Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Wybor suchego (wiem bylo juz :) )
Autor Wiadomość
piotrkw 

Stopień: DM
Kraj:
Poland

Wysłany: 20-03-2009, 12:53   

Na tej stronie znajdziesz końcówki serii ND:
http://www.z-suits.com/
A tu rozmiary:
http://www.ocn.pl/s_skafandry_s.htm#ndiver

Warto , kupowałem.

Pozdrawiam Piotr

Rolek 

Stopień: AOWD/DS
Kraj:
Poland

Wysłany: 20-03-2009, 13:45   

maciek86 napisał/a:
wygląda ciekawie, możesz napisać jak się sprawuje i jaki rozmiar zamawiałeś ?

Wykonanie jest bardzo dobre. Sprawuje się dobrze, ale jeszcze za mało używałem żeby jednoznacznie to stwierdzić.

grzegorz 

Stopień: instruktor IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 20-03-2009, 16:04   

piotrkw napisał/a:
A tu rozmiary:

ktoś z takim doswiadczeniem nie kupi dobrze dobranego rozmiarowo skafandra suchego przez internet.Tym bardziej,ze rozmiary niby te same,są rózne na żywo u róznych producentów,vide własnie ND,który sam w sobie jest bardzo dobrym wyborem.
Na twoim miejscu wszedł bym w rodzime firmy Eques,Ocean Pro,Santi,w takiej kolejnosci.Jesli dobrze poszukasz po sklepach w Polsce,znajdziesz Trytech z Equesa nówkę za poniżej 3.000,i zdecydowanie łątwiej będziesz mógł znaleźc taki do przymiarki.

piotrkw 

Kraj:
Poland

Wysłany: 20-03-2009, 17:47   

grzegorz napisał/a:
ktoś z takim doswiadczeniem nie kupi dobrze dobranego rozmiarowo skafandra suchego przez internet.

Ale może spróbować przymierzyć u kogoś posiadającego dany typ i rozmiar. Przy skafandrach typowej rozmiarówki i tak często idziemy w pewnych miejscach na kompromis. Żeby gdzieś było lepiej , w innym miejscu nie jest idealnie. A o szytych na wymiar też jest sporo opinii niezadowolonych.
Przy tych cenach ND uważam , że można przynajmniej spróbować przyjrzeć się wymiarom i porównać ze swoimi.
Pozdrawiam Piotr

Przemo_C 
Moderator Grupy

Kraj:
Jamaica

Wysłany: 20-03-2009, 18:34   

grzegorz napisał/a:
ktoś z takim doswiadczeniem nie kupi dobrze dobranego rozmiarowo skafandra suchego przez internet....

Kumpel tak kombinował i ma dwa nowe sprowadzone z UK Northen Divery na sprzedaż, za trzecim razem trafił. Wg mnie osoba która nigdy suchego nie miała i nie wie na co zwrócić uwagę musi szukać innej drogi. Co najmniej przymierzyć razem z ocieplaczem przy kimś kto się na tym zna i potrafi ocenić czy pasuje. Dobrze dobrać suchego wg tabelki jest raczej mało możliwe, kiedyś próbowałem i zawsze jakiś element nie pasował, albo rąk nie mogłem podnieść do góry, albo krok na kolanach, albo buty nie takie. Wybrałem szycie ale musiałem zwiększyć budżet.

piotrkw 

Kraj:
Poland

Wysłany: 20-03-2009, 18:55   

Przemo_C napisał/a:
Co najmniej przymierzyć razem z ocieplaczem przy kimś kto się na tym zna i potrafi ocenić czy pasuje.

Masz rację, pomoc osoby opływanej w suchym jak najbardziej pożądana . Ale jak widać nie ma reguły , Twojemu koledze wyszło za trzecim razem, mój syn nurkuje juz w drugim Vortexie i oba dobre i kupione w internecie . Ja na ciepłe wody kupowałem w Anglii Typhoona Nexusa i lepszego wymiarowo bym w sklepie nie wybrał. Może mieliśmy szczęście. ???
A przy cenie 250 funtów jak buty będą niedopasowane , czy kryza za luźna, to jeszcze parę złotych można zainwestować a i tak jest się na plusie.

Pozdrawiam Piotr

grzegorz 

Kraj:
Poland

Wysłany: 20-03-2009, 20:12   

piotrkw napisał/a:
Może mieliśmy szczęście. ???

nie,sprawa bardziej prozaiczna:)mieliście doświadczenie

maciek86 

Wysłany: 20-03-2009, 21:09   

grzegorz napisał/a:
piotrkw napisał/a:
Może mieliśmy szczęście. ???

nie,sprawa bardziej prozaiczna:)mieliście doświadczenie

no wlasnie ja tego doswiadczenia nie mam i nie chce za bardzo ryzykowac...

[ Dodano: 21-03-2009, 11:10 ]
co sadzicie o tym skafandrze http://sklep-nurkowy.pl/S...y-Aquarius.html ?

[ Dodano: 21-03-2009, 11:12 ]
zly link Suchy

soul 

Kraj:
Poland

Wysłany: 21-03-2009, 23:20   

wiesz polecam nd - northern diver - napisz na forum jaki potrzebujesz rozmiar - mniej wiecej z tabelki:) napewno znajdzie sie ktos kto w takim nurkuje...z moich doswiadczen i znajomych chwalimy sobie tego producenta z uk.

a vortexa z trilam. mozesz kupic za 400funtow to przy obecnej cenie funta ok 2000zl do tego ocieplacz normalnie kosztuje 100 funtow - czasem sa promocje - razem taniej:) i zmiescisz sie w 3k zl:)

przemysl sobie takie rozwiazanie;)

piotrkw 

Kraj:
Poland

Wysłany: 22-03-2009, 16:16   

Zerknij tu :
http://cgi.ebay.co.uk/NOR...parms=72%3A1688|66%3A4|65%3A12|39%3A1|240%3A1308

Pozdrawiam Piotr

Przepraszam że taki długi adres ale nie mogę dać sobie rady ze wstawieniem odnośnika
Ostatnio zmieniony przez piotrkw 22-03-2009, 16:22, w całości zmieniany 3 razy  

Haw 

Stopień: **
Kraj:
Poland

Wysłany: 22-03-2009, 20:26   

Przemo_C napisał/a:
Co najmniej przymierzyć razem z ocieplaczem
niestety to nawet w sklepach w realu nie zawsze jest mozliwe.
piotrkw napisał/a:
Zerknij tu :
http://cgi.ebay.co.uk/NOR...parms=72%3A1688|66%3A4|65%3A12|39%3A1|240%3A1308
sam bym wzial, gdyby nie to ze 2 tyg. temu zamowilem w santi. troche sie pospieszylem :/ . za taka cene, nawet jak rozmiarowka nie bedzie trafiona w PL sprzedaz bez problemu.

a-k1 

Kraj:
Poland

Wysłany: 24-03-2009, 16:36   

a co sądzicie o Waterproof Draco ... Znajomi namawiają mnie do zakupu tego skafandra, bardzo go sobie chwalą...jednak to już troszkę inna cena.
Pozdr

piotrkw 

Kraj:
Poland

Wysłany: 24-03-2009, 16:50   

Z reklamy skafandra:
Nowe odblaskowe logo firmy Waterproof oraz nowy design powodują, że suchy skafander Draco jest naprawdę wyjątkowy.

Co przy cenie 4800-5600 zł czyni go skafandrem dla naprawdę wyjątkowych ........ :ping:

Pozdrawiam Piotr
Ostatnio zmieniony przez piotrkw 24-03-2009, 16:55, w całości zmieniany 2 razy  

wiesiek01 

Stopień: Jest
Kraj:
Poland

Wysłany: 24-03-2009, 19:49   

a-k1 napisał/a:
a co sądzicie o Waterproof Draco

Drogi, dużo łatek..... Zerknij na Bare - nie ma tylu łat a z zamkiem z tyłu jest tańszy.
Ostatnio zmieniony przez wiesiek01 24-03-2009, 19:50, w całości zmieniany 1 raz  

a-k1 

Kraj:
Poland

Wysłany: 25-03-2009, 15:16   

Rozumiem ,że według Was głównym hamulcem w przypadku tego skafanda jest cena...
Mogę kupić ten skafander w cenie zdecydowanie niższej, niż cena rynkowa w Polsce, więc ten argument do mnie nie trafia... A co powiecie o jego jakości , wygodzie użytkowania , trwałości? :????:

piotrkw 

Kraj:
Poland

Wysłany: 25-03-2009, 17:27   

Powiem , że nie wiem co myśleć czytając Twoje dwa posty.

Pozdrawiam Piotr

grzegorz 

Kraj:
Poland

Wysłany: 25-03-2009, 18:59   

a-k1 napisał/a:
Znajomi namawiają mnie do zakupu tego skafandra, bardzo go sobie chwalą

no,to już masz odpowiedź,bierz,ale uważaj,ja uzywanego nie kupię. :ping:

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 25-03-2009, 19:24   

a-k1 napisał/a:
a co sądzicie o Waterproof Draco ... Znajomi namawiają mnie do zakupu tego skafandra, bardzo go sobie chwalą...jednak to już troszkę inna cena.
Pozdr

Jeżeli znajomi go mają i chwalą, to może pożyczą na chwilkę? Sądzisz, że opinia z netu jest bardziej miarodajna od przymiarki?

piotrkw 

Kraj:
Poland

Wysłany: 25-03-2009, 19:42   

jacekplacek napisał/a:
Sądzisz, że opinia z netu jest bardziej miarodajna od przymiarki?

Dlatego też wydaję się, że opinia jest znana, a chodzi o ......

Pozdrawiam Piotr

a-k1 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-03-2009, 12:23   

Szukam opinii z innych żródeł niż te które mam. Im więcej niezależnych wypowiedzi tym lepiej... Jak pewnie wiecie jest to miejsce dla początkujących....Nie mam żadnego doświadczenia w nurkowaniu w suchym skafandrze( podkreślam żadnego) , dlatego też sama przymiarka niczego tutaj nie zmieni. Owszem mogę w nim zanurkować, ale nic mi to generalnie nie powie, bo w innych skafandrach nie nurkowałem, więc nie będę miał porównania. Szukałem tutaj dobrej rady, ale widzę że na to chyba trzeba zasłużyć .... pozdrawiam

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu