz mam skrzynie bez kołek.
Chyba nie bardzo.
Pierwszy jest solidny ale problemem może być waga. Oglądałem kilka takich. To pojemniki z demobilu wojskowego i zazwyczaj bardzo ciężkie.
Ciekawe ile ten wazy?
Drugi, to skrzynka ogrodowa z cieniutkiego plastiku. Moim zdaniem do naszych celów się nie nadaje.
[ Dodano: 06-03-2009, 11:02 ]
Już wiadomo ponad 9 kg.
Do samochodu może może być, ale do samolotu odpada.
Wysłany: 06-03-2009, 16:10
no fakt, ta ogrodowa raczej odpada
a co myślicie o zrobieniu małego projektu skrzyni i wykonaniu jej ? sądzę, że koszty byłyby współmierne z oryginalną skrzynią stanleya.. ale możnaby zaprojektować skrzynię do własnych potrzeb !!
witam.
mam 24 galony i fakt suchar latarka i skrzynka serwisowa jest niezależna, reszta w skrzyni:) znaczy skrzydło, płyta, płetwy, maski, automaty bojki itd.
Wysłany: 16-03-2009, 09:28
Hej,
Najciężej będzie zapakować „nurkującą żonę”...
A na sprzęd nurkowy polecam zastanowić się nad dużą, lekką torbą turystyczną - najlepiej od razu z kółkami. I tak rzeczy bardziej podatne na uszkodzenia (np.: automaty, komputery itd.) zabierzesz do bagażu podręcznego.
cos ostatnio obilo mi sie o uszy ze teraz za "pare Euro " mozna wykupic pakiet sportowy na sprzet(chyba 20-30kg) i to o dziwo legalnie .... ale nie sprawdzalem tych info
Wysłany: 16-03-2009, 10:20
lkulos, jak lecialem ostatnio takiej opcji nie bylo ... natomiast trzeba to zglosic przed wylotem, poza tym limity obecnie sa nastepujace - 17kg do brzucha bestii i 3kg w łapke
Wiek: 51 Dołączył: 10 Mar 2002 Posty: 7224 Skąd: Nürnberg/RFN
Wysłany: 16-03-2009, 11:19
lkulos napisał/a:
cos ostatnio obilo mi sie o uszy ze teraz za "pare Euro"
Dobrze Ci sie obilo. Czesc lini transportuje gratis, inne chca jakis maly bonusik (20..30 euro) za skrzynke z sprzetem. Ja latam z duzymi, ciezkimi aluminiowymi skrzynkami, placerownowartosc jednego nurkowania i nie przejmuje sie ze ktos mi cos zrobi z sprzetem - jest w wytrzymalej skrzynce zamknietej na dwie klodki.
martin, a masz jakies info nt. tych skrzyni ?? ceny itp
kiedys jak lecialem do grecji to tez mialem taki bonusik i bez stresowo lecialem natomiast w drodze powrotnej pani na lotnisku juz o taki bonusiku nie slyszala wiec chciala mnie skasowac normalnie za nadbagaz glupia piiiii....
mala awantura czyli darcie ryja pomoglo i nagle jak za dotknieciem czarodziejskiej rozczki wszystko zadzialalo
natomiast wracajac do tematu szukam jakiejs porecznej bezpiecznej skrzyni co by sie krzydlo i suchy, pletwy i caly szpej zmiescil no moze bez ołowiu , butli i............ żony
Ostatnio zmieniony przez lkulos 16-03-2009, 11:36, w całości zmieniany 1 raz
Wiek: 51 Dołączył: 10 Mar 2002 Posty: 7224 Skąd: Nürnberg/RFN
Wysłany: 16-03-2009, 12:16
lkulos napisał/a:
masz jakies info nt. tych skrzyni ?
Moja jest z OBI dive shop - cala z aluminium, IIRC ~90l pojemnosci - miesci sie 2x7l na lezaco.
Wyglada mniej/wiecej tak:
I kosztowala (IIRC) jakies 50€.
Na wyjazdy krajowe spokojnie wchodzi caly sprzet dla jednego nurka (inkl. ow tween), na wyjazdy lotnicze pakuje siebie + zone + jakies drobnostki ktore nie wlazly do bagazu glownego. Jedyny mankament to koniecznosc nadawania tej skrzynki jako "bulk bagage" - czyli stanie po raz drugi w kolejce + bycie przy przeswietlaniu i ewentualne otwieranie w celu pokazania do czego sluzy akku w latarce .
Ostatnio zmieniony przez martin 16-03-2009, 12:25, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko